Nazcalijnen

Nazcalijnen

Mysterieuze lijnen bij Nazca

Nazca is een mysterieus dorpje in het zuiden van Peru. Tussen 200 voor en 900 na Christus was dit het domein van de Nazca-indianen, en zij hebben een bijzondere erfenis nagelaten: een indrukwekkend lijnenspel in het zand en rotsen van de woestijn genaamd de Nazcalijnen. De duizenden lijnen vormen allerlei figuren en zijn al die jaren bewaard gebleven.

Nazcalijnen

De lijnen van Nazca moeten talloze figuren en vormen voorstellen. Van gedetailleerde dierentekeningen tot ingewikkelde labyrinten, de tekeningen beslaan een enorm gebied en werden voor het eerst gespot in 1920, toen een vliegtuig over het gebied vloog. Inmiddels is Nazca een geliefde plek voor reizigers die benieuwd zijn naar het indrukwekkende erfgoed en de talloze bezienswaardigheden in de omgeving.

Nazcalijnen vanuit de lucht

Het indrukwekkende lijnenspel bij Nazca bestrijkt in totaal een gebied van ruim 500 vierkante kilometer. De lijnen variëren in lengte, maar de langste meet ongeveer 250 meter. Het is praktisch onmogelijk om de ingewikkelde patronen vanaf de grond goed te bekijken, en dus zul je de lucht in moeten om het lijnenspel in volle glorie te aanschouwen. Vanuit Nazca vertrekken kleine vliegtuigjes die een half uur boven het gebied rondcirkelen. Het resultaat is een geweldig uitzicht en een onvergetelijke ervaring. Een kleine tip: het kan er in de lucht nogal onstuimig aan toe gaan. Neem dus voor de zekerheid een reispilletje voor vertrek, zodat je je volledig op het schouwspel beneden je kan richten.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Museo Didactico Antonini

Wie liever met beide benen op de grond blijft staan, of gewoon meer wil weten over de geschiedenis van de Nazca-indianen, kan een bezoek brengen aan het Museo Didactico Antonini. Dit archeologische museum ligt in het oosten van de stad en heeft een aantal interessante tentoonstellingen. Je krijgt er een goed beeld van de Nazca-cultuur en de archeologische vindplaatsen in de buurt. Sla trouwens ook de kleine tuin niet over: hier loopt een aquaduct, kun je reproducties van graftombes bekijken en er ligt een schaalmodel van de Nazcalijnen.

Cantalloc Aqueducts

Op 4 kilometer ten zuidoosten van het dorp liggen ruim 30 ondergrondse aquaducten. De aquaducten werden meer dan 1000 jaar geleden gebouwd, maar zijn vandaag de dag nog steeds door lokale boeren in gebruik voor het bewateren van de droge vlaktes. De spiraalvormige bouwwerken zijn gemaakt van losse stenen, en ondanks hun leeftijd perfect bewaard gebleven. Onderin is het water kristalhelder, en zwemmen kleine visjes. Deze plek is vanuit Nazca makkelijk te bereiken met een taxi, maar het is aan te raden om een gids mee te nemen, zodat je een goed beeld krijg van de historische waarde van deze plek.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Chauchilla begraafplaats

De Chauchilla begraafplaats ligt op ongeveer een half uur rijden van Nazca. Temidden van de uitgestrekte woestijn en aan het eind van een stoffige weg. Hier kun je de botten en beenderen bekijken van boeren die meer dan duizend jaar geleden in dit gebied leefden. De Nazca-indianen geloofden in het hiernamaals, en daarom werden mensen na hun dood gemummificeerd. De Chauchilla begraafplaats bestaat uit een aantal open graven die door middel van een simpele overkapping tegen het felle zonlicht worden beschermd. In de graven liggen eeuwenoude mummies, ingepakt met lappen en omringd met traditioneel aardewerk. Bijzonder om te zien.

Cachuachi

Eén van de belangrijkste plaatsen binnen de Nazca-cultuur was het indrukwekkende Cachuachi. Dit enorme complex ligt midden in de droge woestijn op 25 kilometer buiten het dorp, en is gehuld in mysteries. Archeologen zijn er nog steeds niet helemaal over uit waar deze plek voor diende, maar men gelooft dat het vooral werd gebruikt voor ceremonies en daarom veel pelgrims trok. Het complex bestaat in ieder geval uit verschillende piramides en een begraafplaats waar je op je gemak kan rondlopen en foto’s maken. Maar voor de historische duiding zullen we toch moeten wachten tot archeologen meer aanwijzingen hebben opgegraven.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Cerro Blanco

Een avontuurlijke afwisseling op alle archeologische uitstapjes is een bezoek aan Cerro Blanco. Deze berg ligt op 14 kilometer van Nazca en is de allerhoogste zandduin ter wereld: de indrukwekkende berg zand meet 1176 meter van top tot voet. Een geweldige uitdaging voor wie graag aan sandboarding doet of dat wil leren. De klim omhoog neemt zeker een paar uur in beslag, maar naar beneden is een kwestie van minuten. Een bezoek aan Cerro Blanco kun je het best doen met een georganiseerde tour. In Nazca zijn talloze bureautjes die een excursie voor je kunnen regelen.

Reizen naar de Nazcalijnen — Hoe kom je er?

Nazca ligt in het zuidelijk deel van Peru, en is te bereiken met het openbaar vervoer. Vanuit het nabijgelegen plaatsje Ica vertrekken regelmatig bussen naar Nazca, en deze doen er 2 à 3 uur over. Vanuit Lima, Cusco of Arequipa vertrekken nachtbussen die je de volgende ochtend in Nazca afzetten.

Nazca zelf is een klein stadje en makkelijk te voet te verkennen. In het dorp zitten talloze tourbureaus waarbij je een excursie naar een van de nabijgelegen bezienswaardigheden kan regelen

Wil je meer weten over reizen naar Peru? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Peru

Populaire Rondreizen naar Nazcalijnen

Blogs over Nazcalijnen

· Laurens Taekema
Foto van de dag - Nazcalijnen in Peru
Deze foto is gemaakt in Peru. Het is een figuur dat onderdeel is van de Nazcalijnen. Dit zijn enorm grote tekeningen in het woestijnzand. Het zijn tekeningen van dieren en geografische vormen. Vanuit de lucht is dit schouwspel het beste te zien en dan besef je ook hoe apart het wel niet is.

Andere bezienswaardigheden in Peru

Alle bezienswaardigheden in Peru

Peru ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Nazcalijnen ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Peru.
Natuur & omgeving
8.6
Cultuur
8.6
Stranden
5.3
Steden
8.2
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
8.4
8,0

Peru! ♥!

Peru
17-02-2015

Peru,

Tram 9
Gehersenspoeld door gewoonte. Als voorgeprogrammeerde mummies laten we ons heen en weer rijden.
We zitten wel in de tram, maar onze ogen, oren en neus hebben we thuis gelaten. En voor het gemak zetten we het hoofd en het hart ook maar even uit. En als dat zo is, dan moeten we inderdaad heel snel op reis! Geen tijd te verliezen!
Reizen is vooral een manier om wakker te worden: de hitte voelt anders, de kou is niet als thuis, de mensen klinken en ruiken anders. Reizen is: alle zintuigen schoonwassen en afstoffen. Een heuse ijsbreker waarmee vastgevroren gedachten los worden gewrikt. Zodat we, als we thuiskomen, in tranen uitbarsten bij de schoonheid van drassig polderland.Of bij de wonderen van tram 9.

Aanvulling,verrijking. Je wordt weer een mens, met een heus lichaam: een hoofd dat suist van de hoogte, ogen die pijn doen van het verblindende licht. Een lichaam dat ruikt naar zweet, haren vol met stof van de wegen. Je bent weer helemaal compleet, klaar om aan alle kanten geraakt te worden.
Reizen heeft een enorme impact. Door aanraking met andere culturen kun je je eigen cultuur beter relativeren.Je staat meer open voor een andere manier van denken, hebt begrip voor andere culturen. Toerisme kan bijdragen aan vrede op aarde. En via het waarnemen van armoede kun je je eigen leven weer waarderen.

Reizen is de kunst van het loslaten en de last van het vasthouden. Je moet zoveel mogelijk uit je oude wereld achter je laten en zo leeg mogelijk op reis gaan zodat je zoveel mogelijk kunt opzuigen. Daarom ben je tenslotte op reis.

Josien Hillebrands
Alleen gereisd in May 2021
8,0

Een kleurrijke reis door schitterend, gevarieerd en gastvrij Peru.

Peru
02-04-2015

Een 23 daagse groeps rondreis met start en slot in de hoofdstad Lima door gevarieerd en machtig mooi natuurgebied met vriendelijke en gastvrije locals en heerlijk eten. Het hoogtepunt was het Inti Raymi festival in Cusco naast uiteraard de Machhu Pichhu!

Lelita
Gereisd met partner in May 2021
8,3

Vanuit Argentinië via Bolivia naar dè Inca-plaatsen met als hoogtepunt Macchu Picchu

Peru
30-09-2015

o.a. Tihuanaco, 2 uur rijden van La Paz,
maar ook laatste stuk van de Inca-trail lopen en dan vanaf Inti Punku (de Zonnepoort!) minstens een hal uur genieten van een van de mooiste uitzichten ter wereld: Macchu Picchu,
schitterende mix van Inca-geloof en katholicisme,
vriendelijke mensen

Peter jonker
Gereisd met partner in May 2021
9,2

Adembenemend Peru

Peru
30-09-2015

Het was even wennen aan de hoogte, maar het was meer dan de moeite waard. De indrukwekkende ruïnes van de Inca steden, de Andes met de gletsjers, de condors in de colca canyon en de kleurrijke en vriendelijke bevolking. Een absolute must see!

Monica Drohm
Gereisd met partner in May 2021
8,5

Twijfel niet, ga naar Peru!

Peru
30-09-2015

Eén en al diversiteit! Superrijke historie, prachtige natuur, fijne mensen, heerlijk lokaal eten en genoeg te doen voor de actieve reizigers! Sla de koloniale steden en natuurlijk Machu Picchu niet over en laat het overweldigende gevoel gewoon over je heen komen!

Nathalie Verloop
Gereisd met vrienden in May 2021