San Pedro de Atacama

San Pedro de Atacama

De droogste plek op aarde

San Pedro de Atacama is het belangrijkste dorp in de Atacama-woestijn en daar valt verrassend veel te beleven. Je kunt je dagen vermaken in het buitenaardse landschap van de Valle de la Luna, sterren kijken door de grootste telescoop ter wereld en badderen in zoutmeren en thermale warmwaterbronnen.

Top reisorganisaties naar Chili

Top reisorganisaties naar Chili
San Pedro de Atacama

De droogste plek ter wereld is de Atacama-woestijn, gelegen in het noorden van Chili. Hier valt gemiddeld één regenbui per jaar en dat zorgt voor spectaculaire landschappen die niet zouden misstaan op een andere planeet. Met het gemoedelijke San Pedro de Atacama als uitvalsbasis kun je talloze tripjes maken in de omgeving en daarmee is dit kleine stadje een van de leukste plekken om een tijdje te blijven hangen.

Sterren kijken

Dankzij de droge woestijnlucht, de hoogte en het gebrek aan lichtvervuiling is San Pedro de Atacama een van de beste plekken ter wereld om de sterren te bekijken. Je vindt hier een van de belangrijkste observatoria ter wereld, bestaande uit reusachtige telescopen die op de hemel zijn gericht. Tijdens een rondleiding kan je de sterrenhemel met professionele sterrenkijkapparatuur bestuderen. In principe valt er met het blote oog al een hoop meer te zien dan thuis, maar tijdens deze informatieve excursie leer je het heelal pas echt beter kennen. Wil je na afloop nog meer weten over het heelal? In het Musea del Meteorito bezoek je interessante tentoonstellingen over meteorieten.

San Pedro de Atacama, chili, Geysers del Tatio
San Pedro de Atacama, chili, Geysers del Tatio

San Pedro de Atacama, chili, Geysers del Tatio
San Pedro de Atacama, chili, Geysers del Tatio

Geysers del Tatio

De Geysers del Tatio behoren tot de grootste geisers ter wereld. Ze zijn gelegen op ruim 4000 meter boven zeeniveau en omvatten meer dan 80 actieve geisers die metershoge stoomwolken produceren. Deze plek ligt op ruim 100 kilometer buiten de stad, dus je moet op tijd je bed uit als je deelneemt aan een tour. Dat is overigens meer dan de moeite waard, want het uitzicht op dit borrelende natuurfenomeen is onvergetelijk. Neem dikke kleren mee voor de kou en drink voldoende water om hoogteziekte te voorkomen. Het kan hier ijzig koud worden, maar gelukkig stop je onderweg ook bij thermale bronnen waar je je weer even kan opwarmen in het warme water.

Valle de la Luna

Valle de la Luna, ofwel de Vallei van de Maan, is een schitterend stukje natuur dat bijna buitenaards aandoet. De vallei bestaat vrijwel volledig uit grillige rotspartijen en vanwege het gebrek aan vegetatie doet dat regelmatig denken aan het landschap van de maan. Je kan aansluiten bij een tourtje of lekker op z’n Hollands de vallei verkennen: huur in het centrum van San Pedro de Atacama een fiets en leg het stuk naar Valle de la Luna al trappend af.

San Pedro de Atacama, chili, valle de la luna
San Pedro de Atacama, chili, valle de la luna

San Pedro de Atacama, chili
San Pedro de Atacama, chili

Salar de Tara

Salar de Tara ligt een flink stuk ten oosten van San Pedro de Atacama, bijna tegen de grens met Bolivia en Argentinië. Het landschap met haar bijzondere rotsformaties, zoutmeren en steengroeven is hier fenomenaal mooi, maar vanwege de afgelegen ligging zijn er maar weinig mensen die deze plek bezoeken. Het is echter absoluut de moeite waard en als je tijd over hebt in San Pedro de Atacama, dan loont het om hier een kijkje te nemen.

Laguna Cejar

In de omgeving van San Pedro de Atacama zijn enkele zoutmeren te bezoeken die vergelijkbaar zijn met de Dode Zee: het water is er zo zout dat je tijdens het zwemmen blijft drijven. Tijdens een excursie naar Laguna Cejar zul je verschillende zoutmeren bezoeken en krijg je onderweg een mooi beeld van de ongerepte schoonheid van de omgeving. Een bezoek wordt dikwijls gecombineerd met een bezoek aan de zoutvlaktes in de omgeving.

San Pedro de Atacama, chili, laguna
San Pedro de Atacama, chili, laguna

San Pedro de Atacama, chili
San Pedro de Atacama, chili

Lagunas Altiplánicas

Het mooiste stukje van de Atacama woestijn heet Lagunas Altiplánicas. De lagunes zijn vanuit San Pedro de Atacama vrij makkelijk te bereiken en er zijn tal van excursies die je mee kunnen nemen naar deze plek. Een bezoek begint meestal met een korte stop in het dorpje Toconao, waarna je de verschillende lagunes zal bezoeken. Laguna Chaxa is de uitgelezen plek om flamingo’s te spotten, terwijl bij de Miscanti en Miñiques meren weer heel andere dieren leven. Onderweg ga je lunchen of ontbijten bij een traditioneel restaurantje in een dorpje op de route.

Puritama

De Puritama is een warme rivier met temperaturen van rond de 33 graden Celcius, en toeristen komen hier graag om te badderen in het aangename water. Het water is glashelder en de verrassend groene omgeving beeldschoon. In totaal vind je hier acht poelen met stroompjes en watervallen waar je heerlijk ontspannen in het water kan poedelen. De toegangsprijs is aan de hoge kant, maar het is het absoluut waard.

San Pedro de Atacama, chili
San Pedro de Atacama, chili

San Pedro de Atacama, chili
San Pedro de Atacama, chili

Reizen naar San Pedro de Atacama — Hoe kom je er?

San Pedro de Atacama is uitstekend bereikbaar per bus vanuit zowel binnen als buitenland. Er zijn verbindingen met enkele grote steden in Chili, waaronder Santiago, Arica en Antofagasta, maar ook met Uyuni in Bolivia, Salta in Argentinië en bestemmingen in Brazilië en Peru. Eenmaal aangekomen in San Pedro de Atacama kun je het dorpje makkelijk te voet verkennen, maar het is ook leuk om een fiets te huren en bijvoorbeeld naar de Valle de la Luna te fietsen.

Populaire reizen naar San Pedro de Atacama

Meer bezienswaardigheden in Chili

Alle bezienswaardigheden in Chili

Chili ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg San Pedro de Atacama ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Chili.
Natuur & omgeving
10
Cultuur
9
Stranden
8
Steden
8
Eten & drinken
8
Activiteiten
9
8,7

Fantastisch land

Chili
Individuele rondreis
08-02-2016

Chili is werkelijk een land wat je moet zien. Het is natuurlijk heel langgerekt en daardoor kun je er zo'n beetje alle verschillende soorten landschappen en weersomstandigheden meemaken. Van hete woestijnen tot ijskoude sneeuwtoppen. De natuur is echt wat Chili vooral ongelooflijk mooi maakt. Alleen Patagonië is al voldoende reden om naar Chili te reizen, maar er zijn nog veel meer mooie bezienswaardigheden. Atacama woestijn, vulkanen, wijngebied, strandstadjes, woeste rivieren, Santiago.. en zo veel meer. Wij zijn superenthousiast teruggekomen. De mensen zijn ook nog eens erg vriendelijk en het is één van de veiligste landen van Zuid-Amerika. Geweldige ervaring!

Christina
Gereisd met partner in January 2008

Wil je meer weten over reizen naar Chili? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Chili