Blijven drijven op het water, en modder met heilzame effecten? Dat kan ook eigenlijk alleen maar op steenworp afstand van het heilige Jeruzalem en Bijbelse plaatsen als Qumran en Mount Nebo zijn. Bezoek de Dode Zee en ervaar zelf haar bijzondere krachten.
De Dode Zee ligt ingeklemd tussen Israel en Jordanië en is officieel het laagste punt ter wereld. Het water is hierdoor zó ontzettend zout dat je met gemak een boekje zou kunnen lezen tijdens het dobberen. Maar dat is niet alles. Rondom dit enorme zoutmeer vind je de een aantal bijzondere bezienswaardigheden.
De Dode Zee bevindt zich ongeveer 400 meter onder de zeespiegel en ligt midden in de woestijn. Omdat er meer water verdampt dan dat er binnenkomt, is dit het zoutste water ter wereld. En vanwege die torenhoge concentraties van mineralen is het wonderbaarlijk genoeg onmogelijk om te zinken. Probeer het maar eens uit: Als je op je rug ligt kun je als het ware liggen op het water, al dat zout zorgt er voor dat je blijft drijven.
De modder van de Dode Zee zit vol met mineralen die een heilzame werking hebben op de huid. Wanneer je jezelf insmeert met een flinke laag ‘helende modder’ wordt je bloedcirculatie gestimuleerd, je haarwortels versterkt en je huidcellen vernieuwd. Heb je last van psoriasis, eczeem of couperose? Een duik in de modder doet wonderen. Tel daarbij op dat de droge, schone lucht zeer prettig is voor mensen met astma, allergieën en ademhalingsproblemen, en je hebt de perfecte omstandigheden voor een kuuroord.
In het noorden van de Dode Zee is de kustlijn dan ook bezaaid met de mooiste en meest luxe sparesorts. Hier kun je je volledig laten vertroetelen, professionele modderbaden nemen, massages krijgen en relaxen. Wedden dat je weer helemaal gezond en herboren terugkomt?
Ten noordoosten van de Dode Zee ligt de Neboberg. Volgens de Bijbel is dit de plek waar Mozes voor zijn dood uitkeek over het Beloofde Land, en op het topje van de berg vind je dan ook zijn herdenkingskerk. Maar laat je daarnaast ook zeker inspireren door het prachtige uitzicht - dat door de jaren heen nauwelijks is veranderd - en geniet van het indrukwekkende overzicht over Israël en het Dode Zee gebied. De Neboberg ligt in Jordanië, op ongeveer 15 minuten rijden van de Dode Zee.
Masada is een eeuwenoude citadel, gelegen aan de Israëlische kant van de Dode Zee. Dit bijzondere fort ligt heel strategisch bovenop een berg, en Koning Herodus gebruikte het al voor het begin van de jaartelling als toevluchtsoord bij gevaar. Onder zijn bewind werd het fort verder uitgebreid en verstevigd, maar inmiddels is het niet echt meer bewoonbaar. Tegenwoordig is Masada wel een geliefde stop onder toeristen, en wordt een bezoek aan de Dode Zee vaak gecombineerd met een bezoek aan Masada. Er gaat een modern kabelbaantje naar boven, maar als je de tijd en de puf ervoor hebt, kun je ook het beroemde Slangenpad volgen. Dit stokoude wandelpad slingert zich een weg naar de top, en afhankelijk van je conditie doe je 1 à 2 uur over de klim. Sta wel vroeg op om de ergste hitte voor te zijn en neem voldoende water mee.
De Dode Zee wordt voor een groot deel omringd door bloedhete en dorre woestijngebieden. De Judeawoestijn, in Israel, is een rotsachtige streek vol diepe en grillige ravijnen en wadi’s (rivierdalen). Daarnaast liggen hier talloze oude kloostergemeenschappen, ruïnes en historische plekken, die de streek het bezoeken waard maken. Je kan de woestijn te voet of per terreinwagen verkennen, of meerdaagse tochten maken en kamperen in de natuur.
Op de grens van de Judeawoestijn en het Dode Zee-gebied liggen de opgravingen van Qumran, één van de belangrijkste bezienswaardigheden van deze streek. In de grotten van Qumran werden namelijk tussen 1947 en 1956 per toevel de beroemde Dode Zee-rollen gevonden. Deze handgeschreven documenten bevatten ondermeer de oudste kopieën van de Hebreeuwse bijbel en zijn van grote historische waarde: Ze geven inzicht in het vroege Christendom. In het bezoekerscentrum leer je meer over de vondst en de historie van de plek, en kun je een kijkje nemen bij de grot waar de rollen destijds werden gevonden. Als je de rollen zelf wil bekijken moet je echter een stukje verder reizen, fragmenten worden tentoongesteld in musea in Amman en Jeruzalem.
De Dode Zee is vanuit Israel of vanuit Jordanië te bereiken. Vlieg bijvoorbeeld van Schiphol naar Amman, vanwaar het nog ongeveer een uurtje rijden is naar de Dode Zee. Boek een dagtripje via je hotel, neem de bus die één keer per dag heen en weer gaat, of regel een taxi die je bij een mooi publieksstrand kan afzetten. Vluchten tussen Schiphol en Amman beginnen bij € 300 (met overstap).
Het is echter goedkoper om via Israel te reizen. Maatschappij EasyJet vliegt namelijk al vanaf € 120 naar Tel Aviv en weer terug, en daarnaast hebben ook KLM en El Al een rechtstreekse verbinding. Vanaf het vliegveld is het vervolgens nog een uur rijden. Via Alenbi, 15 kilometer ten noorden van de Dode Zee, kun je de grens oversteken en het deel van Jordanië bekijken.
De beste reisperiode voor de Dode Zee is van maart tot mei en van oktober tot november. Dan zijn de temperaturen aangenaam en valt er doorgaans niet heel veel regen. In de zomer (Jordanië heeft dezelfde seizoenen als Nederland) kan het in de Jordaanvallei en bij de Dode Zee erg heet worden. Temperaturen van boven de 40 graden zijn dan geen uitzondering. Zwemmen in het water van de Dode Zee is dan ook geen aanrader, want zelfs het water is dan heel erg warm. In de winter kan het er aanzienlijk regenen. Hotels en auto's zijn overigens vaak wel voorzien van airconditoining.
Ons reisleder Mo vertelde veel over de geschiedenis weinig over zijn cultuur jammer. Mensen ga niet met de Ramadan weinig open geen alcohol te krijgen .Het levenswijze in Jordanië is heel erg duur cappuccino 5 euro smal blikje cola 4 tot 5 euro bier 8 of 10 euro .Hou er rekening mee mensen er komt 19 procent btw erbij als je drinken of eten besteld dat had mo onze reisleider niet verteld.
De jeep safari is grote flop dat vond de hele groep paar kleine rondjes rijden de woestijn. terwijl de woestijn zo groot is ze hadden makkelijk in 2 uur meer kunnen rijden. De mensen zijn daar wel vriendelijk alleen ze maken de eigen prijzen als je iets wilt kopen. Alles wat je te zien krijgt met de reis is mooi
Wij zijn van 17 tem 24 maart 2024 met ANWB naar Jordanië geweest en het was fantastisch! Voor de mensen die twijfelen : de oorlog in Gaza vindt ongeveer 150 km van Jordanië plaats. Het land Israël ligt er volledig tussen. Je merkt NIETS maar dan ook NIETS van het hele conflict! In Jordanië kan je veilig rondlopen en alles bezoeken. De mensen zijn vriendelijk en de bezienswaardigheden zoals Petra en Wadi Rum adembenemend. Jammer genoeg is het land nu het kind van de rekening aan het worden en staat het water aan de lippen van alle mensen die in het toerisme werken.
Maar terug naar onze reis. Jordanië, het land van 1000 en 1 nachten en wij waren de gelukzakken die een reisleidster 1 uit de 1000 kregen : Laura. Toffe dame, gedreven en lekker rechtuit. Ze begeleidt de Jordanië reis al enkele jaren en dat merk je wel. Ze kent de goede plekjes, gekend bij de lokale bevolking in de hotels en sites en kan je alle info over het land geven dat je wenst. Ze zorgt dat ze met iedereen van de groep wel eens aan tafel zit om een babbeltje te doen en kijkt er op toe dat iedereen meekan. Onze lokale gids was Galip. Hij heeft 3 maanden in Nederland gewoond en heeft verder Nederlands geleerd door met de toeristen te praten. Heel lieve en grappige man met tonnen kennis die rustig al onze vragen beantwoordde. Zo hadden we meteen een topteam!
Over de reis zelf kan ik alleen maar lovend zijn. Doordat heel veel toeristen weigerachtig zijn om naar Jordanië te gaan (zoooo ongegrond), liepen we vaak quasi alleen bij de bezienswaardigheden zoals Petra.
Voor ANWB als organisator heb ik toch wel enkele suggesties of werkpuntjes. Ze adverteren de reis vrij scherp (prijs) in vergelijking met andere organisaties maar de maaltijden en de vaste excursies zijn exclusief; die moet je afrekenen met de reisbegeleiding. Als je daarbij de fooienpot en de vrijblijvende excursies (die je best meedoet want anders wordt het organisatorisch moeilijk voor de groep) wordt de reis al gauw bijna 500 Euro pp duurder! En dan spreek ik nog niet van de persoonlijke uitgaven.
Dus gouden tip aan ANWB : neem de maaltijden en excursies mee op in de basisprijs zodat de deelnemers niet al op dag 1 meteen moeten gaan pinnen.
Daarnaast heeft ANWB bij deze reis enkele kadootjes voor haar "betere" leden. Op zich zeer attent maar wel lullig voor de mensen die geen lid zijn of nog niet zo lang. Als Belg kunnen wij zelfs geen lid worden en dan is het jammer dat iedereen van de groep tijdens de reis kadootjes krijgt en wij erbij zaten en er enkel naar konden kijken. Je wordt op die manier toch een beetje uitgesloten.
Maar conclusie is : ga zeker naar Jordanië! Het is een prachtig land met een rijke geschiedenis en vriendelijke bevolking. En als je met ANWB zou boeken : hoop dan dat je Laura hebt als begeleidster :-) (tip : je zou het bij de boeking specifiek kunnen vragen)
ik heb nooit zo een mooie land gezien .
mensen zijn aardig en vriendelijk en ik wil graag dat ik ook nog een keer naar Jordanië ga
In 2016 een prachtige rondreis door Jordanië gemaakt. Mooie omgeving en veel cultuur met als hoogtepunt Petra! Nog mooier dan in de brochures. Na een week reizen is de dode zee met luxe hotel een prima afsluiter. De bevolking is erg aardig en er niets van de instabiele situatie in het midden oosten te merken. Een echte aanrader!
Prachtige en leerrijke reis waarbij het WAUW gehalte zeer hoog in het vaandel staat. Vriendelijke bevolking. Je wordt letterlijk door iedereen welkom geheten. Prachtige berglandschappen en cultuurhistorie. Petra is een magische plek. Hier moet een ieder die van reizen houdt er geweest te zijn. En Wadi Rum is geweldig.
Deel je ervaring en help andere reizigers!
Wil je meer weten over reizen naar Jordanië? Bekijk tips & ervaringen.
Rondreizen naar Jordanië