Home
Blog
Opmerkelijk
De boomklimmende geiten van Marokko

De boomklimmende geiten van Marokko

op 21 mei 2015
1 minuut leestijd
De boomklimmende geiten van Marokko

Dat geiten bijzondere dieren zijn, dat wisten wel al. Maar dat ze zelfs in bomen klimmen, daar kijken we toch wel van op. Wie door het zuidwesten van Marokko reist, kan dit bijzondere tafereel zo maar tegenkomen langs de weg.

Geiten staan natuurlijk bekend als ervaren klimmers, maar hierbij denk je normaalgesproken aan steile rotswanden in de bergen, waar ze op zoek gaan naar voedsel. Om diezelfde reden klimmen ze in Marokko dus in bomen, omdat het voedsel in deze droge omgeving erg schaars is. De vrucht van de Argan boom is de reden dat ze in bomen klimmen, en deze is elk jaar rond juni rijp.

De Argan bomen kunnen zo'n 8 tot 10 meter hoog worden en leven tussen de 150 en 200 jaar. Ze hebben netelige, knoestige stammen, maar de geiten hebben al eeuwen geleden geleerd om in deze bomen te klimmen.

De geiten uit deze regio hebben gespleten voeten. Elke hoef heeft twee tenen die kunnen spreiden, die ze balans geven tijdens het klimmen, terwijl de zolen van hun voeten zacht zijn en helpen om grip op de schors te houden. De geiten hebben ook nog twee tenen hoger op hun benen, genaamd hubertusklauwen.

De Argan bomen groeien in de semi-woestijn van de Sous-vallei in het zuidwesten van Marokko en in de Algerijnse Tindouf regio, in het westelijke Middellandse-Zeegebied. De vrucht is ook een waardevolle bron van olie en een belangrijke bron van inkomsten voor de Berbers van Marokko. De vrucht is ongeveer 2 tot 4 centimeter lang en heeft een harde noot omgeven door een vlezig deel dat de gieten eten. Het heeft een jaar nodig om te rijpen en zijn in juni-juli rijp genoeg om te eten. Tot die tijd worden de dieren uit de Argan bossen gehouden, omdat ze vaak de vrucht al eten voordat deze rijp zijn, alsmede de bladeren, wat de groei van de bomen belemmerd.

Reis je rijdens je rondreis door Marokko bijvoorbeeld van Marrakecht naar Essaouira, let dan goed op of je langs de weg geiten in de bomen ziet!

Top reizen naar Marokko

15-daagse rondreis Highlights van Marokko

15-daagse rondreis Highlights van Marokko

15 dagen
Groepsrondreis
Marokko, Rabat, Erg Chebbi, Aït Benhaddou, Ouarzazate, Tizi n'Tichka

Reisorganisaties met reizen naar Marokko

Meer blogs over Marokko

Beoordelingen van Marokko

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.4
Cultuur
8.6
Stranden
7.2
Steden
8.4
Eten & drinken
8.1
Activiteiten
8.1