Home
Blog
Algemeen
Reisroute Vietnam: de ultieme route + tips

Reisroute Vietnam: de ultieme route + tips

op 23 september 2022
9 minuten leestijd
Reisroute Vietnam: de ultieme route + tips

Rondreizen door Vietnam is een ware belevenis! Een échte Azië-experience met talloze mooie plekken, bezienswaardigheden en unieke activiteiten. Van ongekend mooie natuur tot drukke steden en van bergdorpjes tot fijne stranden. Bekijk onze tips én ideale route voor Vietnam!

Xin chào! Welkom in Vietnam, het land van oude keizerlijke steden, overweldigend mooie natuur en heerlijk eten. Vietnam is één van de meest fascinerende landen in Azië en het land heeft een enorme diversiteit. Maar waar begin je in een land dat 8 keer groter is dan Nederland? We helpen je met de mooiste routes door het Aziatische land!

De route en het vervoer

De meeste reizigers vliegen vanuit Nederland naar de hoofdstad Hanoi in het noorden, of de zuidelijke metropool Ho Chi Minh-stad. Beide steden zijn een uitstekend uitgangspunt om je reis te beginnen en de meeste rondreizen gaan van noord naar zuid, of van zuid naar noord. Onderweg kom je langs de mooiste plekken met lange stranden, unieke natuurgebieden en bruisende steden.

Om alle plaatsen te bezoeken kun je uit een ruim aanbod binnenlandse vluchten kiezen. Naast Hanoi en Ho Chi Minh-stad zijn er namelijk luchthavens in Dalat, Đà Nẵng, Hue, Nha Trang en Can Tho. Als je kort in Vietnam bent, is dit waarschijnlijk de makkelijkste manier om veel van het land te zien.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Een leukere en mooiere manier is echter vaak met de bus en de trein. Alle grote steden zijn met treinen verbonden en er zijn dagtreinen als zowel nachttreinen. Onderweg geniet je van het uitgestrekte landschap, maar de treinen rijden vaak traag en de ritten duren lang. Het spoorwegnetwerk heeft goede treinverbindingen en de nachttreinen hebben vaak bedden en airconditioning.

Met de bus reizen is ook een optie en deze manier van reizen is ontzettend veilig en goedkoop. De bussen zitten vaak vol toeristen en je komt op minder drukke plekken. Je hebt een soort ligstoel waar je kunt slapen, maar wij lange Nederlanders passen er soms maar net in. Toch is het reizen per bus een comfortabele manier om het land te ontdekken. De bussen rijden vaak door de nacht zodat je de volgende dag op een nieuwe bestemming aankomt. 

Hanoi

Wij beginnen onze reis in het noorden van Vietnam. In de hoofdstad Hanoi kun je je rustig een paar dagen vermaken en in het centrum zijn een aantal bijzondere bezienswaardigheden te vinden. In de oude wijk van de stad geniet je van de historische architectuur en bij het citadelcomplex de Keizerlijke stad van Thăng Long kijk je je ogen uit. Of neem een kijkje bij de Ngoc Son Temple dat midden in een meer gelegen is. Bij het Mausoleum van Hồ Chí Minh ontdek je het historische monument waar de Vietnamese leider Ho Chi Minh ligt opgebaard.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Eén van de meest unieke plekken in de stad is wellicht Hanoi Train Street. Om de zoveel minuten dendert hier een enorme trein door de smalle straten. Je mag de straat niet zomaar bezoeken want het kan levensgevaarlijk zijn. Lokale horecaondernemers nodigen je echter graag uit voor een drankje zodat je vanaf hun terras de trein van héél dichtbij voorbij kunt zien rijden.

In de avond is het leuk de avondmarkt te bezoeken waar je kleding, souvenirs en allerlei tierlantijntjes kunt aanschaffen. Of bezoek een Water Puppet Theater waar je een eeuwenoude traditie van poppen shows ontdekt. Heb je trek in een biertje? Dan is Bia Junction leuk om te bezoeken. Hier zijn namelijk Bia Hoi-drinkplaatsen te vinden waar je goedkoop en vers bier kunt verkrijgen.

Sa Pa

Tijd om het noorden te ontdekken. Sa Pa ligt vlakbij de Chinese grens en het staat bekend om de lokale bevolking. Homestays zijn hier enorm populair en het is uniek om een kijkje te nemen bij Black-Hmong volk thuis. Je leert hoe je lekkere Vietnamese loempia’s maakt en je wordt met open armen verwelkomt. De bewoners dragen traditionele kleding en er wordt van alles met de hand gemaakt om aan toeristen te verkopen. 

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Naast de tradities is Sa Pa dé plek om te hiken. Het stadje ligt namelijk midden tussen de rijstterrassen, bamboebossen, indigobloemen en rivieren. Je betaalt een kleine vergoeding om het park te bezoeken, maar dat is het helemaal waard! Het is ook bijzonder om de bergtop Phan-xi-păng te beklimmen. Let wel op, er kan namelijk sneeuw liggen in de wintermaanden! Of ga een dagje naar het nabijgelegen stadje Lào Cai dat aan de Rode Rivier gelegen is.

Hà Giang

Wil je langer is het noorden blijven? Dan is Hà Giang een prachtige provincie. De Hà Giang Loop is een populaire route bij motorrijders vanwege de schitterende vergezichten. Het is ontzettend bergachtig en dunbevolkt. Kun je zelf niet motorrijden? Dan bieden de Easy Riders prachtige tours aan door het landschap.

Halong Bay

Tijd om richting het water te reizen. Halong Bay ligt in het noordoosten van Vietnam aan de Zuid-Chinese Zee. Het is één van de mooiste plekken van Vietnam vanwege de unieke karstformaties in het water. Er gaan dagelijks tal van boottochten naar de eilanden en je kunt hier zelfs een paar nachten op een schip overnachten. Je vaart langs drijvende vissersdorpjes, prachtige grotten en mooie stranden. Je kunt een aantal eilanden bezoeken en bij de uitkijkpunten geniet je van een uitzicht dat je niet snel zult vergeten!

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

De meeste reizigers verblijven echter niet in Halong Bay zelf, maar op het nabijgelegen eiland Cát Bà. Het is een gemoedelijk eiland dat je op een scooter in een dag wel gezien hebt. Maar ook vanaf Cát Bà worden tal van boottochten aangeboden naar bijvoorbeeld Ti Top Island en Lan Ha Bay.

Ninh Bình

Iets verder richting het zuiden in Ninh Binh ontdek je nog meer karstformaties, maar dit keer aan land en bij de rivieren. Als je de film King Kong hebt gezien komt het decor je wellicht bekend voor. Bij Tam Coc vaar je met een bootje langs de prachtige bergen en door tal van grotten. Neem ook een kijkje bij de Bich Dong Pagoda of het enorme tempelcomplex van Hoa Lư Ancient Capital. De historische hoofdstad werd al in de 10e eeuw gebouwd. 

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Bij de Bai Dinh Pagoda van Tràng An bewonder je één van de belangrijkste pelgrimsoorden van Vietnam. Hier ben je rustig een dag zoet en rondom de tempels ontdek je schitterende tuinen. De Bái Đính-tempel is zelfs de grootste van heel Zuidoost-Azië! Of ga naar Hang Múa en beklim de 500 treden van de bekende berg. Vanaf de top heb je echt een geweldig uitzicht en je wordt verwelkomd door het standbeeld van een liggende draak.

Đà Nẵng en Hué

Op de helft van de rondreis door Vietnam kom je aan in de plaatsen Hué en Đà Nẵng. Hué was ooit een belangrijke stad en dat zie je goed terug bij het enorme Hué monumentencomplex, het voormalige koninklijk paleis van de Verboden Stad. Het is een aanrader hier een rondleiding met een gids te maken om meer te leren over de geschiedenis van de stad.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Hué is gelegen aan de Parfum Rivier en je kunt hier prachtige boottochten maken. Geen zorgen, de rivier ruikt neutraal! In de oude binnenstad zijn veel leuke restaurantjes te vinden en langs de rivier kun je heerlijk wandelen. Buiten de stad kun je nog de prachtige brug Thanh Toàn bezoeken.

Đà Nẵng is een hele andere stad met veel wolkenkrabbers. Rondom Đà Nẵng is echter van alles te beleven en het is leuk het Nationaal park Bạch Mã te bezoeken. Het is een omgeving met prachtige grotten en lange wandelroutes. Of huur een dag een motor en ontdek de schitterende Hai Van Pass. Rotsklimmen kan uitstekend bij de Marble Mountains en op het schiereiland Son Tra kun je genieten van paradijselijke stranden. Ook ligt hier de Golden Bridge, een voetgangersbrug die wordt vastgehouden door een standbeeld van twee handen.

Hội An

Is het tijd voor romantiek? Dan ben je in Hội An in een paradijs beland. Het stadje hangt vol Vietnamese lampionnen en je kunt op de rivier in een pittoresk bootje varen. Je hoeft geen angst te hebben als je alleen reist want hier geniet je simpelweg van een gemoedelijke sfeer en unieke bezienswaardigheden. Huur bijvoorbeeld een fiets en ontdek de rijstvelden en de mooie natuur. Je ziet lokale vissersmensen vanuit kleine notendoppen hengelen en inmiddels varen ook de toeristen rond in deze ronde bootjes. Je kunt hier ook prima bij de stranden vertoeven waar je uitgebreid kunt zwemmen.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

In het stadje zelf ontdek je tal van historische gebouwen, bruggen en mooie tempels. Voorbeelden zijn de Cau Temple, het Duc An House en Old House of Tan Ky. Is het tijd voor thee of koffie? Neem dan een kijkje bij Reaching Out Teahouse waar mensen met een beperking werken. Veel personeel is doof of slechtziend en het is een uniek café om te bezoeken.

Hou je trouwens van lekker eten? Dan ben je in Hội An écht op de goede plek! Bij de gezellige nachtmarkt geniet je van verse snacks en overal staan streetfood tentjes klaar met zelfgemaakte maaltijden. 

Mũi Né

Mũi Né is een klein vissersdorpje langs de kust. Hier zijn een aantal bijzondere natuurspektakels te vinden waarbij je vroeg uit te veren moet. Met een ATV rij je voor de zon opkomt naar de Witte Zandduinen voor de mooiste zonsondergang. Het is een spannende rit door het woestijnlandschap met een schitterend uitzicht. Daarna kun je een kijkje nemen bij de Rode Zandduinen. 

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Bij de Fairy Springs is het spektakel compleet. Hier bewonder je een combinatie van spierwit strand en rode rotsen. In het midden stroomt een klein riviertje en langs het water staan de groene bomen. Het contrast van kleuren is geweldig en hoe verder je loopt, hoe rustiger het wordt.

De Mekong

In het zuiden van Vietnam kun je de beroemde Mekong-Delta vinden. Het rivierengebied ligt ten zuiden van Ho Chi Minh en het is een indrukwekkende omgeving. Je kunt de rivieren het beste per boot ontdekken en je vaart langs drijvende huizen, drijvende markten en drijvende scholen. Heel normaal hier! Ga bijvoorbeeld naar Cai Rang en geniet van een wirwar aan bootjes met verkopers.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Voordat reizigers doorreizen naar Ho Chi Minh, wordt er vaak bij de Tunnelcomplex van Củ Chi gestopt. In het hele land werd tijdens de oorlog flink gevochten en hier kun je een enorm ondergronds tunnelcomplex vinden dat gebruikt werd door de Vietcongsoldaten. Je kunt de tunnels met een gids bezoeken en je leert op deze manier veel over de Vietnamoorlog. 

Ho Chi Minh-stad

Zodra je aankomt in Ho Chi Minh-stad ben je weer omringd door toeterende auto’s en grote aantallen brommers. Ho Chi Minh-stad is een drukke stad met een aantal leuke bezienswaardigheden. Neem bijvoorbeeld een kijkje in de Chinese buurt Chợ Lớn waar je lekker kunt eten.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Kunstliefhebbers kunnen een kijkje nemen bij het Ho Chi Minh City Museum of Fine Arts. Wil je een dagje winkelen? Bij de The Cafe Apartments ontdek je naast hippe eettentjes unieke boetiekjes met leuke kleding en accessoires. Vergeet niet een kijkje te nemen bij het prachtige Saigon Central Post Office in het centrum.

Lees ook: 10 dingen om te doen in Ho Chi Minh City

Kosten en tijd

Om het hele land te bewonderen, ben je rustig een paar weken onderweg. Een rondreis neemt minstens twee weken in beslag en als je twee weken de tijd hebt, kun je het beste binnenlandse vluchten nemen tussen de grote steden. Je kunt er ook voor kiezen om of het noorden van Vietnam, of het zuiden van Vietnam te bezoeken. Om het hele land op je gemak te verkennen ben je ongeveer 4 weken onderweg. Wat is de beste reistijd voor Vietnam? Lees daarvoor dit artikel: Beste reistijd Vietnam.

Vietnam is een relatief goedkoop land. Hostels kosten ongeveer €4 per nacht per persoon terwijl je een privékamer voor ongeveer €15 kunt vinden. De toeristische plaatsen zijn vaak wat duurder. Uit eten gaan is ook spotgoedkoop. Er zijn ontzettend veel leuke restaurants te vinden met heerlijk maaltijden als banh mi, pho en com tam. Nog leuker is het natuurlijk om zelf te leren koken en dat kan in Vietnam op heel veel plekken! Zo kun je bij thuiskomst lekker nagenieten van noedels, groenteschotels en banh xeo.

De reiskosten van en naar Vietnam zijn waarschijnlijk de grootste kostenpost. Met een tussenstop vlieg je vanaf Schiphol naar bijvoorbeeld Hanoi, Đà Nẵng, Ho Chi Minh of Nha Trang. Binnenlandse vluchten zijn met Vietnam Airlines betaalbaar. Maar reizen met de trein en bus zijn natuurlijk het goedkoopst. Het huren van een brommer of motor is ook erg populair en dat kan vaak voor een paar Vietnamese dong VND per dag.

Lees verder:
De 25 mooiste plekken van Vietnam
Dit zijn de 5 mooiste eilanden van Vietnam
3 weken rondreizen in Vietnam: De Aftermovie (wauw!)
11 Tips voor wie gaat backpacken in Vietnam

Top reizen naar Vietnam

Reisorganisaties met reizen naar Vietnam

Meer blogs over Vietnam