Potosí

Potosí

Indrukwekkend mijnwerkersstadje

Het plaatsje Potosí is gelegen aan de voet van de Cerro Rico, de beroemde zilvermijn van Boliva. Door de aanwezigheid van zilver groeide deze plek uit tot een rijke stad met een prachtig koloniaal centrum.

Top reisorganisaties naar Bolivia

Top reisorganisaties naar Bolivia
Potosí

Potosí is met 4000 meter de hoogste stad ter wereld en een plek met een boeiend verleden. Vanwege de aanwezigheid van het zilver ooit een van de meest welvarende plekken van het land, tegenwoordig een stad waar jonge mannen al op vroege leeftijd zijn gedwongen om te werken in de mijnen.

Het koloniale centrum van Potosí

Potosi werd in het jaar 1546 gesticht na de ontdekking van zilver en groeide al snel uit tot een van de rijkste steden van Noord- en Zuid-Amerika. Terwijl mijnwerkers soms weken onder de grond verbleven, verrezen in het centrum van Potosí prachtige kerken, koloniale huizen en mooie pleinen. Hoewel de mijnen in de loop van de tijd uitgeput raakten en Potosí anno 2017 in financieel zwaar weer verkeert, herinnert de rijkdom in het centrum aan vroegere tijden. Je wandelt er door smalle, geplaveide straatjes en langs kleurrijke gevels die restaurants en hostels herbergen. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de Iglesia de San Lorenzo en de Torre de la Compañia de Jesus voor een blik op het verleden van de stad.

Bolivia, Potosi
Bolivia, Potosi

Bolivia, Potosi, Mijn
Bolivia, Potosi, Mijn

Bolivia, Potosi, mijn
Bolivia, Potosi, mijn

De Cerro Rico zilvermijn bezoeken

Hoewel er inmiddels geen zilver en ook bijna geen tin meer te vinden is, wordt er nog steeds hard gewerkt in de Cerro Rico. Mijnwerkers werken onder erbarmelijke omstandigheden, in smalle diepe schachten onder de grond. Door de eeuwen heen is er maar weinig veranderd en dat levert nog dikwijls gevaarlijke situaties op. Als toerist kun je het de mijnwerkers een stukje gemakkelijker maken door een bezoek te brengen aan de mijn. Er zijn verschillende tourbureau’s die je meenemen op een excursie onder de grond.

Een excursie begint standaard met een bezoek aan de markt, waar je cocabladeren, drankjes, sigaretten en dynamiet kan kopen voor de mijnwerkers. Door te kauwen op cocabladeren krijgen ze energie voor het zware werk en met dynamiet kunnen ze hele stukken steen wegvagen. Cadeautjes worden gewaardeerd, dus neem zeker wat spullen voor ze mee. Eenmaal in de mijn wordt je in een beschermende outfit gehesen en ga je diep onder de grond. Wat volgt is een urenlange tocht op handen en knieën door het smalle gangenstelsel, terwijl je onderweg kennismaakt met de arbeiders en kan luisteren naar de verhalen. Een indrukwekkende excursie die je gegarandeerd laat nadenken over de privileges die we in het westen hebben. Deze tocht is vanzelfsprekend niet geschikt voor mensen die last hebben van claustrofobie.

Hotsprings bezoeken

Na een bezoek aan de zilvermijn is het tijd voor wat luchtiger vermaak. Rondom Potosí zijn enkele hotsprings waar je na een stoffig bezoek in de Cerro Rico een duik kan nemen in het warme water. Want waar kun je nou beter je stramme spieren een beetje rust gunnen dan in een heerlijk warme hotspring? Chaqui Baño en Tarapaya zijn bekende plekken om te poedelen in het warme water en makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer vanuit Potosi.

Bolivia, Potosi
Bolivia, Potosi

Bolivia, Potosi
Bolivia, Potosi

Casa de la Moneda

Potosí was eeuwenlang het centrum van de Boliviaanse munt. In het Casa de la Moneda werden alle munten van Bolivia geslagen en het gebouw staat vanwege de prachtige architectuur op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Op de plek waar vroeger de munten werden geslagen, vind je nu een uitstekend museum met een uitgebreide collectie. Je kunt er zowel religieuze als moderne kunstwerken bekijken, mummies, Inca-erfgoed en oude machines en attributen die vroeger werden gebruikt bij het slaan van de munten. Trek genoeg tijd uit voor een bezoek, want je kunt het museum uitsluitend tijdens een rondleiding bezoeken. Gidsen spreken Engels en een rondleiding duurt 2 à 3 uur.

Convento de Santa Teresa

Het Convento de Santa Teresa is een oud klooster waar vroeger tientallen nonnen woonden die zich compleet moesten afsluiten voor de buitenwereld. De regels zijn inmiddels wel een beetje versoepeld, maar het blijf interessant om in het museum rond te kijken en naar de verhalen te luisteren. Je kunt de oude cellen bezichtigen en vele kunstwerken die aan het klooster werden geschonken. In dit geval is het een absolute meerwaarde om met een gids mee te gaan, want tijdens een rondleiding kom je meer te weten over het leven en werk van de nonnen die hier hebben gewoond.

Bolivia, Potosi
Bolivia, Potosi

Bolivia, Potosi
Bolivia, Potosi

Reizen naar Potosi — Hoe kom je er?

Potosí beschikt over een spiksplinternieuw busstation op een half uur rijden van het centrum van de stad. Hier vertrekken en arriveren bussen met bestemming La Paz en Sucre. Combineer je je verblijf in Potosì met een bezoek aan de zoutvlaktes van Uyuni, dan moet je bij de oude busterminal zijn. Vanuit Potosi is het 3 uur naar Sucre en Uyuni, naar La Paz ben je een hele nacht onderweg.

Vanaf het busstation is het een half uur lopen naar het centrum van de stad, maar je kunt ook met een microbus naar de stad reizen.

Populaire reizen naar Potosí

Blogs over Potosí

· Redactie
VIDEO: Huasteca Potosina (Mexico) vanuit de lucht
In de video van vandaag werd het Huasteca gebied in Mexico met behulp van een GoPro camera in een drone vanuit de lucht vast gelegd, wat schitterende beelden opleverde.

Meer bezienswaardigheden in Bolivia

Alle bezienswaardigheden in Bolivia

Bolivia ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Potosí ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Bolivia.
Natuur & omgeving
8.7
Cultuur
8.3
Stranden
1
Steden
7.3
Eten & drinken
6.3
Activiteiten
8.3
7,4

Rondreis Peru & Bolivia

Bolivia
Groepsrondreis met Shoestring
18-01-2017

Salar de Uyuni is iets wat je gezien moet hebben in Bolivia. Dit is iets wat je je niet kunt voorstellen.
De plaatjes zijn waanzinnig, maar in het echt nog mooier! De witte wereld die heel warm aanvoelt is sowieso gek! Eigenlijk zie je niets en tuur je eindeloos in verte, maar dat maakt het zo mooi.
De enorme cactussen op het eilandje en de wandeling die je daar kunt maken: neem je tijd en geniet! geniet vooral!!! Ik heb slechts een dag op de zoutvlakte mogen verblijven. Weet dat er ook meerdaagse tours te maken zijn en dat lijkt me ook waanzinnig. Wat er natuurlijk bij hoort is het maken van de diepte foto's. ontzettend leuk als herinnering! Denk om je kleren als je op de grond gaat liggen voor de perfecte foto: het zout vreet zo je kleding binnen! Zonnebrand zeker niet vergeten! De felle zon in combinatie met de witte vloer is verraderlijk, want soms voelt het best frisjes aan met de harde wind!
Potosi in Bolivia vond ik persoonlijk wat tegen vallen, zeker als je niet de mijnen in gaat kun je dit wat mij betreft overslaan. La Paz is een hele bijzondere stad, chaotische, druk, kleurijk en bijzonder. Het ligtin een dal, als je op de rand staat zie je pas echt hoe waanzinnig deze stad is. Titicacameer is ook mooi, ofwel vanuit bolivia of vanuit Peru.

Jorien de vries
Alleen gereisd in April 2015
6,7

Prachtig magisch land, lijkt wel geschilderd!

Bolivia
Individuele rondreis met Discovery Reizen
07-01-2016

Bolivia, in een woord geweldig!!
Van het andesgebergte naar het Amazonegebied ! Bolivia heeft het allemaal!
Salar de uyuni was zeker het hoogtepunt! De bergen leken wel geschilderd zo mooi ! Vaak met open mond naar de landschappen staan kijken , hoe is het mogelijk zo mooi!
Dan van het redelijke koude andesgebergte naar het Amazonegebied . De pampa's ! Geweldig ! Veel dieren zoals ara's, toekans , capibara's , roze dolfijnen , anaconda , noem maar op !
Mensen zijn heel vriendelijk !
Een minpuntje, dat is het eten , wij reizen altijd lowbudget , het is lastig om dan lekker en gezond te eten vonden wij.
Bolivia heeft ons verrast ! Wij zouden iedereen dit prachtige land aanraden!

Detty galstaun
Gereisd met partner in December 2015
8,2

Fantastisch Bolivia met haar kleurrijke bevolking, prachtige natuur, interessante cultuur en vooral de vriendelijke en gastvrije bevolking.

Bolivia
30-09-2015

backpacking door Bolivia, gewoon op de Plaza Mayor van La Paz mensen kijken en mee gaan in hun cultuur, zo vriendelijk en gastvrij. Natuurlijk ook de zoutvlaktes van Ujuni en de mijnen in Potosí. Wat een ervaringen en cultuurbelevingen. Bolivia kan ik iedereen aanraden, gewoon rondreizen met het openbaar vervoer of georganiseerd. Top bestemming!

Ingrid Keulers
Gereisd met partner in May 2021

Wil je meer weten over reizen naar Bolivia? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Bolivia