Cusco

Cusco

De navel van de wereld

In de bergen van de Andes, temidden van prachtige natuur en eeuwenoude tempels ligt Cusco, het middelpunt van het voormalige Incarijk. Hier word je als reiziger verwend met schitterende architectuur, goed eten en een rijke geschiedenis op slechts een steenworp afstand. Cusco is echt genieten.

Top reisorganisaties naar Peru

Top reisorganisaties naar Peru
Cusco

Cusco wordt vaak gezien als de toegangspoort naar Machu Picchu, maar ook los daarvan is deze schitterende stad de moeite waard. Je vindt hier koloniale architectuur en oude Incaruïnes, en je kunt je uren vermaken in de gezellige wijkjes. Wandelaars van de Inca Trail worden vaak geadviseerd hier eerst een paar dagen te acclimatiseren, en dat is maar goed ook. Cusco bruist!

Hoofdstad van de Inca's

Cusco was honderden jaren geleden de hoofdstad van de Inca's, een indianenvolk dat leefde in de bergen van Peru. De stad was het culturele centrum en werd beschouwd als een heilige plek. De streek was echter in de zestiende eeuw het toneel van een bloederige strijd tussen de Inca's en Spaanse veroveraars, en onder leiding van de conquistador Fransisco Pizarro kreeg Spanje de macht over Cusco.

Dat resulteerde in een stad waar imposante koloniale bouwwerken worden afgewisseld met ruïnes uit het Incatijdperk. De bekendste plek in het historische centrum is het centrale Plaza de Armas, waar de Spanjaarden hun gebouwen bovenop de funderingen van de oude Incatempels bouwden. Blikvanger is de enorme kathedraal, op de plek waar vroeger een paleis heeft gestaan. Volgens de legende zou er vlak voor de voltooiing van de kerk een Inca op één van de torens zijn verschenen, die aankondigde dat de Inca's hun geboortegrond zullen terugeisen op het moment dat de toren instort. Tot op heden is dat nog niet gebeurd.

De wijk San Blas

San Blas is het charmante kunstenaarswijkje van Cusco. Het bestaat voornamelijk uit smalle, geplaveide straatjes met aan weerszijden de winkeltjes van kunst- en ambachtslieden. De pittoreske steegjes zijn het perfecte decor van een rustige stadswandeling. Hier vind je de kleinere guesthouses en pensions, en op de gezellige pleintjes en in de vele knusse restaurants is het op elk moment van de dag goed toeven. Bezienswaardigheden zijn de simpele kerk en de zaterdagmarkt op het Plaza de San Blas, maar je kan je hier ook makkelijk een dag vermaken met rondkijken.

Om er te komen moet je op het Plaza de Armas de Calle Triunfo inslaan en omhoog open. Je loopt vanzelf San Blas in. Blijf helemaal rechtdoor lopen voor een fantastisch uitzicht over de stad.

Cusco San Blas
Cusco San Blas

Sacsayhuamán

In de directe omgeving van Cusco vind je een hoop Incabouwwerken. Op slechts twee kilometer buiten de stad kun je bijvoorbeeld de ruïnes van Sacsayhuamán bezoeken. Dit immense complex ligt op 3500 meter boven het zeeniveau, en is vanuit Cusco te voet te bereiken. Vanaf de steile heuvel heb je uitzicht op de stad en de omliggende bergen.

Wat deze plek zo bijzonder maakt, zijn de gigantische stenen die werden gebruikt voor het bouwen van de terrassen en wachttorens. Het zijn de grootste stenen die ooit zijn gevonden in bouwwerken van vóór de Spaanse overheersing, en sommigen zijn maar liefst vijf meter hoog.

Nadat het Incarijk in Spaanse handen terecht kwam, werden veel van de muren gesloopt, zodat de stenen gebruikt konden worden voor de bouw van kerken en gebouwen in Cusco. Tegenwoordig is Sacsayhuamán het decor van het jaarlijkse Inti Raymi festival, een feest ter ere van de Zonnegod Inti.

Machu Picchu

Het is altijd gezellig druk in Cusco en dat is mede omdat veel reizigers vanuit deze stad naar Machu Picchu afreizen. In Cusco start de wereldberoemde Inca trail, maar je kan hier ook de trein pakken. De reis naar het plaatsje Aguas Calientes duurt drie uur en loopt dwars door de adembenemende Heilige Valei. Vanaf het treinstation in Aguas Calientes is het nog een klein stukje met de bus. Ben je van plan om de Inca trail te gaan lopen? Vanwege het lagere zuurstofgehalte is het aan te raden om eerst een paar dagen aan de ijle lucht te wennen in Cusco.

Cusco Machu Picchu
Cusco Machu Picchu

Reizen naar Cusco — Hoe kom je er?

Om in Cusco te geraken moet je vliegen op de Peruaanse hoofdstad Lima. Verreweg de meest goedkope manier om naar Peru te vliegen is met Lufthansa via Duitsland en Brazilie. Over de reis Amsterdam - Frankfurt - Sao Paulo - Lima doe je 20 uur, en een retourtje kost € 440. Rechtstreeks is meer dan twee keer zo duur: vanaf € 890 met KLM, maar dan ben je er wel met 12 uur vliegen.

Om van Lima naar Cusco te komen kun je wederom het vliegtuig nemen, en voor een ticket ben je bij maatschappij StarPeru het goedkoopst uit. Met de bus is ook een optie: vanuit Lima doe je er in totaal 24 uur over.

Eenmaal in Cusco kun je het grootste deel van de stad te voet afleggen. Maar als je genoeg hebt van het lopen, dan is de minibus de meest gebruikelijke manier van transport. De zogenoemde 'combi's' zijn een goedkoop vervoersmiddel en moeilijk over het hoofd te zien. Er hangt altijd iemand aan de passagierszijde uit het raam die je kan vertellen waar de bus naartoe gaat.

Populaire reizen naar Cusco

Meer bezienswaardigheden in Peru

Alle bezienswaardigheden in Peru

Peru ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Cusco ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Peru.
Natuur & omgeving
8.6
Cultuur
8.6
Stranden
5.3
Steden
8.2
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
8.4
8,4

Een geweldige reis, zeker de moeite waard

Peru
Groepsrondreis met Kras Reizen
10-02-2017

natuurlijk machupiccha, was geweldig, ook er naar toe met de trein was geweldig
het bezoek aan de vros-indianen op het riet eiland was een hele ervaring.
naar de condors was ook een leuke ervaring.
een bezoek aan de nascalijnen was indrukwekkend
dan nog de reisleidster een geweldige vrouw
.

Bep Hilbrands
Gereisd met partner in May 2021
9,2

Een prachtige rondreis met een 10+gids [het jaar hiervoor afrika met fox gids 3-]

Peru
Groepsrondreis met Kras Reizen
16-01-2017

het is een fantasties land door de gids gert jan werd het een onvergetelijke reis,ondanks dat mensen ziek werden
door de hoogte.
dit land moet eigenlijk iedereen doen

G.j.wassink
Gereisd met partner in October 2015
9,6

Gewoonweg geweldig! Kippevel!

Peru
Groepsrondreis met Kras Reizen
11-01-2017

De machu pitcchu. De nazcalijnen. De prachtige incatempels. Mooie steden met mooie pleinen. De colca canyon.De Ballesta eilanden.Het titicacameer met zijn Urosindianen.En de jungle met zijn prachtige natuur. een geweldige reis mede dankzij de meer dan geweldige gids Gertso van KRAS.

Carin de Groot
Gereisd met partner in March 2014
4,5

Prachtig Peru!

Peru
16-01-2016

Backpack proof!
Peru is een heerlijk land om rond te reizen. Met lokale busjes en fietsjes zijn we door heel Pelru gegaan en wat hebben we ervan genoten.. De Condors in de Colca Canyon, De Lama's, De prachtige mensen, Titikaka Lake, Cusco; een prachtige stad, en natuurlijk Machu Picchu.. Mijn tip voor Peru is: Boek je tickets en ga je eigen weg, reizen daar is zo makkelijk en de mensen zijn zo vriendelijk.. DOEN!

Joyce
Gereisd met partner in July 2015
6,0

Geweldige rondreis

Peru
Individuele rondreis
09-01-2016

Grootste deel van het land rondgereisd. Machupicchu, huacachina woestijn, colca canyon, gesurft langs de mooie kust. Allemaal fantastische ervaringen!

Lotte Schoonhoven
Gereisd met vrienden in October 2015

Wil je meer weten over reizen naar Peru? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Peru