Nijlcruise

Nijlcruise

Magische cruise over de Nijl rivier

Een reis door Egypte is als een reis door de geschiedenis, en de leukste manier om het land en haar verhalen te leren kennen is tijdens een cruise over de Nijl. Met een luxe cruiseschip als uitvalsbasis ontdek je de steden Luxor en Aswan, en ga je op een archeologische ontdekkingstocht langs de mooiste vondsten uit het oude Egypte.

Top reisorganisaties naar Egypte

Top reisorganisaties naar Egypte
Nijlcruise

De Nijl is met 6.695 kilometer de langste rivier ter wereld, maar de meeste reizigers verkennen het deel tussen de steden Luxor en Aswan. Over een lengte van pakweg 200 kilometer vind je prachtige oude steden vol archeologische hoogtepunten en antieke monumenten.

Luxor

Een cruise over de Nijl begint meestal in het betoverend mooie Luxor. Deze voormalige hoofdstad van het Egyptische Rijk is als een groot openluchtmuseum. Overal sta je oog in oog met de erfenissen uit het oude Egypte. Elke cruise heeft excursies naar de Tempel van Amon en de Luxortempel op het programma staan, maar soms heb je ook nog een vrije middag om op eigen gelegenheid deze  bijzondere stad te bekijken. Hoogtepunten in Luxor zijn de Tempel van Ramses III, de kolossen van Memnon en het Luxormuseum.

Tempel in Luxor, Nijlcruise
Tempel in Luxor, Nijlcruise

Luxor, Nijlcruise
Luxor, Nijlcruise

Tempel van Amon

Het meest bekende bouwwerk van Luxor is de Tempel van Amon, een reusachtig bouwwerk dat bestaat uit heel veel kleinere tempels en bouwwerken. Het complex werd opgedragen aan de triade van Thebe, waarvan Amon de belangrijkste god was. Je kan Luxor simpelweg niet verlaten zonder door de indrukwekkende zuilengang van het complex te hebben gelopen.

Vallei der Koningen

Eén van de hoogtepunten van je bezoek aan Egypte is het bekijken van de Vallei der Koningen. In dit afgelegen stuk woestijn werden vroeger de oude Egyptische farao’s begraven. Archeologen hebben in het gebied inmiddels 63 koninklijke tombes blootgelegd, waarvan er tien toegankelijk zijn voor publiek. Neem een kijkje in de eeuwenoude grafkamers en bewonder de met hiërogliefen versierde graven. Aansluitend wordt vaak een bezoek gebracht aan de Vallei der Koninginnen, waar de vrouwelijke leden van de koninklijke familie na hun dood werden begraven.

Vallei der Koningen, Nijlcruise
Vallei der Koningen, Nijlcruise

Nijl rivier
Nijl rivier

Horus tempel, Nijlcruise
Horus tempel, Nijlcruise

Tempel van Horus

Ten zuiden van Luxor ligt de stad Edfu, met de Tempel van Horus als belangrijkste bezienswaardigheid. De bouw van deze tempel begon in het jaar 237 v. Christus en behoort vandaag de dag tot de best bewaarde tempels in het hele land. Er zijn in het gebouw heel wat ruimtes en kamers te ontdekken, maar vergeet ook niet de inscripties en tekeningen op de muren van de binnenplaats te bestuderen.

Tempel van Kom Ombo

De Tempel van Kom Ombo is een speciale, want eigenlijk bestaat deze uit twee aparte tempels voor twee verschillende goden. De ene helft is opgedragen aan de valkengod Horus, de andere helft aan de krokodillengod Sobek. Vroeger stikte het namelijk van krokodillen in de Nijl, en op deze plek werden ze geëerd. Het bijzondere aan dit bouwwerk is dat álles dubbel is: er zijn twee toegangspoorten, twee zuilengalerijen en twee altaren.

Kom Ombo tempel, Cruise over de Nijl
Kom Ombo tempel, Cruise over de Nijl

Cruise over de Nijl bij Aswan
Cruise over de Nijl bij Aswan

Dorpje bij Aswan, Nijlcruise
Dorpje bij Aswan, Nijlcruise

Aswan

Op ruim 200 kilometer ten zuiden van Luxor ligt de zonnige stad Aswan, de laatste halte van een reis over de Nijl. Afhankelijk van het programma en de duur van je reis kun je hier een dag of dagdeel van boord om de stad te ontdekken. Aswan is kleiner dan Luxor en kan grotendeels te voet worden verkend. Breng zeker een bezoek aan de Aswandam, de Onvoltooide Obelisk en de Isistempel op het eiland Philae. Philae is overigens niet het enige eilandje in de buurt van Aswan, ook het Kitchener-eiland en Elephantine zijn leuke plekken om te ontdekken. 

Aboe Simbel

Aboe Simpel bestaat uit twee tempels die in opdracht van Ramses II uit een berg werden gehakt. Indrukwekkend zijn vooral de reusachtige gevels, die bij beide zijn versierd met enorme beelden van de farao, maar minstens zo interessant is het verhaal van de verhuizing. Omdat de tempels dreigden onder water te lopen na het aanleggen van de Aswandam, zijn ze in de jaren ’60 van de vorige eeuw verplaatst naar een hoger gelegen stuk. De tempels werden in stukken gezaagd en op hun nieuwe locatie weer in elkaar gezet.

Hoewel Aboe Simbel een stukje ten zuiden van Aswan ligt, is deze archeologische vindplaats niet standaard in elk programma opgenomen. Wil je dit bijzondere complex graag bekijken, let daar dan op bij het boeken van je cruise.

Aboe Simbel, Nijlcruise
Aboe Simbel, Nijlcruise

Cruise over de Nijl, Egypte
Cruise over de Nijl, Egypte

Hoe regel je een Nijlcruise?

De Nijl is lang, en er zijn talloze mogelijkheden om de rivier en omgeving te ontdekken: van een paar dagen tot ruim twee weken, en in combinatie met een een reis over land of misschien zelfs een bezoek aan chaotisch Cairo. De meeste reizigers kiezen echter voor een reis van een week tussen Luxor en Aswan, met eventueel een uitstapje naar het zuidelijke Aboe Simpel.

Vrijwel de meeste Nijlcruises beginnen en eindigen in Luxor, en om daar te komen moet je reizen via de Egyptische hoofdstad Caïro. Prijzen voor een retourtje vanaf Amsterdam beginnen bij € 380 met maatschappij Egyptair.

Populaire reizen naar Nijlcruise

Meer bezienswaardigheden in Egypte

Alle bezienswaardigheden in Egypte

Egypte ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Nijlcruise ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Egypte.
Natuur & omgeving
7
Cultuur
7.5
Stranden
8.2
Steden
6.8
Eten & drinken
7.4
Activiteiten
7.9
9,0

Neem geen goud mee!

Egypte
Familiereis
25-05-2024

Dag 1
Bij aankomst in vliegveld Hurghada waren onze koffers en tassen gecontroleerd. Mijn vrouw had wat sieraden meegenomen en paar goudmunten die ze als kado had gekregen bij de geboorte van onze dochter (Totaal waarde ongeveer 3000 euro). Wij werden verdacht van goudhandel en ondervraagd door een paar agenten in witte pakken. Ik heb ze toen verteld dat ik in het Rixos hotel ga verblijven voor twee weken en de kosten van ons verblijf veel meer heeft gekost dan dat die goud zou opleveren in handel. Na het laten zien van de factuur van ons reis (€6500) konden we door naar ons hotel.

Bij aankomst hotel zag ik dezelfde agent van de vliegveld bij de lobby staan. Hij was aan het controleren of wij daadwerkelijk daar zouden verblijven.

Dag 2
Wij waren op een shuttle te wachten om naar het restaurant te gaan voor het ontbijt. Er stapte een Egpthische meneer met een brits accent in de shuttle en deed een kort praatje met mij en vertelde dat hij verbleef in de villa naast ons. Die dag ben ik dat meneer nog een paar keer tegengekomen in het resort.

Na het avondeten stapten we in de shuttle om naar ons villa te gaan en de meneer kwam naast mij zitten en vroeg wat voor werk ik deed en hoeveel ik had betaald voor de hotel. Hij vertelde dat hij nog een week zou verblijven en in een bank in Londen werkte. Na die dag ben ik die meneer niet meer tegengekomen.

Verder een prima vakantie gehad.
Ugur
Gereisd met gezin
8,8

Een zéér indrukwekkende rondreis door Egypte!

Egypte
Groepsrondreis met ANWB
22-02-2024

Ik zou deze rondreis zeker aanraden, maar je moet wel goed te been zijn! Af en toe vroeg op om alles te kunnen zien, soms wel 2-3 bezichtigingen per dag. Gizeh-Nijlcruise-Karnac-Luxor-Hurghada en diverse excursies kun je bijboeken.
Tip! Vraag om Nederlands sprekende gids Osama Ahmed. Weet alles over het oude Egypte en is zéér gepassioneerd!!

M. Janssen
Gereisd met gezin
10

Fantastische ervaring

Egypte
Wandelreis met DrieTour
25-05-2023

we hebben heerlijk gewandeld mooie steden, goed hotel,
ook hebben we genoten. ik zou het je aanraden.

HENK
Gereisd met gezin
8,0

Schitterende rondreis Vietnam

Egypte
Individuele rondreis met FOX Vakanties
08-02-2017

We hebben heel veel gezien tijdens deze prachtig en goed georganiseerde reis van Fox. Wij hebben een goede ervaring met Fox. Maar hebben ook al diverse keren bij Kras geboekt,ook hier alleen maar positive ervaringen.Goede hotels en alles goed georganiseerd.Wij hopen dat we nog vele mooie reizen kunnen en mogen beleven.

Van Broeckhuijsen
Gereisd met partner in September 2017
7,3

Warm en gezellig

Egypte
12-01-2017

Egypte is een prachtig land met mooie onderwaterwerelden! Heerlijk snorkelen of duiken. Quatrijden is ook echt een aanrader. Uitgaan in de gezelligste discotheken of shiza roken in de kleinste cafes.

Shannon McCaffery
Alleen gereisd in March 2015

Wil je meer weten over reizen naar Egypte? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Egypte