Home
Blog
Bestemmingen
Reisgids Sumatra: Bezienswaardigheden, tips én routes

Reisgids Sumatra: Bezienswaardigheden, tips én routes

op 14 december 2016
5 minuten leestijd
Reisgids Sumatra: Bezienswaardigheden, tips én routes

Een mooie rondreis door Sumatra maken? Bekijk déze handige mini reisgids met de absolute top bezienswaardigheden, handige tips én een mooie route voor een Sumatra reis.

Sumatra, het grootste en tegelijk ook het meest gevarieerde eiland van de Indonesische archipel. Het eiland biedt voor ieder wat wils en is daarmee een perfecte bestemming voor zowel natuur- als cultuurliefhebbers. Maar, het afwisselende landschap bestaat niet alleen uit enorme vulkanen, idyllische dorpjes en ongerept regenwoud. Dit eiland beschikt namelijk ook over prachtige stranden met onaangetast koraal en biedt daarmee schitterende snorkel- en duikmogelijkheden.

ALGEMENE INFORMATIE

Sumatra is een langgerekt eiland en ligt ten noordwesten van Java en ten zuidwesten van Maleisië.  Door de ligging, het wordt doorkruist door de evenaar, heeft het eiland een tropisch regenklimaat en is het gedurende het hele jaar goed te bereizen. De gemiddelde temperatuur ligt het hele jaar door tussen de 25 en de 35 graden. Wel kent het eiland twee seizoenen, onderverdeeld in het ‘droge’ en het ‘natte’ seizoen. De ‘droge’ periode beschikt over de meeste zonuren en relatief weinig regen. Het vormt daarmee de beste reistijd die loopt van april tot en met oktober. De ‘natte’ periode is gedurende onze winter, van november tot en met maart. Tijdens deze maanden kan er veel regen vallen en is de luchtvochtigheid hoger dan in de andere maanden. Echter kan er ook in deze maanden prima door Sumatra worden gereisd, de temperatuur is er vaak aangenamer en de natuur is door de regen extra mooi en groen.

Sumatra
Sumatra

Sumatra
Sumatra

Sumatra, Indonesië
Sumatra, Indonesië

Veel rondreizen over het eiland gaan, door de vorm van het eiland, van noord naar zuid of vice versa. De hoofdstad Medan in het noorden is, naast één van de vele bezienswaardigheden op het eiland, in vele gevallen de toegangspoort tot het eiland. Ondanks dat je gerust een voor een lange tijd op het eiland kunt rondreizen kun je ook in 3 weken al een erg goede indruk van het eiland opdoen. Welke vijf plekken je daarbij absoluut niet mag missen hebben wij voor je op een rijtje gezet

MUST-DO 1 — GUNUNG LEUSER NATIONAL PARK  (JUNGLE)

Ten westen van de hoofdstad Medan ligt het beroemde Gunung Leuser National Park. In dit grootste oerwoudreservaat van Zuidoost Azië leven orang-oetans, gibbons, tijgers, neushoorns, olifanten en vele andere diersoorten nog in het wild. Aan de grens met dit National Park ligt het dorpje Bukit Lawang. dat wordt gebruikt als start- en eindpunt van jungletrekkingen!

Een onvergetelijke manier om de jungle rondom dit dorpje te ontdekken is met een trekking. Er worden zowel dag-trekkingen als meerdaagse-trekkingen aangeboden, waarbij je met de meerdaagse-trekkingen in het oerwoud zelf overnacht, een unieke ervaring! Tijdens de trekking kom je een grote verscheidenheid aan flora en fauna tegen, waaronder orang-oetans en met een beetje geluk ook nog andere bijzondere wilde dieren. Liever niet overnachten in de jungle?

Gunung Leuser National Park, Sumatra
Gunung Leuser National Park, Sumatra

Gunung Leuser National Park, Sumatra
Gunung Leuser National Park, Sumatra

Bukit Lawang, Sumatra
Bukit Lawang, Sumatra

Het dorpje Bukit Lawang biedt voldoende leuke en gezellige accommodaties waar je ook heerlijk kunt slapen. Na de trekking kun je afkoelen door al ‘tubend’ de rivier af te drijven terug naar het hotel, terwijl de vriendelijke lokale bevolking je onderweg vriendelijk begroet.

MUST-DO 2 — PULAU WEH (SNORKELEN EN DUIKEN)

Pulau Weh is eilandje gelegen in het uiterste noorden van Sumatra. Deze omgeving staat vooral bekend om één van de mooiste snorkel- en duikgebieden van het eiland. Het biedt naast maagdelijk witte stranden ook azuurblauw water en vormt daarmee een ideale strandbestemming die nog niet door veel toeristen is ontdekt. De meest bekende snorkel- en duikplekken van het eiland zijn Gapang; Iboih en Rubiah Island. Mocht je een dag iets anders willen doen dan te genieten in het water, dan kun je ook verschillende dagtochten in de omgeving maken. Bijvoorbeeld een bezoek brengen aan  het Zero kilometer monument, een kijkje nemen bij overblijfselen van Japanse bunkers of rondstruinen over de traditionele markt in Sabang, de hoofdstad van het eiland.

Pulau Weh, Sumatra
Pulau Weh, Sumatra

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

MUST-DO 3 — STEDEN (MEDAN EN BUKITTINGGI)

De hoofdstad van het eiland is Medan en is gelegen in het noordoosten van het eiland. Het is een drukke, chaotische en één van de meest levendige steden van Indonesië. Het heeft zelfs een aantal overblijfselen die herinneren aan de koloniale tijd. Maak vooral een tour door de stad, je komt door oude wijken, langs indrukwekkende historische gebouwen als het oude stadhuis en het postkantoor. Maar ook langs de Grote Moskee en het bekende Istana Sultan Deli paleis uit 1888.

Onderweg maak je tevens kennis met de rijke mix aan bevolkingsgroepen die in de stad leven. Van Chinezen en Sumatranen tot Atjehers en Maleiers, ze leven er allemaal. Ook de stad Bukittinggi is een bezoek absoluut waard. Dit is de hoofdstad van de Minangkabau en is één van de aangenaamste en vriendelijkste steden van Sumatra. De Minangkabauers kennen een matriarchaal familiepatroon. De vrouwen bezitten de huizen en het land, maar naar buiten toe vertegenwoordigen de mannen de familie. Kenmerkend zijn ook de op palen gebouwde huizen met karakteristieke daken in de vorm van buffelhoorns.

Medan, Sumatra
Medan, Sumatra

Bukittinggi, Sumatra
Bukittinggi, Sumatra

Interessante bezienswaardigheden zijn de klokkentoren Jam Gadang, de botanische tuin, de pasar ternak (veemarkt), Fort de Kock en de panoramische Ngarai canyon, het karbouwengat. Even buiten Bukittinggi liggen uitgestrekte plantages en prachtige kratermeren Maninjau en Singkarak. Maar ook vind je op zo’n 1,5 uur rijden de Harau Vallei, een groene en vruchtbare vallei die wordt begrensd door steile granieten kliffen. Overdag kun je hier deelnemen aan een traditionele Sumatraanse kookcursus en de rest van de tijd kun je al wandelend genieten van de prachtig uitzichten.  

MUST-DO 4 — TOBAMEER (CULTUUR)

In het noorden van het eiland ligt het grootste meer van Zuidoost Azië; het Tobameer. Het meer beschikt zelfs over een eigen eiland (Samosir) waar je eenvoudig met de boot naar toe kunt. Op dit eiland leeft de bevolkingsgroep ‘Toba Batak’ die vooral bekend staan om de zangkunsten en unieke huizenbouw. Deze traditionele huizen worden ook wel Batak-huizen genoemd en zijn voorzien van versierde gevels met buffelhoorns.

Erg leuk om te doen is een rondrit maken over het eiland, je komt door idyllische dorpjes, rijstvelden en hebt een prachtig uitzicht over het glinsterende kratermeer. Neem ook vooral een duik in het verfrissende Tobameer om even heerlijk tot rust te komen.

Lake Toba, Sumatra
Lake Toba, Sumatra

Tobameer
Tobameer

Batak huis, Sumatra
Batak huis, Sumatra

MUST-DO 5 — TANGKAHAN (OLIFANTEN)

Een ander dorpje aan de rand van het Gunung Leuser National Park is Tangkahan. Tangkahan ligt in de buurt van verschillende palmolie- en rubberplantages. Ook vanuit hier kun je prachtige wandelingen door het oerwoud maken, zwemmen in de nabijgelegen rivier of ontspannen aan de warmwaterbron aan de overkant van deze rivier. Veel overnachtingsmogelijkheden liggen tevens aan deze rivier, je dient dus eerst met een bamboevlot de rivier over te steken om bij je hotel te komen. Naar de natuurrijke omgeving waar je hier van kunt geniten kun je ook nog helpen bij het wassen van prachtige olifante, erg bijzonder.

Tangkahan
Tangkahan

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

VOORBEELD ROUTE + TIPS EN PRAKTISCHE INFO

Een reis die je onder meer langs deze vijf hoogtepunten van Sumatra brengt is de rondreis ‘Sumatra van Padang tot Pulau Weh’ van Rama Tours Holland. Een 20-daagse reis van midden Sumatra naar het noorden. Je komt gedurende deze reis tevens langs vele andere bijzondere plekken van Sumatra, Deze reis heeft een mooie afwisseling tussen de regenwouden, inheemse cultuur en paradijselijke stranden. Kijk voor meer informatie over deze reis op de website van Rama Tours Holland of vraag een brochure aan.

Je dient bij een reis naar Sumatra vooraf goed de geldigheid van je paspoort te controleren. Deze moet namelijk bij terugkeer in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Daarnaast is er bij verblijf langer dan 30 dagen in Indonesië een visum verplicht. Deze kun je voorafgaand aan de reis aanvragen. Rama Tours Holland informeert je graag over de mogelijkheden. Verblijf je korter dan 30 dagen in Indonesië dan heb je geen visum nodig wanneer je de Nederlands of Belgische nationaliteit hebt en aankomt en vertrekt op de luchthavens die vallen onder de visumvrijstelling.

Op Sumatra is het tijdens de Nederlandse zomertijd 5 uur later dan in Nederland, op het moment dat het bij ons wintertijd is wordt dit verschil 6 uur.

Voor meer informatie over vaccinaties verwijzen we je graag door naar je huisarts of de GGD. Zij kunnen je adviseren over welke inentingen er verplicht zijn of worden aangeraden. Bovendien kunnen zij bekijken of eventuele vaccinaties die je mogelijk ooit al eens hebt gehad nog geldig zijn voor de desbetreffende reis.

Top reizen naar Sumatra

Reisorganisaties met reizen naar Sumatra

Meer blogs over Sumatra

Beoordelingen van Indonesië

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.4
Cultuur
8.4
Stranden
7.6
Steden
7.2
Eten & drinken
8.4
Activiteiten
8.1