Dode Zee

Dode Zee

Het laagst gelegen meer ter wereld

Blijven drijven op het water, en modder met heilzame effecten? Dat kan ook eigenlijk alleen maar op steenworp afstand van het heilige Jeruzalem en Bijbelse plaatsen als Qumran en Mount Nebo zijn. Bezoek de Dode Zee en ervaar zelf haar bijzondere krachten.

Dode Zee

De Dode Zee ligt ingeklemd tussen Israel en Jordanië en is officieel het laagste punt ter wereld. Het water is hierdoor zó ontzettend zout dat je met gemak een boekje zou kunnen lezen tijdens het dobberen. Maar dat is niet alles. Rondom dit enorme zoutmeer vind je de een aantal bijzondere bezienswaardigheden.

Drijven in de Dode Zee

De Dode Zee bevindt zich ongeveer 400 meter onder de zeespiegel en ligt midden in de woestijn. Omdat er meer water verdampt dan dat er binnenkomt, is dit het zoutste water ter wereld. En vanwege die torenhoge concentraties van mineralen is het wonderbaarlijk genoeg onmogelijk om te zinken. Probeer het maar eens uit: Als je op je rug ligt kun je als het ware liggen op het water, al dat zout zorgt er voor dat je blijft drijven.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Wellness aan de Dode Zee

De modder van de Dode Zee zit vol met mineralen die een heilzame werking hebben op de huid. Wanneer je jezelf insmeert met een flinke laag ‘helende modder’ wordt je bloedcirculatie gestimuleerd, je haarwortels versterkt en je huidcellen vernieuwd. Heb je last van psoriasis, eczeem of couperose? Een duik in de modder doet wonderen. Tel daarbij op dat de droge, schone lucht zeer prettig is voor mensen met astma, allergieën en ademhalingsproblemen, en je hebt de perfecte omstandigheden voor een kuuroord.

In het noorden van de Dode Zee is de kustlijn dan ook bezaaid met de mooiste en meest luxe sparesorts. Hier kun je je volledig laten vertroetelen, professionele modderbaden nemen, massages krijgen en relaxen. Wedden dat je weer helemaal gezond en herboren terugkomt?

De Neboberg

Ten noordoosten van de Dode Zee ligt de Neboberg. Volgens de Bijbel is dit de plek waar Mozes voor zijn dood uitkeek over het Beloofde Land, en op het topje van de berg vind je dan ook zijn herdenkingskerk. Maar laat je daarnaast ook zeker inspireren door het prachtige uitzicht - dat door de jaren heen nauwelijks is veranderd - en geniet van het indrukwekkende overzicht over Israël en het Dode Zee gebied. De Neboberg ligt in Jordanië, op ongeveer 15 minuten rijden van de Dode Zee.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Masada

Masada is een eeuwenoude citadel, gelegen aan de Israëlische kant van de Dode Zee. Dit bijzondere fort ligt heel strategisch bovenop een berg, en Koning Herodus gebruikte het al voor het begin van de jaartelling als toevluchtsoord bij gevaar. Onder zijn bewind werd het fort verder uitgebreid en verstevigd, maar inmiddels is het niet echt meer bewoonbaar. Tegenwoordig is Masada wel een geliefde stop onder toeristen, en wordt een bezoek aan de Dode Zee vaak gecombineerd met een bezoek aan Masada. Er gaat een modern kabelbaantje naar boven, maar als je de tijd en de puf ervoor hebt, kun je ook het beroemde Slangenpad volgen. Dit stokoude wandelpad slingert zich een weg naar de top, en afhankelijk van je conditie doe je 1 à 2 uur over de klim. Sta wel vroeg op om de ergste hitte voor te zijn en neem voldoende water mee.

De Judeawoestijn en Qumran

De Dode Zee wordt voor een groot deel omringd door bloedhete en dorre woestijngebieden. De Judeawoestijn, in Israel, is een rotsachtige streek vol diepe en grillige ravijnen en wadi’s (rivierdalen). Daarnaast liggen hier talloze oude kloostergemeenschappen, ruïnes en historische plekken, die de streek het bezoeken waard maken. Je kan de woestijn te voet of per terreinwagen verkennen, of meerdaagse tochten maken en kamperen in de natuur.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Qumran

Op de grens van de Judeawoestijn en het Dode Zee-gebied liggen de opgravingen van Qumran, één van de belangrijkste bezienswaardigheden van deze streek. In de grotten van Qumran werden namelijk tussen 1947 en 1956 per toevel de beroemde Dode Zee-rollen gevonden. Deze handgeschreven documenten bevatten ondermeer de oudste kopieën van de Hebreeuwse bijbel en zijn van grote historische waarde: Ze geven inzicht in het vroege Christendom. In het bezoekerscentrum leer je meer over de vondst en de historie van de plek, en kun je een kijkje nemen bij de grot waar de rollen destijds werden gevonden. Als je de rollen zelf wil bekijken moet je echter een stukje verder reizen, fragmenten worden tentoongesteld in musea in Amman en Jeruzalem.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Reizen naar de Dode Zee — Hoe kom je er?

De Dode Zee is vanuit Israel of vanuit Jordanië te bereiken. Vlieg bijvoorbeeld van Schiphol naar Amman, vanwaar het nog ongeveer een uurtje rijden is naar de Dode Zee. Boek een dagtripje via je hotel, neem de bus die één keer per dag heen en weer gaat, of regel een taxi die je bij een mooi publieksstrand kan afzetten. Vluchten tussen Schiphol en Amman beginnen bij € 300 (met overstap).

Het is echter goedkoper om via Israel te reizen. Maatschappij EasyJet vliegt namelijk al vanaf € 120 naar Tel Aviv en weer terug, en daarnaast hebben ook KLM en El Al een rechtstreekse verbinding. Vanaf het vliegveld is het vervolgens nog een uur rijden. Via Alenbi, 15 kilometer ten noorden van de Dode Zee, kun je de grens oversteken en het deel van Jordanië bekijken.

Beste reistijd Dode Zee

De beste reisperiode voor de Dode Zee is van maart tot mei en van oktober tot november. Dan zijn de temperaturen aangenaam en valt er doorgaans niet heel veel regen. In de zomer (Jordanië heeft dezelfde seizoenen als Nederland) kan het in de Jordaanvallei en bij de Dode Zee erg heet worden. Temperaturen van boven de 40 graden zijn dan geen uitzondering. Zwemmen in het water van de Dode Zee is dan ook geen aanrader, want zelfs het water is dan heel erg warm. In de winter kan het er aanzienlijk regenen. Hotels en auto's zijn overigens vaak wel voorzien van airconditoining.

Wil je meer weten over reizen naar Jordanië? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Jordanië

Populaire Rondreizen naar Dode Zee

Blogs over Dode Zee

· Redactie
Drijf in de Dode Zee (nu het nog kan)
De Dode Zee is het laagst gelegen meer ter wereld en één van de zoutste watermassa's op aarde waar je moeiteloos kunt blijven drijven. Het waterniveau zakt echter in een hoog tempo.

Andere bezienswaardigheden in Jordanië

Alle bezienswaardigheden in Jordanië

Jordanië ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Dode Zee ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Jordanië.
Natuur & omgeving
8.6
Cultuur
8.8
Stranden
7
Steden
7.7
Eten & drinken
7.9
Activiteiten
8.6
9,0

Lijkt me verschrikkelijk mooi land qua natuur en ook cultuur

Jordanië
17-02-2015

Nog niets dit is de bestemming die we graag zouden bezoeken.

Edwin Bosman
Gereisd met partner in May 2021
7,5

Back to the roots in Wadi Rum

Jordanië
30-09-2015

kamperen + wandelen in Wadi Rum; schitterend eindeloos landschap

Hannah
Gereisd met vrienden in May 2021
8,4

GEWELDIG Jordanie. Vooral PETRA

Jordanië
30-09-2015

Wij hebben een rondreis gemaakt door Egypte en Jordanie. Heel veel gezien. Geslapen bij de Bedoeinen.
Jeepsafari.'Gezwommen' in de dode zee. Hoofdsteden: Cairo en Amman. Oude stad Jerash. En Petra, een belevenis die je nooit weer vergeet.

J.jager
Gereisd met partner in May 2021
8,2

Pracht Jordanië met culturele hoofdstad Petra!

Jordanië
30-09-2015

In een week tijd Jordanië mogen bewonderen. Begonnen in Aqaba en doorgereisd naar Amman en uiteindelijk Petra. Jordanië is een prachtig land met vriendelijke mensen. Een rondreis door dit land is adembenemend.

Jolien van der Meulen
Gereisd met vrienden in May 2021
7,8

Een geweldige rondreis door Jordanië

Jordanië
30-09-2015

Van Amman naar Jerash, naar Petra en Wadi Rum, Mount Nebo, de Dode Zee, en tot slot de Rode Zee/. Indrukwekkend Petra, prachtig snorkelen in de Rode Zee, een totaal andere cultuur. Enige wat minder was, was het woestijnkamp. Dat had meer weg van een all in Benidorm compleet met de Macarena.

Cindy
Alleen gereisd in May 2021