Home
Blog
Algemeen
Dades Reizen: Een kijkje achter de schermen

Dades Reizen: Een kijkje achter de schermen

op 18 november 2015
7 minuten leestijd
Marrakesh, Marokko
Marrakesh, Marokko

Dades Reizen is een kleinschalige reisorganisatie die zich met recht een échte Marokko-specialist mag noemen. Oprichtster en eigenaar Astrid Emmers vertelt ons in deze editie van "Een kijkje achter de schermen" alles over hoe Dades haar reizigers het authentieke Marokko laten zien.

Hi Astrid, kun je ons eerst vertellen over het ontstaan van Dades Reizen?

In 2008 ben ik, Astrid, in Marokko komen wonen voor de liefde. Samen met Mo(hammed), wiens familie al een mooi Kasbah-hotel had in het zuiden van Marokko, ben ik Dades Reizen begonnen!

Wij willen jullie graag het Echte Marokko laten zien. Dat doen we door met locale gidsen te werken, jullie persoonlijk mee te nemen naar de mooiste, onontdekte plekjes en te reizen in kleine groepjes zodat we ook eens op de thee/lunch kunnen komen bij een Berberfamilie.

En waar komt de naam vandaan?

Dades is genoemd naar de vallei waar Mo geboren is, nl. de Dades-vallei. Een van de mooiste regio’s van Marokko! De Dades-vallei is ook wel bekend onder de naam: “Vallei van de Duizend Kasbahs”.

Leuk! Wat voor reizen bieden jullie zoal aan?

Wij bieden reizen aan door heel Marokko. Dat gaat van self-drive reizen, individuele reizen met jeep en chauffeur, wandeltochten door de bergen en woestijn tot familiereizen en culturele 50+ -reizen in kleine groepjes. Deze laatste twee zijn dan met Nederlands-talige begeleiding. Onze chauffeurs spreken Engels. Ook als je op een self-drive reis bent, sta ik (Astrid) 24/7 telefonisch tot jullie beschikking!

Voor wie organiseren jullie voornamelijk reizen?

Onze doelgroep is heel wisselend: van jonge stellen met kleine kinderen, tot 70+’ers die graag nog eens een nacht in een tentenkamp in de woestijn willen slapen. In elk geval ogen we op cultureel ingestelde, open minded mensen die graag nieuwe ervaringen mee willen maken, jong en oud! Voor enkel een strandvakantie in een All-inclusive hotel in Agadir hoef je niet bij ons te zijn. Wil je echter 3 dagen relaxen aan het strand, na een 15-daagse rondreis bv, dan regelen we dat graag voor je!

Wie werken er momenteel allemaal voor Dades Reizen?

Wij, (Mo & Astrid) hebben Dades Reizen zelf opgericht in 2008. Onze eerste reis organiseerden we in april 2008, toen ik net 3 weken in Marokko woonde! Dit was de Rozenreis, een groot succes en nog steeds in ons aanbod.

Vandaag de dag hebben we nog drie extra Nederlands-talige gidsen: Nele, Lya en Mohammed. Wij hebben hier in Marokko onze eigen jeeps en minibusjes. Naast Mo hebben we nu meerdere chauffeurs: Ismael (Mo zijn broer, hij rijdt de minibus), Fatah en Abdellatif (in jeep, spreken goed Engels). In Nederland zorgt Rabia voor de administratie! Onze zoon Charif (2 jaar) is de mascotte op de Familiereizen!

Wat doe je zelf allemaal voor Dades Reizen?

Ik zorg voor de contacten met de Nederlandse en Belgische klanten. Dat wil zeggen dat ik persoonlijk alle e-mails beantwoord en voor elke klant de juiste reis binnen zijn interesse/budget uitwerk.

Daarnaast begeleid ik, sinds ik moeder ben geworden van Charif, enkel nog de familiereizen. Met heel veel plezier! Deze organiseren wij in alle Belgische en Nederlandse schoolvakanties, dus we zijn toch een tiental keer per jaar op reis. Verder zorg ik voor de PR, de website, de beurzen etc. Ook ben ik het 24/7 vangnet voor de mensen die in Marokko op self-drive reis zijn!

Wat vind je nu het leukste aan je werk?

Het leukste is dat het zo’n afwisselend beroep is. Soms zijn we 4 weken achter elkaar op reis, soms zit ik weer 2 weken thuis en kan ik de website updaten, administratie afwerken etc. Als het laag-seizoen is pakken we onze jeep en trekken we erop uit! Wat dat betreft zijn we moderne nomaden. Als we te lang thuis zitten krijgen we de kriebels. We werken dan een nieuwe reis uit, bv in het diepe zuiden van Marokko met de kamelen-moussem van Tan-Tan. Of binnenkort vertrekken we naar Andalusie, om een culturele reis uit te werken met een combinatie van Andalusie en de Koningssteden van Marokko!

Verder vind ik het heel leuk dat ik op deze manier het contact behoud met de klanten/reizigers uit Nederland en Belgie. Charif spreekt hierdoor ook al perfect Nederlands!

Hoe zou je een typische Dades rondreis omschrijven?

Onze rondreizen zijn heel afwisselend en “moeten” nergens aan voldoen. Als de klant tevreden is dan zijn wij ook blij! Vandaar dat al onze rondreizen aan te passen zijn aan de wensen van de klanten. Elementen die je in al onze reizen terug ziet zijn: wandelingen met locale gidsen (om de achtergrond van een dorp/stad beter te leren kennen), overnachtingen op sfeervolle plaatsen (authentieke riads en kasbahs, ipv grote 4- of 5-sterrenhotels) en respect voor de locale bevolking. Zo raden wij de kinderen tijdens een familiereis aan om een bal mee te nemen, zodat ze lekker kunnen gaan voetballen met de jeugd in de dorpjes, waarna ze de bal achter kunnen laten!

Wat doen jullie anders dan andere Marokko-aanbieders?

Het grootste verschil is dat wij zelf ter plaatse wonen! Alle reizen hebben we zelf van A tot Z uitgewerkt. Daarnaast hebben we veel persoonlijke controle (op de gidsen, hotelletjes, routes) en kunnen ook direct inspelen op de actualiteit, nieuwe adresjes etc. Dit is ook een heel fijn idee voor de mensen die op self-drive reis zijn: Mo en ik zijn altijd in de buurt om te helpen (verdwaald / autopech / tip nodig). Ik ontmoet bijna alle klanten tijdens hun reis, zodat we van gedachten kunnen wisselen en ik vragen kan beantwoorden over cultuur of eefwijze en andere zaken. Deze persoonlijke service, vanaf de eerste email tot in het land zelf, kan niemand anders bieden!

Wat willen jullie reizigers vooral graag zien van Marokko?

Dit is een moeilijke vraag. Ik denk dat de meeste mensen (zeker tijdens de eerste reis) kiezen voor Marrakech en het Zuiden van Marokko (woestijn). Vaak komen ze daarna nog eens terug om een ander gedeelte van het land te verkennen! Marrakech is natuurlijk erg populair tegenwoordig, vandaar dat dit veel mensen aan trekt. En een nacht in de woestijn heeft iedereen wel op zijn “to-do”-lijstje staan!

Welke rondreis zou de Rondreis.nl lezers willen aanraden?

Ik vind zelf een trekking door het Atlas-gebergte een van de prachtigste ervaringen (bv. “Trekking Karavaanroute”). In kleine groep of zelfs met je kinderen erbij (Familiereis “Van de Atlas naar de Kust”). Voordat ik naar Marokko kwam was ik niet zo’n wandelaar. Maar als je eenmaal in het Atlas-gebergte bent geweest ben je helemaal om! Overnachten in primitieve omstandigheden of tentjes, veel contact met de locale Berbers (die graag een feestje bouwen ‘s avonds) en ver weg van de drukte van de steden. Europa lijkt een andere wereld. Dat kan ik iedereen aanraden.

Als je iets minder sportief bent, maar wel net zo avontuurlijk, dan is de Kabsahroute in prive-jeep met chauffeur een echte aanrader! Je kan dan vele off-road tracks doen, en beleeft het zuiden van Marokko op een hele andere manier. Zo kom je misschien nomaden tegen, met hun kuddes schapen, geiten en dromedarissen op doorreis en met hun hele hebben en houden op de ezel.

Wat is het meest bijzondere dat je hebt meegemaakt bij Dades Reizen?

Enkele jaren geleden bezochten we de Huwelijksmousem van Imilchil. Alle nomaden uit de regio verzamelen zich jaarlijks om op de “wintermarkt” een bruid(egom) uit te zoeken en direct te trouwen. Wij waren hier met een reiziger, een fotograaf, als bijna enige toeristen. Tijdens het 5-dagen durende festival begon het te regenen en stormen. We werden uitgenodigd bij een Berberfamilie thuis om te schuilen. Na wijs beraad besloten we toch te proberen de bergen weer te verlaten, via een alternatieve route omdat de hoofdweg overstroomd was. Zo ook de alternatieve route. Na het oversteken van een tiental rivieren (gelukkig waren we met onze jeep) leek de laatste rivier te breed. Bij de vorige oversteek kregen we de golven al over de auto, dus om deze 40-meter brede rivier-bedding over te steken leek niet echt verstandig. Na even aarzelen (waar moesten we slapen?) belden we aan bij het enige huis in de omgeving, waar we hartelijk werden ontvangen en ons mochten warmen aan het kacheltje. We kregen vers brood en olie, en warme dekens voor de nacht. De volgende dag was de rivier gezakt en konden we veilig naar de overkant! We hebben er vrienden voor het leven, en spectaculaire foto’s aan over gehouden!

Wat is jullie grootste uitdaging?

De grootste uitdaging is om in een groeiende organisatie toch dezelfde waarden, normen en persoonlijk contact te blijven behouden. Dit doen wij door onze gidsen en chauffeurs zorgvuldig te instrueren en op te leiden, en ze duidelijk de Dades-waarden mee te geven! Dus geen weg-restaurants voor ons, of verplichte tapijten-winkels. Ook geven we de reizigers instructies en tips mee, om een zo leuk mogelijk contact te hebben met jouw persoonlijke chauffeur en/of met de locale bevolking! Het is namelijk voor ons, omdat wij ter plaatse wonen, erg belangrijk dat het respect wederzijds is. Als wij de locale bevolking met respect behandelen, zien zij de Dades-reizigers ook graag komen. En terug komen.

Hoe ziet jullie toekomst er uit?

Wij hopen over 5 jaar in ons eigen huisje (een lemen Kasbah) te wonen (we wonen momenteel nog bij de familie) met een net zo mooie organisatie als we nu al hebben. We hoeven niet perse veel groter te worden, maar we hopen de groeps-reizen iets uit te kunnen werken, alsook de luxe reizen. We merken dat de vraag hiernaar groter wordt, en gelukkig ontwikelt Marokko zich mee en kunnen we deze “luxe upgrade” nu op vele trajecten al aanbieden.

Ook hebben we tegen die tijd misschien wel een eigen riad in Marrakech!  Incha’allah zoals ze hier zeggen. De tijd zal het leren.

Bedankt Astrid! Super om je zo enthousiast over Marokko te horen. Wij hebben spontaan zin in een Marokko reis :)
Voor meer informatie over Dades Reizen bezoek je natuurlijk de Dades Reizen website.

De foto's zijn germaakt door: Johan Gerrits

Top reizen met Dades Reizen

Meer blogs over Dades Reizen

Beoordelingen van Dades Reizen

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Accommodatie
9.6
Vervoer
9.8
Reisleiding
9.9
Prijs / Kwaliteit
9.6
Algemeen
9.6