Wadi Rum

Wadi Rum

Fantastisch woestijnlandschap

Als een sprookje uit 1001 nacht… In de Wadi Rum woestijn in Jordanië slaat gegarandeerd je fantasie op hol. De grillige bergketens worden afgewisseld door eindeloze zandvlaktes en tijdens een verblijf bij de Bedoeïenen maak je kennis met het echte woestijnleven. Een must visit tijdens je reis door Jordanië.

Top reisorganisaties naar Jordanië

Top reisorganisaties naar Jordanië
Wadi Rum

De Wadi Rum woestijn ligt vrij afgelegen in het zuiden van Jordanië en wordt slechts bevolkt door nomaden. Toch is dit bijzondere natuurgebied zoveel meer dan een zandbak. Treed in de voetsporen van Lawrence of Arabia en ontdek de prachtige, afwisselende woestijn per kameel of Jeep.

Jebel Burdah

De grillige rotsformaties komen in alle vormen en maten, en op verschillende plekken in de woestijn zijn natuurlijk gevormde bruggen te bewonderen. De hoogste is Jebel Burdah, waarvan je op zo’n 80 meter hoogte over het omringende gesteente uitkijkt. De meeste tours aanschouwen de brug van een afstandje, maar geoefende klimmers kunnen ook naar boven klauteren. Neem daar wel de tijd voor en een gids mee, want de steile tocht omhoog duurt minstens twee uur.

Burdah Arch, Wadi Rum
Burdah Arch, Wadi Rum

Umm Fruth, Wadi Rum
Umm Fruth, Wadi Rum

Jebel Umm Fruth

Ben je niet zo’n goede klimmer of heb je hoogtevrees, maar wil je wél het uitzicht over de woestijn aanschouwen vanaf een hoger punt? Dan kun je beter de Jebel Umm Fruth bezoeken. Deze natuurlijk gevormde brug is een stuk lager dan de Jebel Burdah en in ongeveer tien minuten sta je aan de top. Een bezoek aan Jebel Umm Fruth is opgenomen in vrijwel elke excursie.

Siq al-Khazali

Een siq is een natuurlijk gevormde kloof die de roestbruine rotsformaties in de woestijn doormidden splijt. Her en der in Wadi Rum vind je dit bijzondere natuurverschijnsel, waarbij het steeds afwachten is wat je aan het eind tegen zal komen. De bekendste en meest bezochte spelonk is de Siq al-Khazali. De smalle kloof is te voet te ontdekken en over een lengte van ongeveer 150 meter zijn vele historische inscripties en rotstekeningen te bewonderen. Een aantrekkelijke plek om te ontsnappen aan de zon. Wil je dieper de kloof in, dan kan dat onder begeleiding van een gids.

Siq al-Khazali, Wadi Rum
Siq al-Khazali, Wadi Rum

Wadi Rum, Jeep
Wadi Rum, Jeep

Wadi Rum, zonsondergang
Wadi Rum, zonsondergang

Al-Hasany Dunes

Een van de mooiste ervaringen van je bezoek aan de Wadi Rum woestijn is het bekijken van de zonsondergang, en de beste plek daarvoor is bovenop een zandduin. Op verschillende plekken in Wadi Rum zijn klassieke zandduinen te vinden, maar verreweg de mooiste zijn de rode Al-Hasany Dunes. Vanaf het bezoekerscentrum is het ongeveer drie uur lopen, dus een ritje in een 4WD is een stuk aantrekkelijker. Wandel naar de top van de duin en wacht tot de zonsondergang. Een onvergetelijk moment.

Tempel van de Nabateeërs

De Nabateeërs hebben duidelijke sporen achterlaten in Wadi Rum, waaronder een tempel nabij Wadi Rum Village. Op een heuvel ten westen van het dorp vind je de ruïnes van deze 2000 jaar oude tempel. Een belangrijke archeologische vondst, want hieruit blijkt dat de Nabateeërs permanente nederzettingen hadden. De tempel werd gebouwd op een oude tempel van een Arabische stam. In de buurt is ook een villa te bekijken, met daarbij de oudste baden van heel Jordanië.

Wadi Rum
Wadi Rum

Lawrence’s House en Lawrence’s Spring

Treed in de voetsporen van Lawrence of Arabia en bezoek de plekken die deze wereldberoemde militair en schrijver heeft bezocht tijdens zijn tijd in het Midden-Oosten. Met een tour door het gebied kom je gegarandeerd langs Al-Qsair, de ruïnes van het huis waar Lawrence zou hebben gewoond tijdens de Arabische opstand in 1916. Een ander bekend punt in de woestijn is Lawrence’s Spring, een waterbron die hij uitvoerig beschreef in zijn boek Seven Pillars of Wisdom.

Overnachten in een Bedoeïenenkamp

In theorie zou je de Wadi Rum woestijn tijdens een dagtrip vanuit Aqaba kunnen bezoeken, maar dan doe je deze magische plek echt tekort. Als toerist kun je een nachtje logeren in een Bedoeïenenkamp bij de woestijnnomaden. Je hebt de nederzettingen in alle vormen en maten, maar voor de meest authentieke ervaring kies je een kamp met maar weinig voorzieningen. Hier geniet je van authentieke maaltijden en is het ’s avonds genieten van een prachtig uitgetekende sterrenhemel.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Bedoeïenenkamp, Wadi Rum
Bedoeïenenkamp, Wadi Rum

Overnachten in de Wadi Rum woestijn
Overnachten in de Wadi Rum woestijn

Luchtballon Wadi Rum woestijn
Luchtballon Wadi Rum woestijn

Wadi Rum bekijken vanuit een luchtballon

Het grillige woestijnlandschap van Wadi Rum is met beide benen op de grond al een plaatje, maar pas vanaf grote hoogte dringt de grootsheid en omvang pas echt tot je door. Zet de wekker voor dag en douw en aanschouw hoe de magische rode wereld om je heen langzaam ontwaakt tijdens een tochtje in een luchtballon. Een fantastische manier om een beeld te krijgen van het afwisselende landschap.

Reizen naar de Wadi Rum — Hoe kom je er?

Wadi Rum is gelegen in het zuiden van Jordanië, op zo’n 300 kilometer van de hoofdstad Amman. Toegangspoort is het zuidelijk gelegen Aqaba, vanwaar bussen vertrekken naar het bezoekerscentrum en Wadi Rum Village. Ook vanuit Petra is het mogelijk om naar Wadi Rum te reizen. Er vertrekt één bus per dag en de rit duurt ongeveer twee uur. Kaartjes zijn te koop bij de hotels.

Populaire reizen naar Wadi Rum

Meer bezienswaardigheden in Jordanië

Alle bezienswaardigheden in Jordanië

Jordanië ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Wadi Rum ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Jordanië.
Natuur & omgeving
8.6
Cultuur
8.8
Stranden
7
Steden
7.7
Eten & drinken
7.9
Activiteiten
8.6
10

Jordanie

Jordanië
Kampeerrondreis met AmbianceTravel
16-10-2018

ik heb nooit zo een mooie land gezien .
mensen zijn aardig en vriendelijk en ik wil graag dat ik ook nog een keer naar Jordanië ga

Mark
Gereisd met vrienden in August 2016
8,0

Prachtige single reis door Jordanië

Jordanië
Singlereis met FOX Vakanties
15-01-2017

In 2016 een prachtige rondreis door Jordanië gemaakt. Mooie omgeving en veel cultuur met als hoogtepunt Petra! Nog mooier dan in de brochures. Na een week reizen is de dode zee met luxe hotel een prima afsluiter. De bevolking is erg aardig en er niets van de instabiele situatie in het midden oosten te merken. Een echte aanrader!

Leonore
Alleen gereisd in April 2016
8,0

Groepsreis Duizend en één Nacht

Jordanië
Groepsrondreis met FOX Vakanties
15-01-2017

Prachtige en leerrijke reis waarbij het WAUW gehalte zeer hoog in het vaandel staat. Vriendelijke bevolking. Je wordt letterlijk door iedereen welkom geheten. Prachtige berglandschappen en cultuurhistorie. Petra is een magische plek. Hier moet een ieder die van reizen houdt er geweest te zijn. En Wadi Rum is geweldig.

C. Cambridge
Gereisd met vrienden in September 2016
8,2

Kennismaking met Jordanie

Jordanië
Singlereis met FOX Vakanties
14-01-2017

Gezien de huidige spanningen in het Midden-Oosten is Jordanie niet de meest voorliggende keuze als vakantiebestemming. Onterecht gezien Jordanie hartstikke veilig is en je totaal niets meekrijgt van de situatie het buurland Syrie.

Een van de hoofdredenen voor een bezoek aan Jordanie is natuurlijk Petra. Vroeg in de morgen lopen we richting de ingang van de kloof. Na meerdere bochten door de kloof komen we dan eindelijk oog in oog te staan met de bekende gevel welke de ingang van Petra weergeeft. Vervolgens gaan we door naar het Klooster en de andere bezienswaardigheden hetgeen een flinke wandeling is terwijl de temperatuur inmiddels flink stijgt. Uiteindelijk bereikt eenieder in zijn eigen tempo het Klooster. Na een hele dag lopen mogen we een lekkere behandeling bij de hamann ondergaan waarbij we ons weer herboren voelen.

Uiteraard bezoeken we ook de historische steden van Amman en Jerash. Vervolgens door naar de Wadi Rum woestijn welke we met jeeps doorkruisen. De dag erna gaan we met een luxe jacht varen op de Rode Zee. Helaas is het water nog erg koud zodat het zwemmen/snorkelen kort wordt gehouden. De mensen met een duikbrevet en een warmer duikpak zien flink meer van onderwaterwereld.

Daarna door naar de Dode Zee, waarbij je al zittend op het water de krant kunt lezen. Een hele aparte beleving ! De reis wordt afgesloten in het hotel waar een feestje wordt gehouden ter ere van een bruiloft. We genieten zodoende van de arabische live muziek en proeven van een waterpijp.

Ik kan deze reis zodoende iedereen aanraden die er even goedkoop, maar toch met het idee wat te wille zien, uit wil. De accommodaties, reisbegeleiding als wel het eten waren uitstekend.

Kenneth Tessels
Alleen gereisd in February 2016
8,6

Een prachtig land in vele opzichten

Jordanië
Groepsrondreis met Kras Reizen
09-01-2017

In een korte tijd veel gezien van Jordanië. Denk hierbij onder andere aan de dode zee, de wadi rum woestijn, Aman, Jerash, woestijnkastelen en natuurlijk het hoogtepunt Petra!

Het eten was er heerlijk (zelf rond kijken voor leuke plaatsjes is zeker een aanrader) en de mensen zijn ontzettend vriendelijk.

Jammer dat veel mensen denken dat het een onveilig land is. Ik heb me hier geen moment onveilig gevoeld. Echt aan te raden als korte vakantie.

P. Lange
Gereisd met vrienden in October 2016

Wil je meer weten over reizen naar Jordanië? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Jordanië