Paaseiland

Paaseiland

UNESCO-paradijs in de Stille Oceaan

Paaseiland is een van de meest afgelegen en geïsoleerde eilanden ter wereld, en het tropische decor van een verdwenen beschaving. Een eiland dat in mysteries gehuld gaat, mede dankzij de aanwezigheid van de vele torenhoge Moai-beelden. Benieuwd hoe dat er in het echt uitziet? Combineer een rondreis door Chili met een uitstapje naar Paaseiland!

Top reisorganisaties naar Chili

Top reisorganisaties naar Chili
Paaseiland

Het afgelegen Paaseiland houdt wetenschappers al lange tijd bezig. Hoe zijn mensen hier ooit terecht gekomen en nog belangrijker: wat is er met ze gebeurd? Afgaande op de vele onvoltooide beelden die her en der op het eiland zijn te vinden, lijkt een plotseling einde geen vreemde gedachte. Jaarlijks komen zo’n 40.000 toeristen naar Paaseiland om hun culturele erfenis te bewonderen en de geheimen te ontrafelen.

Moai

De belangrijkste reden voor een bezoek aan Paaseiland is natuurlijk om een glimp op te vangen van de iconische Maoi-beelden. De torenhoge beelden zijn tot wel 9,5 meter groot en vervaardigd uit vulkanisch gesteente. De beelden zijn naar alle waarschijnlijkheid tussen de 11de en 17de eeuw gemaakt, maar nog grotendeels gehuld in mysteries. Een groot deel van de beelden is namelijk nooit voltooid, wat kan wijzen op een plotseling einde van de beschaving op Paaseiland. Op het eiland zijn zo’n 887 exemplaren zichtbaar en het mooiste plekje om ze te spotten is bij Ahu Tongariki, waar 15 exemplaren op een rijtje staan.

Chili, Paaseiland, Moai
Chili, Paaseiland, Moai

Chili, Paaseiland, Moai
Chili, Paaseiland, Moai

Chili, Paaseiland, Moai
Chili, Paaseiland, Moai

Chili, Paaseiland, Moai
Chili, Paaseiland, Moai

Rano Raraku

Rano Raraku is de plek waar je de meeste beelden zal tegenkomen, want hier stond de wieg van vrijwel alle beelden die je op Paaseiland tegenkomt. Deze vulkaankrater en lagune was vroeger een steengroeve en 95 procent van alle Moai zijn hier destijds gemaakt. Op de groene kraterranden en glooiende hellingen kun je vandaag de dag nog enkele honderden Moai bewonderen, in alle vormen en maten, voltooid en onvoltooid.

Rano Kau en Orongo

Rano Kau is een komvormige vulkaankrater van zo’n 1,6 kilometer breed en biedt prachtige uitzichten over de omgeving. De plek is daarnaast van grote historische waarde vanwege het nabijgelegen dorpje Orongo. Rano Kau is vrij makkelijk te voet te bereiken, maar je kunt er ook met de fiets komen of aansluiten bij een tour over het eiland. Het historische dorpje Orongo ligt aan de voet van de krater en biedt een prachtig uitzicht over de oceaan en omliggende eilandjes. Hier vind je de overblijfselen van vroegere beschavingen en ruïnes van hutjes met rieten daken die destijds werden gebruikt voor ceremoniële doeleinden. Publiekstrekkers zijn de petrogliefen (rotstekeningen) die over de legende van de Tangata Manu (Vogelman) vertellen.

Chili, Paaseiland, rano kau
Chili, Paaseiland, rano kau

Chili, Paaseiland, Rano Kau
Chili, Paaseiland, Rano Kau

Chili, Paaseiland, Anakena
Chili, Paaseiland, Anakena

Chili, Paaseiland, Anakena
Chili, Paaseiland, Anakena

Anakena

Met zoveel erfgoed op één plek zou je bijna vergeten dat Paaseiland ook hele paradijselijke trekjes heeft. Het eiland kent enkele prachtige stranden waar je prima kunt zonnen, zwemmen en snorkelen. Het strand van Anakena, gelegen aan de noordkant van het eiland, staat bekend als de allermooiste. Een prachtig plekje met parelwitte zandstranden, palmbomen en een prachtige oceaan, waar je toevallig ook een paar van de best bewaarde Moai kan spotten. Vergeet dus behalve je handdoekje ook niet om je fotocamera in te pakken.

Terevaka

Tot de must visit plekjes van Paaseiland mag ook Terevaka worden gerekend, het hoogste punt van Paaseiland. Of je nou een wandelaar bent of niet, het is absoluut de moeite waard om de top van deze heuvel te bezoeken voor een spectaculair uitzicht over het eiland. Je kunt op eigen kracht naar de top lopen of het stuk te paard afleggen. Vanaf Ahu Akivi ben je zo’n anderhalf uur onderweg, maar de route is gelukkig ook voor de minder geoefende wandelaar prima te doen.

Chili, Paaseiland, Terevaka
Chili, Paaseiland, Terevaka

Chili, Paaseiland, Hanga Roa
Chili, Paaseiland, Hanga Roa

Chili, Paaseiland, Moai
Chili, Paaseiland, Moai

Hanga Roa

Je uitvalsbasis op Paaseiland wordt gevormd door Hanga Roa, tevens de enige stad van het eiland. Deze boeiende kustplaats is gelegen in het westen van het eiland, nabij Mataveri International Airport. In Hanga Roa zijn accommodaties in alle prijsklassen te vinden: van budget tot super-de-luxe. Langs de hoofdstraat Avenida Atamu Tekena zitten vrijwel alle hotels en restaurants, alsmede de enige supermarkt, apotheek en kerk van het eiland. Een van de bekendste attracties is het Museo Antropológico Sebastián Englert, waar je meer leert over de geschiedenis en cultuur van Paaseiland. Het museum is een bezoekje waard, zeker als je wat meer achtergrondinformatie wil hebben over het eiland.

Paaseiland – Hoe kom je er?

Paaseiland is hoort officieel bij het Zuid-Amerikaanse land Chili, maar ligt desondanks een behoorlijk eind uit de richting: zo’n 3400 van het vasteland. Om er te komen heb je twee opties: via de lucht of over zee. Beschik je over een boot dan ben je wel even onderweg, maar gelukkig heeft het eiland ook directe vliegverbindingen met Santiago in Chili of Tahiti in Frans-Polynesië. Als je het goed plant kun je bezoek aan Paaseiland combineren met een bezoek aan andere eilanden in de Stille Oceaan. Prijzen zijn redelijk: maatschappij Latam vliegt vanaf € 350 retour.

Eenmaal aangekomen op Paaseiland is het redelijk makkelijk rondreizen. Er is geen openbaar vervoer, maar taxi’s zijn goedkoop en vanwege de kleine afstanden kun je ook een fiets of scooter om het eiland te ontdekken.

Populaire reizen naar Paaseiland

Blogs over Paaseiland

· Redactie
Het Polynesische Paaseiland
Paaseiland is een Polynesisch eiland in de Grote Oceaan, dat staatkundig bij Chili hoort en een provincie van dat land is. Het eiland wordt ook wel Rapa Nui genoemd en is met name bekend vanwege de 887 Moai beelden die er te vinden zijn.
· Laurens Taekema
Foto van de dag - Zonsopgang op Paaseiland
Bij deze eerste "foto van de dag" een foto van de zonsopgang bij Paaseiland. Al om 5 uur in de ochtend ging de wekker. Vervolgens sprongen we met zijn driën in een jeep om naar deze plek op Paaseiland te gaan. Deze magische zonsopgang was het wachten in ieder geval zeker waar!

Meer bezienswaardigheden in Chili

Alle bezienswaardigheden in Chili

Chili ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Paaseiland ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Chili.
Natuur & omgeving
10
Cultuur
9
Stranden
8
Steden
8
Eten & drinken
8
Activiteiten
9
8,7

Fantastisch land

Chili
Individuele rondreis
08-02-2016

Chili is werkelijk een land wat je moet zien. Het is natuurlijk heel langgerekt en daardoor kun je er zo'n beetje alle verschillende soorten landschappen en weersomstandigheden meemaken. Van hete woestijnen tot ijskoude sneeuwtoppen. De natuur is echt wat Chili vooral ongelooflijk mooi maakt. Alleen Patagonië is al voldoende reden om naar Chili te reizen, maar er zijn nog veel meer mooie bezienswaardigheden. Atacama woestijn, vulkanen, wijngebied, strandstadjes, woeste rivieren, Santiago.. en zo veel meer. Wij zijn superenthousiast teruggekomen. De mensen zijn ook nog eens erg vriendelijk en het is één van de veiligste landen van Zuid-Amerika. Geweldige ervaring!

Christina
Gereisd met partner in January 2008

Wil je meer weten over reizen naar Chili? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Chili