Puno

Puno

Gezellig stadje aan het Titicacameer

De Peruaanse stad Puno is het centrum van een streek vol bijzondere verhalen. Met Puno als uitvalsbasis bezoek je afgezonderde eilanden en bijzondere indianendorpen, oude opgravingen en mysterieuze tempels.

Top reisorganisaties naar Peru

Top reisorganisaties naar Peru
Puno

Havenstad Puno ligt pal aan het enorme Titicacameer. Het is het grootste meer van Zuid-Amerika, en het hoogst bevaarbare water ter wereld. Het uitgestrekte meer is bezaaid met eilandjes waar je kennis maakt met indianenstammen en eeuwenoude tradities.

Het stadje Puno

Puno is een rustig stadje in het oosten van Peru. Het ligt vlakbij de grens met Bolivia en veel reizigers maken er een stop voordat ze de grens oversteken. In het stadje zelf kun je een paar bezienswaardigheden bekijken, zoals het Coca Museum, de kathedraal van Puno en El Arco Deustua, en ’s avonds wordt het erg gezellig in de straat Jiron Lima. Hier komen reizigers en locals bijeen, klinkt regelmatig muziek en vind je talloze restaurants en bars. Maar daar is alles wel mee gezegd, want de meest bijzondere plekken liggen juist rondom de stad. Verdoe dus niet te veel tijd in de stad zelf, maar zie Puno als een uitvalsbasis om de omgeving uit te kammen.

Puno, Peru
Puno, Peru

Uros, Puno
Uros, Puno

Vrouwen aan het werk op Urus, Puno
Vrouwen aan het werk op Urus, Puno

Drijvende eilanden van de Uros

Puno ligt aan de oevers van het Titicacameer. Vanuit de stad vertrekken boottochten, waarvan de meesten naar de drijvende eilanden van de Uros indianen gaan. Deze bijzondere eilanden bestaan uit rieten bodems en zijn bebouwd met huizen en andere bouwwerken. Aangenomen wordt dat de indianen honderden jaren geleden naar het meer zijn gevlucht om aan vijandige stammen te ontsnappen. Bezoek de eilanden met een gids om meer te weten te komen over deze bijzondere bevolkingsgroep en hun gebruiken. Als je het interessant vind kun je ook een nachtje op één van de eilanden blijven slapen.

Isla Taquile

Isla Taquile is een prachtig, heuvelachtig eiland in het Titicacameer. Er zijn geen wegen en auto’s, en de bewoners doen alles te voet. Het centrum van het eiland is het gezellige dorpsplein, maar om daar te komen moet je eerst een flinke wandeling omhoog maken. Eenmaal boven word je gelukkig met open armen ontvangen door de kleurrijke bevolking. Een geweldige plek om een paar uurtjes rond te lopen, te eten en om van het uitzicht te genieten.

Taquile eiland, Puno
Taquile eiland, Puno

Isla Taquile, Puno
Isla Taquile, Puno

Sillustani, Peru
Sillustani, Peru

Sillustani

Op 3 kwartier rijden van Puno ligt Sillustani, een mysterieuze plek die beroemd is om haar vele ruïnes. Honderden jaren geleden begroeven de indianen hier hun leiders in enorme cilindervormige graftombes. Een groot deel van de torens is goed bewaard gebleven, en dat levert een fascinerend plaatje op. Met een deskundige gids kun je een bijzondere en leerzame wandeling door het gebied maken.

Chucuito

Chucuito ligt op 19 kilometer ten zuiden van Puno. Het is een klein, slaperig dorpje met een paar hostels en restaurants. De belangrijkste bezienswaardigheid is de ruïne van de Tempel van de Vruchtbaarheid. Deze oude Inca-tempel is bezaaid met fallussen en was ooit het toneel van massale vruchtbaarheidsrituelen. Toch is de herkomst van deze tempel minder spannend dan je zou denken: hoewel de tempel zelf honderden jaren oud is, zijn de fallussen pas recent bijgezet door de lokale bevolking. Een idee dat was ontstaan na een nachtje doorhalen. Wil je dat met eigen ogen bekijken? Maak een stop in Chucuito op weg naar Bolivia of neem de bus vanuit Puno voor een dagtripje.

Chucuito, Peru
Chucuito, Peru

Cutimbo, Puno
Cutimbo, Puno

Cutimbo

Voor mooie uitzichten over de omgeving moet je in Cutimbo zijn. Deze bijzondere plek ligt bovenop een hoge bergtop, en heeft veel weg van Sillustani. Ook hier vind je hoge graftorens, met beeltenissen van apen, poema’s en slangen in de stenen gekerfd. Maar omdat Cutimbo door weinig mensen wordt bezocht kun je hier op je gemak rondkijken. Om er te komen kun je een taxi nemen in Puno, Cutimbo is ongeveer 20 minuten rijden.

Amantani

Midden in het Titicacameer ligt het eiland Amantani, een vredige plek waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Er is geen elektriciteit, geen warm water, geen auto’s en geen kennis van de Engelse taal. Maar dat maakt niet uit want het eiland is prachtig, er zijn een aantal ruïnes die je kan bezoeken en de zonsondergang is fenomenaal mooi. Via een toeristenbureau in Puno kun je bovendien een overnachting bij een lokale familie boeken, en een onvergetelijke nacht beleven op dit bijzondere eiland.

Boot komt aan op Amantani, Puno
Boot komt aan op Amantani, Puno

Zonsondergang op Amantani
Zonsondergang op Amantani

Reizen naar Puno — Hoe kom je er?

Puno ligt in het zuidoosten van Peru en is het snelst te bereiken per vliegtuig. Juliaca Airport ligt ongeveer 50 kilometer verderop, en heeft dagelijkse verbindingen met Cusco en Lima. Het goedkoopst is echter met een lokale bus. Deze vertrekken dagelijks vanuit Cusco en Arequipa, en doen er minstens 6 uur over. Een alternatief is de trein, die drie keer per week tussen Puno en Cusco rijdt.

Kom je vanuit Bolivia? Er gaat twee keer per dag een bus vanuit het grensdorpje Copacabana.

Eenmaal in Puno kun je via de lokale reisbureaus tours in het gebied boeken.

Populaire reizen naar Puno

Meer bezienswaardigheden in Peru

Alle bezienswaardigheden in Peru

Peru ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Puno ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Peru.
Natuur & omgeving
8.6
Cultuur
8.6
Stranden
5.3
Steden
8.2
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
8.4
8,4

Een geweldige reis, zeker de moeite waard

Peru
Groepsrondreis met Kras Reizen
10-02-2017

natuurlijk machupiccha, was geweldig, ook er naar toe met de trein was geweldig
het bezoek aan de vros-indianen op het riet eiland was een hele ervaring.
naar de condors was ook een leuke ervaring.
een bezoek aan de nascalijnen was indrukwekkend
dan nog de reisleidster een geweldige vrouw
.

Bep Hilbrands
Gereisd met partner in May 2021
9,2

Een prachtige rondreis met een 10+gids [het jaar hiervoor afrika met fox gids 3-]

Peru
Groepsrondreis met Kras Reizen
16-01-2017

het is een fantasties land door de gids gert jan werd het een onvergetelijke reis,ondanks dat mensen ziek werden
door de hoogte.
dit land moet eigenlijk iedereen doen

G.j.wassink
Gereisd met partner in October 2015
9,6

Gewoonweg geweldig! Kippevel!

Peru
Groepsrondreis met Kras Reizen
11-01-2017

De machu pitcchu. De nazcalijnen. De prachtige incatempels. Mooie steden met mooie pleinen. De colca canyon.De Ballesta eilanden.Het titicacameer met zijn Urosindianen.En de jungle met zijn prachtige natuur. een geweldige reis mede dankzij de meer dan geweldige gids Gertso van KRAS.

Carin de Groot
Gereisd met partner in March 2014
4,5

Prachtig Peru!

Peru
16-01-2016

Backpack proof!
Peru is een heerlijk land om rond te reizen. Met lokale busjes en fietsjes zijn we door heel Pelru gegaan en wat hebben we ervan genoten.. De Condors in de Colca Canyon, De Lama's, De prachtige mensen, Titikaka Lake, Cusco; een prachtige stad, en natuurlijk Machu Picchu.. Mijn tip voor Peru is: Boek je tickets en ga je eigen weg, reizen daar is zo makkelijk en de mensen zijn zo vriendelijk.. DOEN!

Joyce
Gereisd met partner in July 2015
6,0

Geweldige rondreis