Home
Blog
Bestemmingen
Chefchaouen: het Joodse Blauwe Dorp in Marokko

Chefchaouen: het Joodse Blauwe Dorp in Marokko

op 2 april 2014
1 minuut leestijd
Chefchaouen: het Joodse Blauwe Dorp in Marokko

In het noorden van Marokko ligt de stad Chefchaouen, die geheel opgetrokken is in het blauw en wit. Deze relaxte stad beschikt over een betoverende medina en staat bekend om de productie van wiet.

In het noorden van Marokko ligt de stad Chefchaouen, die geheel opgetrokken is in het blauw en wit. Deze relaxte stad beschikt over een betoverende medina en staat bekend om de productie van wiet. Chefchaouen (of ook wel Chaouen) dankt haar naam aan de bergtoppen boven de stad, die lijken op de hoorns van een dier. In het Berbers betekend 'Achaouen' namelijk lekkerlijk 'hoorns'. Het is een stad waar je gerust een aantal dagen kunt doorbrengen, mede dankzij de relaxte sfeer die er hangt, die waarschijnlijk is te danken aan de nabijgelegen hennepplantages.

Het Joodse Blauwe Dorp

Wat ook opvalt in Chefchaouen zijn de blauwe gebouwen: vam lichtblauw, donkerblauwe, indigoblauw, azuurblauw tot hemelsblauw. De bijnaam van Chefchaouen is dan ook 'het Blauwe Dorp' en alle gebouwen in de medina zijn blauwe en wit geverfd. Deze traditie stamt uit de tijd dat Joodse vluchtelingen hier woonden. De stad werd in 1471, na de Spaanse Reconquista, gesticht door Moorse en Joodse vluchtelingen uit Spanje. Het bergdorpje diende als fort tegen de Portugezen die Marokko binnendrongen.

Chefchaoun ligt schitterend gelegen in een dal met omliggende bergen die de vorm van horens zouden hebben. Er zijn verschillende wandelroutes die de bergen in gaan, waarbij je uitkomt op plekken met schitternde panorama's. Zo kun je bijvoorbeeld de Jebel el-Kelaâ berg van 1.616 meter hoogte beklimmen, die uitzicht biedt op Chefchaouen, maar ook de medina zelf kun je prima te voet gaan verkennen. Wie van winkelen houdt kan hier ook prima terecht en mede dankzij de relaxte sfeer zijn de verkopers hier niet zo opdringerig als elders in Marokko. Even buiten de stad liggen de wietplantages en je zult dan ook regelmatig gevraagd worden of je niet iets wilt roken.

Wie tijdens een rondreis door Marokko even tot rust wil komen en wil ontsnappen van de hectiek, moet zeker Chefchaouen aan doen!

Top reizen naar Marokko

Reisorganisaties met reizen naar Marokko

Meer blogs over Marokko

Beoordelingen van Marokko

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.4
Cultuur
8.6
Stranden
7.2
Steden
8.4
Eten & drinken
8.1
Activiteiten
8.1