Het oude Jerash omvat indrukwekkende tempels en uitgestrekte pleinen die bijzonder goed bewaard zijn gebleven en stuk voor stuk de tand des tijds glansrijk hebben doorstaan. Een plek waar Romeinse, Griekse en Byzantijnse geschiedenis samenkomt en de verhalen op straat liggen.
Jerash lag eeuwenlang verborgen onder een dikke laag zand, tot de stad in het jaar 1806 werd ontdek door een Duitse archeoloog. Hoewel je hier een aantal unieke opgravingen kan bekijken is de plek minder bekend dan het beroemde Petra. Onterecht, maar daardoor hoef je het complex met veel minder mensen te delen.
De belangrijkste tempel van Jerash was de Tempel van Artemis, een reusachtig bouwwerk met afmetingen van 161 bij 121 meter. De tempel was opgedragen aan de Griekse godin Artemis: dochter van Zeus en Leto, beschermvrouwe van Jerash en godin van de jacht en vruchtbaarheid. De tempel valt op vanwege haar grootte en is vanwege de ligging op een heuvel overal in de stad te zien. Door aardbevingen en weersomstandigheden is de tempel tegenwoordig een ruïne, maar het meest opvallende deel is nog vrijwel intact: van de twaalf metershoge zuilen staan er nog elf overeind en daarmee is deze tempel terecht het symbool van Jerash.
De Tempel van Zeus is qua oppervlakte kleiner dan die van zijn dochter Artemis, maar daarom niet minder indrukwekkend. De tempel werd in het jaar 162 na Christus gebouwd op de fundering van een Romeins gebedshuis, die op zijn beurt weer een oud-Griekse tempel verving. Ook de Tempel van Zeus is hoger gelegen dan de rest van de stad, en biedt een spectaculair overzicht over de ruïnes. De tempel werd oorspronkelijk omringd door reusachtige zuilen en enkele daarvan zijn weer overeind gezet, al dan niet op de verkeerde plek. Het bouwwerk wordt door middel van een trap verbonden met een lager gelegen plein.
De Cardo Maximus was de hoofdstraat van Jerash, een brede staat met aan weerszijden een indrukwekkende zuilenrij. De 800 meter lange straat verbindt de noordelijke toegangspoort met de Tempel van Zeus in het zuiden. Vroeger was dit de plek waar de inwoners hun inkopen deden bij winkeltjes en marktkramen en ook vandaag de dag word je als toerist via deze weg langs alle belangrijke bezienswaardigheden geleid. Vergeet in ieder geval niet om ook op de straat zelf te letten, want hier komt de historie van Jerash weer even tot leven.
In Jerash zijn tot nu toe 15 kerken uit de Byzantijnse tijd gevonden, maar de verwachting is dat er onder het zand nog veel meer schatten liggen verborgen. Van de kerken die zijn blootgelegd zijn vooral de drie kerken van de heilige Sint Joris, Sint Johannes de Doper en Sint Cosmas & Sint Damianus het bezoeken waard. Deze kerken delen een ingang en dateren uit dezelfde periode. Je bekijkt er de prachtige mozaïekvloeren die typerend zijn voor de Byzantijnse bouwstijl.
Het Hippodrome is een antiek sportveld, waarschijnlijk daterend uit de 1e tot 3e eeuw na Christus en is gelegen nabij de zuidelijke toegangspoort. Rondom het veld was zitplaats voor 15.000 toeschouwers en op de plek waar vroeger atletiekwedstrijden en paardenraces werden gehouden kun je tegenwoordig genieten van een moderne interpretatie van deze historie. Tweemaal per dag wordt hier een wervelende show opgevoerd met Romeinse kostuums, gladiators en zwaarden, en ben je getuige van spectaculaire wedstrijden wagenrennen.
Het oude Jerash was een welvarende stad met een hoog inwonertal. Er woonden genoeg mensen om twee theaters te vullen: eentje werd in het noorden van de stad gebouw, de ander in het zuiden van de stad. Het zuidelijke theater bood plek aan 5000 mensen en de akoestiek is hier duizenden jaren later nog steeds fantastisch. Probeer het maar eens door iets te fluisteren, je zult merken dat je woorden zelfs aan de andere kant van het theater uitstekend zijn te verstaan. Elk jaar vormen de oude theaters het decor van het Jerash Festival, een cultureel festival waarbij theatergezelschappen en musici optredens geven in de oude stad.
Oval Plaza is gelegen aan de voet van de Tempel van Zeus en omvat een enorm plein van zo’n 90 meter lang en 80 meter breed. Het wordt omgeven door 56 zuilen en dat levert geweldige plaatjes op. Lange tijd werd gedacht dat dit een plek was waar handel werd gedreven en markten plaatsvonden, maar volgens onderzoekers is het plein eigenlijk onderdeel van de Tempel van Zeus.
Jerash is gelegen in het noorden van Jordanië, op slechts 50 kilometer ten noorden van de hoofdstad Amman. Een bezoek aan de eeuwenoude opgravingen is daarom een interessante bestemming voor een dagtrip en kan prima worden gecombineerd met een langere rondreis langs Petra en de Dode Zee.
Vanuit Amman vertrekken tot laat in de middag bussen naar opgravingen, maar zelfs als je een taxi met chauffeur neemt die de hele middag op je wacht hoef je niet veel geld kwijt te zijn.
Ons reisleder Mo vertelde veel over de geschiedenis weinig over zijn cultuur jammer. Mensen ga niet met de Ramadan weinig open geen alcohol te krijgen .Het levenswijze in Jordanië is heel erg duur cappuccino 5 euro smal blikje cola 4 tot 5 euro bier 8 of 10 euro .Hou er rekening mee mensen er komt 19 procent btw erbij als je drinken of eten besteld dat had mo onze reisleider niet verteld.
De jeep safari is grote flop dat vond de hele groep paar kleine rondjes rijden de woestijn. terwijl de woestijn zo groot is ze hadden makkelijk in 2 uur meer kunnen rijden. De mensen zijn daar wel vriendelijk alleen ze maken de eigen prijzen als je iets wilt kopen. Alles wat je te zien krijgt met de reis is mooi
Wij zijn van 17 tem 24 maart 2024 met ANWB naar Jordanië geweest en het was fantastisch! Voor de mensen die twijfelen : de oorlog in Gaza vindt ongeveer 150 km van Jordanië plaats. Het land Israël ligt er volledig tussen. Je merkt NIETS maar dan ook NIETS van het hele conflict! In Jordanië kan je veilig rondlopen en alles bezoeken. De mensen zijn vriendelijk en de bezienswaardigheden zoals Petra en Wadi Rum adembenemend. Jammer genoeg is het land nu het kind van de rekening aan het worden en staat het water aan de lippen van alle mensen die in het toerisme werken.
Maar terug naar onze reis. Jordanië, het land van 1000 en 1 nachten en wij waren de gelukzakken die een reisleidster 1 uit de 1000 kregen : Laura. Toffe dame, gedreven en lekker rechtuit. Ze begeleidt de Jordanië reis al enkele jaren en dat merk je wel. Ze kent de goede plekjes, gekend bij de lokale bevolking in de hotels en sites en kan je alle info over het land geven dat je wenst. Ze zorgt dat ze met iedereen van de groep wel eens aan tafel zit om een babbeltje te doen en kijkt er op toe dat iedereen meekan. Onze lokale gids was Galip. Hij heeft 3 maanden in Nederland gewoond en heeft verder Nederlands geleerd door met de toeristen te praten. Heel lieve en grappige man met tonnen kennis die rustig al onze vragen beantwoordde. Zo hadden we meteen een topteam!
Over de reis zelf kan ik alleen maar lovend zijn. Doordat heel veel toeristen weigerachtig zijn om naar Jordanië te gaan (zoooo ongegrond), liepen we vaak quasi alleen bij de bezienswaardigheden zoals Petra.
Voor ANWB als organisator heb ik toch wel enkele suggesties of werkpuntjes. Ze adverteren de reis vrij scherp (prijs) in vergelijking met andere organisaties maar de maaltijden en de vaste excursies zijn exclusief; die moet je afrekenen met de reisbegeleiding. Als je daarbij de fooienpot en de vrijblijvende excursies (die je best meedoet want anders wordt het organisatorisch moeilijk voor de groep) wordt de reis al gauw bijna 500 Euro pp duurder! En dan spreek ik nog niet van de persoonlijke uitgaven.
Dus gouden tip aan ANWB : neem de maaltijden en excursies mee op in de basisprijs zodat de deelnemers niet al op dag 1 meteen moeten gaan pinnen.
Daarnaast heeft ANWB bij deze reis enkele kadootjes voor haar "betere" leden. Op zich zeer attent maar wel lullig voor de mensen die geen lid zijn of nog niet zo lang. Als Belg kunnen wij zelfs geen lid worden en dan is het jammer dat iedereen van de groep tijdens de reis kadootjes krijgt en wij erbij zaten en er enkel naar konden kijken. Je wordt op die manier toch een beetje uitgesloten.
Maar conclusie is : ga zeker naar Jordanië! Het is een prachtig land met een rijke geschiedenis en vriendelijke bevolking. En als je met ANWB zou boeken : hoop dan dat je Laura hebt als begeleidster :-) (tip : je zou het bij de boeking specifiek kunnen vragen)
ik heb nooit zo een mooie land gezien .
mensen zijn aardig en vriendelijk en ik wil graag dat ik ook nog een keer naar Jordanië ga
In 2016 een prachtige rondreis door Jordanië gemaakt. Mooie omgeving en veel cultuur met als hoogtepunt Petra! Nog mooier dan in de brochures. Na een week reizen is de dode zee met luxe hotel een prima afsluiter. De bevolking is erg aardig en er niets van de instabiele situatie in het midden oosten te merken. Een echte aanrader!
Prachtige en leerrijke reis waarbij het WAUW gehalte zeer hoog in het vaandel staat. Vriendelijke bevolking. Je wordt letterlijk door iedereen welkom geheten. Prachtige berglandschappen en cultuurhistorie. Petra is een magische plek. Hier moet een ieder die van reizen houdt er geweest te zijn. En Wadi Rum is geweldig.
Deel je ervaring en help andere reizigers!
Wil je meer weten over reizen naar Jordanië? Bekijk tips & ervaringen.
Rondreizen naar Jordanië