Ollantaytambo

Ollantaytambo

Eeuwenoud Inca-erfgoed

Wellicht niet zo bekend als de ruïnes van Machu Picchu, maar ook het Inca-erfgoed van Ollantaytambo mag niet in je reisplanning ontbreken. Gelegen in de heilige Inca-vallei vind je een indrukwekkende verzameling ruïnes die tot de mooisten van Peru worden gerekend.

Top reisorganisaties naar Peru

Top reisorganisaties naar Peru
Ollantaytambo

Ollantaytambo is een van de hoogtepunten van Peru en eenvoudig te combineren met een bezoek aan Cusco en Machu Picchu. Plan onderweg een extra stop in de Sacred Valley en verbaas je over het sfeervolle centrum en de perfect bewaard gebleven Inca-bouwwerken.

Geschiedenis

Laten we eerst beginnen met een stukje geschiedenis, want in de loop der eeuwen heeft Ollantaytambo veel meegemaakt. Het dorp bestaat al vele honderden jaren, maar werd ergens in de 15de eeuw overgenomen door de Inca’s, die het dorp lieten uitgroeien tot een welvarende stad. Het duurde echter niet heel lang voordat de Spanjaarden Peru veroverden, maar verrassend genoeg wist Ollantaytambo als een van de weinige Inca nederzettingen uit handen te blijven van de overheersers. De overwinning was echter maar van korte duur, want niet veel later konden de Spanjaarden de stad alsnog innemen.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst


Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Ruïnes

De ruïnes van Ollantaytambo behoren tot het best bewaarde Inca-erfgoed in heel Peru. De Inca’s stonden bekend om hun innovatieve benadering als het gaat om het bouwen van steden, en legden ook in Ollantaytambo onder andere terrassen en irrigatiekanalen aan. Door te werken met terrassen kon men ook de schuine berghellingen inrichten voor het verbouwen van groenten en houden van vee, en daarmee waren de Inca’s hun tijd ver vooruit. Als je een bezoek brengt aan de ruïnes zal het al snel opvallen dat veel van deze bouwwerken nog vrijwel geheel intact zijn. Ondanks verschillende veldslagen hebben de oude stadsmuren, pleinen en terrassen de tand des tijds vrij goed doorstaan.

Pinkuyllena

Ten noordoosten van het centrum van Ollantaytambo ligt de berg Pinkuyllena, vanwaar je een heel mooi overzicht hebt over de hedendaagse stad en omliggende terrassen. Het duurt ongeveer een uurtje om het steile stuk naar boven te klimmen, maar eenmaal boven wacht een ontzettend mooi uitzicht over de omgeving. Aan deze kant van de stad vind je bovendien ook de nodige ruïnes die je helemaal gratis kunt bekijken.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Sacred Valley

Ollantaytambo ligt midden in de beroemde Sacred Valley (officieel: Valle Sagrado de los Incas). Het is de heilige vallei van de Inca’s en hun invloeden zijn overal terug te zien. Natuurlijk in nederzettingen als Ollantaytambo, maar ook in het landschap. Zo kun je in de Sacred Valley ook een bezoek brengen aan de zoutpannen van Salinas. De zoutpannen zijn dakpansgewijs tegen de bergwanden gebouwd en vormen al vele eeuwen een ingenieus systeem om zout te winnen. Andere hoogtepunten in de Sacred Valley zijn de ruïnes van Pisac en Chinchero, die vaak samen met Ollantaytambo tot de belangrijkste bezienswaardigheden in de vallei worden gerekend.

Old Town

Ollantaytambo is niet alleen hele interessante plek voor geschiedenisliefhebbers, in het oude centrum kun je je als toerist ook prima vermaken. De sfeervolle straatjes zijn een geliefde uitvalsbasis voor backpackers en je hebt er de leuke restaurants, hostels en souvenirstalletjes voor het uitkiezen. Old Town wordt gekenmerkt door eeuwenoude geplaveide straatjes en in dat decor kun je je prima een dag vermaken met rondkijken, foto’s maken en thee drinken. En let dan ondertussen ook op het historische drainagesysteem dat hier door de Inca’s werd geïntroduceerd; op een regenachtige dag stroomt het water door de straatjes.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Inca Trail

De Sacred Valley en omgeving van Ollantaytambo vormen het decor van misschien wel de bekendste wandeling ter wereld: de Inca Trail. Tijdens deze wandelroute stap je in de voetsporen van de oude Inca’s en volg je het wereldberoemde pad naar Machu Picchu. Het officiële startpunt ligt op ongeveer een half uurtje rijden van Ollantaytambo en veel reizigers slapen hier dan ook voorafgaand aan hun trektocht. Let op: je kunt de Inca Trail alleen tijdens een georganiseerde tour lopen. De trail is razend populair en de tickets zijn vaak al enkele maanden van tevoren vergeven. Boek dus ruim op tijd als je voornemens bent om de Inca Trail te lopen. Het is trouwens ook mogelijk om in dit gebied een aantal uitdagende daghikes te maken. Een goed alternatief als je geen tijd of puf hebt voor de gehele Inca Trail.

Reizen naar Ollantaytambo — Hoe kom je er?

Ollantaytambo ligt redelijk geïsoleerd in de Sacred Valley en is eigenlijk alleen bereikbaar via de stad Cusco of Machu Picchu. De meeste reizigers bezoeken Ollantaytambo dan ook als ze op weg zijn van Cusco naar Machu Picchu of juist andersom op de terugweg. Vanuit Cusco is het zo’n 2 uur reizen met de bus, vanuit Machu Picchu ben je met de trein ongeveer 1,5 uur onderweg.

Populaire reizen naar Ollantaytambo

Meer bezienswaardigheden in Peru

Alle bezienswaardigheden in Peru

Peru ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Ollantaytambo ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Peru.
Natuur & omgeving
8.6
Cultuur
8.6
Stranden
5.3
Steden
8.2
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
8.4
8,4

Een geweldige reis, zeker de moeite waard

Peru
Groepsrondreis met Kras Reizen
10-02-2017

natuurlijk machupiccha, was geweldig, ook er naar toe met de trein was geweldig
het bezoek aan de vros-indianen op het riet eiland was een hele ervaring.
naar de condors was ook een leuke ervaring.
een bezoek aan de nascalijnen was indrukwekkend
dan nog de reisleidster een geweldige vrouw
.

Bep Hilbrands
Gereisd met partner in May 2021
9,2

Een prachtige rondreis met een 10+gids [het jaar hiervoor afrika met fox gids 3-]

Peru
Groepsrondreis met Kras Reizen
16-01-2017

het is een fantasties land door de gids gert jan werd het een onvergetelijke reis,ondanks dat mensen ziek werden
door de hoogte.
dit land moet eigenlijk iedereen doen

G.j.wassink
Gereisd met partner in October 2015
9,6

Gewoonweg geweldig! Kippevel!

Peru
Groepsrondreis met Kras Reizen
11-01-2017

De machu pitcchu. De nazcalijnen. De prachtige incatempels. Mooie steden met mooie pleinen. De colca canyon.De Ballesta eilanden.Het titicacameer met zijn Urosindianen.En de jungle met zijn prachtige natuur. een geweldige reis mede dankzij de meer dan geweldige gids Gertso van KRAS.

Carin de Groot
Gereisd met partner in March 2014
4,5

Prachtig Peru!

Peru
16-01-2016

Backpack proof!
Peru is een heerlijk land om rond te reizen. Met lokale busjes en fietsjes zijn we door heel Pelru gegaan en wat hebben we ervan genoten.. De Condors in de Colca Canyon, De Lama's, De prachtige mensen, Titikaka Lake, Cusco; een prachtige stad, en natuurlijk Machu Picchu.. Mijn tip voor Peru is: Boek je tickets en ga je eigen weg, reizen daar is zo makkelijk en de mensen zijn zo vriendelijk.. DOEN!

Joyce
Gereisd met partner in July 2015
6,0

Geweldige rondreis

Peru
Individuele rondreis
09-01-2016

Grootste deel van het land rondgereisd. Machupicchu, huacachina woestijn, colca canyon, gesurft langs de mooie kust. Allemaal fantastische ervaringen!

Lotte Schoonhoven
Gereisd met vrienden in October 2015

Wil je meer weten over reizen naar Peru? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Peru