Petra

Petra

Een magisch wereldwonder

Er zijn maar weinig plekken zo mysterieus als Petra. De stad werd volledig uitgehakt uit roodroze rotspartijen en lag lange tijd verborgen voor de wereld. Inmiddels wordt Petra één van de 7 moderne wereldwonderen genoemd, en is de stad een geliefde halte tijdens een rondreis door Jordanië.

Petra

Petra was de hoofdstad van de Nabateeërs, een Arabisch volk dat hier in de klassieke oudheid leefde. Zij hakten talloze huizen, tempels en tombes uit de rotsen, en wisten de plek eeuwenlang verborgen te houden voor de rest van de wereld. Tot 1812, wanneer een Zwitserse ontdekkingsreiziger per toeval op de ruïnes stuit. En daar mogen we hem dankbaar voor zijn, want in Petra waan je je even in het sprookje van 1001 nacht.

Al Khazneh (De Schatkamer)

Al Khazneh, ofwel De Schatkamer, is het bekendste bouwwerk van Petra. Dit wereldberoemde grafmonument werd al voor het begin van de jaartelling uitgehouwen uit een zandstenen rotswand. Over de geschiedenis van deze plek gaan de wildste verhalen rond, want er werd lange tijd aangenomen dat Al Khazneh vroeger de schatkamer van de Egyptische farao’s was. Aanleiding daarvoor was de urn op de gevel, waar volgens de legende een verborgen schat in zou zitten. Als je goed kijkt zie je kogelgaten zitten, ontstaan door pogingen om hem naar beneden te schieten. Volgens onderzoekers zit er echter geen schat in urn, en is De Schatkamer van oorsprong een grafmonument.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Siq

Een van de hoogtepunten van Petra is de Siq, een 1,2 kilometer lange kloof die eindigt bij de beroemde Schatkamer van Petra. Het is de toegangsweg naar de eeuwenoude stad, en al wandelend door de smalle, roze kloof voelt het even alsof je terug in de tijd reist. Het is niet moeilijk voor te stellen hoe men hier vroeger te paard of te voet naar de oude stad afreisde, maar ook nu is het moment dat de kloof zich opent en je oog in oog staat met De Schatkamer onvergetelijk. Hoewel je geneigd bent om snel door de kloof te lopen, moet je eigenlijk ook hier al goed om je heen kijken. De hoge rotswand is op verschillende plekken versierd met inscripties, en over de hele lengte loopt een waterkanaal die de stad vroeger van water voorzag.

Al Madhbah (De hoge offerplaats)

Het oudste heiligdom van Petra ligt op de berg Jabal. De hoge offerplaats (Al Madhbah) werd waarschijnlijk gebruikt om dieren te offeren. Dat is te zien aan het altaar en de afvoerkanalen voor het bloed. Om bij de offerplaats te komen moet je je wel voorbereiden op een flinke klim. Het uit rotsen gehakte pad begint bij het theater en leidt je met onregelmatige traptreden omhoog. Maar wanneer je na een half uur klimmen eenmaal boven bent, dan maakt het uitzicht over de oude stad een hoop goed.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Al Dayr (Het Klooster)

Al Dayr is qua architectuur vergelijkbaar met Al Khazneh, maar is een heel stuk groter. De gevel is ongeveer 50 meter breed en 39 meter hoog, afmetingen die pas echt indruk maken als je vlakbij het monument staat: alleen al de toegangspoort is groter dan een gemiddeld huis. Hoewel de naam Het Klooster anders doet vermoeden, deed dit bouwwerk oorspronkelijk dienst als tempel. Pas een paar eeuwen later ging het gebouw onder de Byzantijnen dienst doen als klooster. Het is ongeveer een uur lopen naar Het Klooster, en daarom is de plek nagenoeg verlaten. Een geweldige plek om de grootsheid van Petra op je in te laten werken.

Amfitheater

Net als de Grieken bouwden ook de Nabateeërs een eigen amfitheater. En dat deden ze geheel in stijl: het halfronde theater ligt in een helling en werd compleet uitgehakt uit de rotsen. De Romeinen hebben het theater later uitgebouwd tot een plek die plaats bood aan maar liefst 8000 toeschouwers.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Koningsgraven

Tegenover het Amfitheater liggen de koninklijke tombes van Petra. Hier werden de koningen van de Nabateeërs begraven. De graven zijn uit de rotswanden gehakt en hebben elk een eigen voorkomen. Zo heeft het Corintische Graf veel overeenkomsten met de bouwstijl van De Schatkamer en heeft het Paleisgraf veel bijzondere versieringen. Je kan de ruimtes van binnen bekijken, maar dan moet je wel een beetje kunnen klimmen.

Little Petra

Zoals de naam al doet vermoeden is Little Petra een kleinere versie van Petra. Ook hier is het dorp uit de rotsen gehakt, voorzien van huizen, tempels, graven en waterkanalen. Het dorp is toegankelijk via een korte kloof: Siq al Berid.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Reizen naar Petra — Hoe kom je er?

Vanaf Amsterdam is het ruim 4,5 uur vliegen naar de Jordaanse hoofdstad Amman. Vliegmaatschappij Royal Jordanian is de enige die een rechtstreekse verbinding heeft. De prijs voor een rechtstreeks retourtje begint bij € 470, maar als je onderweg ergens overstapt ben je goedkoper uit. Turkish Airlines vliegt met een overstap in Istanbul bijvoorbeeld al vanaf € 300 heen en weer.

Eenmaal in Amman is het nog vier uur rijden naar Petra. Je kan een auto huren of taxi nemen, maar vanaf het busstation in Amman gaat er ook een bus naar Petra. Bussen vertrekken om 06:30 uur en gaan weer terug naar Amman om 16:00 uur, zodat je genoeg tijd hebt om Petra te bekijken. Petra zelf kun je te voet of vanaf de rug van een kameel, ezel of paard ontdekken.

Wil je meer weten over reizen naar Jordanië? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Jordanië

Populaire Rondreizen naar Petra

Blogs over Petra

· Redactie
Petra, rotsenstad van de Nabateeër-koningen
De oude stad Petra, met zijn architectuur deels uitgehakt uit roze getinte kliffen, is niet alleen het grootste hoogtepunt van Jordanië, het behoort ook tot een van de zeven wereldwonderen.

Andere bezienswaardigheden in Jordanië

Alle bezienswaardigheden in Jordanië

Jordanië ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Petra ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Jordanië.
Natuur & omgeving
8.6
Cultuur
8.8
Stranden
7
Steden
7.7
Eten & drinken
7.9
Activiteiten
8.6
9,0

Lijkt me verschrikkelijk mooi land qua natuur en ook cultuur

Jordanië
17-02-2015

Nog niets dit is de bestemming die we graag zouden bezoeken.

Edwin Bosman
Gereisd met partner in May 2021
7,5

Back to the roots in Wadi Rum

Jordanië
30-09-2015

kamperen + wandelen in Wadi Rum; schitterend eindeloos landschap

Hannah
Gereisd met vrienden in May 2021
8,4

GEWELDIG Jordanie. Vooral PETRA

Jordanië
30-09-2015

Wij hebben een rondreis gemaakt door Egypte en Jordanie. Heel veel gezien. Geslapen bij de Bedoeinen.
Jeepsafari.'Gezwommen' in de dode zee. Hoofdsteden: Cairo en Amman. Oude stad Jerash. En Petra, een belevenis die je nooit weer vergeet.

J.jager
Gereisd met partner in May 2021
8,2

Pracht Jordanië met culturele hoofdstad Petra!

Jordanië
30-09-2015

In een week tijd Jordanië mogen bewonderen. Begonnen in Aqaba en doorgereisd naar Amman en uiteindelijk Petra. Jordanië is een prachtig land met vriendelijke mensen. Een rondreis door dit land is adembenemend.

Jolien van der Meulen
Gereisd met vrienden in May 2021
7,8

Een geweldige rondreis door Jordanië

Jordanië
30-09-2015

Van Amman naar Jerash, naar Petra en Wadi Rum, Mount Nebo, de Dode Zee, en tot slot de Rode Zee/. Indrukwekkend Petra, prachtig snorkelen in de Rode Zee, een totaal andere cultuur. Enige wat minder was, was het woestijnkamp. Dat had meer weg van een all in Benidorm compleet met de Macarena.

Cindy
Alleen gereisd in May 2021