Titicacameer

Titicacameer

Must-see in Peru

Gelegen op de grens van Peru en Bolivia ligt het mysterieuze Titicacameer. Het is het hoogst bevaarbare meer ter wereld en bezaaid met kleine eilandjes waar Indianenstammen wonen en je als reiziger kennismaakt met eeuwenoude tradities.

Top reisorganisaties naar Peru

Top reisorganisaties naar Peru
Titicacameer

Het Titicacameer is het thuis van bijzondere culturen zoals de Quechuas en Uros indianen, en de plek waar eeuwenoude Inca-verhalen de ronde doen. Volgens de vertellingen werd hier de zon geboren en de gouden sieraden die her en der in het meer liggen bezaaid herinneren aan de rijke pre-Colombiaanse periode.

Uros Eilanden

Veruit de meest bekende trekpleister van het Titicacameer zijn de 44 drijvende eilandjes van de Uros Indianen. De kunstmatige eilanden zijn gemaakt van riet uit het meer en bebouwd met kleine huisjes. Ze werden door de Indianen gebruikt om te vluchten voor onder andere de vijandige Inca’s en om te voorkomen dat de eilanden wegrotten wordt steeds een nieuwe laag riet aangebracht. Een techniek die ervoor zorgt deze indianenstam het al honderden jaren volhoudt op het water.

De Uros Eilanden zijn inmiddels een bekende toeristische attractie, met indianen in klederdracht en handwerkdemonstraties. Vanaf de oevers van het meer vertrekken dagelijks boottochten en onder begeleiding van een gids maak je kennis met deze bevolkingsgroep en haar gebruiken. Voor een extra bijzonder inkijkje in het leven van de indianen is het ook mogelijk om op de eilanden te blijven overnachten, want er zijn enkele accommodaties waar je een kamer kan boeken. Zet dan ’s morgens wel de wekker, zodat je getuige bent van het vroege vissersritueel op het water.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Isla Taquile

Isla Taquile is een prachtig eiland in het noordwesten van het Titicacameer en wordt al duizenden jaren bewoond door de Taquileños, een hechte bevolkingsgroep met sterke familiebanden en eeuwenoude tradities. Het eiland beslaat een oppervlakte van ongeveer 7 vierkante kilometer en heeft een aantal hoog gelegen uitkijkpunten vanwaar je wijdse uitzichten hebt over de omgeving. Het gezellige dorpsplein vormt het kloppend hart van Taquile, met een restaurant en enkele kraampjes waar je lokaal handwerk kan kopen. Want de handgeweven kledingstukken en het kleurrijke textiel is het belangrijkste erfgoed van het eiland. Nergens in Peru is de kwaliteit zo hoog als hier, dus een goede reden om je ogen op te houden voor een bijzonder souvenir. Heb je niet genoeg aan een dag? Het is ook hier mogelijk om te blijven overnachten.

Isla Amantani

Een stukje ten noorden van Isla Taquile ligt het vergelijkbare Isla Amantani. Een primitief eilandje waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Vanwege de geïsoleerde ligging is er geen electriciteit, geen warm water, geen restaurant en er rijden al helemaal geen auto’s op Amantani. Hier maak je kennis met een uniek stukje Peru en krijg je een mooi beeld van hoe het leven er pakweg 100 jaar aan toe ging. Het is mogelijk om het eiland te bezoeken tijdens een dagtrip, maar het is veel specialer als je een nachtje blijft slapen. Een handjevol lokale families biedt accommodatie aan voor reizigers. De kamers zijn Spartaans, maar het gastgezin zorgt voor de maaltijden en elke avond is er een feest waar je kennismaakt met lokale klederdracht en dans.

Isla Amantani, Titicaca
Isla Amantani, Titicaca

Isla del Sol, Titicaca
Isla del Sol, Titicaca

Isla del Sol

Isla del Sol is het grootste eiland en gelegen aan de Boliviaanse kant van het meer. Volgens de Inca-vertellingen was dit de plek waar de oppergod Viracocha uit het meer rees en de zon creëerde. In het Museo de Oro kun je Inca-schatten bewonderen die in het water rondom het eiland zijn aangetroffen. Het rotsachtige eiland is bezaaid met zo’n 180 ruiïnes daterend uit de 15e eeuw en heeft enkele interessante bezienswaardigheden. Het eiland heeft geen wegen, dus je zult op eigen kracht het grillige landschap moeten bedingen, maar de uitzichten maken een hoop goed. Tijdens je bezoek moet je zeker een kijkje nemen bij de heilige Inca-plekken in het noorden van het eiland en de stadjes Cha’llapampa en Yumani.

Isla de la Luna

Ook Isla de la Luna is gelegen aan de Boliviaanse kant van het meer, op enkele kilometers ten zuidoosten van Isla del Sol. Dit ’eiland van de maan’ is een stuk kleiner en wordt minder vaak bezocht door toeristen dan zijn buurman. Je vindt er enkele hostels, restaurants en de boeiende Temple of the Virgins of a Sun. Daarnaast heb je vanaf het eiland fantastisch uitzicht over het meer.

Isla de la Luna, Titicacameer
Isla de la Luna, Titicacameer

Titicacameer, Peru
Titicacameer, Peru

Reizen naar het Titicacameer —  Hoe kom je er?

De bekendste uitvalsbasis voor een bezoek aan het Titicacameer is het gemoedelijke stadje Puno, gelegen aan de Peruaanse oevers van het meer. Vanaf hier vertrekken dagelijks boten naar de Uros eilanden, Isla Taquile en Isla Amantani. Dat kan met een excursie via een van de toeristenbureautjes in de stad, of op eigen gelegenheid. Als je blijft logeren op de Uros eilanden zit de pickup in Puno en oversteek over het meer al bij de prijs inbegrepen. Over het algemeen is het goedkoper om direct bij de accommodatie te boeken dan bij een bureautje in de stad.

Kom je vanuit Bolivia, dan reis je via Copacobana, waar dagelijks excursies vertrekken naar Isla del Sol en Isla de la Luna. Je hebt keuze uit halve en hele dagtours.

Populaire reizen naar Titicacameer

Blogs over Titicacameer

· Redactie
Het magische Titicacameer
Op de grens tussen Bolivia en Peru, meer dan 3800 meter boven de zeespiegel, ligt het magische Titicacameer. Met zijn azuurblauwe water, intense zonsondergangen en eeuwenoude geschiedenis is het een van de meest mystieke, serene plekken op aarde.

Meer bezienswaardigheden in Peru

Alle bezienswaardigheden in Peru

Peru ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Titicacameer ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Peru.
Natuur & omgeving
8.6
Cultuur
8.6
Stranden
5.3
Steden
8.2
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
8.4
8,4

Een geweldige reis, zeker de moeite waard

Peru
Groepsrondreis met Kras Reizen
10-02-2017

natuurlijk machupiccha, was geweldig, ook er naar toe met de trein was geweldig
het bezoek aan de vros-indianen op het riet eiland was een hele ervaring.
naar de condors was ook een leuke ervaring.
een bezoek aan de nascalijnen was indrukwekkend
dan nog de reisleidster een geweldige vrouw
.

Bep Hilbrands
Gereisd met partner in May 2021
9,2

Een prachtige rondreis met een 10+gids [het jaar hiervoor afrika met fox gids 3-]

Peru
Groepsrondreis met Kras Reizen
16-01-2017

het is een fantasties land door de gids gert jan werd het een onvergetelijke reis,ondanks dat mensen ziek werden
door de hoogte.
dit land moet eigenlijk iedereen doen

G.j.wassink
Gereisd met partner in October 2015
9,6

Gewoonweg geweldig! Kippevel!

Peru
Groepsrondreis met Kras Reizen
11-01-2017

De machu pitcchu. De nazcalijnen. De prachtige incatempels. Mooie steden met mooie pleinen. De colca canyon.De Ballesta eilanden.Het titicacameer met zijn Urosindianen.En de jungle met zijn prachtige natuur. een geweldige reis mede dankzij de meer dan geweldige gids Gertso van KRAS.

Carin de Groot
Gereisd met partner in March 2014
4,5

Prachtig Peru!

Peru
16-01-2016

Backpack proof!
Peru is een heerlijk land om rond te reizen. Met lokale busjes en fietsjes zijn we door heel Pelru gegaan en wat hebben we ervan genoten.. De Condors in de Colca Canyon, De Lama's, De prachtige mensen, Titikaka Lake, Cusco; een prachtige stad, en natuurlijk Machu Picchu.. Mijn tip voor Peru is: Boek je tickets en ga je eigen weg, reizen daar is zo makkelijk en de mensen zijn zo vriendelijk.. DOEN!

Joyce
Gereisd met partner in July 2015
6,0

Geweldige rondreis

Peru
Individuele rondreis
09-01-2016

Grootste deel van het land rondgereisd. Machupicchu, huacachina woestijn, colca canyon, gesurft langs de mooie kust. Allemaal fantastische ervaringen!

Lotte Schoonhoven
Gereisd met vrienden in October 2015

Wil je meer weten over reizen naar Peru? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Peru