Home
Blog
Bestemmingen
De 15 mooiste plekken in Egypte

De 15 mooiste plekken in Egypte

4 minuten leestijd
De 15 mooiste plekken in Egypte

Als er één plek op de wereld is waar je terecht kunt voor misschien wel de meest imposante bouwwerken uit de oudheid, uitgestrekte woestijnvlaktes en een spectaculaire onderwaterwereld, dan is het Egypte wel. Wij noemen de 15 mooiste plekken.

Een bezoek aan de piramides van Egypte staat hoog op de bucketlist van menig reiziger. Deze mystieke bouwwerken wil je écht eens in je leven van dichtbij hebben bewonderd. Verder maak je in Egypte woestijntochten, bewonder je indrukwekkende tempels en moskeeën en uiteraard is dit ook dé plek voor liefhebbers van de onderwaterwereld.

1. Caïro

cairo
cairo

In de hoofdstad van Egypte kom je ogen en oren te kort. In de grootste stad van Afrika, met zo’n twintig miljoen inwoners, kan het behoorlijk chaotisch zijn. Toch is het ook een fascinerende stad, met indrukwekkende tempels en bijna duizend moskeeën, zoals de wereldberoemde Ibn Tulunmoskee, de Blauwe Moskee en de Al Azhar Moskee. Struin door smalle straatjes en bezoek typische winkeltjes met prachtige exotische spullen en heerlijke hapjes.

2. Luxor

luxor
luxor

In Luxor vind je een bonte verzameling aan historische schatten, zoals de Luxortempel en de Kolossen van Memnon. De stad ligt aan de indrukwekkende Nijl en is behoorlijk toeristisch, maar niet zonder reden. Deze trekpleister wil je écht gezien hebben. Super leuk om het gebied tijdens een fietstocht te verkennen.

3. Piramiden en Sfinx van Gizeh

piramides
piramides

Misschien wel de nummer één reden om een bezoek aan Egypte te brengen, zijn de indrukwekkende en wereldberoemde piramides. In Caïro liggen de Piramides van Gizeh, zonder twijfel de spectaculaire bezienswaardigheid van de stad. Hier bewonder je de Piramide van Cheops, Chefren, Mycerinus en drie kleinere koningin-piramiden.

4. Dahab

dahab
dahab

Egypte is bij uitstek een geschikte bestemming voor duikliefhebbers. Sharm el Sheikh is erg populair, maar ook ontzettend druk. Wil je een meer laid back plekje, dan is Dahab een aanrader. Ook snorkelaars worden hier getrakteerd op prachtige koraaltuinen en canyons met een wel hele bonte verzameling tropische vissen.

5. De Nijl

nijl cruise
nijl cruise

Ooit wel eens gedacht om de langste rivier ter wereld te bezoeken? Dan bij je in Egypte op de juiste plek. Met maar liefst 6.695 kilometer is dit de allerlangste die je op onze aardbol tegenkomt. Wil je die typisch Egyptische cultuur ervaren? Dan is een Nijlcruise een aanrader, bijvoorbeeld van Luxor naar Aswan. Zo krijg je een indruk van het lokale leven aan de rivier en hoe belangrijk de Nijl is voor het levensonderhoud van de Egyptenaren.

6. Salah El-Din Citadel

salah el-din citadel
salah el-din citadel

Een indrukwekkend historisch bouwwerk uit de twaalfde eeuw dat in 1824 gedeeltelijk werd verwoest. Maar nog steeds kun je het middeleeuwse fort met drie moskeeën - waaronder de beroemde Mohamed Ali Moskee - en paleizen gaan bekijken en je hebt vanuit hier een prachtig uitzicht over Caïro. Hier leer je ook meer over de geschiedenis van Egypte in het militaire museum.

7. Marsa Alam

marsa alam
marsa alam

Nog meer plezier voor duikers en snorkelaars in het pas recentelijk door toerisme ontdekte Marsa Alam. Een stuk minder toeristisch en druk dan bijvoorbeeld Dahab, Hurghada en Sharm el Sheikh en er is dus ook relatief weinig te doen. Behalve duiken dan. En veel. Je loopt zo vanaf het strand de zee in en binnen no time sta je oog in oog met reusachtige schilpadden, roggen en zelfs kleine haaien. Bij bijvoorbeeld Elphinstone Reef kunnen zelfs snorkelaars hamerhaaien en mantaroggen tegenkomt. Voor dolfijnen maak je de meeste kans bij Dolphin House.

8. De tempels van Karnak (Amon-Re)

temple karnak
temple karnak

Vlakbij het toeristische Luxor vind je een gigantisch tempelcomplex aan de oostoever van de Nijl. In de loop van de tijd hebben verschillende dynastieën hier hun eigen tempel bijgebouwd. Je bewondert hier meerdere imposante pylonen, obelisken en tempels in veel verschillende stijlen. De meest indrukwekkende in misschien wel de grote zuilenzaal, met maar liefst 134 vijftien meter hoge zuilen.

9. Museum Caïro

museum cairo
museum cairo

Voor het allergrootste Egyptologisch museum ter wereld ga je naar de hoofdstad van Egypte. Met maar liefst tweeënhalf miljoen bezoekers per jaar een must-see tijdens je bezoek aan Caïro. Je vindt hier een verzameling van meer dan 136.000 items uit de Egyptische oudheid en een aantal grote schatten, zoals de inboedel van het graf van Toetanchamon en verschillende mummies.

10. Makadi Bay

makadi bay
makadi bay

Op zoek naar een prachtig resort en je eigen stukje koraalrif, dan is Makadi Bay de ideale bestemming. Het is een schitterende baai en waanzinnige nooit duikplekken. Hier kun je murenes, octopussen en koraalduivels tegenkomen. Het stadje heeft een aantal leuke restaurantjes en barretjes. Ook behoort een bezoek aan de twee oudste kloosters van Egypte tot de mogelijkheden: het St Anthony en St Paul klooster.

11. Abu Simbel

abu simbel
abu simbel

Ook de grootste farao van de Egyptische oudheid, Ramses II, heeft een eigen tempel gebouwd. De Abu Simbel ligt aan het Nassarmeer in het zuiden van Egypte. In de zuilenzaal worden Ramses II, maar ook goden als Ptah, Re en Amon geëerd.

12. Khan el-Khalili en Birqash kamelenmarkt

camel market
camel market

Op de oudste bazaar van Caïro kun je alles kopen wat je maar kunt bedenken. Van etenswaren tot parfum en van faraobeeldjes en lederwaren tot waterpijpen. Wil je echt iets bijzonder zien, breng dan een bezoek aan de kamelenmarkt. Hier ben je getuige van het indrukwekkende schouwspel van de kamelenhandel.

13. Vallei der Koningen

valley kings egypt
valley kings egypt

Wil je de graftombes van farao’s en koninginnen zien, dan tippen we de Vallei der Koningen. De vallei ligt vlakbij Luxor en alleen het westelijke gedeelte kan bezocht worden. In het oosten zoeken ze nog steeds naar schatten uit de oudheid. Met 63 graftombes is dit misschien wel de belangrijkste archeologische ontdekking in Egypte. Hier ligt ook de graftombe van Toetanchamon.

14. Woestijntocht

desert egypt
desert egypt

Ook een woestijntocht is een must als je in Egypte bent. De Sinäiwoestijn is een populaire plek voor een jeepsafari, maar ook tussen Caïro en Luxor liggen een aantal oases, zoals de bekende Bahariya Oase. Een ideale plek voor een bezoek aan de Witte Woestijn, de Zwarte Woestijn en Crystal Mountain. In de Siwa oase, diep verstopt in de woestijn, tour je op je eigen kameel door de woestijn en kun je lekker zwemmen in Cleopatra’s Bath of Fatna’s Spring.

15. Safaga

safaga
safaga

In de categorie minder toeristisch, maar daardoor niet minder spectaculaire duikplekken hebben we er nog eentje voor je. Safaga is een klein havenstadje in het zuiden van Hurghada. Indrukwekkende koraalriffen met een waanzinnig mooie onderwaterwereld van pijlstaartroggen, haaien en grote scholen felgekleurde vissen. Vanuit Safaga un je ook een dagtrip maken naar bijvoorbeeld Caïro, Luxor of Aswan.

Top reizen naar Egypte

Reisorganisaties met reizen naar Egypte

Meer blogs over Egypte

Beoordelingen van Egypte

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
6.9
Cultuur
7.5
Stranden
8.2
Steden
6.8
Eten & drinken
7.3
Activiteiten
7.9