Home
Blog
Bestemmingen
9x Waarom een stedentrip Marrakech bijzonder gaaf is

9x Waarom een stedentrip Marrakech bijzonder gaaf is

7 minuten leestijd
Djemaa el Fna in Marrakech
Djemaa el Fna in Marrakech

Een reis naar de Marokkaanse stad Marrakech staat bij menig reiziger hoog op het verlanglijstje! En na het lezen van deze 9 redenen waarom de stad zo gaaf is, wil je wellicht meteen je reis gaan boeken. Lees mee en ontdek waar een stedentrip naar Marrakech zeker de moeite waard is.

Stap in een wereld vol betovering

Na een vlucht van maar 3,5 uur stap je uit het vliegtuig en beland je in een hele andere wereld. Overal zie je fleurige huisjes en geniet je volop van een betoverende sfeer. Marrakech wordt ook wel de Parel van de Atlas en de Rode Stad genoemd en het is één van de vier koningssteden van het Koninkrijk Marokko. Bovendien was het vroeger de hoofdstad van het land. Je wandelt hier zo het verhaal van duizend-en-één-nacht binnen, en dat maakt Marrakech een fantastische bestemming voor een stedentrip!

Ontdek de geuren en kleuren van Marrakech
Ontdek de geuren en kleuren van Marrakech

Je kunt hier urenlang door smalle steegjes wandelen, genieten van de geuren en kleuren op de medina en kennis maken met de Marokkaanse keuken. Ga op zoek naar handgemaakte tapijten, proef de exotische specerijen en schuif aan voor een heerlijk kopje thee. Als je op zoek bent naar een betoverende bestemming niet ver van huis, dan heeft Marrakech je onwijs veel te bieden!

Talloze bezienswaardigheden

Tijdens je stedentrip kijk je je ogen uit in de medina die in het hart van Marrakech te vinden is. Dit deel van de stad staat inmiddels op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en het werd in de 11e eeuw gebouwd. Hier ontdek je de smalle straatjes van de souks met honderden winkeltjes. Olijven, keramiek, lampen, tapijten, kruiden.. . echt alles kun je hier kopen! Al dit moois ligt net achter het Djemaa el Fna plein, een andere levendige plek in de stad. Hier ontdek je gezellige cafés waar je geniet van verse muntthee, muzikanten en verhalenvertellers. Een magische plek!

Daarnaast zijn er ook een aantal mooie tuinen te bezichtigen. Ontdek bijvoorbeeld Le Jardin Secret, een botanische tuin met een adembenemend mooi paleiscomplex! Net buiten het centrum ontdek je één van de bekendste trekpleisters, de Majorelletuin (Frans: Jardin Majorelle). Deze werd door kunstenaar Jacques Majorelle ontworpen en de kobaltblauwe kleur van het pand heeft een prachtig contrast met de subtropische planten en bloemen. Sinds 1980 was modeontwerper Yves Saint Laurent verantwoordelijk voor deze mooie plek en je kunt hier een Museum van Islamitische kunst gaan bezoeken. Het is ook een Instagram hotspot ;-)

 Jardin Majorelle
Jardin Majorelle
Ook aan mooie gebouwen en paleizen is er geen gebrek in deze sprookjesachtige stad. Ontdek het Bahiapaleis, het grootste en één van de mooiste paleizen in Marrakech. Of bezoek het mausoleum van de Saadi-dynastie waar je de Saaditombes kunt bezichtigen. Met name de Hal van de Twaalf Zuilen is bijzonder om te zien.

Een stad vol cultuur

Marrakech is een stad met een rijk verleden met een eeuwenoud centrum. Maar je ontdekt hier ook wijken als Guéliz en Hivernage met moderne kledingzaken en strak ingerichte hotels. Marokko is een Islamitisch land met schitterende moskeeën en talloze musea. Zo kun je naast de Majorelletuin (Frans: Jardin Majorelle) ook het wereldberoemde Musée YSL bezoeken waar je meer leert over de iconische Franse modeontwerper Yves Saint Laurent. Als je benieuwd bent naar Afrikaanse kunst, dan is het Museum of African Contemporary Art Al Maaden (MACAAL) een must! Of bezoek het Mouassine Museum waar je traditionele vormen van Marokkaanse creatieve kunst kunt bewonderen. 

De Koutoubia Moskee in Marrakech
De Koutoubia Moskee in Marrakech

Als je juist meer te weten wilt komen over de Islamitische cultuur, dan is het de moeite waard Ben Joesoefmadrassa te bezoeken. Dit was vroeger een Koranschool die in de 14e eeuw werd gebouwd. Kleurige tegels, versieringen van cederhout en de marmeren vloeren maken dit één van de mooiste plekken in de stad. Als je van Islamitische architectuur houdt, mag een bezoek niet ontbreken. Of ontdek de Koutoubia Moskee. Het is hét symbool van de stad en de toren van de in Almohadenstijl gebouwde moskee steekt overal bovenuit. Helaas mag je als niet-moslim geen Moskeeën van binnen bewonderen, maar buiten kijk je ook je ogen al uit!  Na een dag vol bezienswaardigheden is het natuurlijk om bij te komen in de Hammam in Marrakech! Nadat je bent ingezeept en gescrubd kun je genieten van een fantastische massage.

De Marokkaanse keuken 

Marokko staat ook bekend om het heerlijke eten! Natuurlijk is een bezoek dan niet compleet zonder een heerlijke tajine met vlees of vis! En couscous staat dagelijks op de menukaart. De zoete muntthee atay maghribi kun je overal proberen en er zijn heerlijke zoete gerechten te vinden als sellou. Daarnaast is het nog leuker om Marokkaans te leren koken! Met een gids ga je boodschappen doen door de souks in de medina en daarna leer je precies hoe je de ingrediënten gebruikt. Zo kun je als je thuis in Nederland bent heerlijk verder Marokkaans kokkerellen.

Traditionele Marokkaanse muntthee
Traditionele Marokkaanse muntthee

Tijdens je vakantie wil je natuurlijk niet steeds in de keuken staan en gelukkig zijn er overal leuke restaurantjes te vinden. Bovendien hebben veel cafés en restaurants een dakterras zodat je ook nog eens van een fantastisch uitzicht geniet! Op de menukaart staat vaak lamsrack, verse visgerechten en frisse salades. Of geniet van een heerlijke cocktail met borrelhapjes.   

Fijne hotels

Als je door de stoffige straten van Marrakech wandelt, merk je niet meteen wat er allemaal verscholen ligt achter de roze muren. Maar als je eenmaal op de hoek kijkt, ontdek je de mooiste boetiekhotels en hotelkamers! De accommodaties zijn bijzonder stijlvol en een verblijf in een authentieke riad is vaak kleinschalig. Dat betekent dat je hier volop geniet van de rust buiten de drukke stad. Vaak ligt je riad in de buurt van de medina van Marrakech zodat je binnen een handomdraai bij alle bezienswaardigheden bent.

Hotel RIU Tikida Palmeraie
Hotel RIU Tikida Palmeraie

Vaak geniet je van een panoramisch terras waar je verrukkelijk kunt ontbijten. En als je toe bent aan de nodige verfrissing kun je een heerlijke duik in het zwembad nemen. Binnen blijft het heerlijk koel dankzij de airconditioning en het interieur heeft een knus en Marokkaans tintje. Je beschikt over een eigen badkamer en roomservice is vaak mogelijk. Voor een luxe verblijf kies je voor een accommodatie met Hammam! Dat wordt helemaal genieten

HOTEL TIP
Vlak buiten de stad vind je Hotel RIU Tikida Palmeraie, een ideaal hotel met héérlijk zwembad, goede restaurants en leuke entertainment. Het zwembad is lekker groot en er zijn volop kindvriendelijke voorzieningen en activiteiten. → Bekijk hotel

Fietsen door de stad

Om Marrakech te ontdekken is het supergaaf een fietstocht te boeken, en gelukkig biedt Pikala Bikes goede fietsen en mooie routes aan. En je ontdekt niet alleen schitterende plekjes, je helpt ook de lokale bevolking. Pikala Bikes is namelijk opgezet om lokale jongeren te ondersteunen. Jongeren worden opgeleid tot fietsenmaker of gids, meisjes krijgen fietsles en er is een studentenproject opgezet! Marokko heeft veel werkloosheidsproblemen, maar doordat Pikala jongeren in dienst neemt in de toerisme- en technieksector ontvangen ze een extra inkomen.

Fietsen door Marrakech met Pikala Bikes
Fietsen door Marrakech met Pikala Bikes

Op de fiets help je ook nog eens het milieu een handje mee. Fietsen is natuurlijk beter voor het milieu en je bent lekker actief bezig. De oude fietsen komen uit Nederland en worden helemaal opgeknapt voor gebruik. Zo krijgen de Nederlandse fietsen ook nog eens een tweede leven ingeblazen! Boek een fietstocht of huur een fiets om dit mooie project te ondersteunen! Het is echt één van de leukste manieren om de stad te ontdekken. 

De natuur in

Een bezoek aan Marrakech is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan het Atlasgebergte! De stad ligt aan de voet van de bergen en na anderhalf uur rijden sta je zelfs al bij de hoogste top van Noord-Afrika, de bergtop Jbel Toubkal. Vanuit het bergdorpje Imlil kun je bijvoorbeeld trekkingen boeken. Vanuit Marrakech gaan er regelmatig excursies naar Imlil om een sportieve wandeling te maken in de bergen. Met name tussen april en september is het hier aangenaam doordat het een stuk koeler is dan in de stad. Maar als je hier in de winter komt, dan zijn de besneeuwde toppen van het Atlasgebergte perfect om te skiën!

Prachtige uitzichten in het Atlasgebergte
Prachtige uitzichten in het Atlasgebergte

En waar de één graag de bergen gaat ontdekken is het voor de ander een avontuur de woestijn te bewonderen. De Sahara ligt net achter het Atlasgebergte en vanuit Marrakech rij je in ongeveer 12 uur naar Merzouga. Er worden onvergetelijke 3-daagse reizen aangeboden waarbij je Berbernederzettingen bezoekt en in de woestijn gaat overnachten. Daarnaast kun je twee uur lang op een kameel de woestijn gaan verkennen of een quadtour maken in de zandduinen. De Agafay-woestijn is ideaal voor een dagtour, of verblijf 2 dagen bij de Zagora-woestijn.

Een ballonvaart in Marrakech 

Een ander groot avontuur beleef je in de lucht! Hoe gaaf is het om met een ballonvaart te komen over de woestijn met het uitzicht over de bergen? Zo zie je Marokko uit een heel ander perspectief! De meeste ballonvaarten vinden ook nog eens plaats tijdens de zonsopgang en vooraf geniet je van een lekker Berbers ontbijt. Deze betoverende ervaring vergeet je natuurlijk nooit weer! Je vliegt over de uitlopers van het Marokkaanse Atlasgebergte en na afloop ontvang je een vluchtcertificaat als aandenken. 

Ballonvaart Marrakech
Ballonvaart Marrakech

Wat een uitzicht!
Wat een uitzicht!

Het boeken van je ballonvaart kan bij diverse aanbieders. Wij tippen je graag Ciel d’Afrique, deze kwam betrouwbaar over en alles was goed geregeld. Je doet er goed aan om op tijd te reserveren, want ballonvluchten bij Marrakech zijn populair. En terecht natuurlijk, want het was fantastisch!

Uitstapjes vanuit Marrakech

Naast het indrukwekkende centrum van Marrakech en het waanzinnige landschap in de buurt, kun je ook nog leuke uitstapjes maken in de buurt. Zo kun je de andere drie Koningssteden, Fès, Meknès en Rabat, ook gaan bezoeken. Als deze historische plekken beschikken over een medina binnen de ommuurde binnenstad. Alle steden hebben hun eigen karakter en aan bezienswaardigheden is geen gebrek met zoveel geschiedenis! Zo heeft de kleinere stad Meknes alleen al vijftig paleizen en twintig poorten!

De levendige haven van Essaouira
De levendige haven van Essaouira

Kasbah Ait Ben Haddou
Kasbah Ait Ben Haddou

Daarnaast kun je vanuit Marrakech ook eenvoudig leuke kustplaatsen bezoeken. Essaouira staat bijvoorbeeld bekend om haar prachtige stranden en je kunt hier uitstekend surfen. Ga paardrijden tijdens zonsondergang en geniet van het uitzicht bij Skala Du Port. Of wat dacht je, als je liever in de binnenlanden verblijft, van een bezoek aan de middeleeuwse stad Aït Ben Haddou? Het is een geweldig mooie stad die bekend staat om haar kasba’s. De ksar was zelfs al vaak het decor in bekende films en series zoals Game of Thrones, The Mummy en Gladiator. Vanuit Marrakech worden er dagelijks excursies naar deze plek georganiseerd.

Top reizen naar Marokko

Reisorganisaties met reizen naar Marokko

Meer blogs over Marokko

Beoordelingen van Marokko

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.4
Cultuur
8.6
Stranden
7.2
Steden
8.4
Eten & drinken
8.1
Activiteiten
8.1