Dode Zee

Dode Zee

Het laagst gelegen meer ter wereld

Blijven drijven op het water, en modder met heilzame effecten? Dat kan ook eigenlijk alleen maar op steenworp afstand van het heilige Jeruzalem en Bijbelse plaatsen als Qumran en Mount Nebo zijn. Bezoek de Dode Zee en ervaar zelf haar bijzondere krachten.

Top reisorganisaties naar Jordanië

Top reisorganisaties naar Jordanië
Dode Zee

De Dode Zee ligt ingeklemd tussen Israel en Jordanië en is officieel het laagste punt ter wereld. Het water is hierdoor zó ontzettend zout dat je met gemak een boekje zou kunnen lezen tijdens het dobberen. Maar dat is niet alles. Rondom dit enorme zoutmeer vind je de een aantal bijzondere bezienswaardigheden.

Drijven in de Dode Zee

De Dode Zee bevindt zich ongeveer 400 meter onder de zeespiegel en ligt midden in de woestijn. Omdat er meer water verdampt dan dat er binnenkomt, is dit het zoutste water ter wereld. En vanwege die torenhoge concentraties van mineralen is het wonderbaarlijk genoeg onmogelijk om te zinken. Probeer het maar eens uit: Als je op je rug ligt kun je als het ware liggen op het water, al dat zout zorgt er voor dat je blijft drijven.

Dode Zee
Dode Zee

Drijven in de Dode Zee, Jordanië
Drijven in de Dode Zee, Jordanië

Dode Zee resort
Dode Zee resort

Dode Zee modderbad
Dode Zee modderbad

Wellness aan de Dode Zee

De modder van de Dode Zee zit vol met mineralen die een heilzame werking hebben op de huid. Wanneer je jezelf insmeert met een flinke laag ‘helende modder’ wordt je bloedcirculatie gestimuleerd, je haarwortels versterkt en je huidcellen vernieuwd. Heb je last van psoriasis, eczeem of couperose? Een duik in de modder doet wonderen. Tel daarbij op dat de droge, schone lucht zeer prettig is voor mensen met astma, allergieën en ademhalingsproblemen, en je hebt de perfecte omstandigheden voor een kuuroord.

In het noorden van de Dode Zee is de kustlijn dan ook bezaaid met de mooiste en meest luxe sparesorts. Hier kun je je volledig laten vertroetelen, professionele modderbaden nemen, massages krijgen en relaxen. Wedden dat je weer helemaal gezond en herboren terugkomt?

De Neboberg

Ten noordoosten van de Dode Zee ligt de Neboberg. Volgens de Bijbel is dit de plek waar Mozes voor zijn dood uitkeek over het Beloofde Land, en op het topje van de berg vind je dan ook zijn herdenkingskerk. Maar laat je daarnaast ook zeker inspireren door het prachtige uitzicht - dat door de jaren heen nauwelijks is veranderd - en geniet van het indrukwekkende overzicht over Israël en het Dode Zee gebied. De Neboberg ligt in Jordanië, op ongeveer 15 minuten rijden van de Dode Zee.

Neboberg, Dode Zee
Neboberg, Dode Zee

Massada, Dode Zee
Massada, Dode Zee

Masada

Masada is een eeuwenoude citadel, gelegen aan de Israëlische kant van de Dode Zee. Dit bijzondere fort ligt heel strategisch bovenop een berg, en Koning Herodus gebruikte het al voor het begin van de jaartelling als toevluchtsoord bij gevaar. Onder zijn bewind werd het fort verder uitgebreid en verstevigd, maar inmiddels is het niet echt meer bewoonbaar. Tegenwoordig is Masada wel een geliefde stop onder toeristen, en wordt een bezoek aan de Dode Zee vaak gecombineerd met een bezoek aan Masada. Er gaat een modern kabelbaantje naar boven, maar als je de tijd en de puf ervoor hebt, kun je ook het beroemde Slangenpad volgen. Dit stokoude wandelpad slingert zich een weg naar de top, en afhankelijk van je conditie doe je 1 à 2 uur over de klim. Sta wel vroeg op om de ergste hitte voor te zijn en neem voldoende water mee.

De Judeawoestijn en Qumran

De Dode Zee wordt voor een groot deel omringd door bloedhete en dorre woestijngebieden. De Judeawoestijn, in Israel, is een rotsachtige streek vol diepe en grillige ravijnen en wadi’s (rivierdalen). Daarnaast liggen hier talloze oude kloostergemeenschappen, ruïnes en historische plekken, die de streek het bezoeken waard maken. Je kan de woestijn te voet of per terreinwagen verkennen, of meerdaagse tochten maken en kamperen in de natuur.

Qumran, Dode Zee
Qumran, Dode Zee

Qumran

Op de grens van de Judeawoestijn en het Dode Zee-gebied liggen de opgravingen van Qumran, één van de belangrijkste bezienswaardigheden van deze streek. In de grotten van Qumran werden namelijk tussen 1947 en 1956 per toevel de beroemde Dode Zee-rollen gevonden. Deze handgeschreven documenten bevatten ondermeer de oudste kopieën van de Hebreeuwse bijbel en zijn van grote historische waarde: Ze geven inzicht in het vroege Christendom. In het bezoekerscentrum leer je meer over de vondst en de historie van de plek, en kun je een kijkje nemen bij de grot waar de rollen destijds werden gevonden. Als je de rollen zelf wil bekijken moet je echter een stukje verder reizen, fragmenten worden tentoongesteld in musea in Amman en Jeruzalem.

Dode Zee hotel
Dode Zee hotel

Dode Zee, Jordanië
Dode Zee, Jordanië

Dode Zee dorp
Dode Zee dorp

Dode Zee hotel
Dode Zee hotel

Reizen naar de Dode Zee — Hoe kom je er?

De Dode Zee is vanuit Israel of vanuit Jordanië te bereiken. Vlieg bijvoorbeeld van Schiphol naar Amman, vanwaar het nog ongeveer een uurtje rijden is naar de Dode Zee. Boek een dagtripje via je hotel, neem de bus die één keer per dag heen en weer gaat, of regel een taxi die je bij een mooi publieksstrand kan afzetten. Vluchten tussen Schiphol en Amman beginnen bij € 300 (met overstap).

Het is echter goedkoper om via Israel te reizen. Maatschappij EasyJet vliegt namelijk al vanaf € 120 naar Tel Aviv en weer terug, en daarnaast hebben ook KLM en El Al een rechtstreekse verbinding. Vanaf het vliegveld is het vervolgens nog een uur rijden. Via Alenbi, 15 kilometer ten noorden van de Dode Zee, kun je de grens oversteken en het deel van Jordanië bekijken.

Beste reistijd Dode Zee

De beste reisperiode voor de Dode Zee is van maart tot mei en van oktober tot november. Dan zijn de temperaturen aangenaam en valt er doorgaans niet heel veel regen. In de zomer (Jordanië heeft dezelfde seizoenen als Nederland) kan het in de Jordaanvallei en bij de Dode Zee erg heet worden. Temperaturen van boven de 40 graden zijn dan geen uitzondering. Zwemmen in het water van de Dode Zee is dan ook geen aanrader, want zelfs het water is dan heel erg warm. In de winter kan het er aanzienlijk regenen. Hotels en auto's zijn overigens vaak wel voorzien van airconditoining.

Populaire reizen naar Dode Zee

Blogs over Dode Zee

· Redactie
Drijf in de Dode Zee (nu het nog kan)
De Dode Zee is het laagst gelegen meer ter wereld en één van de zoutste watermassa's op aarde waar je moeiteloos kunt blijven drijven. Het waterniveau zakt echter in een hoog tempo.

Meer bezienswaardigheden in Jordanië

Alle bezienswaardigheden in Jordanië

Jordanië ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Dode Zee ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Jordanië.
Natuur & omgeving
8.6
Cultuur
8.8
Stranden
7
Steden
7.7
Eten & drinken
7.9
Activiteiten
8.6
10

Jordanie

Jordanië
Kampeerrondreis met AmbianceTravel
16-10-2018

ik heb nooit zo een mooie land gezien .
mensen zijn aardig en vriendelijk en ik wil graag dat ik ook nog een keer naar Jordanië ga

Mark
Gereisd met vrienden in August 2016
8,0

Prachtige single reis door Jordanië

Jordanië
Singlereis met FOX Vakanties
15-01-2017

In 2016 een prachtige rondreis door Jordanië gemaakt. Mooie omgeving en veel cultuur met als hoogtepunt Petra! Nog mooier dan in de brochures. Na een week reizen is de dode zee met luxe hotel een prima afsluiter. De bevolking is erg aardig en er niets van de instabiele situatie in het midden oosten te merken. Een echte aanrader!

Leonore
Alleen gereisd in April 2016
8,0

Groepsreis Duizend en één Nacht

Jordanië
Groepsrondreis met FOX Vakanties
15-01-2017

Prachtige en leerrijke reis waarbij het WAUW gehalte zeer hoog in het vaandel staat. Vriendelijke bevolking. Je wordt letterlijk door iedereen welkom geheten. Prachtige berglandschappen en cultuurhistorie. Petra is een magische plek. Hier moet een ieder die van reizen houdt er geweest te zijn. En Wadi Rum is geweldig.

C. Cambridge
Gereisd met vrienden in September 2016
8,2

Kennismaking met Jordanie

Jordanië
Singlereis met FOX Vakanties
14-01-2017

Gezien de huidige spanningen in het Midden-Oosten is Jordanie niet de meest voorliggende keuze als vakantiebestemming. Onterecht gezien Jordanie hartstikke veilig is en je totaal niets meekrijgt van de situatie het buurland Syrie.

Een van de hoofdredenen voor een bezoek aan Jordanie is natuurlijk Petra. Vroeg in de morgen lopen we richting de ingang van de kloof. Na meerdere bochten door de kloof komen we dan eindelijk oog in oog te staan met de bekende gevel welke de ingang van Petra weergeeft. Vervolgens gaan we door naar het Klooster en de andere bezienswaardigheden hetgeen een flinke wandeling is terwijl de temperatuur inmiddels flink stijgt. Uiteindelijk bereikt eenieder in zijn eigen tempo het Klooster. Na een hele dag lopen mogen we een lekkere behandeling bij de hamann ondergaan waarbij we ons weer herboren voelen.

Uiteraard bezoeken we ook de historische steden van Amman en Jerash. Vervolgens door naar de Wadi Rum woestijn welke we met jeeps doorkruisen. De dag erna gaan we met een luxe jacht varen op de Rode Zee. Helaas is het water nog erg koud zodat het zwemmen/snorkelen kort wordt gehouden. De mensen met een duikbrevet en een warmer duikpak zien flink meer van onderwaterwereld.

Daarna door naar de Dode Zee, waarbij je al zittend op het water de krant kunt lezen. Een hele aparte beleving ! De reis wordt afgesloten in het hotel waar een feestje wordt gehouden ter ere van een bruiloft. We genieten zodoende van de arabische live muziek en proeven van een waterpijp.

Ik kan deze reis zodoende iedereen aanraden die er even goedkoop, maar toch met het idee wat te wille zien, uit wil. De accommodaties, reisbegeleiding als wel het eten waren uitstekend.

Kenneth Tessels
Alleen gereisd in February 2016
8,6

Een prachtig land in vele opzichten

Jordanië
Groepsrondreis met Kras Reizen
09-01-2017

In een korte tijd veel gezien van Jordanië. Denk hierbij onder andere aan de dode zee, de wadi rum woestijn, Aman, Jerash, woestijnkastelen en natuurlijk het hoogtepunt Petra!

Het eten was er heerlijk (zelf rond kijken voor leuke plaatsjes is zeker een aanrader) en de mensen zijn ontzettend vriendelijk.

Jammer dat veel mensen denken dat het een onveilig land is. Ik heb me hier geen moment onveilig gevoeld. Echt aan te raden als korte vakantie.

P. Lange
Gereisd met vrienden in October 2016

Wil je meer weten over reizen naar Jordanië? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Jordanië