Het Atlasgebergte is een grote keten van ruige bergen in het noordwesten van Afrika. In Marokko loopt het Atlasgebergte van west naar oost. Maak je een rondreis Marokko? Het Atlasgebergte mag je niet missen!
Natuurliefhebbers kunnen zich zeker goed vermaken in het Atlasgebergte. Dit gebergte staat op de tweede plaats van hoogste gebergten ter wereld en behoort ook zeker tot de meest natuurrijke en wonderlijke gebergten. Je kan er wandelen, fietsen, klimmen en wintersporten. Het is een ideale omgeving voor iedereen die houdt van activiteiten in een prachtige omgeving. Het Atlasgebergte bestaat in totaal uit drie delen, namelijk Anti-Atlas, Midden-Atlas en Hoge-Atlas. Het Atlasgebergte wordt ook wel Adrar en Dren genoemd. Vrij vertaald betekent dit ‘het gebergte der gebergten’.
Direct aan de Atlantische Oceaan, in het westen van Marokko, ligt het begin van de Anti-Atlas. Het gebied strekt zich uit over zo’n vijfhonderd kilometer, waar het overgenomen wordt door de Hoge-Atlas. Een bijzondere stad die in de Anti-Atlas te bezoeken is, is Ouarzazate. Hier kun je een dagje vertoeven wanneer je in de Anti-Atlas verblijft. Je kunt er gezellig een terrasje pakken, winkelen of de stad bewonderen. Aan de zuidelijke zijde van de Anti-Atlas ligt de uitgestrekte Sahara, waar nog altijd Berbers leven. De dorpjes waarin zij wonen zijn bijzonder kleinschalig. Over het algemeen bestaat een dorp uit slechts enkele huisjes die tussen de palmbomen verscholen staan. De Anti-Atlas heeft heldere bassins op de meest vreemde plekken. Dit heeft te maken met het feit dat er stromend water te vinden is op de afgelegen delen van het gebergte. In de natuur, waar overigens bijzonder veel grote zwerfkeien te vinden zijn, kun je de meest indrukwekkende contrasten vinden.
Ook in het Midden-Atlas zijn enkele indrukwekkende plaatsen te vinden. Deze plaatsen kunnen als toeristisch gezien worden in het gebergte. Zo kun je hier onder meer de plaatsen Azrou, Missour, Ifrane en Boulemane bezoeken. Het Midden-Atlas heeft toppen met een hoogte van ruim drie kilometer. Dat maakt dit deel van het Atlasgebergte, te vinden in het oosten van het land, ook zo bijzonder. Er is in dit deel van het gebergte vooral veel kalksteen en zandsteen te vinden, waardoor er mooie kleurpatronen ontstaan die de natuurrijke en vruchtbare omgeving een bijzondere uitstraling geven. Overigens is het aan te raden om goed om je heen te kijken wanneer je een natuurwandeling door het Midden-Atlas gaat maken. In dit gebied leeft namelijk de staartloze Magotaap. Dit is de enige apensoort die in het land in het wild te vinden is.
Als je de hoge toppen van het Midden-Atlas al indrukwekkend vond, dan zul je in de Hoge-Atlas verder in verbazing vallen. Hier zijn de toppen, zoals verwacht in de Hoge-Atlas, nog hoger. De hoogste toppen bereiken een hoogte van een ruime vier kilometer. Het gebied biedt ruimte aan de hoogste berg van heel Noord-Afrika, de Toubkal, met een hoogte van 4165 meter. Wanneer je naar de top van deze berg gaat dan kun je, bij helder weer, genieten van een bijzonder uitzicht. Het is mogelijk om de toeristische plaats Marrakech te zien. Deze plaats ligt maar liefst 65 kilometer verder dan de berg, dus je kunt immens ver om je heen kijken. Dit is zeer de moeite waard. Echter, de tocht naar de top is wel bijzonder zwaar en je moet goed trainen op de top te kunnen bereiken.
Natuurlijk zijn er diverse prachtige wandeltochten te maken in het Atlasgebergte, en dan met name in de Hoge-Atlas. Hier kun je wandelen door de sfeervolle en bijna romantische valleien, waar je een prachtige natuur kunt ontdekken. Natuurlijk kun je je in dit deel van het Atlasgebergte ook wagen aan de tocht naar de top van een hoge berg, zoals bijvoorbeeld de Toubkal of de iets minder hoge Oukaimeden. De natuurwandelingen brengen je ook langs enkele pittoreske dorpjes waar Berbers wonen. Hier word je met open armen ontvangen en kun je uitgebreid kennis maken met de leefstijl van deze bevolking. De dorpjes zijn overigens uitsluitend te voet te bereiken, waardoor het er nooit druk is.
Het Atlasgebergte was een natuurgebied waar de meest uiteenlopende dieren in het wild konden leven. Zo waren er leeuwen en atlasherten te vinden, maar deze zijn in de jaren twintig van de vorige eeuw uitgestorven in het gebied. Door de ontbossing worden ook de gazellen, panters jachtluipaarden met uitsterven bedreigd. Het aantal Magotapen wordt ook steeds kleiner. Dit is zonde, want het was een zeer dierrijk gebergte. Nu kun je er nog veel ezels, schapen en geiten tegenkomen. Tijdens je wandeling kom je ook veel restanten van bossen tegen, waarbij je vooral kennis kunt maken met arganiabomen, thujabomen en kurkeiken.
Als je naar het Atlasgebergte wilt, dan is het in de meeste gevallen het verstandigst om te reizen naar Marrakech, de toeristische plaats die aan de voet van het Atlasgebergte ligt. Marrakech heeft een luchthaven, welke in een ruime 3,5 uur te bereiken is met het vliegtuig vanaf Amsterdam, Luchthaven Schiphol.
We hebben met de auto een aantal koningssteden bezocht. Wij hebben steeds een plaatselijke gids ingehuurd die ons veel plaatselijke moskeeën en families liet zien. Wel intensieve reis omdat er veel gereden wordt
Voor een studiereis waarbij ik les kreeg in de modern Arabische taal ben ik vijf weken door Marokko gereisd. Het is een prachtig land. Niet alleen is het prachtig en zeer divers, maar het heeft ook een geweldige cultuur. Marokko is gevuld met vriendelijke en warme mensen, de steden zijn heel bruisend en verschillend. Grote aanrader is om per trein en bus door het hele land te reizen. Ga langs Fes, Rabat, Tangier en Marrakech. Maar ga ook langs de kleinere steden en bijzondere locaties. Chefchaoune (de blauwe stad), Volubulis (Romeinse stad), Ifrane (Bergstadje met Alpenachtige huizen), Merzouga (Saharadorp, laatste stop met de bus vanuit Fes), Risani (stadje voor Merzouga). Stuk voor stuk bijzondere plekken die enorm verschillend zijn. Ik raad aan om een reis naar Marokko niet te gehaast te doen, pas je aan aan het ritme van de Marokkaanse cultuur (5 minuten is een half uur zeg maar) en plan niet alles te ver vooruit. Als je in Merzouga bent ga langs de winkeltjes in de centrale winkelstraat, hier kun je de meest bijzondere kruiden vinden in Marokko. En vraag vooral aan de winkeliers om uitleg, ze geven graag een tour en zijn altijd in voor een praatje. Dit geldt overigens voor heel Marokko. Marokkaanse mensen zijn enorm nieuwsgierig en vertellen graag over hun cultuur, stad, en waar je allemaal naartoe moet. De lange busreis van Fes naar Merzouga, die ook langs Risani komt, duurt zo'n 10 uur en vertrekt 's avonds uit Fes. Het is echt de moeite waard. Verblijf in Merzouga in een Kasbah (soort landhuis) en regel daar een tocht in de Sahara (doe dit niet via de toeristenshops in het stadje zelf).
Atlas........prachtig
Woestijn.........overweldigend
Todrakloof.............mysterieus
Steden.......................1001 nacht
Veel cultuur gezien. Moskee's, markten en paleizen. Aardige mensen en hele goede gidsen, die veel over het land vertelden. Mooie steden bezocht en veel van het land gezien. De hotels waren ook goed en het eten heel lekker.
Prachtige afwisselende rondreis die in een week tijd een goed beeld geeft van Marokko en zijn bewoners. Het overnachten in de gïtes bij de berbers thuis is fantastisch, comfortabel en lekker eten. De kinderen hebben ook leuk contact gemaakt met de kinderen van de herbergiers. Het landschap is indrukwekkend, zeker als je beseft dat je een groot deel van de reis boven de 1000-1500 meter bent. De mensen zijn er vriendelijk en helemaal niet opdringerig (behalve op het plein en in de souks in Marrakech). Onze lokale gids Hassan was geweldig, een leuke vent die ons veel heeft verteld over het leven in Marokko, het woord 'nee' is niet over zijn mond gekomen. En dan ook nog een gezellige, geïnteresseerde groep, wat wil je nog meer
Deel je ervaring en help andere reizigers!
Wil je meer weten over reizen naar Marokko? Bekijk tips & ervaringen.
Rondreizen naar Marokko