Machu Picchu

Machu Picchu

Mysterieus wereldwonder

Machu Picchu ligt goed verstopt op een hoge bergtop en is omgeven door diepe ravijnen vol tropisch woud. Betreed het wandelpad van de Inca's en volg de kronkelende weg naar de boven, waar de indrukwekkende Incastad geduldig op je ligt te wachten.

Top reisorganisaties naar Peru

Top reisorganisaties naar Peru
Machu Picchu

Machu Picchu is de bekendste attractie van Peru. Jaarlijks treden duizenden toeristen in de voetsporen van de oude Inca's, om de indrukwekkende archeologische vondsten van dichtbij te bewonderen. Dat de stad in 2007 werd verkozen tot één van de zeven moderne wereldwonderen is dan ook geen verrassing. Met zijn spectaculaire ligging is Machu Picchu dé bezienswaardigheid van Peru.

Geschiedenis

De Inca's begonnen rond het jaar 1440 met de bouw van Machu Picchu op een afgelegen bergtop in de buurt van Cusco. De stad was alleen te bereiken via een steil pad en om er te komen was je een paar dagen onderweg. Ondanks dat de Spanjaarden in de zestiende eeuw het gebied innamen, werd de stad dankzij zijn gunstige ligging nooit gevonden. Machu Picchu werd pas in 1911 bij toeval ontdekt door de Amerikaanse historicus Hiram Bingham. De ingang van de stad zat goed verstopt en de bouwwerken waren volledig overwoekerd met klimplanten en mos, maar dat Bingham een bijzondere vondst had gedaan, dat was wel duidelijk.

Incastad Machu Picchu

Over de precieze functie van Machu Picchu zijn onderzoekers het vandaag de dag nog steeds niet eens, maar dat er mensen hebben gewoond is zeker. Machu Picchu beslaat een gebied van ongeveer 13 vierkante kilometer en is opgebouwd uit drie zones: een woonzone, een militaire zone en een godsdienstige zone. Je vindt verspreid over het complex een centraal plein, tempels, een kazerne en een aantal huizen. Naar schatting hebben er vroeger tussen de 750 en 1000 mensen gewoond.

Machu Picchu
Machu Picchu

Intihuatana

De belangrijkste vondst die na de ontdekking van Bingham werd gedaan is een stenen zonnewijzer, de Intihuatana. Inca's waren aanbidders van de zon en sterren, en geloofden dat hun koning een directe afstammeling was van de zon. De hoeken van de Intihuatana zijn gericht op de vier windrichtingen en werd gebruikt om de zonnewende te voorspellen.

Wayna Picchu

Wayna Picchu is de naam van de hoge berg die vrijwel elke foto van de Machu Picchu siert. De berg ligt aan de noordzijde van de stad en is met 2700 meter het hoogste punt in de nabije omgeving. Vanaf de top heb je spectaculair uitzicht over Machu Picchu en omstreken. Trek er wel wat tijd voor uit: De klim naar boven duurt zeker een uur.

Zonnetempel

De Zonnetempel is een opvallende verschijning in Machu Picchu, omdat het 't enige bouwwerk met ronde muren is. De tempel heeft drie ramen: één aan de noordzijde en twee in het oosten. Binnenin vind je het topje van de rots waarop de tempel is gebouwd en vroeger waarschijnlijk werd gebruikt als altaar. Bij de zonsopkomst van 21 juni en 21 december schijnt de zon precies door de ramen op het altaar.

Inca trail

Het pad dat van Cusco naar Machu Picchu slingert is misschien wel het beroemdste ter wereld: de Inca trail. De wandeling brengt je over hoge bergen, door diepe valleien en langs eeuwenoude Inca bouwwerken. De Inca trail is een waanzinnige ervaring, maar tegelijkertijd een ware uitputtingsslag. De route is 45 kilometer lang, duurt drie tot vijf dagen en onderweg slaap je in een tentje in de vrije natuur. Je zal een groot deel van de tocht tegen steile bergen lopen, krijgt te maken met kou, pijn en uitputting, maar het moment dat de adembenemende overblijfselen van Machu Picchu voor je opdoemen zal onvergetelijk zijn.

Incatrail Machu Picchu
Incatrail Machu Picchu

Reizen naar Machu Picchu — Hoe kom je er?

Er zijn twee manieren om bij Machu Picchu te komen: per trein of door de Inca Trail te lopen. Heb je niet genoeg tijd, ben je slecht ter been of trekt de Inca Trail je gewoon niet, dan ben je op de trein aangewezen.

Neem vanuit Cusco de trein naar Aguas Calientes en pak daar vervolgens de bus naar Machu Picchu. Bussen vertrekken elk uur en doen er 25 minuten over. Het is ook mogelijk om vanaf het station te gaan wandelen. De wandeling van Aguas Calientes naar Puente Ruinas duurt 20 minuten, en vanaf daar is het nog 2 kilometer klimmen naar Machu Picchu. Tip: Boek je toegangskaartje van tevoren via internet, want er mag maar een beperkt aantal bezoekers per dag naar binnen.

Wil je de Inca trail lopen, regel dat dan een paar maanden van tevoren, en zelfs een jaar van tevoren als je in het hoogseizoen (juni tot augustus) gaat. Alleen geautoriseerde bureautjes mogen de wandeling aanbieden, maar het kan geen kwaad om een beetje rond te kijken. Er is onderling nogal wat verschil als het gaat om wat je precies zelf moet dragen, hoeveel mensen er in een tent slapen en of er rekening wordt gehouden met bepaalde dieetwensen.

Populaire reizen naar Machu Picchu

Blogs over Machu Picchu

· Suzanne van Duijn
7x Dingen om te doen in Peru (die géén Machu Picchu zijn)
Houd jij ervan om buiten gebaande paden te reizen? Dan is Peru echt iets voor jou. Deze zeven dingen horen zeker thuis op je bucketlist.
· Suzanne van Duijn
Is dit het nieuwe Machu Picchu? Must-see in Peru: Fort van Kuélap
Dit indrukwekkende Chachapoyas-fort in Peru werd laatst nog verkozen tot Beste Buitenlandse Attractie. Gaat dat zien tijdens jouw rondreis Peru!
· Redactie
De koffieroute, hèt alternatief voor de Inca Trail naar Machu Picchu
Ga je naar Peru, dan wil je Machu Picchu zien. Deze prachtige Inca-stad kun je via verschillende routes bereiken. De meest bekende route is de Inca Trail. Maar de Inca Trail is populair en daardoor soms moeilijk te boeken. De koffieroute is een goed alternatief!

Meer bezienswaardigheden in Peru

Alle bezienswaardigheden in Peru

Beoordelingen van Machu Picchu

De Machu Picchu ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl en gebaseerd op hun ervaringen tijdens hun rondreis Peru en bezoek aan Machu Picchu.
10

De inca trail

Peru
Machu Picchu
02-02-2021

ik heb de inca trail gelope. echt suuuuuper gaaf! eerst zag ik er gigantisch tegen op. ik dacht in mezelf :"gewoon doen". en tegelijk dat ik het niet moest doen....... maar het was super een aanrader!

Bergbeklimmer 3000
Alleen gereisd
10

Machu Picchu wandeling

Peru
Machu Picchu
27-01-2021

Super leuk. Leert en ziet veel over dieren. Je kan lekker slapen in de natuur en dat maakt je weer fit voor de volgende dag. Je kan als je 's avonds buiten bent van alles zien, zoals zeldzame vogels en andere beesten die daar leven.


Ik en mijn vriendin vond het slapen het leukst want dan kon je 's nachts alles goed zien.

Koen en Sara
Gereisd met vrienden
9,0

De trein reis

Peru
Machu Picchu
22-04-2017

De trein reis van af Aqua Caliente was een enorme ervaring de trein moest bij elke bocht een aanloopje nemen om de volgende bocht weer te halen. De bus heeft me bij de Macho Picho gebracht wat een gebeurtenis ik heb het als een wonder ervaren.

Wil van der Jagt
8,0

Prachtige reis!