Valparaíso

Valparaíso

Gemoedelijke havenstad vol historie

Valparaíso is de tweede stad van Chili en de belangrijkste haven van het land. De stad is direct aan zee gelegen en staat bekend om haar bonte verzameling van gekleurde huisjes, vele street art en geweldige uitzichten. Je komt er niet per sé voor de bezienswaardigheden, maar des te meer voor de goede sfeer.

Top reisorganisaties naar Chili

Top reisorganisaties naar Chili
Valparaíso

Het centrum van Valparaíso bestaat uit smalle geplaveide straatjes die zich al kronkelend een weg naar boven banen. Je bewondert er de prachtig gerestaureerde huizen in Victoriaanse stijl en moderne kunstwerken in de vorm van graffiti. Valparaíso staat sinds 2003 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en dat is volledig terecht.

Cerro Concepcion

Cerro Concepcion behoort tot de mooiste wijken van heel Valparaíso. De wijk is prachtig gelegen tegen een heuvel en bestaat grotendeels uit Victoriaanse huisjes en gebouwen in alle kleuren van de regenboog. De wijk werd in de het begin van de 19de eeuw gebouwd door Europese migranten, en is tegenwoordig een van de populairste plekken van de stad. Je vindt er leuke winkeltjes, goede restaurants en street art, en kunt er heerlijk rondwandelen. Om er te komen kun je gebruik maken van de Ascensor Concepcion, de oudste en mooiste lift van de stad. Deze vertrekt tegenover de toren Reloj Turri.

Chili, Valparaiso
Chili, Valparaiso

Chili, Valparaiso
Chili, Valparaiso

Chili, Valparaiso
Chili, Valparaiso

Iglesia de la Matriz

Iglesia de la Matriz staat in het hart van historisch Valparaíso en wordt omringd door geplaveide straatjes en mooie koloniale gebouwen. De kerk is van grote historische waarde voor de stad en werd in 1971 benoemd tot nationaal monument van Chili. De oorspronkelijke kerk werd in 1559 op deze plek gebouwd, maar conflicten en natuurgeweld hebben de kerk in het verleden meerdere keren verwoest.

Ascensor Artilleria

Valparaíso is heuvelachtig en de meest comfortabele manier om in de hoger gelegen delen van de stad te geraken is door een van de iconische liften te nemen. Vroeger had de stad tientallen liften, maar op dit moment zijn nog tien van deze liften in gebruik. Zowel toeristen als locals besparen zichzelf hiermee graag de steile klim omhoog. Neem bijvoorbeeld de ratelende Ascensor Artilleria naar een van de mooiste uitzichtpunten van de stad. Vanaf deze plek heb je een geweldig uitzicht over de baai en skyline van Valparaíso. Een bezoekje aan Ascensort Artilleria is goed te combineren met het maritiem museum.

Chili, Valparaiso
Chili, Valparaiso

Chili, Valparaiso
Chili, Valparaiso

Museo Naval y Maritimo

In de buurt van Ascensor Artilleria ligt het interessante Museo Naval y Maritimo. Dit museum is volledig gewijd aan de geschiedenis van de Chileense marine en heeft een interessante collectie van oude wapens, schilderijen, uniformen, scheepsmeubilair en onderdelen van grote schepen. De focus van de tentoonstellingen ligt bij de 19de eeuwse Oorlog van de Grote Oceaan, een conflict tussen Chili, Peru en Bolivia. De overwinning was voor Chili.

La Sebastiana

De bekendste inwoner van Valparaíso was de Chileense dichter Pablo Neruda. Hij woonde van 1959 tot 1973 in een prachtig huis in de heuvels van Valparaíso: La Sebastiana. Om er te komen moet je even flink klimmen, maar eenmaal boven heb je een geweldig uitzicht over de zee. Neruda schreef onder andere een gedicht over het huis zelf en je kan met eigen ogen bekijk waar hij zich door liet inspireren. La Sebastiana is tegenwoordig een museum waar de tijd sinds zijn overlijden heeft stilgestaan en je alles te weten komt over zijn leven.

Chili, Valparaiso, Sebastiana
Chili, Valparaiso, Sebastiana

Chili, Valparaiso,
Chili, Valparaiso,

Cementerios

Het klinkt misschien niet zo gezellig, maar de begraafplaatsen van Valparaíso zijn zeker een bezoekje waard. Hier kun je niet alleen de graven van beroemde Chilenen bekijken, maar ook die van vroegere Europese migranten. Cementerio de Disidentes bestaat uit indrukwekkende grafmonumenten en is prachtig gelegen op een van de hoger gelegen heuvels van de stad.

Viña del Mar

Hoewel Valparaíso is gelegen aan de Stille Oceaan is het niet bepaald een strandbestemming. Wil je graag een dagje uitwaaien aan de kust, dan kun je beter afreizen naar het nabijgelegen Viña del Mar. Dit gemoedelijke kustplaatsje ligt op 10 minuten reizen per trein en heeft mooie stranden waar je heerlijk kan luieren. Daarnaast kun je hier musea bezoeken, winkelen en wordt elke derde week van februari een groot muziekfestival gehouden. Vanwege de sterke stroming is het niet aan te raden om ook echt te gaan zwemmen, maar Viña del Mar is wel de ideale plek om eventjes te ontsnappen aan de hectiek van de stad.

Chili, Valparaiso, Vina del Mar
Chili, Valparaiso, Vina del Mar

Chili, Valparaiso
Chili, Valparaiso

Reizen naar Valparaíso — Hoe kom je er?

Valparaíso ligt op ruim 100 kilometer ten westen van de Chileense hoofdstad Santiago. Om er te komen moet je reizen via Arturo Merino Benitez International Airport en vanaf daar de laatste anderhalf uur per bus of huurauto afleggen. Eenmaal aangekomen in Valparaíso kun je gebruik maken van micros, colectivos of de hypermoderne metro die langs de kust rijdt. Daarnaast moet je zeker een keer een ritje maken in een van de iconische liften van Valparaíso, de krakende trammetjes die je snel en veilig naar de hoger gelegen regionen van de stad brengen.

Populaire reizen naar Valparaíso

Meer bezienswaardigheden in Chili

Alle bezienswaardigheden in Chili

Chili ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Valparaíso ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Chili.
Natuur & omgeving
10
Cultuur
9
Stranden
8
Steden
8
Eten & drinken
8
Activiteiten
9
8,7

Fantastisch land

Chili
Individuele rondreis
08-02-2016

Chili is werkelijk een land wat je moet zien. Het is natuurlijk heel langgerekt en daardoor kun je er zo'n beetje alle verschillende soorten landschappen en weersomstandigheden meemaken. Van hete woestijnen tot ijskoude sneeuwtoppen. De natuur is echt wat Chili vooral ongelooflijk mooi maakt. Alleen Patagonië is al voldoende reden om naar Chili te reizen, maar er zijn nog veel meer mooie bezienswaardigheden. Atacama woestijn, vulkanen, wijngebied, strandstadjes, woeste rivieren, Santiago.. en zo veel meer. Wij zijn superenthousiast teruggekomen. De mensen zijn ook nog eens erg vriendelijk en het is één van de veiligste landen van Zuid-Amerika. Geweldige ervaring!

Christina
Gereisd met partner in January 2008

Wil je meer weten over reizen naar Chili? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Chili