Iquitos

Iquitos

Junglestadje in de Amazone van Peru

Er zijn maar weinig steden op aarde zo slecht bereikbaar als Iquitos. Deze uit de kluiten gewassen junglestad is echter een geweldige halte op je reis door Peru, want je kunt er het Amazonegebied van dichtbij observeren.

Top reisorganisaties naar Peru

Top reisorganisaties naar Peru
Iquitos

Tijdens een verblijf in junglestad Iquitos hoef je je niet te vervelen. Je kunt er komen met een riviercruise door het Amazonegebied, maar het is ook mogelijk om een aantal interessante uitstapjes te maken in de omgeving.

Plaza de Armas

De naam Plaza de Armas heb je vast wel vaker horen vallen tijdens je reis door Zuid-Amerika. Vrijwel elke stad heeft een Plaza de Armas en dat geldt ook voor Iquitos. Dit is het belangrijkste plein van de stad en vormt een aaneenschakeling van mooie gebouwen en groen. Hier kom je allerlei soorten mensen tegen, want zowel locals als toeristen zoeken graag een beetje verkoeling op een bankje in de schaduw. Het plein wordt bovendien omringd door een aantal interessante gebouwen en bezienswaardigheden, waaronder de opvallende gele kerk en Casa de Fierro. Laatstgenoemde is een bijzonder staaltje architectuur en volledig opgetrokken uit ijzer. Menig inwoner van Iquitos zal je proberen wijs te maken dat het gebouw werd ontworpen door de Franse architect Gustave Eiffel, maar daar is geen bewijs van.

Iquitos, Peru
Iquitos, Peru

Iquitos, Peru
Iquitos, Peru

Malecon Tarapaca

Malecon Tarapaca is de naam van de boulevard van Iquitos en een heerlijke plek om lekker te flaneren. Langs de waterkant heb je fantastische uitzichten over de groene omgeving, maar je vindt hier ook tal van mooie gebouwen en leuke restaurants of eettentjes. Met name in het weekend komt dit deel van de stad tot leven met muziek en straattheater. Een goede reden om ergens neer te strijken met een lekker koud biertje binnen handbereik.

Belén

Vanuit Iquitos kun je een aantal bijzondere dagtrips maken, bijvoorbeeld naar het drijvende dorp Belén. Dit stukje van de stad ligt ten zuidoosten van het centrum en het moderne leven lijkt hier lichtjaren van je verwijderd. De krakkemikkige huisjes drijven op het water en worden met elkaar verbonden door middel van houten loopplanken. Trekpleister in de wijk is de dagelijkse markt, waar allerlei vreemde dingen (én dieren) worden verkocht. Belén wordt door sommige reisorganisaties ook wel het Venetië van het regenwoud genoemd, maar zo rooskleurig willen wij het niet schetsen. Wees je ervan bewust dat er veel armoede is in dit deel van Iquitos, en dat niet alle aanblikken even leuk zullen zijn.

Iquitos, Peru
Iquitos, Peru

Iquitos, Peru
Iquitos, Peru

Indianenstammen bezoeken

Als je het leuk vindt om een glimp op te vangen van een lokale indianenstam, dan zit je helemaal goed in Iquitos. Vanuit de stad kun je namelijk een bezoekje brengen aan de Boras en de Yagua, twee stammen die al duizenden jaren in het gebied wonen. Je gaat samen met een gids op pad en leert tijdens zo’n excursie een hoop over zowel de geschiedenis als het hedendaagse leven van de bewoners.

Laguna Quistacocha

Op zo’n 15 kilometer ten zuiden van Iquitos ligt Laguna Quistacocha, een klein meer dat wordt omringd door enkele attracties. Je kunt er heerlijk luieren op het strand, maar er is ook een kleine dierentuin waar je lokale dieren kunt spotten. Heb je weinig tijd? Dan is het misschien niet echt de moeite waard. Maar als je een dagje kunt relaxen, dan kunnen we het zeker aanraden om koers te zetten naar het strand van Quistacocha. Vanuit Iquitos gaan regelmatig minibusjes die je in een uurtje afzetten bij het kleine meer.

Iquitos, Peru
Iquitos, Peru

Iquitos, Peru
Iquitos, Peru

Isla de los Monos

Een van de populairste bezienswaardigheden in Iquitos is La Isla de los Monos. Het is een opvangcentrum voor apen en mishandelde dieren, die tijdelijk in het park verblijven om aan te sterken. Een leuke manier om kennis te maken met de dieren in het gebied en je steentje bij te dragen aan hun herstel, want mede door jouw entreegeld worden de dieren verzorgd en verpleegd. Tijdens een tour krijg je een rondleiding achter de schermen en leer je een hoop over lokale flora en fauna.

Reizen naar Iquitos — Hoe kom je er?

Zoals je misschien zult begrijpen, ligt Iquitos vrij afgelegen in het Amazonegebied. De stad is niet over land bereikbaar en dat betekent dat je bent aangewezen op het vliegtuig of de boot. Vanuit de hoofdstad Lima kun je rechtstreeks naar Iquitos vliegen, er zijn verschillende maatschappijen die dagelijks op en neer vliegen. Het is ook mogelijk om de stad per boot aan te doen, al ben je dan wel een stuk langer onderweg. Zo vertrekken er onder andere riviercruises vanuit Yurimaguas (2,5 dag varen) en Coca in Ecuador (8 dagen varen).

Eenmaal aangekomen in Iquitos kun je eenvoudig verder rondreizen per motocarro. Dit is een soort gemotoriseerde riksja en het meest gebruikte vervoersmiddel in de stad. Het is uiteraard ook mogelijk om met de taxi te reizen, maar die ritjes zijn een stukje duurder en niet per sé sneller.

Populaire reizen naar Iquitos

Meer bezienswaardigheden in Peru

Alle bezienswaardigheden in Peru

Peru ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Iquitos ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Peru.
Natuur & omgeving
8.6
Cultuur
8.6
Stranden
5.3
Steden
8.2
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
8.4
8,4

Een geweldige reis, zeker de moeite waard

Peru
Groepsrondreis met Kras Reizen
10-02-2017

natuurlijk machupiccha, was geweldig, ook er naar toe met de trein was geweldig
het bezoek aan de vros-indianen op het riet eiland was een hele ervaring.
naar de condors was ook een leuke ervaring.
een bezoek aan de nascalijnen was indrukwekkend
dan nog de reisleidster een geweldige vrouw
.

Bep Hilbrands
Gereisd met partner in May 2021
9,2

Een prachtige rondreis met een 10+gids [het jaar hiervoor afrika met fox gids 3-]

Peru
Groepsrondreis met Kras Reizen
16-01-2017

het is een fantasties land door de gids gert jan werd het een onvergetelijke reis,ondanks dat mensen ziek werden
door de hoogte.
dit land moet eigenlijk iedereen doen

G.j.wassink
Gereisd met partner in October 2015
9,6

Gewoonweg geweldig! Kippevel!

Peru
Groepsrondreis met Kras Reizen
11-01-2017

De machu pitcchu. De nazcalijnen. De prachtige incatempels. Mooie steden met mooie pleinen. De colca canyon.De Ballesta eilanden.Het titicacameer met zijn Urosindianen.En de jungle met zijn prachtige natuur. een geweldige reis mede dankzij de meer dan geweldige gids Gertso van KRAS.

Carin de Groot
Gereisd met partner in March 2014
4,5

Prachtig Peru!

Peru
16-01-2016

Backpack proof!
Peru is een heerlijk land om rond te reizen. Met lokale busjes en fietsjes zijn we door heel Pelru gegaan en wat hebben we ervan genoten.. De Condors in de Colca Canyon, De Lama's, De prachtige mensen, Titikaka Lake, Cusco; een prachtige stad, en natuurlijk Machu Picchu.. Mijn tip voor Peru is: Boek je tickets en ga je eigen weg, reizen daar is zo makkelijk en de mensen zijn zo vriendelijk.. DOEN!

Joyce
Gereisd met partner in July 2015
6,0

Geweldige rondreis

Peru
Individuele rondreis
09-01-2016

Grootste deel van het land rondgereisd. Machupicchu, huacachina woestijn, colca canyon, gesurft langs de mooie kust. Allemaal fantastische ervaringen!

Lotte Schoonhoven
Gereisd met vrienden in October 2015

Wil je meer weten over reizen naar Peru? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Peru