Er zijn maar weinig plekken zo mysterieus als Petra. De stad werd volledig uitgehakt uit roodroze rotspartijen en lag lange tijd verborgen voor de wereld. Inmiddels wordt Petra één van de 7 moderne wereldwonderen genoemd, en is de stad een geliefde halte tijdens een rondreis door Jordanië.
Petra was de hoofdstad van de Nabateeërs, een Arabisch volk dat hier in de klassieke oudheid leefde. Zij hakten talloze huizen, tempels en tombes uit de rotsen, en wisten de plek eeuwenlang verborgen te houden voor de rest van de wereld. Tot 1812, wanneer een Zwitserse ontdekkingsreiziger per toeval op de ruïnes stuit. En daar mogen we hem dankbaar voor zijn, want in Petra waan je je even in het sprookje van 1001 nacht.
Al Khazneh, ofwel De Schatkamer, is het bekendste bouwwerk van Petra. Dit wereldberoemde grafmonument werd al voor het begin van de jaartelling uitgehouwen uit een zandstenen rotswand. Over de geschiedenis van deze plek gaan de wildste verhalen rond, want er werd lange tijd aangenomen dat Al Khazneh vroeger de schatkamer van de Egyptische farao’s was. Aanleiding daarvoor was de urn op de gevel, waar volgens de legende een verborgen schat in zou zitten. Als je goed kijkt zie je kogelgaten zitten, ontstaan door pogingen om hem naar beneden te schieten. Volgens onderzoekers zit er echter geen schat in urn, en is De Schatkamer van oorsprong een grafmonument.
Een van de hoogtepunten van Petra is de Siq, een 1,2 kilometer lange kloof die eindigt bij de beroemde Schatkamer van Petra. Het is de toegangsweg naar de eeuwenoude stad, en al wandelend door de smalle, roze kloof voelt het even alsof je terug in de tijd reist. Het is niet moeilijk voor te stellen hoe men hier vroeger te paard of te voet naar de oude stad afreisde, maar ook nu is het moment dat de kloof zich opent en je oog in oog staat met De Schatkamer onvergetelijk. Hoewel je geneigd bent om snel door de kloof te lopen, moet je eigenlijk ook hier al goed om je heen kijken. De hoge rotswand is op verschillende plekken versierd met inscripties, en over de hele lengte loopt een waterkanaal die de stad vroeger van water voorzag.
Het oudste heiligdom van Petra ligt op de berg Jabal. De hoge offerplaats (Al Madhbah) werd waarschijnlijk gebruikt om dieren te offeren. Dat is te zien aan het altaar en de afvoerkanalen voor het bloed. Om bij de offerplaats te komen moet je je wel voorbereiden op een flinke klim. Het uit rotsen gehakte pad begint bij het theater en leidt je met onregelmatige traptreden omhoog. Maar wanneer je na een half uur klimmen eenmaal boven bent, dan maakt het uitzicht over de oude stad een hoop goed.
Al Dayr is qua architectuur vergelijkbaar met Al Khazneh, maar is een heel stuk groter. De gevel is ongeveer 50 meter breed en 39 meter hoog, afmetingen die pas echt indruk maken als je vlakbij het monument staat: alleen al de toegangspoort is groter dan een gemiddeld huis. Hoewel de naam Het Klooster anders doet vermoeden, deed dit bouwwerk oorspronkelijk dienst als tempel. Pas een paar eeuwen later ging het gebouw onder de Byzantijnen dienst doen als klooster. Het is ongeveer een uur lopen naar Het Klooster, en daarom is de plek nagenoeg verlaten. Een geweldige plek om de grootsheid van Petra op je in te laten werken.
Net als de Grieken bouwden ook de Nabateeërs een eigen amfitheater. En dat deden ze geheel in stijl: het halfronde theater ligt in een helling en werd compleet uitgehakt uit de rotsen. De Romeinen hebben het theater later uitgebouwd tot een plek die plaats bood aan maar liefst 8000 toeschouwers.
Tegenover het Amfitheater liggen de koninklijke tombes van Petra. Hier werden de koningen van de Nabateeërs begraven. De graven zijn uit de rotswanden gehakt en hebben elk een eigen voorkomen. Zo heeft het Corintische Graf veel overeenkomsten met de bouwstijl van De Schatkamer en heeft het Paleisgraf veel bijzondere versieringen. Je kan de ruimtes van binnen bekijken, maar dan moet je wel een beetje kunnen klimmen.
Zoals de naam al doet vermoeden is Little Petra een kleinere versie van Petra. Ook hier is het dorp uit de rotsen gehakt, voorzien van huizen, tempels, graven en waterkanalen. Het dorp is toegankelijk via een korte kloof: Siq al Berid.
Vanaf Amsterdam is het ruim 4,5 uur vliegen naar de Jordaanse hoofdstad Amman. Vliegmaatschappij Royal Jordanian is de enige die een rechtstreekse verbinding heeft. De prijs voor een rechtstreeks retourtje begint bij € 470, maar als je onderweg ergens overstapt ben je goedkoper uit. Turkish Airlines vliegt met een overstap in Istanbul bijvoorbeeld al vanaf € 300 heen en weer.
Eenmaal in Amman is het nog vier uur rijden naar Petra. Je kan een auto huren of taxi nemen, maar vanaf het busstation in Amman gaat er ook een bus naar Petra. Bussen vertrekken om 06:30 uur en gaan weer terug naar Amman om 16:00 uur, zodat je genoeg tijd hebt om Petra te bekijken. Petra zelf kun je te voet of vanaf de rug van een kameel, ezel of paard ontdekken.
Ons reisleder Mo vertelde veel over de geschiedenis weinig over zijn cultuur jammer. Mensen ga niet met de Ramadan weinig open geen alcohol te krijgen .Het levenswijze in Jordanië is heel erg duur cappuccino 5 euro smal blikje cola 4 tot 5 euro bier 8 of 10 euro .Hou er rekening mee mensen er komt 19 procent btw erbij als je drinken of eten besteld dat had mo onze reisleider niet verteld.
De jeep safari is grote flop dat vond de hele groep paar kleine rondjes rijden de woestijn. terwijl de woestijn zo groot is ze hadden makkelijk in 2 uur meer kunnen rijden. De mensen zijn daar wel vriendelijk alleen ze maken de eigen prijzen als je iets wilt kopen. Alles wat je te zien krijgt met de reis is mooi
Wij zijn van 17 tem 24 maart 2024 met ANWB naar Jordanië geweest en het was fantastisch! Voor de mensen die twijfelen : de oorlog in Gaza vindt ongeveer 150 km van Jordanië plaats. Het land Israël ligt er volledig tussen. Je merkt NIETS maar dan ook NIETS van het hele conflict! In Jordanië kan je veilig rondlopen en alles bezoeken. De mensen zijn vriendelijk en de bezienswaardigheden zoals Petra en Wadi Rum adembenemend. Jammer genoeg is het land nu het kind van de rekening aan het worden en staat het water aan de lippen van alle mensen die in het toerisme werken.
Maar terug naar onze reis. Jordanië, het land van 1000 en 1 nachten en wij waren de gelukzakken die een reisleidster 1 uit de 1000 kregen : Laura. Toffe dame, gedreven en lekker rechtuit. Ze begeleidt de Jordanië reis al enkele jaren en dat merk je wel. Ze kent de goede plekjes, gekend bij de lokale bevolking in de hotels en sites en kan je alle info over het land geven dat je wenst. Ze zorgt dat ze met iedereen van de groep wel eens aan tafel zit om een babbeltje te doen en kijkt er op toe dat iedereen meekan. Onze lokale gids was Galip. Hij heeft 3 maanden in Nederland gewoond en heeft verder Nederlands geleerd door met de toeristen te praten. Heel lieve en grappige man met tonnen kennis die rustig al onze vragen beantwoordde. Zo hadden we meteen een topteam!
Over de reis zelf kan ik alleen maar lovend zijn. Doordat heel veel toeristen weigerachtig zijn om naar Jordanië te gaan (zoooo ongegrond), liepen we vaak quasi alleen bij de bezienswaardigheden zoals Petra.
Voor ANWB als organisator heb ik toch wel enkele suggesties of werkpuntjes. Ze adverteren de reis vrij scherp (prijs) in vergelijking met andere organisaties maar de maaltijden en de vaste excursies zijn exclusief; die moet je afrekenen met de reisbegeleiding. Als je daarbij de fooienpot en de vrijblijvende excursies (die je best meedoet want anders wordt het organisatorisch moeilijk voor de groep) wordt de reis al gauw bijna 500 Euro pp duurder! En dan spreek ik nog niet van de persoonlijke uitgaven.
Dus gouden tip aan ANWB : neem de maaltijden en excursies mee op in de basisprijs zodat de deelnemers niet al op dag 1 meteen moeten gaan pinnen.
Daarnaast heeft ANWB bij deze reis enkele kadootjes voor haar "betere" leden. Op zich zeer attent maar wel lullig voor de mensen die geen lid zijn of nog niet zo lang. Als Belg kunnen wij zelfs geen lid worden en dan is het jammer dat iedereen van de groep tijdens de reis kadootjes krijgt en wij erbij zaten en er enkel naar konden kijken. Je wordt op die manier toch een beetje uitgesloten.
Maar conclusie is : ga zeker naar Jordanië! Het is een prachtig land met een rijke geschiedenis en vriendelijke bevolking. En als je met ANWB zou boeken : hoop dan dat je Laura hebt als begeleidster :-) (tip : je zou het bij de boeking specifiek kunnen vragen)
ik heb nooit zo een mooie land gezien .
mensen zijn aardig en vriendelijk en ik wil graag dat ik ook nog een keer naar Jordanië ga
In 2016 een prachtige rondreis door Jordanië gemaakt. Mooie omgeving en veel cultuur met als hoogtepunt Petra! Nog mooier dan in de brochures. Na een week reizen is de dode zee met luxe hotel een prima afsluiter. De bevolking is erg aardig en er niets van de instabiele situatie in het midden oosten te merken. Een echte aanrader!
Prachtige en leerrijke reis waarbij het WAUW gehalte zeer hoog in het vaandel staat. Vriendelijke bevolking. Je wordt letterlijk door iedereen welkom geheten. Prachtige berglandschappen en cultuurhistorie. Petra is een magische plek. Hier moet een ieder die van reizen houdt er geweest te zijn. En Wadi Rum is geweldig.
Deel je ervaring en help andere reizigers!
Wil je meer weten over reizen naar Jordanië? Bekijk tips & ervaringen.
Rondreizen naar Jordanië