Mèknes

Mèknes

Ongekend mooie Koningsstad

Van de vier Koningssteden is Meknes de minst bezochte en dat is nu precies wat Meknes zo leuk maakt: het is er iets rustiger en gemoedelijker, maar heeft wél prachtige bezienswaardigheden en een fijne Marokkaanse medina!

Top reisorganisaties naar Marokko

Top reisorganisaties naar Marokko
Mèknes

Meknes behoort tot de vier populaire koningssteden die Marokko rijk is en staat op de vijfde plaats van steden met de meeste inwoners van het land. Dit betekent overigens niet dat het er bijzonder druk is, want er zijn slechts ruim een half miljoen inwoners in de stad te vinden. Meknes heeft een zeer rijke geschiedenis, en dit is terug te zien door de hele stad. Niet voor niets werd de volledige stad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.

De Bap Mansour el-Aleuj

Een bijzondere bezienswaardigheid is de Bap Mansour el-Aleuj. Dit is de prachtige stadspoort van Meknes en deze is te vinden in de medina. De poort werd in opdracht van de Sultan gebouwd door een architect die van oorsprong christelijk was, maar zich tot de islam had bekeerd. Deze stadspoort is te herkennen aan de zigzag structuur. Deze unieke zigzag was bedoeld om het lastiger te maken om snel de stad binnen te dringen. De medina is de oude stad en maakt onderdeel uit van drie delen van de stad. De andere twee stadsdelen zijn de Kasbah en de Ville Nouvelle. De medina en de indrukwekkende koninklijk paleis ruïnes hebben ervoor gezorgd dat de stad op de Werelderfgoedlijst werd geplaatst, en het is dan ook zeer de moeite waard om hier een bezoek aan te brengen. De prachtige toegangspoorten zijn ook zeker indrukwekkend en binnen de stadsmuren zijn eindeloos monumenten te vinden. Daarnaast kun je er ook enkele mooie paleizen bewonderen.

De Bap Mansour, Meknes
De Bap Mansour, Meknes

Soek, Meknes
Soek, Meknes

De Souk

De Souk is de plaatselijke markt, welke in het stadscentrum te vinden is. Het stadscentrum kan zeer productief worden genoemd. Hier vindt al het leven plaats en worden de meest uiteenlopende producten bijna aan de lopende band af- en aangevoerd. De Souk is absoluut een bezoek waard. Hier kun je kennis maken met tal van deze producten, waaronder teenslippers, zilverwaren, tapijten, wijnen, granen, citrusvruchten en olijven. Daarnaast kun je er in de gezellige winkeltjes ook veel lederproducten en djellaba’s vinden.

De Moorse stijl

De Romeinen namen Meknes over in de tweede eeuw. Negen eeuwen vond de officiële oprichting van Meknes plaats, door Almoravids. In de tijd van Sultan Moulay Ismail was de stad de hoofdstad van het land. Dit was in de periode tussen 1672 en 1727. De stad werd vernoemd naar een Berberstam en de stad werd opgebouwd tot wat het nu is. De Sultan heeft ervoor gezorgd dat er vandaag de dag de meest indrukwekkende bouwwerken in Meknes te vinden zijn. De meeste bouwwerken zijn gebouwd in de indrukwekkende Moorse stijl, met een vleugje Spaanse invloed. Deze bouwwerken zijn stuk voor stuk bezienswaardigheden op zich.

Meknes
Meknes

Moskee in Meknes
Moskee in Meknes

Al Adam Moskee

Als je in Meknes een moskee wilt bezoeken, dan mag je de Al Adam Moskee (Great Mosque) zeker niet overslaan. Dit is namelijk niet alleen de grootste moskee die er in de stad te vinden is, maar ook de oudste. De Al Adam Moskee werd al in de elfde eeuw gebouwd en heeft maar liefst elf toegangspoorten en in totaal 143 indrukwekkende bogen. De Almoraviden zijn verantwoordelijk voor de bouw van de Al Adam Moskee, maar het laatste deel werd er door de Sultan aan toegevoegd. Deze heeft er in het jaar 1203 een mihrab bij laten bouwen. Dit is een nis bedoeld voor gebeden, welke in de moskee de richting van Mekka aangeeft.

Volubilis

Als je de meest indrukwekkende historische plek van heel Marokko wilt bezoeken, dan moet je bij Volubilis zijn, een Romeinse nederzetting waar nu nog mooie overblijfselen van te bewonderen zijn. Volubilis staat apart vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad Volubilis werd in 1755 getroffen door een zware aardbeving, waardoor een groot deel van de plaats volledig verwoest raakte. Sultan Ismail gebruikte de stad om de bouwstenen, welke hij liet gebruiken om paleizen van te bouwen in Meknes. Je kunt er tegenwoordig indrukwekkende ruïnes bewonderen, maar er zijn ook nog dertig prachtige mozaïeken te vinden die nog altijd een zeer hoogwaardige kwaliteit bezitten.

Volubilis, Meknes
Volubilis, Meknes

Volubilis, Meknes
Volubilis, Meknes

Meknes markt
Meknes markt

Winkelen

Winkelen kan op diverse plaatsen in Meknes. Er zijn natuurlijk diverse reguliere winkels te vinden, maar als je echt leuk en goedkoop wilt shoppen, dan ga je toch naar een souk. Hier wordt er van je verwacht dat je gaat onderhandelen over de prijs, en juist hierdoor ben je eigenlijk altijd goedkoop uit. Het is zelfs zo dat je in Meknes goedkoper kan winkelen dan in de meeste andere grotere steden van Marokko. Rond de souks zijn natuurlijk ook diverse horecagelegenheden te vinden om even op een terrasje bij te komen van al het onderhandelen.

Reizen naar Meknes – Hoe kom je er?

Als je vanaf Schiphol in Amsterdam vertrekt met het vliegtuig, dan land je op Fes-Sais Airport. De vlucht duurt ongeveer drie uur en veertig minuten. Vanaf deze luchthaven in Fès is het nog een ruime zestig kilometer rijden om in Meknes aan te komen.

Populaire reizen naar Mèknes

Meer bezienswaardigheden in Marokko

Alle bezienswaardigheden in Marokko

Marokko ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Mèknes ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Marokko.
Natuur & omgeving
8.4
Cultuur
8.6
Stranden
7.2
Steden
8.4
Eten & drinken
8.1
Activiteiten
8.1
8,0

Cultuursnuiven in Marokko

Marokko
Individuele rondreis
11-02-2017

Voor een studiereis waarbij ik les kreeg in de modern Arabische taal ben ik vijf weken door Marokko gereisd. Het is een prachtig land. Niet alleen is het prachtig en zeer divers, maar het heeft ook een geweldige cultuur. Marokko is gevuld met vriendelijke en warme mensen, de steden zijn heel bruisend en verschillend. Grote aanrader is om per trein en bus door het hele land te reizen. Ga langs Fes, Rabat, Tangier en Marrakech. Maar ga ook langs de kleinere steden en bijzondere locaties. Chefchaoune (de blauwe stad), Volubulis (Romeinse stad), Ifrane (Bergstadje met Alpenachtige huizen), Merzouga (Saharadorp, laatste stop met de bus vanuit Fes), Risani (stadje voor Merzouga). Stuk voor stuk bijzondere plekken die enorm verschillend zijn. Ik raad aan om een reis naar Marokko niet te gehaast te doen, pas je aan aan het ritme van de Marokkaanse cultuur (5 minuten is een half uur zeg maar) en plan niet alles te ver vooruit. Als je in Merzouga bent ga langs de winkeltjes in de centrale winkelstraat, hier kun je de meest bijzondere kruiden vinden in Marokko. En vraag vooral aan de winkeliers om uitleg, ze geven graag een tour en zijn altijd in voor een praatje. Dit geldt overigens voor heel Marokko. Marokkaanse mensen zijn enorm nieuwsgierig en vertellen graag over hun cultuur, stad, en waar je allemaal naartoe moet. De lange busreis van Fes naar Merzouga, die ook langs Risani komt, duurt zo'n 10 uur en vertrekt 's avonds uit Fes. Het is echt de moeite waard. Verblijf in Merzouga in een Kasbah (soort landhuis) en regel daar een tocht in de Sahara (doe dit niet via de toeristenshops in het stadje zelf).

Freek van Til
Alleen gereisd in April 2015
8,6

Rondreis Atlasgebergte en woestijnreis.

Marokko
Groepsrondreis met Kras Reizen
10-02-2017

Atlas........prachtig
Woestijn.........overweldigend
Todrakloof.............mysterieus
Steden.......................1001 nacht

Gonny Koekoek
in October 2014
9,2

Een schitterend bezoek aan de 4 koningssteden

Marokko
Groepsrondreis met Kras Reizen
10-02-2017

Veel cultuur gezien. Moskee's, markten en paleizen. Aardige mensen en hele goede gidsen, die veel over het land vertelden. Mooie steden bezocht en veel van het land gezien. De hotels waren ook goed en het eten heel lekker.

M.G. Kuijt
Gereisd met vrienden in February 2017
9,0

Een echte aanrader

Marokko
Groepsrondreis met D-reizen
09-02-2017

Prachtige afwisselende rondreis die in een week tijd een goed beeld geeft van Marokko en zijn bewoners. Het overnachten in de gïtes bij de berbers thuis is fantastisch, comfortabel en lekker eten. De kinderen hebben ook leuk contact gemaakt met de kinderen van de herbergiers. Het landschap is indrukwekkend, zeker als je beseft dat je een groot deel van de reis boven de 1000-1500 meter bent. De mensen zijn er vriendelijk en helemaal niet opdringerig (behalve op het plein en in de souks in Marrakech). Onze lokale gids Hassan was geweldig, een leuke vent die ons veel heeft verteld over het leven in Marokko, het woord 'nee' is niet over zijn mond gekomen. En dan ook nog een gezellige, geïnteresseerde groep, wat wil je nog meer

Wendy van Son
Gereisd met partner in March 2016
8,2

Verrassend Marokko.

Marokko
Groepsrondreis met Kras Reizen
31-01-2017

Nooit gedacht maar Marokko is een prachtige bestemming met mooie oude koningssteden.
Men moet zeker de stad Fes bezoeken het lijkt wel of je in de middeleeuwen terecht komt.
Het atlas gebergte is een geweldig mooi gebied.
De Todrakloof is mooi maar vergeet ook niet naar de Kashba's aan de bergflanken te kijken.
Achter de atlas de grote zandwoestijn met uit gebreide oases is fascinerend om te zien.
Aan de kust licht een mooi Portugese vestingstad Essaouira genoemd dat het bezoeken zeer de moeite waard zal zijn.

Alexander Knoben
Gereisd met gezin in July 2010

Wil je meer weten over reizen naar Marokko? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Marokko