Bezienswaardigheden

De mooiste bezienswaardigheden van Egypte

De piramides

Uiteraard is voor veel mensen Egypte het land van de piramides. Vanuit de hoofdstad Caïro zijn de piramides van Gizeh zelfs al in de verte te zien. Je zou denken dat midden in de woestijn staan, maar ze bevinden zich aan de rand van de stad. In Gizeh is het een beetje een gekkenhuis, maar laat je daardoor niet in verwarring brengen. Je hebt beslist géén gids nodig om de piramides te gaan bekijken en ook ezel- en kameelverhuurders en prullariaventers (met 'écht antiek') kun je gerust afwimpelen.

De piramide van Cheops is, vanuit de stad gezien, de eerste en meteen de grootste. Hij behoorde tot de zeven klassieke wereldwonderen. Voordat de kalkstenen bekleding eraf gesloopt werd was hij 146,6 meter hoog, nu nog 'slechts' 137 meter. De tweede grote piramide is die van Khefren . Een eindje verderop ligt de beroemde sfinx, een leeuwmens, wiens gezicht lang geleden door overijverige islamieten met een kanon bewerkt is (dus niet door Napoleon, zoals wel eens beweerd wordt). De laatste piramide, de kleinste, is die van Mykerinos .

Slechts weinig mensen realiseren zich dat de piramides van Gizeh niet de enige van Egypte zijn: in de zeventig kilometer woestijn tussen Caïro en El-Fayyum staan er nog een stuk of veertig.

Dal der koningen

Op de westoever van de Nijl vind je het Dal der Koningen met ruim vierhonderd genummerde privé-graven, verschillende tempels (waaronder het immense bouwwerk dat ter ere van Ramses II verrees) en de prachtige tempel van de enige vrouwelijke farao van Egypte, Hatshepsut.

De woestijn

Voor buitenlanders is de woestijn een van de grootste attracties. De meest indrukwekkende van alle woestijnen is de Sinai, een ruig landschap dat afgewisseld wordt met vlakke gebieden langs de kust. Andere grote woestijnen zijn de Westelijke Woestijn, direct naast Libië en de bergachtige Oostelijke Woestijn. Wil je de Egyptische woestijnen echt ontdekken, ga dan op een jeepsafari, een wandeltocht door de Rode Zeebergen of maak een tocht met een gids door het ruige landschap van de Sinai. In de woestijnen vind je verlaten ruïnes en kloosters, zoals het St. Catharinaklooster in de Westelijke Woestijn of het St. Antoniusklooster in de Oostelijke Woestijn.

Caïro

Alleen een bezoek aan Caïro maakt de reis naar Egypte voor veel mensen al de moeite waard. In Caïro leven maar liefst vijftien miljoen mensen. De 'toegangspoort tot Egypte' heeft werkelijk van alles te bieden:cultuurliefhebbers bezoeken het prachtige Egyptisch Museum, de indrukwekkende Mohammed Ali Moskee en de Piramiden van Gizeh. Actievelingen kunnen een wandeling maken door zowel het Islamitische als het Koptische Caïro. Zodra de zon ondergaat barst het nachtleven los en beginnen de Arabische buikdansshows of de openluchtconcerten in het Opera-complex.

Alexandrië

Het vijf miljoen inwoners tellende Alexandrië is een boeiende stad met enerzijds een Europees karakter, maar anderzijds nog duidelijke overblijfselen van een bijzonder Egyptisch en Romeins verleden. Kantoorgebouwen staan er broederlijk naast karakteristieke huisjes en hoewel het tegenwoordig een bruisende studentenstad is, overheerst de aloude historie. Het indrukwekkende verleden zie je terug bij het Amfitheater, de Qaitbay Citadel of de Zuil van Pompeius. Luxor lijkt wel een groot openluchtmuseum met schitterende overblijfselen uit de oudheid, zoals de Tempel van Luxor. Ook Aswan is een aanrader met de beroemde Aswandam en de tempels van Ramses II.

Meer weten over reizen naar Egypte?

Bekijk hier alle informatie

Reizen naar Egypte