Home
Blog
Bestemmingen
De witte woestijn in New Mexico

De witte woestijn in New Mexico

op 23 mei 2015
1 minuut leestijd
De witte woestijn in New Mexico

In de Amerikaanse staat New Mexico bevindt zich een immense witte woestijn. Anders dan bij andere woestijnen, is het zand hier niet samengesteld uit kwarts, maar uit gipskristallen.

De White Sands woestijn ligt ongeveer 26 kilometer ten zuidwesten van Alamogordo, in de Tularosa Basin en wordt omringd door de Sacramento en San Andres Mountains. Ongeveer 100 miljoen jaar geleden kwam het regenwater en smeltwater hier uit de bergen naar beneden en lostte op in gips. Toen het water eenmaal verdampt was, liet het een laagje gekristalliseerd gips achter, dat door de verwering gereduceerd werd tot fijn zand. Lake Lucero, waar het smeltwater samenkwam, is tegenwoordig een droog gebied, maar kan soms nog gevuld worden met ondiep regenwater.

De witte woestijn heeft een oppervlakte van meer dan 700 vierkante kilometer, met duinen die vaak hoogtes van 15 meter bereiken. Het is het grootste gips duinenveld ter wereld. Door de constante zuidwestelijke wind veranderen de duinen ook voortdurend van vorm.

In tegenstelling tot ander woestijnzand, absorbeert gipskristal geen warmte van zonnestralen, waardoor het koel aan kan voelen. Zelfs in de allerheetste zomermaanden kun je hier nog gemakkelijk met je blote voeten in het zand gaan staan.

Gips is een van de meest voorkomende mineralen op aarde, maar je komt het zelden tegen in de vorm van zand, aangezien het makkelijk oplost in water. Gips wordt dan ook vaker in warmwaterbronnen of in meren of zeewater gevonden, en kunnen als deposito's optreden wanneer water verdampt. En dat is precies hoe de gipsduinen bij White Sands zijn gevormd.

Top reizen naar Amerika

Mexico, Miami & Key West

Mexico, Miami & Key West

17 dagen
Individuele rondreis
Individuele rondreis
Geniet van zonovergoten stranden in Key West, het bruisende Miami en oude Maya-ruïnes en kristalhelder water in Tulum. Een reis naar deze prachtige bestemmingen is een perfecte combinatie van ontspanning en cultuur. Deze reis is de perfecte combinatie tussen relaxen en culturele sites bezoeken. Je start de reis in Miami en rijdt de prachtige route bij Key West. Vervolgens gaat de reis verder naar het veelzijdige Mexico. Via Cancun bezoek je het schier eiland van Yucatan en een van de zeven wereldwonderen Chitzen Iitza. Om de reis relaxt af te sluiten eindigen we deze reis in Cancun. Wij streven ernaar u de perfecte reis te bezorgen. En omdat iedereen uniek is en iedere wens anders, maken wij die bijzondere reis natuurlijk voor u op maat. Wij nemen u niet alleen mee naar prachtige bezienswaardigheden en de beste accommodaties, maar laten u proeven van de cultuur en natuur die de bestemming te bieden heeft.Persoonlijk advies, daar draait het om bij Travel Legends. Onze reisspecialisten gaan met u om tafel om de perfecte reis samen te stellen. Met behulp van contacten over de hele wereld ontvangt u uw reis op maat, met de hoogste kwaliteit voor de beste prijs. Wij willen altijd net iets meer bieden, kijken net iets verder en zetten graag een stapje meer. Daardoor kunt u zorgeloos op reis gaan.Niet alleen wij nemen u graag mee op een onvergetelijke reis, wij introduceren u aan de locals die hun ervaringen en tips graag delen. Zij zien dagelijks met eigen ogen de vele plekken en eigenschappen die deze landen te bieden hebben en hebben de regio voor altijd in hun armen gesloten. U kunt zich geen betere gids wensen!

Reisorganisaties met reizen naar Amerika

Meer blogs over Amerika

Beoordelingen van Amerika

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.9
Cultuur
7.8
Stranden
7.5
Steden
8.7
Eten & drinken
8
Activiteiten
8.8