Home
Blog
Bestemmingen
Reisroute Mexico: de ultieme route + tips voor een rondreis Mexico

Reisroute Mexico: de ultieme route + tips voor een rondreis Mexico

op 22 juni 2022
6 minuten leestijd
Reisroute Mexico: de ultieme route + tips voor een rondreis Mexico

Zoek jij een route voor je rondreis door Mexico? Dan zit je hier goed! Reizen in Mexico is een schitterende ervaring. Máár je hebt wel veel mogelijkheden en routes die je kunt volgen. Daarom geven wij je enkele routes en tips ter inspiratie!

Op reis in Mexico

Terwijl je schommelt in je hangmat en luistert naar mariachimuziek met een overheerlijke cocktail in je hand, dan weet je het: je bent in een paradijs beland! Mexico is een land van veel gezichten! En we helpen je graag op weg om een fantastische route voor je uit te stippelen in het Latijns-Amerikaanse land. Waar ontdek je de mooiste tempels, bruisende steden en lekkerste taco’s?

Vervoer in Mexico

Bij aankomst in Mexico sta je voor de volgende keus: pakken we de bus of huren we een auto? De bus is ideaal als je als backpacker met minder bestedingsruimte het land wilt gaan ontdekken. Gelukkig is het openbaar uitstekend geregeld en zijn de langeafstandsbussen enorm comfortabel. Je kunt onderweg een film kijken, vaak is er WiFi aan boord, er is een toilet in de bus en de airconditioning houdt je lekker koel. Tip: neem een trui mee want het kan behoorlijk koud worden! 

Het voordeel van een auto is natuurlijk dat je geen verrassingen met dure taxiritten hebt, je comfortabel in je eigen auto zit (natuurlijk met airconditioning!), en dat je zelf kunt bepalen waar je naartoe rijdt. Dat is natuurlijk wel het ultieme gevoel van vrijheid! Heb je het naar je zin op je locatie? Blijf je gewoon wat langer! Is het niet helemaal je ding? Dan kun je direct doorreizen naar je volgende bestemming. De wegen zijn enorm breed en recht. En buiten de drukke steden kom je vaak geen kip op de weg tegen! De wegen zijn over het algemeen prima, maar kijk wel uit voor de hoge drempels die soms slecht aangegeven zijn!

landkaart
landkaart

Een route samenstellen

Afhankelijk van hoeveel tijd je vrij hebt, kun je een schitterende route samenstellen. Of je nu 10 dagen hebt, 3 weken of een hele maand, tijdens een reis in Mexico kun je heel veel mooie dingen in een kort tijdsbestek zien. Mocht je meerdere delen van Mexico willen bezoeken en je hebt beperkt tijd? Dan kun je ook nog overwegen binnenlandse vluchten te boeken. Zo duurt een reis tussen Mexico-Stad en Cancún al snel 25 uur terwijl je er met het vliegtuig in 2 uur bent. De meeste reizigers vliegen vanuit Nederland rechtstreeks naar Mexico-Stad of Cancún en stippelen dan de beste route uit.

Wat is de beste reisroute voor Mexico?

De beste route uitkiezen kan nogal een opgave zijn! En met een oppervlakte van bijna 50x Nederland, merk je al snel dat je niet het ’t hele land in één vakantie kunt zien! Maar gelukkig zijn er schitterende routes die je zo kort of lang kunt maken als je wilt. Het kan handig zijn eerst te bepalen welk deel van Mexico graag wilt ontdekken.

Eén van de meest populaire bestemming in Mexico is Yucatan. Het schiereiland staat bekend om de Maya tempels en mooie natuur. Mexico-Stad is geliefd om het bruisende stadsleven, musea, groene parken en historische overblijfselen. Terwijl Playa del Carmen, Cabo San Lucas en Huatulco beroemd zijn vanwege de paradijselijke stranden en de topgolfbanen.

Route - Rondreis Yucatan

Het schiereiland Yucatan is één van de bekendste en populairste bestemmingen in Mexico. Je reis start in de stad Cancún dat bekend staat om het bruisende nachtleven. Maar er is hier nog veel meer te beleven en het is een aanrader de omgeving te gaan verkennen. Zo is het fantastisch een dagje naar het eiland Isla Mujeres te gaan. Het piepkleine eilandje is geliefd bij duikers en de hagelwitte stranden nodigen je uit voor een wandeling langs het water. Een ander geliefd eiland om te duiken is Cozumel. Je duikt hier letterlijk tussen de dolfijnen, haaien, zeeschildpadden en duizenden kleurrijke vissen.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Yucatan staat ook bekend om de indrukwekkende ruïnes van de Maya-beschaving. Bij de archeologische vindplaats in Tulum ontdek je een tempel op een 12 meter hoge klif. Maar het hoogtepunt van je rondreis wordt waarschijnlijk je bezoek aan het fenomenale Chichén Itzá. Het is één van de zeven nieuwe wereldwonderen en het is een aanrader om hier met een gids op pad te gaan. Zo leer je namelijk ontzettend veel over de Maya cultuur, het tempelcomplex en de unieke architectuur. Tip: kom vroeg in ochtend om de mensenmassa en de hitte te vermijden.

Bij de tempels is vrijwel geen schaduw en het kan hier behoorlijk warm worden! Na je bezoek kun je een frisse duik nemen in één van de vele cenotes in Mexico. Cenote Ik-Kil ligt vlakbij Chichén Itzá en je kijkt je ogen uit bij de begroeide rotswanden van de karstformaties. De lianen hangen in het water en het azuurblauwe water zorgt voor de nodige verfrissing.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Als laatste onderdeel van je rondreis in Yucatan kun je de hoofdstad Mérida gaan bezoeken. In het centrum bewonder je koloniale panden en schitterende kerken. Breng ook een bezoek aan het Palacio del Gobernador of ontdek je overheerlijke Mexicaanse keuken. Natuurlijk is het nog leuker om een kookcursus te volgen zodat je thuis in Nederland nog heerlijk kunt nagenieten van je vakantie. Mocht je terug reizen naar Cancún, dan is het leuk een kijkje in de kleinere stad Valladolid te nemen. Of stop onderweg bij het populaire Isla Holbox!

Route - Rondreis Oaxaca

Een heel ander soort reis maak je in het zuidwesten van Mexico. Hier kun je een mooie route beginnen in de stad Oaxaca, het kloppende culturele hart van Mexico. De stad barst van de kleurrijke huizen, indrukwekkende musea en kleine pleinen. Oaxaca heeft een rijk koloniaal verleden en tijdens een citytour kun je meer leren over de geschiedenis van de stad.

Oaxaca is bovendien een bestemming voor lekkerbekken! Het is dé foodcapital van Mexico en je kunt hier de lekkerste traditionele gerechten gaan proberen. Aanraders zijn: de rijke saus mole die in verschillende kleuren komt, de maïstortilla’s tlayuda’s en het wereldberoemde drankje Mezcal. Nip hier rustig aan, want het is sterk! Tip: kom naar Oaxaca tijdens Día de los Muertos, ofwel Dag van de Dood! Het is een magische feestdag en een eeuwenoude traditie die op authentieke wijze wordt gevierd.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Het is tijd om de stad achter je te laten en de rest van de provincie Oaxaca te verkennen. Als eerste kun je de natuurlijke baden van Hierve el Agua gaan bezoeken. Het is een fantastische plek voor een verfrissende duik en in de drie natuurlijke infinity pools geniet je van het mooie uitzicht. Als je goed kijkt, kun je zien dat het water bij de rotsen stil staat en dat het versteende watervallen zijn! Daarna kun je een kijkje gaan nemen bij de ruïnes van Mitla, een archeologische vindplaats van de Zapoteken. Het nabijgelegen Monte Albán staat zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst en deze eeuwenoude stad ligt op 1950 meter hoogte.

Natuurlijk is het heerlijk om je reis af te sluiten met een welverdiende strandvakantie. Eén van de meest geliefde stranden ligt bij Puerto Escondido. Je kunt hier uitstekend zwemmen, snorkelen, duiken, waterskiën en surfen! Er worden regelmatig surfwedstrijden gehouden en je kunt er surflessen gaan nemen. Er worden ook dagelijks bootreizen aangeboden en onderweg heb je de kans dat je dolfijnen, stingrays en walvissen tegenkomt. En tijdens het schildpaddenseizoen is het een gekrioel van kleine schildpadden op het strand! Natuurliefhebbers gaan ook ongetwijfeld genieten bij het natuurreservaat Laguna de Chacahua. Het is een waterrijke omgeving met historische ruïnes, zwemplaatsen en het is dé plek om vogels te spotten.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Hoeveel tijd heb ik nodig?

Een rondreis door Yucatan neemt ongeveer 7 tot 14 dagen in beslag, afhankelijk van het aantal plaatsen dat je gaan bezoeken. De hoogtepunten van deze reis zijn ongetwijfeld Isla Mujeres, Chichén Itzá, Las Coloradas, zwemmen in een cenote, Lago Bacalar, Mérida en Isla Holbox. Voor de rondreis in de provincie Oaxaca heb je ongeveer 12-14 dagen nodig.

Mocht je de tijd hebben, is een rondreis door, Yucatan en Oaxaca prima te combineren. Daarna kun je je reis eventueel verlengen met een bezoek aan Mexico-Stad. Hier kun je een kijkje nemen in het Blauwe Huis, ofwel het Mexicaanse huis van de kunstenaar Frida Kahlo in de wijk Coyoacán. Of ontdek het Centro Historico met prachtige gebouwen en adembenemende paleizen. La Condesa staat bekend als de Mexicaanse Jordaan en dit is de perfecte plek om souvenirs in te slaan en lekker te eten. 

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Buiten Mexico-Stad is het de warmwaterbronnen van Grutas Tolantongo te bezoeken. Je weet niet wat je ziet! Of breng een bezoek aan de gigantische oude stad Teotihuacan dat ooit de grootste stad van heel Amerika was.

Wat zijn de kosten van reizen door Mexico?

Mexico is niet supergoedkoop, maar wel degelijk goedkoper dan sommige buurlanden. En op sommige vlakken kun je makkelijk besparen.  Zo ben je minder geld kwijt voor  lokale gerechten dan voor internationale maaltijden. En in toeristische steden als Cancún betaal je op sommige plekken natuurlijk de hoofdprijs.

Afhankelijk van het vervoer en accommodatie kun je je reis zo goedkoop of duur maken als je wilt. Daarnaast is een Fly-drive of een rondreis een optie om je reis te vergemakkelijken. Op de terugreis in het vliegtuig zit het deuntje van de mariachiband waarschijnlijk nog wel even in je hoofd, terwijl je terugkijkt op een onvergetelijke vakantie! Veel plezier!

Lees ook: 12 dingen die je moet weten voordat je naar Mexico reist

Reisorganisaties met reizen naar Mexico

Meer blogs over Mexico

Beoordelingen van Mexico

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.4
Cultuur
8.2
Stranden
8.7
Steden
7.6
Eten & drinken
8.3
Activiteiten
8.5