Home
Blog
Bestemmingen
De mooiste plekken van Gambia: Top 15 bezienswaardigheden

De mooiste plekken van Gambia: Top 15 bezienswaardigheden

op 24 augustus 2017
4 minuten leestijd
De mooiste plekken van Gambia: Top 15 bezienswaardigheden

Landen als Kenia, Zuid-Afrika en Tanzania zijn ongelofelijk populair. Maar wist je dat ook andere Afrikaanse landen een bezoek meer dan waard zijn? Gambia - the smiling coast of Africa - is er zeker daar eentje van.

Gambia is het kleinste land van het Afrikaanse continent, maar met een grootse charme. Ongerepte natuur, indrukwekkende historie, kleurrijke markten. Ook voor een zon, zee en strandvakantie kun je in Gambia terecht, al zou het zonde zijn om je hele vakantie enkel op het strand te blijven hangen, want Gambia heeft een aantal heel mooie bezienswaardigheden. Dit is de top vijftien die je zeker niet wilt missen.

1. Banjul

banjul
banjul

Banjul is de hoofdstad van Gambia, met indrukwekkende koloniale panden en zanderige wegen. Voor die typisch Gambiaanse levendigheid ga je naar de markt of de haven. Er is een aantal prachtige bezienswaardigheden, zoals de Grote Moskee, Arch 22 en de Royal Albert Markt.

2. Bakau

bakau
bakau

Bakau is een gezellige drukke stad met veel terrasjes, café’s en restaurantjes. Maak een wandeling door de prachtige botanische tuinen en breng een bezoek aan Kachikally Crocodile Pool. Er leven meer dan honderd krokodillen in het - volgens Gambianen - heilige water van dit meer. Sommigen krokodillen schijnen zelfs tam te zijn, maar vraag dat voor de zekerheid maar even na. Bakau is ook een leuke plek om lekker op stap te gaan.

3. Kololi

kololi
kololi

Kololi is een badplaats ten noorden van de hoofdstuk Banjul en één van de meest toeristische plekken van Gambia. Denk mooie stranden, gezellige strandtentjes en sfeervolle marktjes. Je vindt hier ook de Senegambia Strip. Overdag kun je hier boodschappen doen en souvenirtjes kopen, maar vooral in de avond is het leuk om te zien hoe The Strip wordt omgetoverd in een bruisend uitgaansleven, met restaurantjes, terrasjes en nachtclubs.

4. Abuko Nature Reserve

abuko nature reserve
abuko nature reserve

Abuko is het grootste nationale park van Gambia, maar verwacht hier niet The Big Five tegen het lijf te lopen. Wel vind je er een grote biodiversiteit en naast ontzettend veel vogels, ook nijlpaarden, apen, zwarte cobra’s en krokodillen.

5. Serekunda Markt

serekunda market
serekunda market

Waar je ook komt, als je een glimp wilt opvangen van het échte leven in een land dan bezoek je een lokale markt. De bekendste markt van Gambia is de kleurrijke Serekunda markt. Slenter door smalle steegjes, shop voor souvenirs in één van de duizenden kraampjes en laat je zintuigen prikkelen. Je kunt hier makkelijk verdwalen, dus een gids is aan te raden.

6. Bijilo Forest Park

bijilo
bijilo

In Bijilo Forest Park ook wel bekend als ‘Monkey Town’ zit het - je raadt het al - bomvol met apen die lekker vrij kunnen rondslingeren door het bos. Veel voorzieningen zijn er niet in het park, maar dat maakt de ervaring juist lekker avontuurlijk.

7. Tanji

tanji fishing
tanji fishing

Tanji is een kleurrijk en levendig vissersdorpje in het noorden van Gambia aan de Atlantische kust. Zorg vooral dat je aan het einde van de middag, rond vier uur, op het strand bent voor het schouwspel van kleurrijke vissersbootjes en authentieke Afrikaanse chaos. Als je je wilt onderdompelen in de Gambiaanse cultuur, is het Tanji Village Museum the place to be.

8. Gambia Rivier

gambia river
gambia river

Misschien wel de leukste manier om Gambia te verkennen is per boot over de Gambia Rivier. De rivier is 1.130 kilometer lang, één van de visrijkste rivieren ter wereld en slingert dwars door het land. Het uitzicht verandert van weelderige mangrovebossen naar dichtbegroeide jungle en wijde graslandschappen.

9. Kiang West National Park

kiang west national park
kiang west national park

Tijdens de cruise over de Gambia Rivier kun je Kiang West National Park aan doen. Dit is het grootste nationale park van Gambia. Een prachtig divers landschap van mangrove bossen, regenwoud en savanne.

10. Baobab Island

baobab island
baobab island

Op ongeveer vijftien kilometer van Brikama ligt Baobab Island, een vogelparadijs met meer dan 100 soorten vogels. Het eiland dankt zijn naam echter aan de grote verzameling imposante Baobab Grandidier bomen. Je kunt hier ook een kijkje nemen bij een typisch Afrikaanse stam die al meer dan 300 jaar op dit eiland woont: de Bainunkas stam. Zeker even een glaasje palmwijn proberen hier.

11. Janjanbureh / Georgetown

janjanbureh
janjanbureh

In het ruigere en groene oosten van Gambia vind je Georgetown, op Janjanbureh Island. De stad was een belangrijke plek tijdens de slavenhandel. Tijdens een stadswandeling kun je historische gebouwen, kleurrijke huisjes en de prachtige Freedom Garden bezichtigen. Van hieruit kun je ook vistrips of boottochten in de omgeving maken.

12. Wide Open Walls

art gambia
art gambia

In verschillende dorpjes in Gambia zijn lokale ondernemers en kunstenaars een bijzonder project gestart. Verschillende gebouwen en woningen zijn met prachtige street art omgetoverd tot een levend kunstwerk. In bijvoorbeeld Kubuneh kun je een street art tour doen en met eigen ogen zien hoe ’s werelds bekendste street artists prachtige muurschilderingen hebben gemaakt. Met je bezoek aan dit openlucht street art museum, steun je meteen ook de lokale bevolking.

13. Royal Albert Market (Banjul)

royal albert market
royal albert market

Als je je wilt onderdompelen in het échte Gambiaanse leven, dan wil je de Royal Albert Markt in Banjul zeker niet missen. Het is een drukte van jewelste en een bonte verzameling kleuren en geuren. Dé plek als je op zoek bent naar prachtige Afrikaanse stoffen, houtsnijwerk en sieraden. Maar ook voor fruit, groenten en specerijen.

14. Fort James Island

fort james island
fort james island

Als je in de geschiedenis van Gambia duikt, leer je op enig moment ook over één van de zwartste bladzijden in de geschiedenis van Gambia: de slavernij. Kunta Kinteh, ook wel James eiland genoemd, ligt middenin de Gambia Rivier. In het fort werden slaven gevangen gehouden, voordat ze over de hele wereld werden verhandeld.

15. Sanyang Beach

sanyang beach
sanyang beach

Gambia staat vanwege de heerlijke temperaturen en prachtige stranden bekend als ideale plek voor een strandvakantie. Voor één van de mooiste stranden ga je naar Sanyang Beach, ook wel Paradise Beach. En moet gezegd worden het is er paradijselijk mooi: hagelwitte stranden, helderblauw water en wuivende palmbomen. Dé ideale plek om te relaxen in een hangmat.

Top reizen naar Gambia

Reisorganisaties met reizen naar Gambia

Meer blogs over Gambia

Beoordelingen van Gambia

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
7.9
Cultuur
8.2
Stranden
8.2
Steden
6.7
Eten & drinken
8.1
Activiteiten
7.9