Salar de Uyuni

Salar de Uyuni

Reis naar de zoutvlaktes van Bolivia

Het is een bekend plaatje: de blauwe luchten en het heldere witte zout van Salar de Uyuni. Deze immense zoutvlakte is het hoogtepunt van je bezoek aan Bolivia en mag je niet overslaan tijdens een rondreis door dit Zuid-Amerikaanse land.

Top reisorganisaties naar Bolivia

Top reisorganisaties naar Bolivia
Salar de Uyuni

Salar de Uyuni is de op één na grootste zoutvlakte ter wereld. Een reusachtig niemandsland waar je kilometers kan rijden zonder enige begroeiing of levend wezen tegen te komen. Vroeger was dit een enorme zoutzee, tegenwoordig wordt er elk jaar tonnen aan zout gewonnen. Per jeep kun je de bodem afspeuren naar bijzondere bezienswaardigheden.

Foto’s maken op de zoutvlakte

Salar de Uyuni is de bekende toeristische trekpleister van Bolivia en vanuit de stad Uyuni regel je eenvoudig een excursie naar dit bijzondere gebied. Met een jeep doorkruis je de eindeloze witte vlaktes om ergens op een verlaten stuk halt te houden voor het meest memorabele onderdeel van de hele trip: het maken van de foto’s. Dankzij de uitgestrektheid van het landschap kun je spelen met het standpunt en een bijzondere fotocollectie maken waarbij het perspectief wordt gemanipuleerd. Maak rare sprongen, ga op elkaars hoofd staan of verzin iets creatiefs met de weerspiegeling van het zout. De echte fanatiekelingen hebben voor vertrek wat attributen verzameld om de foto’s nog spannender te maken.

Bolivia, Salar de Uyuni
Bolivia, Salar de Uyuni

Bolivia, Salar de Uyuni, zouthotel
Bolivia, Salar de Uyuni, zouthotel

Bolivia, Salar de Uyuni, zouthotel
Bolivia, Salar de Uyuni, zouthotel

Zouthotels

Je kan in principe in één dag op en neer naar de zoutvlaktes, maar leuker is het om een twee- of driedaagse trip te maken. Overdag leer je het gebied kennen, ’s nachts slaap je op bijzondere plekken midden in de natuur, bijvoorbeeld in een zouthotel. Een zouthotel is een accommodatie die volledig is gemaakt van zoutblokken. De omstandigheden zijn op zijn zachtst gezegd spartaans, maar de ervaring is onvergetelijk. Neem wel voldoende warme kleding mee, want het kan ’s nachts erg afkoelen.

Treinkerkhof

Een bekende stop tijdens een excursie naar Salar de Uyuni is het treinkerkhof. Zoals de naam al doet vermoeden vind je op deze plek een aantal stokoude treinwagons en locomotieven die fel afsteken tegen de weerspiegelende vlakte. De treinen dateren van eind 1800 en werden gebruikt om mineralen uit de Andes te vervoeren naar de havens. Toen de mijnindustrie in de jaren 40 in verval raakte, werden de treinen achtergelaten op de vlaktes bij Uyuni. En daar staan ze bijna 80 jaar later - weliswaar in roestige staat - nog steeds.

Bolivia, Salar de Uyuni
Bolivia, Salar de Uyuni

Bolivia, Salar de Uyuni
Bolivia, Salar de Uyuni

Zoutfabriek van Colchari

Op zo’n zeven kilometer ten noorden van Uyuni vind je de zoutfabriek van Colchari. Hier kun je zien hoe men het zout bewerkt en wat je er allemaal van kan maken. Dat ze er keukenzout produceren zal je niet zo verbazen, maar het zout wordt voor nog veel meer toepassingen gebruikt, onder meer om meubels te maken en als bouwmateriaal voor huizen. Dit is tevens de plek om bijzondere zout-souvenirtjes te scoren.

Laguna Hedionda

Blijf je meerdere dagen op de zoutvlakte, dan zul je op dag twee een bezoek brengen aan de bijzondere lagunes in het gebied. Laguna Hedionda staat bekend om de vele aanwezige flamingo’s en geliefde plek om even te lunchen. Terwijl je chauffeur een maaltijd maakt kun jij picknicken met uitzicht op de roze beesten. Houd trouwens wel zo veel mogelijk je neus dicht. Laguna Hedionda wordt ook wel de Stinkende Lagune genoemd, vanwege de indringende zwavelgeur. Je bent gewaarschuwd..

Bolivia, Salar de Uyuni
Bolivia, Salar de Uyuni

Bolivia, Salar de Uyuni
Bolivia, Salar de Uyuni

Bolivia, Salar de Uyuni
Bolivia, Salar de Uyuni

Laguna Colorada

Behalve Laguna Hedionda is ook Laguna Colorada een bezoekje waard. De letterlijke vertaling is ’gekleurde lagune’ en daar is geen woord teveel mee gezegd. Vanwege de aanwezige mineralen en algen krijgt het water in deze lagune een bijzondere dieproze kleur, en dat levert geweldig mooie plaatjes op. Andere lagunes in de buurt zijn Laguna Honda, Laguna Chiarkota en Laguna Capaña, die ook elk hun eigen kleur hebben.

Hot Springs

Tijdens je meerdaagse trip naar Salar de Uyuni hoef je niet veel luxe te verwachten: er is geen stroom, warm water of WiFi. Des te fijner is het als je aan het eind van de rit een belonende duik kan nemen in een natuurlijke warmwaterbron, en die vind je hier gelukkig volop. De bekendste hot spring in het gebied is Termas de Polques, waar je kan zwemmen in natuurlijk verwarmde waterbronnen. Zorg dus dat je je zwemkleding mee hebt.

Bolivia, Salar de Uyuni
Bolivia, Salar de Uyuni

Bolivia, Salar de Uyuni
Bolivia, Salar de Uyuni

Salar de Uyuni — Hoe kom je er?

Salar de Uyuni ligt behoorlijk afgelegen, nabij de Boliviaanse grens met Chili en Argentinië. Toegangspoort is het zuidelijke stadje Uyuni, dat beschikt over een eigen vliegveld. Je kunt met maatschappij TAM vliegen vanuit La Paz of de bus nemen vanuit La Paz, Potosi en Sucre.

Eenmaal in Uyuni zijn er tal van bedrijfjes die een tripje naar Salar de Uyuni voor je kunnen regelen. Prijzen kunnen verschillen, maar in principe zijn alle tours hetzelfde. Je hebt keuze uit een dagtrip, maar voor de echte ervaring beleef je tijdens een twee- of driedaagse trip. Onderweg bezoek je hoogtepunten in de omgeving en ’s avonds slaap je in simpele guesthouses en zouthotels. Een onvergetelijke ervaring.

Populaire reizen naar Salar de Uyuni

Blogs over Salar de Uyuni

· Suzanne van Duijn
Salar de Uyuni: ongelofelijke zoutvlakte in Bolivia
Je kent ze ongetwijfeld: de foto’s van de enorme zoutvlakte in Bolivia. Salar de Uyuni is de op één na grootste zoutvlakte ter wereld én de populairste attractie van Bolivia.
· Redactie
VIDEO: Prachtige timelapse van Salar de Uyuni in Bolivia
Salar de Uyuni is de op een na grootste zoutvlakte van de wereld en in deze video "Reflections from Uyuni" zie je de schoonheid van deze Boliviaanse zoutvlakte.
· Redactie
4x4 avontuur in Bolivia: Salar de Uyuni
Het door land ingesloten Bolivia heeft reizigers veel te bieden. Van de rijke fauna in het Amazone regenwoud tot tochten in de bergen van de Andes. Een wat minder bekend hoogtepunt is het maken van een 4x4 reis door de Altiplano hoogvlakte in de Boliviaanse woestijn.

Meer bezienswaardigheden in Bolivia

Alle bezienswaardigheden in Bolivia

Bolivia ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Salar de Uyuni ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Bolivia.
Natuur & omgeving
8.7
Cultuur
8.3
Stranden
1
Steden
7.3
Eten & drinken
6.3
Activiteiten
8.3
7,4

Rondreis Peru & Bolivia

Bolivia
Groepsrondreis met Shoestring
18-01-2017

Salar de Uyuni is iets wat je gezien moet hebben in Bolivia. Dit is iets wat je je niet kunt voorstellen.
De plaatjes zijn waanzinnig, maar in het echt nog mooier! De witte wereld die heel warm aanvoelt is sowieso gek! Eigenlijk zie je niets en tuur je eindeloos in verte, maar dat maakt het zo mooi.
De enorme cactussen op het eilandje en de wandeling die je daar kunt maken: neem je tijd en geniet! geniet vooral!!! Ik heb slechts een dag op de zoutvlakte mogen verblijven. Weet dat er ook meerdaagse tours te maken zijn en dat lijkt me ook waanzinnig. Wat er natuurlijk bij hoort is het maken van de diepte foto's. ontzettend leuk als herinnering! Denk om je kleren als je op de grond gaat liggen voor de perfecte foto: het zout vreet zo je kleding binnen! Zonnebrand zeker niet vergeten! De felle zon in combinatie met de witte vloer is verraderlijk, want soms voelt het best frisjes aan met de harde wind!
Potosi in Bolivia vond ik persoonlijk wat tegen vallen, zeker als je niet de mijnen in gaat kun je dit wat mij betreft overslaan. La Paz is een hele bijzondere stad, chaotische, druk, kleurijk en bijzonder. Het ligtin een dal, als je op de rand staat zie je pas echt hoe waanzinnig deze stad is. Titicacameer is ook mooi, ofwel vanuit bolivia of vanuit Peru.

Jorien de vries
Alleen gereisd in April 2015
6,7

Prachtig magisch land, lijkt wel geschilderd!