La Paz

La Paz

Kleurrijke hoofdstad van Bolivia

Het veelzijdige La Paz in Bolivia is een geliefde bestemming onder backpackers. In geen enkele andere Latijns-Amerikaanse hoofdstad is het zo fijn vertoeven als hier. Reizigers komen er om Spaans te leren of genieten van de kleurrijke markten, leuke restaurantjes en mooie uitzichtpunten.

Top reisorganisaties naar Bolivia

Top reisorganisaties naar Bolivia
La Paz

La Paz is de hoogste hoofdstad ter wereld. De stad ligt op ruim 4000 meter boven het zeeniveau en dat is even wennen als je net bent gearriveerd. Hoogteziekte komt hier veel voor en doe het daarom rustig aan. Is helemaal niet erg trouwens, want La Paz is een leuke plek om wat langer te blijven hangen en op je gemak te wennen aan het Boliviaanse leven.

Calle Sagárnaga

Ben je backpacker, dan is de kans groot dat je ergens in de buurt van Calle Sagárnaga verblijft. Deze toeristische hoofdstraat is het hart van het backpackersdistrict en je vindt er gezellige hostels, excursiebureautjes en cafés met WiFi. Op straat is het doorgaans een drukte van belang met verkopers, stalletjes en de kleurrijke Aymarávrouwen. Iets verderop ligt het minstens zo gezellige Plaza San Francisco waar bussen vertrekken naar andere delen van de stad.

Bolivia, La Paz, straatje
Bolivia, La Paz, straatje

Bolivia, La Paz, markt
Bolivia, La Paz, markt

Bolivia, La Paz, markt
Bolivia, La Paz, markt

Mercado de Hechiceria

La Paz is een stad met talloze kleurrijke markten waar je je ogen uitkijkt. Een van de bekendste is de Mercado de Hechiceria, ofwel de heksenmarkt. Die naam kreeg de markt niet voor niets, want hier kun je de meest bizarre spullen kopen, zoals gedroogde kikkers en foetussen van lama’s die een geneeskrachtige werking worden toegeschreven. Gelukkig vind je er ook normale souvenirtjes die je wél mee kan nemen naar Nederland, zoals truien van alpacawol, prachtige gekleurde doeken, mutsen, wanten en snuisterijen.

Plaza Murillo

Het belangrijkste plein van La Paz is Plaza Murillo. Een indrukwekkend plein met veel groen, overheidsgebouwen en de prachtige kathedraal van La Paz. Tijdens een wandeling over het plein zie je alle soorten Bolivianen voorbij komen: jong, oud, rijk en arm. Een leuke plek om een rondje te lopen of om op een bankje te genieten van de bedrijvigheid om je heen.

Bolivia, La Paz, plaza murillo
Bolivia, La Paz, plaza murillo

Bolivia, La Paz, kabelbaan
Bolivia, La Paz, kabelbaan

Telerifico kabelbaan

De Telerifico kabelbaan is een recente toevoeging aan de stad en groeide snel uit tot een van de leukste dingen die je kan doen in La Paz. De kabelbaan werd gebouwd om het verkeer te ontlasten en moest een veilig alternatief vormen voor reizen over de weg. Inmiddels is een tochtje over de stad niet meer weg te denken uit je reisprogramma, want met de drie verschillende routes (rood, geel en groen) kun je bijna de hele stad van grote hoogte bekijken. Met de gele lijn heb je geweldige uitzichten op de omliggende bergen met hun besneeuwde toppen, maar eigenlijk moet je op alle routes een ritje maken. Het is een leuke manier om de stad met een nieuwe blik te bekijken.

Fighting Cholitas

Een van de vreemdste dingen die je op je reis door Bolivia zal ervaren is een worstelwedstrijd van de Fighting Cholitas in La Paz. Elke zondag komt een groep vrouwelijke worstelaars samen in El Alto’s Multifunctional Center voor een ouderwets potje knokken. Het is een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad, maar het blijft een vreemd gezicht om de dametjes in hun traditionele kledij te zien worstelen. Overal in de stad worden tours en excursies naar de Cholitas aangeboden, maar eigenlijk is het fijner om op eigen gelegenheid naar het stadion af te reizen. Onwetende toeristen zijn een geliefde prooi voor oplichters.

Bolivia, La Paz, Fighting Cholitas
Bolivia, La Paz, Fighting Cholitas

Bolivia, La Paz, Calle Jean
Bolivia, La Paz, Calle Jean

Calle Jean

Er zijn maar weinig oude gebouwen die de tand des tijds hebben doorstaan, maar Calle Jean is verrassend goed bewaard gebleven. Dit geplaveide straatje wordt aan weerszijden ingesloten door prachtige gekleurde huisjes en is een plaatje om te zien. Je vindt er enkele interessante musea, waaronder het Museo de Instrumentos Musicales de Bolivia en Museo de Metales Preciosos Precolombinos, maar ook gezellige cafeetjes en restaurantjes waar je prima even kan pauzeren met een lekker hapje of drankje.

Valle de la Luna

Een leuke dagtrip vanuit La Paz maak je naar Valle de la Luna, Vallei van de Maan. Die naam kreeg deze plek niet voor niets, want je waant je hier even in een maanlandschap. De kurkdroge omgeving kent weinig begroeiing en bestaat uit een surreëel landschap met diepe kloven en puntige rotsen. Je kan er makkelijk op eigen gelegenheid komen met de bus of een combi/microbus.

Valle de la Luna, Bolivia, La Paz
Valle de la Luna, Bolivia, La Paz

Bolivia, La Paz, valle de la luna
Bolivia, La Paz, valle de la luna

Reizen naar La Paz — Hoe kom je er?

De Boliviaanse hoofdstad La Paz wordt bediend door El Alto International Airport en heeft verbindingen met talloze bestemmingen wereldwijd. Vanuit Nederland kom je er alleen met een overstap, en de snelste route gaat via Lima in Peru. De prijs voor een retourtje is afhankelijk van wanneer je boekt, wanneer je vliegt en met welke maatschappij, maar begint over het algemeen bij € 850.

Eenmaal in La Paz is de taxi de meest comfortabele manier van vervoer, maar dan moet je wel een beetje Spaans spreken: de taxi’s hebben hier geen meters. Een avontuurlijk alternatief is een ritje in de bus of microbus, waar je schouder aan schouder zit met de lokale bevolking.

Populaire reizen naar La Paz

Meer bezienswaardigheden in Bolivia

Alle bezienswaardigheden in Bolivia

Bolivia ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg La Paz ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Bolivia.
Natuur & omgeving
8.7
Cultuur
8.3
Stranden
1
Steden
7.3
Eten & drinken
6.3
Activiteiten
8.3
7,4

Rondreis Peru & Bolivia

Bolivia
Groepsrondreis met Shoestring
18-01-2017

Salar de Uyuni is iets wat je gezien moet hebben in Bolivia. Dit is iets wat je je niet kunt voorstellen.
De plaatjes zijn waanzinnig, maar in het echt nog mooier! De witte wereld die heel warm aanvoelt is sowieso gek! Eigenlijk zie je niets en tuur je eindeloos in verte, maar dat maakt het zo mooi.
De enorme cactussen op het eilandje en de wandeling die je daar kunt maken: neem je tijd en geniet! geniet vooral!!! Ik heb slechts een dag op de zoutvlakte mogen verblijven. Weet dat er ook meerdaagse tours te maken zijn en dat lijkt me ook waanzinnig. Wat er natuurlijk bij hoort is het maken van de diepte foto's. ontzettend leuk als herinnering! Denk om je kleren als je op de grond gaat liggen voor de perfecte foto: het zout vreet zo je kleding binnen! Zonnebrand zeker niet vergeten! De felle zon in combinatie met de witte vloer is verraderlijk, want soms voelt het best frisjes aan met de harde wind!
Potosi in Bolivia vond ik persoonlijk wat tegen vallen, zeker als je niet de mijnen in gaat kun je dit wat mij betreft overslaan. La Paz is een hele bijzondere stad, chaotische, druk, kleurijk en bijzonder. Het ligtin een dal, als je op de rand staat zie je pas echt hoe waanzinnig deze stad is. Titicacameer is ook mooi, ofwel vanuit bolivia of vanuit Peru.

Jorien de vries
Alleen gereisd in April 2015
6,7

Prachtig magisch land, lijkt wel geschilderd!