Home
Blog
Bestemmingen
Kleurrijke verdamping vijvers in Utah (Amerika)

Kleurrijke verdamping vijvers in Utah (Amerika)

op 16 juni 2015
1 minuut leestijd

In de Amerikaanse staat Utah bevinden zich midden in de bruine woestijn een aantal kleurrijke verdamping vijvers, die voor een bijzonder contrast met de omliggende omgeving zorgen.

De kleurrijke vijvers worden beheerd door Intrepid Potash, Inc., de grootste producent van kaliumchloride in de Verenigde Staten, en bevinden zich langs de Colorado rivier, ongeveer 30 kilometer ten westen van Moab in Utah. De vijvers meten zo'n 1,5 vierkante kilometer en zijn bekleed met rubber om het zout binnen te houden. In tegenstelling tot andere verdamping vijvers, die een natuurlijke roodachtige tint krijgen vanwege de aanwezigheid van bepaalde algen, kleuren deze vijvers helder blauw door de kunstmatig toegevoegde kleurstof die de absorptie van zonlicht en verdamping bevordert. Zodra het kalium en de zouten zijn achtergelaten, worden ze verzameld en verstuurd voor verwerking.

Het grootste deel van de kalium reservaten op aarde zijn afkomstig van oude oceanen. Nadat het water was verdampt zijn er kaliumzouten gekristalliseerd in grote bedden van potas (een mengsel van zouten dat hoofdzakelijk uit kaliumcarbonaat bestaat) deposito's. Na verloop van tijd hebben omwentelingen in de aardkost deze deposito's begraven en werden ze potas erts. De Paradox Basin, waar de mijnen in Moab zijn gevestigd, bevatten naar schatting zo'n 2 miljard ton aan potas. Ze zijn ongeveer 300 miljoen jaar geleden ontstaan en liggen tegenwoordig zo'n 1200 meter onder het oppervlakte.

Per dag produceert Intrepid Potash, Inc. tussen de 700 en 1.000 ton potas per dag uit deze mijn, die in 1965 werd geopend. Ze verwachten nog minstens 125 jaar door te kunnen gaan met de productie, totdat de mijn leeg is.

Top reizen naar Amerika

Reisorganisaties met reizen naar Amerika

Meer blogs over Amerika

Beoordelingen van Amerika

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.9
Cultuur
7.8
Stranden
7.5
Steden
8.7
Eten & drinken
8
Activiteiten
8.8