Nazcalijnen

Nazcalijnen

Mysterieuze lijnen bij Nazca

Nazca is een mysterieus dorpje in het zuiden van Peru. Tussen 200 voor en 900 na Christus was dit het domein van de Nazca-indianen, en zij hebben een bijzondere erfenis nagelaten: een indrukwekkend lijnenspel in het zand en rotsen van de woestijn genaamd de Nazcalijnen. De duizenden lijnen vormen allerlei figuren en zijn al die jaren bewaard gebleven.

Top reisorganisaties naar Peru

Top reisorganisaties naar Peru
Nazcalijnen

De lijnen van Nazca moeten talloze figuren en vormen voorstellen. Van gedetailleerde dierentekeningen tot ingewikkelde labyrinten, de tekeningen beslaan een enorm gebied en werden voor het eerst gespot in 1920, toen een vliegtuig over het gebied vloog. Inmiddels is Nazca een geliefde plek voor reizigers die benieuwd zijn naar het indrukwekkende erfgoed en de talloze bezienswaardigheden in de omgeving.

Nazcalijnen vanuit de lucht

Het indrukwekkende lijnenspel bij Nazca bestrijkt in totaal een gebied van ruim 500 vierkante kilometer. De lijnen variëren in lengte, maar de langste meet ongeveer 250 meter. Het is praktisch onmogelijk om de ingewikkelde patronen vanaf de grond goed te bekijken, en dus zul je de lucht in moeten om het lijnenspel in volle glorie te aanschouwen. Vanuit Nazca vertrekken kleine vliegtuigjes die een half uur boven het gebied rondcirkelen. Het resultaat is een geweldig uitzicht en een onvergetelijke ervaring. Een kleine tip: het kan er in de lucht nogal onstuimig aan toe gaan. Neem dus voor de zekerheid een reispilletje voor vertrek, zodat je je volledig op het schouwspel beneden je kan richten.

Nazcalijnen
Nazcalijnen

Het vliegveld bij Nazca
Het vliegveld bij Nazca

Nazcalijnen
Nazcalijnen

Vlucht over de lijnen van Nazca
Vlucht over de lijnen van Nazca

Museo Didactico Antonini

Wie liever met beide benen op de grond blijft staan, of gewoon meer wil weten over de geschiedenis van de Nazca-indianen, kan een bezoek brengen aan het Museo Didactico Antonini. Dit archeologische museum ligt in het oosten van de stad en heeft een aantal interessante tentoonstellingen. Je krijgt er een goed beeld van de Nazca-cultuur en de archeologische vindplaatsen in de buurt. Sla trouwens ook de kleine tuin niet over: hier loopt een aquaduct, kun je reproducties van graftombes bekijken en er ligt een schaalmodel van de Nazcalijnen.

Cantalloc Aqueducts

Op 4 kilometer ten zuidoosten van het dorp liggen ruim 30 ondergrondse aquaducten. De aquaducten werden meer dan 1000 jaar geleden gebouwd, maar zijn vandaag de dag nog steeds door lokale boeren in gebruik voor het bewateren van de droge vlaktes. De spiraalvormige bouwwerken zijn gemaakt van losse stenen, en ondanks hun leeftijd perfect bewaard gebleven. Onderin is het water kristalhelder, en zwemmen kleine visjes. Deze plek is vanuit Nazca makkelijk te bereiken met een taxi, maar het is aan te raden om een gids mee te nemen, zodat je een goed beeld krijg van de historische waarde van deze plek.

Cantalloc Aqueducts bij Nazca
Cantalloc Aqueducts bij Nazca

Chauchilla bij Nazca
Chauchilla bij Nazca

Chauchilla begraafplaats

De Chauchilla begraafplaats ligt op ongeveer een half uur rijden van Nazca. Temidden van de uitgestrekte woestijn en aan het eind van een stoffige weg. Hier kun je de botten en beenderen bekijken van boeren die meer dan duizend jaar geleden in dit gebied leefden. De Nazca-indianen geloofden in het hiernamaals, en daarom werden mensen na hun dood gemummificeerd. De Chauchilla begraafplaats bestaat uit een aantal open graven die door middel van een simpele overkapping tegen het felle zonlicht worden beschermd. In de graven liggen eeuwenoude mummies, ingepakt met lappen en omringd met traditioneel aardewerk. Bijzonder om te zien.

Cachuachi

Eén van de belangrijkste plaatsen binnen de Nazca-cultuur was het indrukwekkende Cachuachi. Dit enorme complex ligt midden in de droge woestijn op 25 kilometer buiten het dorp, en is gehuld in mysteries. Archeologen zijn er nog steeds niet helemaal over uit waar deze plek voor diende, maar men gelooft dat het vooral werd gebruikt voor ceremonies en daarom veel pelgrims trok. Het complex bestaat in ieder geval uit verschillende piramides en een begraafplaats waar je op je gemak kan rondlopen en foto’s maken. Maar voor de historische duiding zullen we toch moeten wachten tot archeologen meer aanwijzingen hebben opgegraven.

Cachuachi, Nazca
Cachuachi, Nazca

Cerro Blanco, Nazca
Cerro Blanco, Nazca

Cerro Blanco

Een avontuurlijke afwisseling op alle archeologische uitstapjes is een bezoek aan Cerro Blanco. Deze berg ligt op 14 kilometer van Nazca en is de allerhoogste zandduin ter wereld: de indrukwekkende berg zand meet 1176 meter van top tot voet. Een geweldige uitdaging voor wie graag aan sandboarding doet of dat wil leren. De klim omhoog neemt zeker een paar uur in beslag, maar naar beneden is een kwestie van minuten. Een bezoek aan Cerro Blanco kun je het best doen met een georganiseerde tour. In Nazca zijn talloze bureautjes die een excursie voor je kunnen regelen.

Reizen naar de Nazcalijnen — Hoe kom je er?

Nazca ligt in het zuidelijk deel van Peru, en is te bereiken met het openbaar vervoer. Vanuit het nabijgelegen plaatsje Ica vertrekken regelmatig bussen naar Nazca, en deze doen er 2 à 3 uur over. Vanuit Lima, Cusco of Arequipa vertrekken nachtbussen die je de volgende ochtend in Nazca afzetten.

Nazca zelf is een klein stadje en makkelijk te voet te verkennen. In het dorp zitten talloze tourbureaus waarbij je een excursie naar een van de nabijgelegen bezienswaardigheden kan regelen

Populaire reizen naar Nazcalijnen

Blogs over Nazcalijnen

· Laurens Taekema
Foto van de dag - Nazcalijnen in Peru
Deze foto is gemaakt in Peru. Het is een figuur dat onderdeel is van de Nazcalijnen. Dit zijn enorm grote tekeningen in het woestijnzand. Het zijn tekeningen van dieren en geografische vormen. Vanuit de lucht is dit schouwspel het beste te zien en dan besef je ook hoe apart het wel niet is.

Meer bezienswaardigheden in Peru

Alle bezienswaardigheden in Peru

Peru ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Nazcalijnen ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Peru.
Natuur & omgeving
8.6
Cultuur
8.6
Stranden
5.3
Steden
8.2
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
8.4
8,4

Een geweldige reis, zeker de moeite waard

Peru
Groepsrondreis met Kras Reizen
10-02-2017

natuurlijk machupiccha, was geweldig, ook er naar toe met de trein was geweldig
het bezoek aan de vros-indianen op het riet eiland was een hele ervaring.
naar de condors was ook een leuke ervaring.
een bezoek aan de nascalijnen was indrukwekkend
dan nog de reisleidster een geweldige vrouw
.

Bep Hilbrands
Gereisd met partner in May 2021
9,2

Een prachtige rondreis met een 10+gids [het jaar hiervoor afrika met fox gids 3-]

Peru
Groepsrondreis met Kras Reizen
16-01-2017

het is een fantasties land door de gids gert jan werd het een onvergetelijke reis,ondanks dat mensen ziek werden
door de hoogte.
dit land moet eigenlijk iedereen doen

G.j.wassink
Gereisd met partner in October 2015
9,6

Gewoonweg geweldig! Kippevel!

Peru
Groepsrondreis met Kras Reizen
11-01-2017

De machu pitcchu. De nazcalijnen. De prachtige incatempels. Mooie steden met mooie pleinen. De colca canyon.De Ballesta eilanden.Het titicacameer met zijn Urosindianen.En de jungle met zijn prachtige natuur. een geweldige reis mede dankzij de meer dan geweldige gids Gertso van KRAS.

Carin de Groot
Gereisd met partner in March 2014
4,5

Prachtig Peru!

Peru
16-01-2016

Backpack proof!
Peru is een heerlijk land om rond te reizen. Met lokale busjes en fietsjes zijn we door heel Pelru gegaan en wat hebben we ervan genoten.. De Condors in de Colca Canyon, De Lama's, De prachtige mensen, Titikaka Lake, Cusco; een prachtige stad, en natuurlijk Machu Picchu.. Mijn tip voor Peru is: Boek je tickets en ga je eigen weg, reizen daar is zo makkelijk en de mensen zijn zo vriendelijk.. DOEN!

Joyce
Gereisd met partner in July 2015
6,0

Geweldige rondreis