Home
Blog
Bestemmingen
Indonesië volgens reisblogger Jenny

Indonesië volgens reisblogger Jenny

op 23 februari 2015
5 minuten leestijd

In de serie "Reisbloggers over..." vertellen Nederlandse travelbloggers over hun belevenissen in een bepaald land. Deze keer aan het woord: Jenny Smit over de ins en outs van Indonesië!

Met meer dan 60 bezochte landen mogen we Jenny (36) met recht een reiziger in hart en nieren noemen. Nieuwe dingen ontdekken, fotograferen en duiken doet ze het liefst en op haar uitgebreide website ikreis.net deelt ze (sinds 2003) al haar reiservaringen in woord en beeld. Indonesië heeft ze inmiddels meer dan 10 keer bezocht dus daar kan ze ons vast veel over vertellen!

Vertel eens over jouw ervaringen met Indonesië

Mijn eerste reis door Indonesië was in 2001, ik liep mijn masterstage in een lokaal ziekenhuis op Batam. Daarna ben ik meer dan 10 keer in Indonesië geweest, en heb ik in 2006 een tijdje op Bali gewoond en vrijwilligerswerk gedaan. Bali is echt mijn tweede thuis, hier heb ik een tweede familie.

Elke keer als ik naar Indonesië ga probeer ik een nieuw stukje van het land te ontdekken. Vanwege mijn familie is Bali vaak mijn uitvalsbasis. Dat is geen probleem, want het is een prachtig eiland en je kan er mooi duiken. In 2015 zal ik waarschijnlijk niet naar Indonesië gaan, dit is met name het gevolg van het feit dat ik ook andere landen wil blijven bezoeken.

Indonesië blijft  echter trekken. Inmiddels bezocht ik Sumatra, Java, Bali, Lombok (inclusief de Gili-eilanden), Sulawesi, Sumba, Flores, Alor, Biak en Papua. Maar er zijn nog zoveel plekken waar ik niet geweest ben en waar ik heen wil...

Je kent dat wel, als je ergens vol van bent dan raak je er niet over uitgepraat. Dat heb ik met Indonesië. Op mijn site staan inmiddels bijna vijftig (!) artikels over de verschillende eilanden. Genoeg te lezen voor de liefhebber. De vragen van Rondreis.nl dwingen me een selectie te maken en met een paar antwoorden en foto’s een impressie van het land te geven. Ook van de minder bekende gebieden.

Wat maakte reizen door Indonesië speciaal voor jou?

Indonesië is een enorm veelzijdig land. Er zijn daarom veel dingen in Indonesië die ik speciaal vind. Aan de ene kant kun je er prachtige hikes en wandelingen maken, zowel door de jungle als op een vulkaan. Mijn favorieten zijn het Gunung Leusser National Park op Sumatra en Gunung Kelimutu op Flores.  De onderwaterwereld is fascinerend (bijvoorbeeld bij Raja Ampat), maar ook op het land wonen bijzondere dieren als varanen, orang-oetans en bijzondere vogels als de paradijsvogel en de kasawari.

Foto: Kleurrijke kratermeren van de Kelimutu-vulkaan op Flores

Niet alleen het landschap en de natuur zijn heel divers, maar ook de verschillende bevolkingsgroepen die Indonesië rijk is. De goedlachse Javanen in sarong, de dodenverering op Sulawesi,  maar ook de Papua in niks dan een rieten rokje of een peniskoker.

Wat is de leukste activiteit die je gedaan hebt?

Het is moeilijk om één ding te noemen na zoveel reizen, dus ik noem er gewoon drie.

  1. Mijn vrijwilligerswerk op Bali. Het leukste daarvan is niet het werk an sich (ik stond voor de klas), maar de contacten die ik er aan over heb gehouden. De overweldigende gastvrijheid van het dorp waar ik woonde. De buurvrouw die op me afrent om me te knuffelen als ze me weer ziet. De kinderen van mijn ‘broertje’ die me ‘tante’ noemen. Ouders van leerlingen die me na 8 jaar vragen wanneer ik thuisgekomen ben wanneer ik weer in het dorp ben.
  2. Een jungletrekking in Ketambe, Sumatra. Na een uurtje lopen door de jungle zag de gids een vrouwtjes orang-oetan in een boom. Ze droeg een jong bij zich, wat af en toe voorzichtig van tak naar tak slingerde. Ik heb anderhalf uur onder de boom gelegen en genoten van de apen. Ze waren zo mooi en zo dichtbij!
    In Ketambe even vragen naar John, hij is echt een fijne gids.
  1. Afgelopen zomer bezocht ik het Baliem-festival in Wamena en maakte ik een trekking door de Baliem-vallei. Het bezoek aan deze vallei stond jaren op mijn bucketlist, en ineens was ik er! Het voelde als een reis terug in de tijd: ik liep door dorpen zonder elektriciteit die alleen te voet te bereiken waren. De enige brug over de rivier was jaren geleden weggespoeld, en er was geen geld voor een nieuwe brug.

Trekking geboekt bij Penius Kogoya +62-81-240 283 522

Wat was jouw mooiste reismoment in Indonesië?

Het afscheid aan het eind van mijn vrijwilligerswerk was mooi en emotioneel. Leerlingen hadden voor hun lunchgeld cadeautjes voor me gekocht, en ‘eten voor in het vliegtuig naar Nederland’ want het is zo ver. Van mijn lokale moeder kreeg ik verse palmolie uit eigen tuin. En heel veel tekeningen en knuffels.

Wat zijn jouw ervaringen met lokale bevolking in Indonesië?

De meeste mensen zijn heel vriendelijk en gastvrij, zeker in de minder toeristische gebieden. Voor een gast wordt het beste uit de kast gehaald: dat kan variëren van een mango of sinaasappel uit eigen tuin tot een  complete maaltijd. Ze zijn ook nieuwsgierig: iedereen wil weten waar je vandaan komt, of je getrouwd bent en of je kinderen hebt. En ja, ik ben vaak ten huwelijk gevraagd daar!

Foto: Dani man in de Baliem-vallei in West-Papua

Aan de andere kant zijn er ook verkopers die opdringerig kunnen zijn. Wanneer je ze vriendelijk in het Indonesisch vertelt dat je geen interesse hebt is het goed, maar als je maar een beetje toegeeft (en te beleefd bent) dan stoppen ze niet met aandringen. Irritant voor de toerist, maar voor hen is het werk. En zolang er mensen in blijven trappen…

Zijn er dingen die je minder leuk vond?

De wegen in Indonesië zijn vaak slecht, en met name in het oosten van Java en het zuiden van Bali kan het heel druk zijn. Lange busreizen en verkeersopstoppingen vind ik nooit zo leuk, maar helaas hoort het er een beetje bij. En files hebben we in Nederland natuurlijk ook.

Heb je een goede tip om te overnachten?

Probeer ook eens een plekje op te zoeken waar weinig toeristen komen. Veel mensen zeggen bijvoorbeeld dat Bali druk en toeristisch is, maar in het visserdorp Yeh Gangga (8 km van de Tanah Lot tempel) komt haast nooit iemand! En dat terwijl die regio, de provincie Tabanan, mijn favoriete regio op Bali. Vanuit Yeh Gangga kun je paardrijden over het strand of wandelen door de rijstvelden. Of je bezoekt de rijstvelden van Jatiluwi, waar je met een gids prachtige trekkings door kan maken.

Java, Bali en Lombok zijn prima eilanden voor een eerste bezoek aan Indonesië. De infrastructuur is redelijk goed, en op veel plekken wordt wat Engels gesproken. Het loont echter de moeite om ook eens een ander eiland te bezoeken, zeker voor de meer ervaren reiziger.

Foto: Het blauw van de zee bij Pulau Weh, het meest westelijke eiland van Indonesie

Wat zou je onze lezers zeker aanraden als ze naar Indonesië gaan?

Probeer langzaam te reizen als je door Indonesië reist. ‘Pelan-pelan’ in het Indonesisch. Sommige reizigers willen 2 of 3 eilanden zien in een vakantie van 2-3 weken, en dat lukt gezien de grootte van de eilanden niet! Je geniet veel meer als je langzaam reist, de tijd neemt voor wat je doet, en in gesprek gaat met de lieve mensen die je tegenkomt.

Probeer ook een beetje de taal te leren. Het is niet zo moeilijk, en mensen waarderen het enorm.

Geweldige tips en hele inspirerende verhalen Jenny. Bedankt!

Reizen naar Indonesië kan uitstekend zelfstandig, maar zijn natuurlijk ook via een reisorganisatie te boeken. Op onze Indonesië pagina vind je georganiseerde reizen naar Indonesië.

We sluiten af met nog twee prachtige foto's van Jenny!

Een wilde moeder orangutan met jong tijdens een trekking in het Gunung Leusser NP

De onderwaterwereld van Raya Ampat, West-Papua

Top reizen naar Indonesië

Reisorganisaties met reizen naar Indonesië

Meer blogs over Indonesië

Beoordelingen van Indonesië

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.4
Cultuur
8.4
Stranden
7.6
Steden
7.2
Eten & drinken
8.4
Activiteiten
8.1