Home
Blog
Bestemmingen
5 redenen om Zambia te bezoeken

5 redenen om Zambia te bezoeken

op 22 december 2014
2 minuten leestijd
5 redenen om Zambia te bezoeken

Als je de reisgidsen er op na slaat, dan wordt geheel Zambia te vaak gereduceerd tot niet veel meer dan de Victoria Falls. Hoe spectaculair deze watervallen ook zijn, het doet onrecht aan de rest van dit geweldige en raadselachtige land. Van ongerepte nationale parken, gigantische meren en de mooiste lodges tot een rijk cultureel erfgoed met ongelooflijk gastvrije mensen, Zambia heeft bezoekers enorm veel te bieden. We hebben de vijf hoogtepunten op een rij gezet.

South Luangwa National Park

Hoewel het South Luangwa National Park slechts ongeveer de helft zo groot is als andere zuidelijk Afrikaanse parken als het Kruger National Park in Zuid-Afrika of Etosha in Namibië, en het niet enorme bekend is internationaal, behoort het toch tot een van de mooiste parken van Afrika. Het wordt treffend ook wel 'De Vallei van de Leopard' genoemd, omdat je hier altijd leopards aantreft. De ongelooflijk diverse landschappen variëren van dichte bossen tot wijd open savanne die alleen af en toe onderbroken wordt door een eenzame baobab, en dit alles wordt omhelsd door de brede en kronkelende Luangwa rivier.

Kapishya en Shiwa Ng’andu

Als je behoefte hebt aan een gezonde dosis koloniale geschiedenis en een onovertroffen warm bad, dan is een tussenstop in de Kapishya Hot Springs Lodge een must. De hotspring bij Kapishya is als een geheime tropische oase, met een luifel van enorme palmbladeren die hangen over het kristalheldere water dat opborrelt uit het witte zand eronder. Kapishya ligt slechts 19 kilometer van de spectaculair ongerijmde Shiwa Ng'andu, het voormalige huis van een jonge Britse koloniale officier. Dit enorme en uitgebreide landhuis vertelt tegenwoordig een aantal boeiende verhalen over de koloniale erfenis van Zambia.

Lower Zambezi Basin

Dit deel van de Zambezi rivier ligt op slechts een paar uur rijden van Lusaka en is zeer geliefd bij visliefhebbers. Vanuit een aantal lodges langs de weelderige groene oevers binnen het Lower Zambezi National Park worden er visreizen georganiseerd, zoals kanotochten van een dag tot zelfs kano safari's van 3-5 dagen. Tijdens deze trips is het niet ongewoon om kuddes van meer dan honderd olifanten tegen te komen, die aan het 'eiland hoppen' zijn langs de rivier.

Lake Tanganyika

Over het algemeen geldt, hoe verder je naar het noorden van Zambia reist, hoe minder toeristen je tegenkomt. In zekere zin is dat ook de belangrijkste aantrekkingskracht van het Tanganyikameer. De mensen die je hier ontmoet behoren tot de meest gastvrije van heel Zambia. Het meer zelf is een van Afrika's Grote Meren en lijkt eerder op een uitgestrekte oceaan. Je kunt hier geweldig vissen, kajakken, de lokale dorpen langs de waterkant verkennen, of wandelen in de bossen in de omliggende heuvels. Verblijf in een van de rustige lodges voor een heerlijke strandvakantie en geniet van de prachtige zonsondergangen. Op de heen of terugweg naar het meer kun je een aantal verbluffende watervallen bezoeken, die niet veel onder doen voor de Victoria Falls.

Victoria Falls

Hoewel ik in de intro schreef dat Zambia meer te bieden heeft dan alleen de Victoria Falls, kun je er toch niet omheen. Door de jaren heen zijn er allerlei superlatieven uit het woordenboek aangehaald in pogingen om dit ongelooflijke natuurwonder te omschrijven, maar geen daarvan doen de watervallen recht aan. Je moet ze echt zelf zien. En nadat je bent bijgekomen van het uitzicht kun je je melden voor een aantal adrenaline activiteiten in en rond de watervallen, om vervoglens te genieten van een drankje aan de oevers van de Zambezi rivier terwijl zebra's staan te grazen op de grasvelden achter je.

Top reizen naar Zambia

Reisorganisaties met reizen naar Zambia

Meer blogs over Zambia

Beoordelingen van Zambia

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
10
Cultuur
9
Stranden
n.v.t.
Steden
7.5
Eten & drinken
8.5
Activiteiten
9