Home
Blog
Bestemmingen
4 Werelderfgoederen in en rondom Marrakech

4 Werelderfgoederen in en rondom Marrakech

op 15 december 2014
1 minuut leestijd
4 Werelderfgoederen in en rondom Marrakech

Eeuwenlang is de Marokkaanse stad Marrakech doordrenkt met een verscheidenheid aan culturen, talen en beschavingen, die de stad en zijn omgeving een rijke geschiendenis hebben gegeven. Van Europese en tradtionele Marokkaanse invloeden in Mazagan, tot kronkelende paden in Essaouira, hieronder hebben we vier werelderfgoederen voor je op een rij gezet in en rondom Marrakech.

De Ksar van Aït-Ben-Haddou

Het dramatische landschap van Aït-Ben-Haddou is een opmerkelijk gezicht en een van de mooiste voorbeelden van traditionele Kasbah - een groep huizen, binnenplaatsen en openbare gebouwen met er omheen een stadsmuur. Deze zijn door middel van leembouw opgetrokken en worden samen de Ksar genoemd. Met zijn hoekige constructie met torens en gebouwen in verschillende lagen, is het een indrukwekkende en opvallende verschijning. De Ksar van Aït-Ben-Haddou fungeerde ook vele malen als decor voor Hollywood films en series als Game of Thrones, Lawrence of Arabia, The Mummy, Gladiator, Alexander, Prince of Persia: The Sands of Time en Babel.

De medina van Marrakech

In de 11e eeuw speelde de medina (het oude stadscentrum) van Marrakech een centrale rol voor de regerende Almoraviden als belangrijk centrum in handel en cultuur. Als gevolg hier van beschikt de medina over verschillende hoogtepunten qua architectuur, zoals bijvoorbeeld de Koutoubiya Moskee, de Saadian graven, Bandia Palace en een scala aan prachtige tuinen. Naast de vele historische gebouwen in de medina, heerst er ook een levendigee, bruisende sfeer met een doolhof van smalle, kronkelende straatjes, traditionele souks, straatartiesten, eetstalletjes en nog veel meer, met het Djemaa el Fna plein als centrale plek.

De Portugese stad Mazagan (El Jadida)

Marokko en Portugal hebben als sinds de 8ste eeuw banden met elkaar, maar pas in de 15e en 16e eeuw begonnen de Portugezen zich in Marokko te vestigen. Hoewel hun aanwezigheid van korte duur was, heeft de Portugese invloed toch zijn sporen achtergelaten, met name in de stad Mazagan. Deze stad ligt aan de Atlantische kust en is het bewijs van de vroege ontwikkeling van de Renaissance cultuur. Het meest opvallend is de Portugese cisterne, een enorm wateropvangsysteem onder de straten van de stad. In 1954 werd het bekend omdat het als decor werd gebruikt voor Othello. Verder heeft de stad ook vele andere voorbeelden van gotische architectuur, waardoor de stad een uniek karakter heeft die niet te vergelijken is met andere steden in de buurt.

De medina van Essaouira

De havenstad Essaouira ligt op een paar uur rijden vanaf Marrakech en speelde lange tijd een belangrijke rol als handelspost tussen Marokko, Europa en de rest van de wereld. Het bereikte zijn hoogtepunt in het midden van de 18e eeuw als internationaal handelscentrum en de medina die in deze periode ontstond weerspiegelt het gemengde erfgoed van de stad, met traditionele Noord-Afrikaanse en Europese invloeden. Vandaag de dag is de originele medina van Essaouira goed bewaard gebleven en kun je er ontspannen rondlopen door de doolhof van steegjes met marktkramen, restaurants en galleries.

Top reizen naar Marokko

15-daagse rondreis Highlights van Marokko

15-daagse rondreis Highlights van Marokko

15 dagen
Groepsrondreis
Marokko, Rabat, Erg Chebbi, Aït Benhaddou, Ouarzazate, Tizi n'Tichka

Reisorganisaties met reizen naar Marokko

Meer blogs over Marokko

Beoordelingen van Marokko

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.4
Cultuur
8.6
Stranden
7.2
Steden
8.4
Eten & drinken
8.1
Activiteiten
8.1