Home
Blog
Bestemmingen
Verenigde Staten volgens reisblogger Sandra

Verenigde Staten volgens reisblogger Sandra

10 minuten leestijd

In "Reisbloggers over..." delen Nederlandse travelbloggers hun ervaringen over een bepaalde bestemming. Deze keer vertelt reisblogger Sandra waarom ze een fervente Verenigde Staten liefhebber is.

Sinds Sandra (28) in 2010 haar eerste reis naar de Verenigde Staten maakte is ze helemaal verkocht aan het land van de onbegrensde mogelijkheden. Ze keerde daarna vaak terug om meer van de VS te ontdekken. Op haar reisblog Travel by San kun je dus ook vele Amerika tips, reisverhalen en inspiratie lezen. Tijd om deze echte Amerika-liefhebber eens wat vragen voor te schotelen!

Sandra, vertel eens over jouw reizen naar de VS...

Ik heb verschillende reizen gemaakt naar de Verenigde Staten en eigenlijk waren ze allemaal even uniek. Ik heb rondgereisd in Florida, meerdere keren het zuidwesten en het midwesten. De reis door het zuidwesten is tot nu mijn mooiste reis geweest door de VS. Ik ben in totaal bijna vier weken in het zuidwesten geweest, van begin juni t/m eind juni. Niet extreem lang, maar lang genoeg om de hoogtepunten van de regio te zien. Juni was de perfecte tijd om deze reis te maken, want er waren gebieden die ik toen bezocht die alleen in deze periode toegankelijk waren vanwege sneeuwval.

Ik heb voor de Verenigde Staten gekozen omdat ik twee jaar eerder echt helemaal verliefd ben geworden op dit land. Ik maakte toen een korte rondreis door Florida, maar ik wist niet hoe snel ik weer terug moest gaan. Dat duurde uiteindelijk alsnog twee jaar, maar toch...

De route die ik deed was achteraf misschien iets te enthousiast. Ik reed ruim 7.000 kilometer in nog geen maand tijd. Er zaten rijdagen tussen van bijna acht uur. Dat kwam onder andere doordat ik heel graag naar Yellowstone wilde. Yellowstone ligt eigenlijk bij elke grote bezienswaardigheid vandaag en kostte dus erg veel tijd, maar was heel erg de moeite waard. Ik had een grote SUV gehuurd en sliep onderweg in hotels en motels. In Yosemite sliep in ik een tent waar later het Hanta-virus uitbrak, dat was wereldwijd in het nieuws. Ik ben nadien heel ziek geworden, maar ik ben er gelukkig nog! Mijn reis startte in Los Angeles en via Yosemite en Lake Tahoe reed ik naar Salt Lake City om vervolgens een aantal dagen door te brengen in Yellowstone. Vanaf daar via Utah en Arizona naar Nevada, waar ik onder andere Grand Canyon, Bryce Canyon, Antelope Canyon, Las Vegas en Death Valley bezocht. Mijn reis eindigde weer in Los Angeles.

Wat vond je de meest indrukwekkende bezienswaardigheid?

De meest indrukwekkende bezienswaardigheid voor mij is toch echt Yellowstone. De Verenigde Staten kent honderden nationale parken en allemaal zijn ze niet voor niets aangewezen als beschermd gebied. Ik vind het ene park mooier dan het andere park, maar Yellowstone was voor mij echt het meest bijzondere en unieke park. Ik zag hier enorm veel wild life waaronder bruine beren, grizzlyberen en bizons. In juni lag hier zelfs nog deels sneeuw en dat vormde een mooi contrast met de gloeiend hete waterbronnen en geisers die in dit park voorkomen. Yellowstone is ongelofelijk groot en in elk nieuw gedeelte keek ik weer mijn ogen uit. Ik had in mijn leven nog nooit modderpoelen zien koken (en ruiken), geisers zien spuiten en borrelen onder water en zoveel bizarre natuurkleuren bij elkaar zien. Je zou bijna zeggen dat het wel geschilderd moet zijn; het vormt zo'n enorm contrast met de rest van de omgeving.

Naast Yellowstone vond ik de Racetrack Playa in Death Valley ook ongelofelijk bijzonder. Je kunt hier niet zomaar komen, je bent namelijk minimaal een paar uur onderweg met een offroad auto. Hierdoor kom je ook geen mens tegen en kun je dus extra genieten van dit natuurverschijnse. Je vindt hier namelijk een enorme grote vlakte dat ooit de bodem is geweest van een meer. Over de vlakte lopen diepe sporen van keien die onmogelijk lijken te zijn. Inmiddels schijnt het mysterie opgelost te zijn, maar toch blijft het een heel mysterieuze plek, zeker als je je bedenkt dat deze plek niet eens zo ver bij Area 51 ligt...

Wat maakte reizen door de VS speciaal voor jou?

De Verenigde Staten hebben echt een plekje veroverd in mijn hart. Mensen roepen al snel dat Amerikanen niet aardig zijn, het land streng is en de sfeer nep. Daar kan ik niet zo heel goed tegen, want dan vraag ik mij echt af in welk land je geweest bent. Natuurlijk heeft elk land zo zijn voor- en nadelen, maar om nu direct te roepen dat je niet naar de Verenigde Staten wil vanwege de mensen? Sterker nog, ik vind de Amerikanen eigenlijk ontzettend aardig en gastvrij. Nu moet ik er wel bij zeggen dat ik er niet zo van hou als mensen teveel aandacht aan mij besteden zoals bijvoorbeeld in India. Dat zal er vast ook wel mee te maken hebben.

Ik vind het juist fijn dat ze wat gereserveerder zijn, maar daarnaast wel heel hulpvaardig zijn als ik er zelf om vraag. Natuurlijk zijn de mensen niet de enige reden om de Verenigde Staten leuk te vinden en ga ik graag naar dit land vanwege de afwisselende natuur. Hoge bergpieken en diepe dalen wisselen elkaar af. Zo moet je niet gek op staan te kijken als je je lunch aan het eten bent in je bikini op het strand aan een meer terwijl je uitkijkt op hoge bergen met besneeuwde pieken. Voor mij voelt de Verenigde Staten echt als thuis komen en dat vind ik heerlijk!

Wat was jouw mooiste reismoment in de VS ?

Oef... Mijn mooiste reismoment in de VS... Ik heb er zoveel... Erg hè? Ik denk dat mijn mooiste reismoment afgelopen jaar was in Colorado. Ik was onderweg naar Aspen en onderweg besloot ik om naar St. Elmo te rijden. St. Elmo is één van de best bewaarde ghost towns van de VS. Je komt er via een redelijk goed onderhouden dirt road. In dit stadje woonde vroeger zo'n 2000 mensen vanwege de enorme goudkoorts die er toen heerste. Het stadje is in de jaren '20 halsoverkop verlaten en dat voel je nog in alle gaten en kieren. Als je door de ramen kijkt van de huisjes zie je nog gedekte tafels, jassen over de stoelen en compleet ingerichte huizen. Men zegt ook dat het er spookt, maar dat heb ik gelukkig niet meegemaakt.

Vanuit dit toffe stadje reed ik naar Aspen via de net geopende Indy Pass (Independence Pass). Deze weg is maar een paar maanden per jaar toegankelijk vanwege de enorme sneeuwval. De dag dat de weg opende ben ik over de weg gereden en des te hoger ik kwam des te meer sneeuw er lag. Op het hoogste punt lag er op sommige plekken nog ruim drie meter sneeuw. Vanaf hier had ik een geweldig uitzicht over de enorme bergen in Colorado. Ik ben nog nooit zo onder de indruk geweest denk ik. Ik ben ook nog nooit op wintersport geweest, dat zal er ook vast wel mee te maken hebben gehad, haha!

Hoe zijn de mensen in de VS (er is natuurlijk een beetje een vooroordeel over Amerikanen..)?

Ik noemde het net al een beetje, maar de mensen in Amerika zijn eigenlijk super aardig. Ik moet wel zeggen dat ik een verschil merk tussen het oosten en het westen. De mensen in het oosten zijn wat meer op zichzelf, wat norser en wat minder sociaal. Ze lijken nog het meeste op Nederlanders zeg maar, haha! Des te meer je naar het westen reist des te aardiger de mensen worden en des te behulpzamer ze zijn. Ook heb ik een groot verschil gemerkt tussen de steden en het platteland. De mensen op het platteland zijn veel toegankelijker en minder met zichzelf bezig. Natuurlijk is het waar dat de mensen in de supermarkt en in de restaurants 'gemaakt' overkomen. Het is inderdaad zo dat men standaard vraagt: 'Hi there, how are you today?', maar je moet dat zien als een vaste sociale uitspraak zonder dat je hier uitgebreid je levensverhaal hoeft te vertellen.

In de restaurants is het zo dat de serveersters steevast heel aardig doen om meer fooi te krijgen. Dat is ook logisch, want het basissalaris van een serveerster ligt echt heel laag en zij moeten het hebben van hun fooi. Logisch dat men dus overdreven aardig doet om ervoor te zorgen dat je meer fooi geeft. Ik vind dit eerlijk gezegd helemaal niet zo vervelend. Ik word liever overdreven aardig behandeld in een restaurant dan op de grove en afstandelijke manier zoals dat vaak in Nederland gebeurt. Ik moet dan ook altijd weer wennen als ik in Nederland uit eten ga. Ik ben ooit gaan eten in San Diego met mensen die ik daar kende. We gingen eerst naar de San Diego Zoo en vervolgens Thais eten in één van de restaurants in het Gaslamp District. Aan het einde van de dag wilden ze er niets van weten dat ik een deel wilde betalen, dat was echt een belediging blijkbaar... Over gastvrijheid gesproken!

Wat is de leukste activiteit die je gedaan hebt?

De leukste activiteit die ik heb gedaan is denk ik de helikoptervlucht boven de Grand Canyon. Ik was in eerste instantie een beetje teleurgesteld door het massatoerisme in de Grand Canyon dat ik toch wel een beetje teleurgesteld naar mijn hotel terugkeerde. Ik baalde er natuurlijk ook een beetje van dat het niet helemaal aan mijn verwachtingen voldeed en daarom ben ik in het hotel gaan vragen naar andere opties. Ik was er te kort om de canyon in te gaan met een wandeling, maar daar adviseerde men om een helikoptervlucht te boeken. Ik heb eigenlijk direct gebeld met Papillon, het bedrijf dat helikoptervluchten boven de Grand Canyon organiseert. Dat kostte mij zo'n €200,-, maar het was het echt waard. Ik had een plekje naast de piloot en de vloer van de helikopter was van glas (alleen op de plaats van de co-piloot). Ik had dus echt het beste uitzicht op de Grand Canyon van iedereen!

Zijn er dingen die je minder leuk vond?

Er zijn altijd dingen die minder leuk zijn. Zo ben ik een enorme fan van lekker eten en kan ik in Spanje of Italië echt genieten van de verse maaltijden en de lekkere glazen wijn. Eten in de Verenigde Staten is gewoon anders. Het is niet goedkoop en over het algemeen niet erg gezond. Je kunt wel gezonde maaltijd vinden hoor, maar dan eet je veelal dezelfde salades in dezelfde restaurants. Ik merk de laatste jaren wel dat er een verandering plaats aan het vinden is en dat je steeds meer gevarieerde restaurants vindt. Zo staan er steeds vaker vegetarische gerechten op de kaart die over het algemeen toch iets gezonder zijn dan de grote hamburgermaaltijden die je eigenlijk in elk restaurant wel tegenkomt.

Afgelopen jaar at ik de lekkerste sushi die ik ooit had gegeten in de Verenigde Staten, midden in Colorado. Een staat die ver van de zee ligt en toch at ik er heerlijk (wel duur). Ook het drinken is niet alles hoor. Alles smaakt zoeter dan in Europa / Nederland. Ik ben niet zo'n zoetekauw, dus mij doe je daar niet zoveel plezier mee. Dit schijnt overigens niet alleen in de Verenigde Staten zo te zijn, want in Dubai was de 7Up die ik dronk ook echt niet te doen... Nog een nadeel is de hoge prijs voor een glas wijn in een restaurant, ondanks dat ze zelf wijn exporteren. Je betaalt voor een glas wijn vaak rond de zeven à acht dollar, terwijl een biertje vaak maar drie of vier dollar kost. Dat is wel jammer, want ik hou wel van een goed glas wijn!

Heb je een goede tip(s) om te overnachten?

Ik heb in weinig bijzondere hotels geslapen, maar ik kan iedereen aanraden om in de nationale parken zelf te slapen. De parken zijn vaak erg groot en het kost onnodig tijd om heen en weer te rijden. De meeste parken bezoek je meerdere dagen om alles te kunnen zien.  Het slapen in een park is wel een stuk duurder dan buiten het park, maar het is een unieke ervaring. Sterren kijken vanuit je tent in Yosemite of de bijzondere zonsopgang meemaken in Death Valley is toch net wat leuker als je er al bent. Je moet meestal wel maanden van tevoren reserveren, dus als je een reiziger bent die liever niet alles van tevoren  plant is het niet zo handig.

Je kunt in de VS overigens eigenlijk in alle accommodaties slapen die je tegenkomt. Ik slaap veel in motels. Motels zijn goedkoop en bevinden zich vaak op een handige plek naast of nabij een doorgaande weg. Niet altijd even gezellig, maar wel handig. De VS is toch veelal gericht op het gebruik van een auto, dus je zal er sowieso veel met de auto op uit trekken.

Wat zou je onze lezers zeker aanraden als ze naar de VS gaan?

Mijn ultieme tip als je naar de VS gaat? Geniet en haal er alles uit wat je eruit kan halen! Twijfel niet of je iets wel of niet moet doen, maar doe het! Je kunt beter spijt hebben van de dingen die je hebt gedaan dan spijt hebben van de dingen die je niet hebt gedaan. Daarnaast is de VS zoveel mooier als je van de gebaande paden afwijkt. Huur daarom een offroad auto en ga het land verkennen via de onverharde wegen. Dan leer je het land pas echt kennen!

Bedankt voor het delen van je ervaringen, tips en verhalen Sandra. Heel inspirerend!

Een rondreis maken door de Verenigde Staten kun je prima op eigen houtje regelen. Huur een auto of gebruik het openbaar vervoer. Voor wie minder tijd heeft of het gemak van een georganiseerde reis kan waarderen zijn er talloze reisorganisaties die rondreizen in de VS aanbieden.

Hieronder nog enkele schitterende foto's van Sandra!

Monument Valley

The Narrows Zion NP

Great Sand Dunes, Colorado

Yellowstone Nationaal Park

Top reizen naar Amerika

Mexico, Miami & Key West

Mexico, Miami & Key West

17 dagen
Individuele rondreis
Individuele rondreis
Geniet van zonovergoten stranden in Key West, het bruisende Miami en oude Maya-ruïnes en kristalhelder water in Tulum. Een reis naar deze prachtige bestemmingen is een perfecte combinatie van ontspanning en cultuur. Deze reis is de perfecte combinatie tussen relaxen en culturele sites bezoeken. Je start de reis in Miami en rijdt de prachtige route bij Key West. Vervolgens gaat de reis verder naar het veelzijdige Mexico. Via Cancun bezoek je het schier eiland van Yucatan en een van de zeven wereldwonderen Chitzen Iitza. Om de reis relaxt af te sluiten eindigen we deze reis in Cancun. Wij streven ernaar u de perfecte reis te bezorgen. En omdat iedereen uniek is en iedere wens anders, maken wij die bijzondere reis natuurlijk voor u op maat. Wij nemen u niet alleen mee naar prachtige bezienswaardigheden en de beste accommodaties, maar laten u proeven van de cultuur en natuur die de bestemming te bieden heeft.Persoonlijk advies, daar draait het om bij Travel Legends. Onze reisspecialisten gaan met u om tafel om de perfecte reis samen te stellen. Met behulp van contacten over de hele wereld ontvangt u uw reis op maat, met de hoogste kwaliteit voor de beste prijs. Wij willen altijd net iets meer bieden, kijken net iets verder en zetten graag een stapje meer. Daardoor kunt u zorgeloos op reis gaan.Niet alleen wij nemen u graag mee op een onvergetelijke reis, wij introduceren u aan de locals die hun ervaringen en tips graag delen. Zij zien dagelijks met eigen ogen de vele plekken en eigenschappen die deze landen te bieden hebben en hebben de regio voor altijd in hun armen gesloten. U kunt zich geen betere gids wensen!

Reisorganisaties met reizen naar Amerika

Meer blogs over Amerika

Beoordelingen van Amerika

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.9
Cultuur
7.8
Stranden
7.5
Steden
8.7
Eten & drinken
8
Activiteiten
8.8