Home
Blog
Bestemmingen
Reisgids Kalimantan: Bezienswaardigheden, tips én routes

Reisgids Kalimantan: Bezienswaardigheden, tips én routes

op 26 september 2017
4 minuten leestijd
Reisgids Kalimantan: Bezienswaardigheden, tips én routes

Wil jij naar Kalimantan reizen? Bekijk déze handige mini reisgids met de absolute top bezienswaardigheden, handige tips én een mooie route voor een Kalimantan reis.

Kalimantan is het Indonesische deel van het eiland Borneo en ligt aan de oostkant van het eiland. Het wordt nog door zeer weinig toeristen bezocht. En dat is jammer, want het eiland heeft op zowel cultuur- als natuurgebied erg veel te bieden!

Een groot deel van dit dunbevolkte eiland is begroeid met primair tropische regenwoud waar zeldzame dieren leven zoals orang utans en neusapen. Aan de brede rivieren in het binnenland leven de lokale Dayak stammen, vroeger ook wel bekend als koppensnellers. Aan de kuststreken daarentegen liggen uitgestrekte mangrovebossen, interessante steden en paradijselijke eilanden.

ALGEMENE INFORMATIE

Voor de actieve reiziger heeft Kalimantan veel te bieden. Zo zijn er verschillende trekkings te maken, bijvoorbeeld naar de Mt. Meratus berg bij Loksado, waarbij je door kaneelplantages loopt en via bamboebruggen de snelstromende rivieren oversteekt. Ook kun je een schitterende meerdaagse boottocht door het Tanjung Puting National Park maken. Hier komen onder meer de bijzondere nevelpanters, honing beren en rode langoeren voor.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Het eiland heeft een tropisch regenklimaat en is het gedurende het hele jaar goed te bereizen. De gemiddelde temperatuur ligt het hele jaar door tussen de 25 en de 35 graden. Wel kent het eiland twee seizoenen, onderverdeeld in het ‘droge’ en het ‘natte’ seizoen. Tijdens de droge periode die loopt van april tot en met oktober zijn er de meeste zonuren en relatief weinig regen. De natte periode is gedurende onze winter, van november tot en met maart. Tijdens deze maanden kan er veel regen vallen en is de luchtvochtigheid hoger dan in de andere maanden. Echter kan er ook in deze maanden prima door Kalimantan worden gereisd, de temperatuur is er vaak aangenamer en de natuur is door de regen extra mooi en groen.

Houdt je van ongerepte natuur, avontuur en fascinerende primitieve culturen? Dan is Kalimantan de bestemming bij uitstek! De volgende 5 plaatsen mag je daarbij zeker niet missen.

MUST-DO 1 — BANJARMASIN  (STAD)

Banjarmasin in een stad in het zuiden van Kalimantan. De stad werd al in 1526 gesticht door de Nederlanders als bestuurspost voor de handel in peper. De haven is tegenwoordig nog steeds in gebruik waarbij ook deze gewilde specerij nog steeds verscheept wordt. Beroemd in deze stad zijn de drijvende markten en de vele kanaaltjes waar je zelf met een boot tussendoor kunt varen. Vandaar dat Banjarmasin ook wel het “Venetië van Kalimantan” wordt genoemd!

Banjarmasin
Banjarmasin

Banjarmasin
Banjarmasin

MUST-DO 2 — TANJUNG PUTING (OERWOUD EN DIEREN)

Tanjung Puting is een bekend natuurreservaat in het zuiden van Kalimantan. In dit gebied leven nog vele beschermde diersoorten waaronder orang utans en neusapen. Naast deze bijzondere dieren leven er ook meer dan 220 verschillende vogelsoorten en is er de kans dat je krokodillen en diverse slangen tegenkomt. In het rehabilitatiecentrum dat hier gevestigd is kun je ’s ochtends vroeg het voeren van de orang utans meemaken. Een bijzondere ervaring! Ook kun je de boot naar Camp Leaky nemen. Hier wordt onderzoek gedaan naar de leefomgeving van deze apen en kun je tevens deze unieke dieren in het wild bewonderen.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Tanjung Puting
Tanjung Puting

MUST-DO 3 — LOKSADO  (LANDSCHAPPEN EN CULTUUR)

Deze plaats ligt diep in de binnenlanden van Kalimantan in een prachtige omgeving van plantages, tropisch bos, watervallen en snelstromende rivieren. Ook leven er nog enkele Dayak dorpjes, die bestaan uit traditionele longhouses. De Dayaks staan bekend om hun authentieke cultuur en rituelen, maar de Dayaks zijn vooral berucht als koppensnellers. Vanaf Loksado kun je een mooie trekking maken richting de Meratus berg en per bamboevlot de Amandit river verkennen.

Loksado
Loksado

MUST-DO 4 — MAHAKAM RIVIER  (CULTUUR, NATUUR EN LANDSCHAPPEN)

Op de grote Mahakam rivier in het noordoosten van Kalimantan kunt u een aantal dagen per privé-houseboat het binnenland verkennen. Onderweg passeer je schilderachtige dorpjes met de lokale bevolking op en aan de rivier maar ook ongerepte jungle. Grote kans dat je tijdens deze tocht ijsvogels, hagedissen, neushoornvogels, makaken en met een beetje geluk, rivierdolfijnen tegenkomt.

Mahakam
Mahakam

Mahakam
Mahakam

MUST-DO 5 — KORAALEILANDEN (STRAND + DUIKEN)

Voor de noordoostkust van Kalimantan liggen verschillende prachtige koraaleilanden, waaronder Sangalaki, Maratua en Derawan. De eilandjes hebben adembenemende stranden en onaangetaste koraalriffen waar veel verschillende tropische vissen leven, zoals barracuda’s, mantaroggen, kwallen en rifhaaien. Het eiland Sangalaki staat daarbij ook nog eens bekend als hét schildpaddeneiland. De zeeschildpadden leggen hier gedurende het hele jaar ’s nachts hun eieren op het strand. En als je geluk hebt zie je de baby’s uit hun ei kruipen, waarna ze zich een weg banen door het zand richting de zee. Een onvergetelijke ervaring!

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Sangalaki
Sangalaki

VOORBEELD ROUTE + TIPS EN PRAKTISCHE INFO

De 21-daagse rondreis ‘Puur Kalimantan’ van Rama Tours Holland brengt je langs de hoogtepunten van dit buitengewone eiland. Kijk voor meer informatie over deze reis op de website van Rama Tours Holland of vraag een brochure aan.

Je dient bij een reis naar Kalimantan vooraf goed de geldigheid van je paspoort te controleren. Deze moet namelijk bij terugkeer in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Daarnaast is er bij verblijf langer dan 30 dagen in Indonesië een visum verplicht. Deze kun je voorafgaand aan de reis aanvragen. Rama Tours Holland informeert je graag over de mogelijkheden.

Verblijf je korter dan 30 dagen in Indonesië dan heb je geen visum nodig wanneer je de Nederlands of Belgische nationaliteit hebt en aankomt en vertrekt op de luchthavens die vallen onder de visumvrijstelling.

Kalimantan is als enige Indonesische provincie opgedeeld in twee tijdzones. In het zuidwestelijke deel van Kalimantan is het tijdens de Nederlandse zomertijd 5 uur later dan in Nederland, op het moment dat het bij ons wintertijd is wordt dit verschil 6 uur. In het noordoostelijk deel van Kalimantan loopt hierop nog een extra uur voor, waarbij het in de zomer 6 uur later is dan in Nederland en in de winder 7 uur.

Voor meer informatie over vaccinaties verwijzen we je graag door naar je huisarts of de GGD. Zij kunnen je adviseren over welke inentingen er verplicht zijn of worden aangeraden. Bovendien kunnen zij bekijken of eventuele vaccinaties die je mogelijk ooit al eens hebt gehad nog geldig zijn voor de desbetreffende reis.

Top reizen naar Lima

Reisorganisaties met reizen naar Lima

Meer blogs over Lima

Beoordelingen van Indonesië

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.4
Cultuur
8.4
Stranden
7.6
Steden
7.2
Eten & drinken
8.4
Activiteiten
8.1