Copacabana

Copacabana

Uitvalsbasis voor het Titicacameer

Nee, we hebben het niet over dat wereldberoemde strand in Rio de Janeiro, maar over het sfeervolle Boliviaanse plaatsje aan het Titicacameer. Copacabana is vaste prik voor reizigers door dit deel van Zuid-Amerika en een bestemming waar een hoop te zien en te doen valt.

Top reisorganisaties naar Bolivia

Top reisorganisaties naar Bolivia
Copacabana

Je zal niet de eerste reiziger zijn die wat langer blijft hangen in het Boliviaanse stadje Copacabana. De sfeer is goed, er zijn volop voorzieningen voor backpackers en wereldreizigers, en er valt bovenin een heleboel te ondernemen.

Het centrum van Copacabana

Copacabana is een sfeervol plaatsje dat goed is ingericht op reizigers en backpackers. Je vindt er volop leuke straatjes met tourbureau’s en souvenirwinkels, en je hebt ruime keuze aan hotels en guesthouses in alle prijsklassen. Echt veel indrukwekkende bezienswaardigheden zijn er niet. Er is een strandje dat erg populair is onder de lokale bevolking en het is daarnaast een aanrader om een bezoek te brengen aan de mooie 16de eeuwse kathedraal. Het spierwitte bouwwerk geldt als bedevaartsoord voor lokale gelovigen, en ook als toerist is het niet moeilijk om onder de indruk te raken van zowel het interieur als de buitenkant.  

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Cerro Calvario

Wie de benen wilt strekken kan een hike maken naar de top van de Cerro Calvario, een bergtop die een geweldig uitzicht geeft over het centrum van Copacabana en de oevers van het Titicacameer. Om er te komen moet je een steile heuvel beklimmen en op deze hoogte kan dat flink wat inspanning kosten. Maar wie na een half uurtje boven staat, kan beamen dat het de moeite meer dan waard geweest. Plan je bezoek bij voorkeur tijdens zonsondergang, want dan is de omgeving op zijn mooist.

Titicacameer

Copacabana ligt aan de oevers van het Titicacameer, het hoogst bevaarbare meer ter wereld. Het meer is bezaaid met tal van mysterieuze eilandjes en het speelde een belangrijke rol binnen de cultuur van de Inca’s en de Quechuas en Uros indianen. Het is voor veel reizigers de voornaamste reden om deze kant op te reizen en tijdens een verblijf in Copacabana kun je maar moeilijk om het Titicacameer heen. Vrijwel alle tours en excursies vinden plaats op het water, langs de oevers of op een van de vele eilandjes. Zo kun je met een zogenoemde pedalo (waterfiets in de vorm van een zwaan) een tochtje maken over het water.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Islas Flotantes

Vrijwel overal in Copacabana worden dagtrips en tours aangeboden naar de wereldberoemde Islas Flotantes de los Urus in het Titicacameer. Deze drijvende eilandjes zijn gemaakt van riet en sterk genoeg om hele dorpen op te bouwen. In totaal bestaan de Islas Flotantes uit zo’n 40 eilanden en ze werden van oorsprong bewoond door de Urus. Anno nu is het echter een van de bekendste toeristische attracties in heel Zuid-Amerika, en het echt authentieke Bolivia ga je er niet tegenkomen. Het is allemaal een tikkeltje commercieel, maar als je daar doorheen weet te kijken heb je best een leuke dagtrip in het verschiet. Het blijft natuurlijk bijzonder om te zien hoe men deze rieten eilandjes heeft kunnen maken. 

Isla del Sol

Behalve een bezoek aan de Islas Flotantes kun je ook een dagtrip maken naar het eiland Isla del Sol, gelegen in het Titicacameer. Dit is een echt eiland en een van de mooiste plekken in de omgeving. Het eiland ligt op zo’n 2 uur varen vanuit Copacabana en het lijkt alsof je terug in de tijd bent gereisd. Hier maak je kennis met een cultuur die nog nauwelijks door het moderne leven is beïnvloed en kun je een hele dag zoet zijn met rondkijken. Er zijn bijvoorbeeld geen auto’s op het eiland en vrijwel alles wordt per ezel vervoerd. Je kunt mooie wandelen op Isla del Sol, een hapje eten en aan het eind van de dag weer de boot terug naar het vasteland nemen, maar het is ook zeker een aanrader om een nachtje te blijven slapen. 

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Huur een scooter

Heb je de tijd genomen om Copacabana te ontdekken en bovenstaande excursies kunnen afstrepen? Copacabana ligt in een prachtig landschap dat wordt gekenmerkt door steile heuvels en boerderijen. Je kunt hier ontzettend mooie hikes maken in de omgeving, maar het is ook leuk om een scooter te huren en op die manier een beetje rond te kijken. Je hebt dan alle vrijheid om op zoek te gaan naar mooie plekjes in de omgeving. 

Reizen naar Copacabana — Hoe kom je er?

Copacabana ligt aan de oevers van het Titicacameer en is een populaire bestemming binnen Bolivia. Het ligt op een kleine drie uur reizen van de stad La Paz, maar je kunt Copacabana ook makkelijk bereiken vanuit Peru. Het is slechts een klein stukje van de grens met Peru en de stad Puno, dat ook een belangrijke uitvalsbasis is voor een bezoek aan het Titicacameer.

Populaire reizen naar Copacabana

Meer bezienswaardigheden in Bolivia

Alle bezienswaardigheden in Bolivia

Bolivia ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Copacabana ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Bolivia.
Natuur & omgeving
8.7
Cultuur
8.3
Stranden
1
Steden
7.3
Eten & drinken
6.3
Activiteiten
8.3
7,4

Rondreis Peru & Bolivia

Bolivia
Groepsrondreis met Shoestring
18-01-2017

Salar de Uyuni is iets wat je gezien moet hebben in Bolivia. Dit is iets wat je je niet kunt voorstellen.
De plaatjes zijn waanzinnig, maar in het echt nog mooier! De witte wereld die heel warm aanvoelt is sowieso gek! Eigenlijk zie je niets en tuur je eindeloos in verte, maar dat maakt het zo mooi.
De enorme cactussen op het eilandje en de wandeling die je daar kunt maken: neem je tijd en geniet! geniet vooral!!! Ik heb slechts een dag op de zoutvlakte mogen verblijven. Weet dat er ook meerdaagse tours te maken zijn en dat lijkt me ook waanzinnig. Wat er natuurlijk bij hoort is het maken van de diepte foto's. ontzettend leuk als herinnering! Denk om je kleren als je op de grond gaat liggen voor de perfecte foto: het zout vreet zo je kleding binnen! Zonnebrand zeker niet vergeten! De felle zon in combinatie met de witte vloer is verraderlijk, want soms voelt het best frisjes aan met de harde wind!
Potosi in Bolivia vond ik persoonlijk wat tegen vallen, zeker als je niet de mijnen in gaat kun je dit wat mij betreft overslaan. La Paz is een hele bijzondere stad, chaotische, druk, kleurijk en bijzonder. Het ligtin een dal, als je op de rand staat zie je pas echt hoe waanzinnig deze stad is. Titicacameer is ook mooi, ofwel vanuit bolivia of vanuit Peru.

Jorien de vries
Alleen gereisd in April 2015
6,7

Prachtig magisch land, lijkt wel geschilderd!