Luxor

Luxor

Ontdek het oude Egypte

Het huidige Luxor was vroeger de hoofdstad van het Egyptische rijk. Het is dé plek om te bezoeken als je geïnteresseerd bent in het oude Egypte, want het stikt er van de interessante tempels, musea en opgravingen.

Top reisorganisaties naar Egypte

Top reisorganisaties naar Egypte
Luxor

Luxor is een enorm openluchtmuseum, met tal van bijzondere bezienswaardigheden. Je kunt er de graftombes van de oude farao’s bezoeken, mummies bekijken en dagenlang dwalen door eeuwenoude tempels.

Vallei der Koningen

De Vallei der Koningen was de plek waar de oude Egyptische koningen werden begraven. Vroeger gebeurde dat in pyramides, maar ten tijde van het Nieuwe Rijk (1550 - 1070 v.Chr.) lieten ze zich hier in rijk versierde tombes onder de grond begraven. Ondanks de desolate ligging van het dal en de goed verstopte graftombes is een groot deel van de graven leeggeroofd. Slechts enkele, waaronder die van de beroemde farao Toetanchamon, zijn ongeschonden teruggevonden.

In totaal zijn hier tot nu toe 63 koninklijke tombes ontdekt, en archeologen zijn tot op de dag van vandaag bezig met onderzoek in het westelijke deel van de vallei. De bekendste tombes in de Vallei der koningen zijn van Toetanchamon, Ramses I, Ramses II, Ramses III. Daal af in de eeuwenoude graven en bewonder al het eeuwenoude moois.

Vallei der koningen, Luxor
Vallei der koningen, Luxor

Tombe, Luxor
Tombe, Luxor

Luxor
Luxor

Vallei der Koninginnen

De koninginnen en prinsessen werden in de Vallei der Koninginnen begraven. In totaal vind je hier meer dan 75 verschillende tombes, waarvan de tombe van Nefertari, de favoriete vrouw van Ramses II, de bekendste is. De tombe is versierd met zeer gedetailleerde, kleurrijke schilderingen, en wordt gezien als één van de mooiste graftombes van heel Egypte. Helaas is het daarom ook erg lastig om de tombe te bezoeken. De tombe is beperkt open voor toeristen, en er mogen maar een paar mensen per keer naar binnen. Je moet dus een beetje geluk hebben.

Tempel van Amon

Na de pyramide van Gizeh is de Tempel van Amon de meest bezochte bezienswaardigheid van Egypte. Dit tempelcomplex heeft reusachtige afmetingen, en bestaat uit talloze kleinere tempels en bouwwerken. Het indrukwekkendste deel van de tempel is de zuilengang, met enorme zuilen van wel 15 meter hoog. Maar ook de weg die van de Nijl naar de tempel loopt is het bewandelen waard: aan weerszijden staat een lange rij van sfinxen met een ramskop.

Amon temple, Luxor
Amon temple, Luxor

Luxor tempel
Luxor tempel

Luxor Amon tempel
Luxor Amon tempel

Ramses III tempel, Luxor
Ramses III tempel, Luxor

Tempel van Ramses III

Ramses III was de laatste grote farao van Egypte, en de Tempel van Ramses III in Medinat Habou behoort tot de best bewaarde van het hele land. De tempel werd gebruikt voor de verering van de farao en de god Amon, en is versierd met wereldberoemde reliëfs. De tekeningen vertellen het verhaal van farao Ramses III, en zijn strijd tegen andere volkeren. Bezoek deze tempel in de namiddag, als het zonlicht zachtjes langs de tempel strijkt.

Luxortempel

De Luxortempel behoort tot de belangrijkste tempels van het oude Egypte. De tempel ligt midden in de stad, aan de oever van de Nijl, en is verrassend goed bewaard gebleven. Farao Amenhotep gaf de opdracht tot de bouw van de tempel, maar hij werd pas drie farao’s later, tijdens Ramses II, voltooid.

Luxortempel
Luxortempel

Memmon, Luxor
Memmon, Luxor

Kolossen van Memnon

Aan de westoever van de Nijl stond vroeger de enorme Dodentempel van Amenhotep III. Door overstromingen en hergebruik van de bouwmaterialen is de tempel echter volledig verdwenen, en staan tegenwoordig alleen de zogenoemde Kolossen van Memnon nog overeind. De twee reusachtige beelden werden 3400 jaar geleden gemaakt, en zijn 15 meter hoog.

Luxormuseum

Wil je meer weten over de geschiedenis van Luxor en haar farao’s? Neem dan een kijkje in het Luxormuseum. Het is niet een heel groot museum, maar er worden wel een aantal bijzondere dingen tentoongesteld. Onder andere de mummies van farao’s Ramses I en Ahmose en voorwerpen uit de tombe van Toetanchamon.

Luxor museum
Luxor museum

Mummificatiemuseum, Luxor
Mummificatiemuseum, Luxor

Mummificatiemuseum

De aantrekkingskracht van het oude Egypte zit hem natuurlijk grotendeels in hun fascinerende omgang met de doden. In het Mummificatiemuseum leer je alles over de kunst van het mummificeren, en je wordt meegenomen langs het proces van balsemen en conserveren. Daarnaast worden er een aantal mummies tentoongesteld en kun je het proces volgen van dood tot graf.

Reizen naar Luxor — Hoe kom je er?

Vanuit Nederland is het een paar uurtjes vliegen naar het vliegveld van Luxor, maar er gaan helaas geen directe vluchten. Om er te komen moet je overstappen in de Egyptische hoofdstad Caïro, en vanaf daar is het nog maar een uur vliegen tot Luxor. De prijs voor een retourtje begint bij € 380 met maatschappij Egyptair.

Het vliegveld van Luxor ligt vervolgens 7 kilometer buiten het centrum en er gaat geen openbaar vervoer. Je bent dus aangewezen op de taxi, maar omdat de chauffeurs soms letterlijk vechten om een klant, is het fijner om je te laten oppikken door je hotel. De leukste manier om vervolgens Luxor te verkennen is per fiets. Overal in de stad vind je verhuurbedrijfjes waar je voor een klein prijsje een fiets kan huren.

Verblijf je in Sharm en Sheikh? Het is mogelijk om met het vliegtuig een dagtrip naar Luxor te maken. Je kunt het best rondvragen bij de lokale tourbureautjes om een dergelijke excursie te regelen.

Beste reistijd Luxor

De beste reistijd voor Luxor is tijdens de wintermaanden van oktober tot maart. De temperatuur is dan een stuk aangenamer. In de zomer kan het extreem heet zijn in Luxor.

Populaire reizen naar Luxor

Blogs over Luxor

· Redactie
Twaalf sfinxen ontdekt nabij Luxor
Nabij de tempels van Karnak, in de Egyptische regio Luxor, zijn 12 sfinx-standbeelden aangetroffen uit de periode van farao Nectanebo I, die regeerde van 380 tot 362 voor Christus.

Meer bezienswaardigheden in Egypte

Alle bezienswaardigheden in Egypte

Egypte ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Luxor ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Egypte.
Natuur & omgeving
7
Cultuur
7.5
Stranden
8.2
Steden
6.8
Eten & drinken
7.4
Activiteiten
7.9
9,0

Neem geen goud mee!

Egypte
Familiereis
25-05-2024

Dag 1
Bij aankomst in vliegveld Hurghada waren onze koffers en tassen gecontroleerd. Mijn vrouw had wat sieraden meegenomen en paar goudmunten die ze als kado had gekregen bij de geboorte van onze dochter (Totaal waarde ongeveer 3000 euro). Wij werden verdacht van goudhandel en ondervraagd door een paar agenten in witte pakken. Ik heb ze toen verteld dat ik in het Rixos hotel ga verblijven voor twee weken en de kosten van ons verblijf veel meer heeft gekost dan dat die goud zou opleveren in handel. Na het laten zien van de factuur van ons reis (€6500) konden we door naar ons hotel.

Bij aankomst hotel zag ik dezelfde agent van de vliegveld bij de lobby staan. Hij was aan het controleren of wij daadwerkelijk daar zouden verblijven.

Dag 2
Wij waren op een shuttle te wachten om naar het restaurant te gaan voor het ontbijt. Er stapte een Egpthische meneer met een brits accent in de shuttle en deed een kort praatje met mij en vertelde dat hij verbleef in de villa naast ons. Die dag ben ik dat meneer nog een paar keer tegengekomen in het resort.

Na het avondeten stapten we in de shuttle om naar ons villa te gaan en de meneer kwam naast mij zitten en vroeg wat voor werk ik deed en hoeveel ik had betaald voor de hotel. Hij vertelde dat hij nog een week zou verblijven en in een bank in Londen werkte. Na die dag ben ik die meneer niet meer tegengekomen.

Verder een prima vakantie gehad.
Ugur
Gereisd met gezin
8,8

Een zéér indrukwekkende rondreis door Egypte!

Egypte
Groepsrondreis met ANWB
22-02-2024

Ik zou deze rondreis zeker aanraden, maar je moet wel goed te been zijn! Af en toe vroeg op om alles te kunnen zien, soms wel 2-3 bezichtigingen per dag. Gizeh-Nijlcruise-Karnac-Luxor-Hurghada en diverse excursies kun je bijboeken.
Tip! Vraag om Nederlands sprekende gids Osama Ahmed. Weet alles over het oude Egypte en is zéér gepassioneerd!!

M. Janssen
Gereisd met gezin
10

Fantastische ervaring

Egypte
Wandelreis met DrieTour
25-05-2023

we hebben heerlijk gewandeld mooie steden, goed hotel,
ook hebben we genoten. ik zou het je aanraden.

HENK
Gereisd met gezin
8,0

Schitterende rondreis Vietnam

Egypte
Individuele rondreis met FOX Vakanties
08-02-2017

We hebben heel veel gezien tijdens deze prachtig en goed georganiseerde reis van Fox. Wij hebben een goede ervaring met Fox. Maar hebben ook al diverse keren bij Kras geboekt,ook hier alleen maar positive ervaringen.Goede hotels en alles goed georganiseerd.Wij hopen dat we nog vele mooie reizen kunnen en mogen beleven.

Van Broeckhuijsen
Gereisd met partner in September 2017
7,3

Warm en gezellig

Egypte
12-01-2017

Egypte is een prachtig land met mooie onderwaterwerelden! Heerlijk snorkelen of duiken. Quatrijden is ook echt een aanrader. Uitgaan in de gezelligste discotheken of shiza roken in de kleinste cafes.

Shannon McCaffery
Alleen gereisd in March 2015

Wil je meer weten over reizen naar Egypte? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Egypte