Home
Blog
Algemeen
Rondreis Indonesië van 4 weken: Route + tips

Rondreis Indonesië van 4 weken: Route + tips

op 14 april 2023
7 minuten leestijd
Reiziger bij een tempel op Bali
Reiziger bij een tempel op Bali

Wil jij een rondreis Indonesië maken van drie tot vier weken? Dan heb je voldoende tijd om héél veel mooie bezienswaardigheden te zien en ontdekken. Van de eilanden met idyllische stranden tot de tempels en het lekkere Indonesische eten. Bekijk hier de beste route en tips voor jouw Indonesië reis van 24 tot 28 dagen!

Een reis naar Indonesië is natuurlijk geweldig! Maar met zoveel eilanden… waar begin je dan? We hebben alvast een mooie rondreis van 4 weken voor je uitgestippeld! Zo kun je al heel veel mooie dingen gaan bewonderen in dit bijzondere land! Zo zijn er enorme steden, een uniek landschap, en heel veel culturele bezienswaardigheden in Indonesië te ontdekken.

Vanaf Schiphol zijn er behoorlijk wat vluchten naar Indonesië, al dan niet met een overstap. Zo vlieg je heel eenvoudig naar de hoofdstad Jakarta, Jogjakarta of Soerabaja. Voor deze reis beginnen we in Denpasar, de hoofdstad van Bali.

Ontdek het eiland Bali

Mooi strand op Bali
Mooi strand op Bali

Bali is een ontzettend populair eiland in Indonesië. Maar de drukte hangt er maar net vanaf welke delen van het eiland je gaat ontdekken. Zo kun je genieten van een heerlijke strandvakantie in Seminyak of de tempels bewonderen in het kleurrijke Ubud. Een uitstapje naar het eiland Nusa Penida mag ook niet ontbreken. Deze paradijselijke plek heeft schitterende stranden, hindoeïstische tempels en een schitterend regenwoud.

Hoe verder je echter naar het noorden van Bali reist, hoe rustiger het wordt. Maak een stop in Ubud waar je mooie wandelingen kunt maken. Een voorbeeld is de Campuhan Ridge Walk of de Bukit Campuhan route. Bij de hindoetempels van Mandala Suci Wenara Wana en Sangeh Monkey Forest kijk je ook je ogen uit want hier wemelt het van de apen! Er worden regelmatig ceremonies gehouden bij de tempels, dus wellicht kun je dit meemaken! Vanuit Ubud kun je een paar leuke uitstapjes maken en het is een aanrader hier een aantal dagen te verblijven. Zo kun je een bezoek brengen aan het stadje Klungkung, de Gunung Batur vulkaan of de plaats Padangbai.

Vervolg je reis daarna verder naar het noorden waar je een kijkje kunt nemen bij de rijstvelden van Tegallalang. Andere hoogtepunten zijn de Leke Leke waterval en de Belulang Hot Springs. Uiteindelijk kom je uit bij de hindoeïstische tempel Pura Ulun Danu Bratan. Deze ligt aan het Bratan meer en in deze waterrijke omgeving zijn veel watervallen te ontdekken. Zo kun je een wandeling maken naar Air Terjun Munduk, Air Terjun Golden Valley en de Banyumala Waterfall. Fantastische plekken midden in de natuur! De noordkust is een stuk rustiger dan het zuiden, en je kunt hier genieten van rust en ruimte. Kun je moeilijk stil zitten? Dan kun je de Gunung Batur vulkaan gaan beklimmen voor een uitzicht dat je niet snel zal vergeten!

Lees ook: 7 Absolute must-sees op Bali

Een reis naar Lombok

Zonsopkomst bij Mount Rinjani
Zonsopkomst bij Mount Rinjani

Vanuit het stadje Padangbai op Bali, kun je je reis vervolgen met de veerboot naar Senggigi. Welkom op Lombok! In Senggigi geniet je van mooie stranden en een gezellige sfeer, perfect om even uit te rusten. Een excursie naar de Gili eilanden mag echter niet ontbreken. De onderwaterwereld is hier schitterend en een geliefde plek bij duikers en snorkelaars. 

Een heel ander landschap ontdek je in de binnenlanden. Het Mount Rinjani National Park heeft namelijk een vulkanisch landschap en de Senaru Crater Rim is geliefd bij hikers. Zo is de vulkaan Gunung Rinjani alleen lopend te bereiken en deze meerdaagse tocht neemt je mee langs tal van bijzondere plekjes. Het uitzicht over het kratermeer is één van de vele hoogtepunten! Na afloop kun je lekker ontspannen in de warmwaterbronnen met uitzicht.

Ben je meer van het surfen? Dan ben je aan de zuidkust van Lombok op de juiste plek. Geniet van het hagelwitte strand Mawun Beach of neem een frisse duik bij Tanjung Aan Beach. En een uitstapje naar Pink Beach aan de zuidoost kust mag natuurlijk ook niet ontbreken. Eenmaal terug in Senggigi, kun je een binnenlandse vlucht nemen naar Yogyakarta.

Het afwisselende eiland Java

Borobudur tempel op Java
Borobudur tempel op Java

Yogyakarta is gelegen op het eiland Java, en vanuit de stad kun je een paar unieke uitstapjes maken. Zo mag een bezoek aan het grootste Boeddhistische complex ter wereld, de Borobudur natuurlijk niet ontbreken. Bij het Karmawibhangga Museum bewonder je archeologische vondsten terwijl je vanaf de terrassen geniet van adembenemend mooie uitzichten. De tempel heeft een enorme stupa die omringd is door tientallen kleine stupa’s. Aan de andere kant van de stad kun je een uitstapje maken naar de Hindoeïstische tempel van Prambanan.

Ook in de stad zelf kun je een aantal hoogtepunten gaan bewonderen. Ga bijvoorbeeld naar het paleis Keraton Yogyakarta, bewonder de voormalige koninklijke tuin van Kampung Wisata Taman Sari of maak een wens bij de Beringin Trees. De vogeltjesmarkt, de winkelstraat Jalan Malioboro en een bezoek aan een batikatelier zijn andere aanraders.

Het is tijd om de stad achter je te laten en je reis te vervolgen naar Malang. Vanuit deze stad in de provincie Oost-Java kun je namelijk het Taman Nasional Bromo Tengger Semeru makkelijk bereiken. Dit nationaal park is de plek waar je de Bromovulkaan kunt vinden. Sta een ochtend vroeg op en maak deze waanzinnige klim met een gids. Het uitzicht over het Bromo-Tenger massief is geweldig en het lijkt net alsof je op de maan bent aangekomen!

Op West-Java kun je nog een bezoek brengen aan de hoofdstad Jakarta. Neem hier een kijkje bij Merdeka Square. Het is een prachtig park met veel monumenten, zoals het Indonesische onafhankelijkheidsmonument. Ook bij het Stadhuis van Batavia leer je meer over de geschiedenis. Hier bewonder je voornamelijk vondsten uit de prehistorische tijd en leer je meer over het koloniale verleden met Nederland. Het gebouw zelf werd gebruikt als VOC-ambachtskwartier en hier zat onder andere het Hooggerechtshof en de Raad van Justitie.

Natuurschoon op Sumatra

Batak huizen bij het Tobameer
Batak huizen bij het Tobameer

Vanuit Jakarta vlieg je in een uurtje naar de stad Padang in West-Sumatra. Binnen een handomdraai sta je in het Kerinci Seblat National Park of het Kerinci Seblat National Park waar je avontuur in de natuur kan beginnen. Het ecotoerisme staat hier centraal en je kunt er volop wandelen. Het landschap van Sumatra is heel afwisselend. Zo sta je het ene moment op een tropisch strand en het volgende moment in de jungle. 

Vervolg je reis verder naar het noorden waar je het bekende Tobameer kunt bezoeken. Het vulkanisch kratermeer is omringd door bergen! Maak een mooie vaart van Prapat naar het eilandje Samosir en geniet van de waanzinnige uitzichten! Rondom het meer geniet je van leuke stadjes als Pangururan, warmwaterbronnen en prachtige watervallen. Met name de 120 meter hoge Air Terjun Sipiso Piso is de moeite waard! Onderweg naar de stad Medan kun je nog een bezoek brengen aan de vulkaan Sibayak. Deze is vrij eenvoudig te beklimmen, maar het kan er wel een beetje naar zwavel stinken. Het stoom komt uit alle gaten en het is één van de meest actieve vulkanen van Indonesië. Met een gids is de twee uur durende wandeling echter prima te doen.

In de stad Medan in de provincie Noord-Sumatra kun je nog behoorlijk wat culturele hoogtepunten meepakken. Neem een kijkje bij de Little India Gate, bezoek een levendige markt of ga naar het koninklijke paleis Istana Maimun. De Tjong A Fie Mansion is een bijzonder erfgoedmuseum waar je meer ontdekt over het leven van Tjong A Fie. Mocht je 4 weekse vakantie er op zitten, dan kun je vanuit Medan weer richting Nederland vliegen. Mocht je nog langer van Indonesië willen genieten, dan kun je hier nog veel langer eilanden gaan ontdekken!

Bonus tips

Rijstvelden van Bali
Rijstvelden van Bali

Voor je op reis gaat, is het altijd verstandig de huidige regelgeving te checken. Over het algemeen geldt, dat als je naar Indonesië reist, dat je met een Nederlands paspoort een visum op het vliegveld in Indonesië kunt regelen. Blijf je echter langer dan 30 dagen, dan kun je je visum regelen bij de ambassade in Nederland. Controleer ook voor vertrek of er vaccinaties nodig zijn om Indonesië te bezoeken.

In Indonesië betaal je met de Indonesische Rupiah (IDR). Op veel plekken kun je pinnen, maar het is wellicht handig alvast wat geld om te wisselen voor vertrek. Credit cards worden op veel plekken geaccepteerd. Ook is kleingeld makkelijk voor fooien onderweg.

Wellicht ben je al bekend met de Indonesische keuken. Je gaat tijdens je vakantie ongetwijfeld genieten van de lekkerste gerechten. Probeer eens Rendang, Nasi Goreng, Gado Gado of Bakso. Ieder eiland heeft een eigen specialiteit, dus dat wordt smullen! Helemaal leuk is een kookles te nemen zodat je eenmaal thuis lekker verder kunt kokkerellen.

Indonesië is een relatief veilig land en ook geliefd bij gezinnen. Kinderen worden hier vaak op handen en voeten gedragen en de lokale bevolking is vriendelijk. Hou wel rekening met de gewoontes van het land. Wees dus op de hoogte van de regels bij de tempels en pas je aan bij de cultuur waar nodig.

De beste reistijd voor Indonesië kan per eiland nogal verschillen. Bedenk dus van tevoren welke eilanden je graag zou willen bezoeken, en ga eilandhoppen naar de beste plekken tijdens dat seizoen. Het is echter nooit echt koud en de gemiddelde temperatuur ligt tussen de 25 en 30 graden. Een bui kan dus behoorlijk verfrissend zijn! Over het algemeen is het regenseizoen tussen december en maart.

Kosten rondreis Indonesië 

Voor Nederlanders is Indonesië een relatief goedkoop land en om er te komen kost waarschijnlijk het meest. Naast de vlucht heb je natuurlijk accommodaties nodig. Dit kan verschillen van een simpel onderkomen tot een weldadige villa. Afhankelijk van je budget kun je het dus zo gek maken als je wilt!  Je kunt natuurlijk uitgebreid uit eten gaan in de vele restaurants, maar ook bij de kraampjes op straat geniet je van de vele lekkernijen.

Traditionele 'Night market' op Java
Traditionele 'Night market' op Java

Vervoer in Indonesië 

Je kunt vrij eenvoudig Indonesië op eigen houtje gaan ontdekken. Zo zijn er veel binnenlandse vluchten tussen de eilanden en reis je gemakkelijk naar Kalimantan, Borneo of Flores. Op de eilanden zelf kun je makkelijk met bussen op pad gaan. Dit is vaak de goedkoopste manier en het kan soms behoorlijk avontuurlijk zijn. In de grote steden kun je ook de trein pakken om sommige eilanden te gaan verkennen. Met name op Java zijn goede treinverbindingen aanwezig. En dan kun je een aantal eilanden ook nog met de veerboot bereiken.

Het kan nog best een geregel zijn om te weten welke vluchten je kunt nemen en waar je gaat overnachten. Gelukkig zijn er diverse rondreizen beschikbaar die de organisatie een stuk makkelijker maken. De reisorganisaties hebben alvast de mooiste reizen voor je uitgestippeld en er zijn unieke familiereizen in Indonesië beschikbaar. Heb jij al zin gekregen om het prachtige land te gaan ontdekken?

Top reizen naar Indonesië

Java Adventure

Java Adventure

15 dagen
Individuele rondreis
Java, Borobudur, Jakarta, Yogyakarta, Bandung, Pelabuhan Ratu, Tangkuban Perahu volcano, Merapi volcano, Bromo-volcano, Sukamade, Ijen volcano

Reisorganisaties met reizen naar Indonesië

Meer blogs over Indonesië

Beoordelingen van Indonesië

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.4
Cultuur
8.4
Stranden
7.6
Steden
7.2
Eten & drinken
8.4
Activiteiten
8.1