Petra

Petra

Een magisch wereldwonder

Er zijn maar weinig plekken zo mysterieus als Petra. De stad werd volledig uitgehakt uit roodroze rotspartijen en lag lange tijd verborgen voor de wereld. Inmiddels wordt Petra één van de 7 moderne wereldwonderen genoemd, en is de stad een geliefde halte tijdens een rondreis door Jordanië.

Top reisorganisaties naar Jordanië

Top reisorganisaties naar Jordanië
Petra

Petra was de hoofdstad van de Nabateeërs, een Arabisch volk dat hier in de klassieke oudheid leefde. Zij hakten talloze huizen, tempels en tombes uit de rotsen, en wisten de plek eeuwenlang verborgen te houden voor de rest van de wereld. Tot 1812, wanneer een Zwitserse ontdekkingsreiziger per toeval op de ruïnes stuit. En daar mogen we hem dankbaar voor zijn, want in Petra waan je je even in het sprookje van 1001 nacht.

Al Khazneh (De Schatkamer)

Al Khazneh, ofwel De Schatkamer, is het bekendste bouwwerk van Petra. Dit wereldberoemde grafmonument werd al voor het begin van de jaartelling uitgehouwen uit een zandstenen rotswand. Over de geschiedenis van deze plek gaan de wildste verhalen rond, want er werd lange tijd aangenomen dat Al Khazneh vroeger de schatkamer van de Egyptische farao’s was. Aanleiding daarvoor was de urn op de gevel, waar volgens de legende een verborgen schat in zou zitten. Als je goed kijkt zie je kogelgaten zitten, ontstaan door pogingen om hem naar beneden te schieten. Volgens onderzoekers zit er echter geen schat in urn, en is De Schatkamer van oorsprong een grafmonument.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Siq

Een van de hoogtepunten van Petra is de Siq, een 1,2 kilometer lange kloof die eindigt bij de beroemde Schatkamer van Petra. Het is de toegangsweg naar de eeuwenoude stad, en al wandelend door de smalle, roze kloof voelt het even alsof je terug in de tijd reist. Het is niet moeilijk voor te stellen hoe men hier vroeger te paard of te voet naar de oude stad afreisde, maar ook nu is het moment dat de kloof zich opent en je oog in oog staat met De Schatkamer onvergetelijk. Hoewel je geneigd bent om snel door de kloof te lopen, moet je eigenlijk ook hier al goed om je heen kijken. De hoge rotswand is op verschillende plekken versierd met inscripties, en over de hele lengte loopt een waterkanaal die de stad vroeger van water voorzag.

Al Madhbah (De hoge offerplaats)

Het oudste heiligdom van Petra ligt op de berg Jabal. De hoge offerplaats (Al Madhbah) werd waarschijnlijk gebruikt om dieren te offeren. Dat is te zien aan het altaar en de afvoerkanalen voor het bloed. Om bij de offerplaats te komen moet je je wel voorbereiden op een flinke klim. Het uit rotsen gehakte pad begint bij het theater en leidt je met onregelmatige traptreden omhoog. Maar wanneer je na een half uur klimmen eenmaal boven bent, dan maakt het uitzicht over de oude stad een hoop goed.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Al Dayr (Het Klooster)

Al Dayr is qua architectuur vergelijkbaar met Al Khazneh, maar is een heel stuk groter. De gevel is ongeveer 50 meter breed en 39 meter hoog, afmetingen die pas echt indruk maken als je vlakbij het monument staat: alleen al de toegangspoort is groter dan een gemiddeld huis. Hoewel de naam Het Klooster anders doet vermoeden, deed dit bouwwerk oorspronkelijk dienst als tempel. Pas een paar eeuwen later ging het gebouw onder de Byzantijnen dienst doen als klooster. Het is ongeveer een uur lopen naar Het Klooster, en daarom is de plek nagenoeg verlaten. Een geweldige plek om de grootsheid van Petra op je in te laten werken.

Amfitheater

Net als de Grieken bouwden ook de Nabateeërs een eigen amfitheater. En dat deden ze geheel in stijl: het halfronde theater ligt in een helling en werd compleet uitgehakt uit de rotsen. De Romeinen hebben het theater later uitgebouwd tot een plek die plaats bood aan maar liefst 8000 toeschouwers.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Koningsgraven

Tegenover het Amfitheater liggen de koninklijke tombes van Petra. Hier werden de koningen van de Nabateeërs begraven. De graven zijn uit de rotswanden gehakt en hebben elk een eigen voorkomen. Zo heeft het Corintische Graf veel overeenkomsten met de bouwstijl van De Schatkamer en heeft het Paleisgraf veel bijzondere versieringen. Je kan de ruimtes van binnen bekijken, maar dan moet je wel een beetje kunnen klimmen.

Little Petra

Zoals de naam al doet vermoeden is Little Petra een kleinere versie van Petra. Ook hier is het dorp uit de rotsen gehakt, voorzien van huizen, tempels, graven en waterkanalen. Het dorp is toegankelijk via een korte kloof: Siq al Berid.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Reizen naar Petra — Hoe kom je er?

Vanaf Amsterdam is het ruim 4,5 uur vliegen naar de Jordaanse hoofdstad Amman. Vliegmaatschappij Royal Jordanian is de enige die een rechtstreekse verbinding heeft. De prijs voor een rechtstreeks retourtje begint bij € 470, maar als je onderweg ergens overstapt ben je goedkoper uit. Turkish Airlines vliegt met een overstap in Istanbul bijvoorbeeld al vanaf € 300 heen en weer.

Eenmaal in Amman is het nog vier uur rijden naar Petra. Je kan een auto huren of taxi nemen, maar vanaf het busstation in Amman gaat er ook een bus naar Petra. Bussen vertrekken om 06:30 uur en gaan weer terug naar Amman om 16:00 uur, zodat je genoeg tijd hebt om Petra te bekijken. Petra zelf kun je te voet of vanaf de rug van een kameel, ezel of paard ontdekken.

Populaire reizen naar Petra

Blogs over Petra

· Redactie
Petra, rotsenstad van de Nabateeër-koningen
De oude stad Petra, met zijn architectuur deels uitgehakt uit roze getinte kliffen, is niet alleen het grootste hoogtepunt van Jordanië, het behoort ook tot een van de zeven wereldwonderen.

Meer bezienswaardigheden in Jordanië

Alle bezienswaardigheden in Jordanië

Jordanië ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Petra ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Jordanië.
Natuur & omgeving
8.6
Cultuur
8.8
Stranden
7
Steden
7.7
Eten & drinken
7.9
Activiteiten
8.6
10

Jordanie

Jordanië
Kampeerrondreis met AmbianceTravel
16-10-2018

ik heb nooit zo een mooie land gezien .
mensen zijn aardig en vriendelijk en ik wil graag dat ik ook nog een keer naar Jordanië ga

Mark
Gereisd met vrienden in August 2016
8,0

Prachtige single reis door Jordanië

Jordanië
Singlereis met FOX Vakanties
15-01-2017

In 2016 een prachtige rondreis door Jordanië gemaakt. Mooie omgeving en veel cultuur met als hoogtepunt Petra! Nog mooier dan in de brochures. Na een week reizen is de dode zee met luxe hotel een prima afsluiter. De bevolking is erg aardig en er niets van de instabiele situatie in het midden oosten te merken. Een echte aanrader!

Leonore
Alleen gereisd in April 2016
8,0

Groepsreis Duizend en één Nacht

Jordanië
Groepsrondreis met FOX Vakanties
15-01-2017

Prachtige en leerrijke reis waarbij het WAUW gehalte zeer hoog in het vaandel staat. Vriendelijke bevolking. Je wordt letterlijk door iedereen welkom geheten. Prachtige berglandschappen en cultuurhistorie. Petra is een magische plek. Hier moet een ieder die van reizen houdt er geweest te zijn. En Wadi Rum is geweldig.

C. Cambridge
Gereisd met vrienden in September 2016
8,2

Kennismaking met Jordanie

Jordanië
Singlereis met FOX Vakanties
14-01-2017

Gezien de huidige spanningen in het Midden-Oosten is Jordanie niet de meest voorliggende keuze als vakantiebestemming. Onterecht gezien Jordanie hartstikke veilig is en je totaal niets meekrijgt van de situatie het buurland Syrie.

Een van de hoofdredenen voor een bezoek aan Jordanie is natuurlijk Petra. Vroeg in de morgen lopen we richting de ingang van de kloof. Na meerdere bochten door de kloof komen we dan eindelijk oog in oog te staan met de bekende gevel welke de ingang van Petra weergeeft. Vervolgens gaan we door naar het Klooster en de andere bezienswaardigheden hetgeen een flinke wandeling is terwijl de temperatuur inmiddels flink stijgt. Uiteindelijk bereikt eenieder in zijn eigen tempo het Klooster. Na een hele dag lopen mogen we een lekkere behandeling bij de hamann ondergaan waarbij we ons weer herboren voelen.

Uiteraard bezoeken we ook de historische steden van Amman en Jerash. Vervolgens door naar de Wadi Rum woestijn welke we met jeeps doorkruisen. De dag erna gaan we met een luxe jacht varen op de Rode Zee. Helaas is het water nog erg koud zodat het zwemmen/snorkelen kort wordt gehouden. De mensen met een duikbrevet en een warmer duikpak zien flink meer van onderwaterwereld.

Daarna door naar de Dode Zee, waarbij je al zittend op het water de krant kunt lezen. Een hele aparte beleving ! De reis wordt afgesloten in het hotel waar een feestje wordt gehouden ter ere van een bruiloft. We genieten zodoende van de arabische live muziek en proeven van een waterpijp.

Ik kan deze reis zodoende iedereen aanraden die er even goedkoop, maar toch met het idee wat te wille zien, uit wil. De accommodaties, reisbegeleiding als wel het eten waren uitstekend.

Kenneth Tessels
Alleen gereisd in February 2016
8,6

Een prachtig land in vele opzichten

Jordanië
Groepsrondreis met Kras Reizen
09-01-2017

In een korte tijd veel gezien van Jordanië. Denk hierbij onder andere aan de dode zee, de wadi rum woestijn, Aman, Jerash, woestijnkastelen en natuurlijk het hoogtepunt Petra!

Het eten was er heerlijk (zelf rond kijken voor leuke plaatsjes is zeker een aanrader) en de mensen zijn ontzettend vriendelijk.

Jammer dat veel mensen denken dat het een onveilig land is. Ik heb me hier geen moment onveilig gevoeld. Echt aan te raden als korte vakantie.

P. Lange
Gereisd met vrienden in October 2016

Wil je meer weten over reizen naar Jordanië? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Jordanië