Home
Blog
Bestemmingen
Jodhpur - India's blauwe stad

Jodhpur - India's blauwe stad

op 24 januari 2014
1 minuut leestijd
Jodhpur - India's blauwe stad

Alsof de lucht naar beneden is gevallen, zo blauw is de stad Jodhpur in de Indiase deelstaat Rajasthan. Waarom deze stad zo blauwe is, is echter niet helemaal duidelijk...

Reizigers die door het desolate landschap van de meedogenloze Tharwoestijn in de Indiase deelstaat Rajasthan op weg zijn naar Jodphur zullen direct doorhebben wanneer ze hun bestemming hebben bereikt. Alsof de lucht naar beneden is gevallen, zo blauw is de stad Jodhpur. Waarom de bevolking van deze vestingstad hun huizen in verschillende tinten blauw schilderd is niet helemaal duidelijk.

Toch geloven de meeste mensen dat dit te maken heeft met het het kastensysteem in India. Vroeger betekende een blauwe kleur van een huis dat de bewoners tot de Brahmin kaste behoren en om ze te onderscheiden van de rest van de bevolking. Al gauw echter begon de rest van de bevolking in Jodhpur ook hun huizen blauwe (of misschien is indigo een betere benaming) te verven en is het tegenwoordig een traditie.

Als je nu iemand in Jodhpur vraagt waarom alle huizen zo zijn geschilderd, zul je waarschijnlijk te horen krijgen dat de blauwe kleur het interieur koel houdt en muggen weert. Dit lijkt ons echter sterk, aangezien dan de rest van het subcontinent ook wel blauw geschilderd zou zijn!

Waarschijnlijk is het ook een stuk symboliek en een manier om zich te onderscheiden van andere steden. Zo kent de deelstaat Rajasthan nog een aantal steden die zich associëren met een specifieke kleur. Zo wordt Jaipur de 'Roze stad' genoemd en Jaisalmer de 'Gouden stad'. Een andere bijnaam van Jodphur is 'Sunny dity' vanwege het zonnige woestijnklimaat dat er heerst.

Top reizen naar Jodhpur

Reisorganisaties met reizen naar Jodhpur

Meer blogs over Jodhpur

Beoordelingen van India

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8
Cultuur
9.1
Stranden
5.7
Steden
8
Eten & drinken
8
Activiteiten
8.5