Home
Blog
Bestemmingen
6 Praktische tips voor het plannen van je Cuba reis

6 Praktische tips voor het plannen van je Cuba reis

op 2 januari 2020
5 minuten leestijd
6 Praktische tips voor het plannen van je Cuba reis

Met een oldtimer door Havana cruisen. Die beroemde Cubaanse sigaren roken met een Cuba Libre in de hand en vrolijke salsa op de achtergrond. Of even heerlijk bijkomen aan een van de tropische witte stranden.

Cuba is een bestemming die nog steeds tot de verbeelding spreekt. Want nog altijd vaart dit Caraïbische eiland een geheel eigen koers. De economie mag dan hobbels vertonen, met het groeiende toerisme zit het wel goed en ook de gewone bevolking pikt daar een graantje van mee.

Hoe haal je nou als individuele reiziger het meest uit je Cuba rondreis, hoe bereid je je voor, waar moet je aan denken? Dariel is Cuba reisexpert bij Local Hero Travel en woont in Trinidad. Hij kent Cuba als geen ander en deelt zijn tips voor het plannen van een rondreis naar Cuba.

1. Boek je Cuba reis op tijd

Dariel: ‘Nu Cuba en Amerika de banden weer hebben aangehaald, willen veel reizigers nog snel het échte Cuba zien. Ook al verandert Cuba echt niet zo snel, het zorgt er wel voor dat het toerisme in rap tempo is toegenomen. Daardoor is er regelmatig een tekort aan huurauto’s en zijn de goede casa’s snel vol. Kortom, Cuba is populair en daardoor is het slim je reis op tijd vast te leggen. Laat je niet afschrikken door deze populariteit, want ondanks dat je niet de enige reiziger bent, zijn er genoeg kleinschalige plekken te bezoeken. En, Cuba heeft echt een eigen identiteit’.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

2. Met de lijnbus of huurauto op pad?

Dariel: ‘Wil je wat van het echte Cuba zien, dan moet je een rondreis over het eiland maken. Dat kan per bus of met een huurauto. De meeste reizigers huren een auto, een prima manier om te reizen. Meestal zijn dat goed onderhouden Japanners. Oldtimers huur je alleen met chauffeur voor een korte rondrit, je rijdt er niet het eiland mee over. Als gezegd komt het regelmatig voor dat de huurauto’s op Cuba “op” zijn. Er is dan geen enkele auto meer te krijgen op het eiland. Laat dit dus niet op het laatste moment aankomen, maar regel je huurauto op Cuba minstens enkele maanden van tevoren, want het probleem is voorlopig nog niet opgelost. We zitten er elk weer jaar mee. 

Vind je het niet fijn om zelf te rijden? Dan zijn de lange afstandsbussen een comfortabel alternatief. En je zou het misschien niet verwachten, maar ze rijden verbazend goed op tijd. Je zult in tegenstelling tot andere landen nauwelijks locals ontmoeten in de bus, omdat ze voor de Cubanen te prijzig zijn. De lange afstandsbussen in Cuba worden vooral gebruikt door buitenlanders. Ik boek deze bussen voor mijn reizigers altijd op tijd, want ook dit kun je niet op de bonnefooi regelen. Dan zijn de trajecten vaak al vol’.

3. Wijk eens af van je route

Dariel: ‘De charme van een rondreis door Cuba is om zo nu en dan eens een andere afslag te pakken. Als je met een eigen huurauto reist is dat natuurlijk makkelijk. Een kleine omweg brengt je bij een suikerriet plantage of tabaksboerderij, een schoenfabriekje of een “roadside cantina’’, waar de chauffeurs van de Chevy’s op adem komen. Begroet de mensen en waarschijnlijk nodigen ze je uit om even te kijken in hun garage. Cuba leent zich hier perfect voor. Want het is een van de veiligste landen in Midden-Amerika. Spreek je geen Spaans? Laat je daar niet door tegenhouden, want ook met handen en voeten kom je een heel eind. Als ik vraag wat reizigers het meest is bijgebleven van hun reis, dan zijn het altijd dit soort spontane, ongeplande ontmoetingen. Wil je weer terug naar je uitgestippelde route? Dan pak je de landkaart er weer bij en vervolg je je weg’.

4. Casa particulares, homestay of resorthotel?

Dariel: ‘Waren er vroeger slechts enkele zogenaamde Casa Particulares, kamers bij de Cubanen thuis, nu is dat een complete sector geworden en zijn de beste casa’s eigenlijk bijna boetiekhotels. We werken met de betere selectie van de honderden casa’s die er zijn. De casa particular is te vergelijken met een comfortabele bed & breakfast en hebben vaak een centrale ligging. Leuke bijkomstigheid: slapen in de Cubaanse casas is vaak voordeliger dan slapen in de sfeerloze staatshotels. Dat geld kun je dan weer uitgeven aan een extra Cuba Libre, of twee! 

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

De leukste manier van overnachten in Cuba vind ik zelf een combinatie maken van middenklas hotels, gezellige casa’s bij mensen thuis en een luxe overnachting aan het strand. Het leukste van slapen bij de mensen thuis is dat je echt even deel uit maakt van een Cubaanse familie. Ze hebben vaak de beste tips van waar je moet zijn, maar ook kun je bij hun grote familie vaak wel terecht voor een excursie. Zo heb ik zelf in Viñales een paardrijtocht gemaakt via de neef van de broer van... Op privacy en sanitair comfort hoef je in casa’s trouwens ook niks in te leveren. Een beetje extra comfort aan het einde van je rondreis, sluit je vakantie wel in stijl af. De kleinschalige resort hotels zijn dan fijn, je hebt ze aan diverse stranden, ook buiten Varadero’.

5. Een ‘local’ time out

Dariel: ‘Alleen maar onderweg zijn om van a naar b te komen is natuurlijk zonde van je Cuba rondreis. Ga eens een uurtje paardrijden tussen de tabaksvelden, volg een salsa workshop, snorkel tussen de koraalriffen of maak een fietstocht per (vaak wat gammele) MTB. Er is teveel om op te noemen. Maar wil je écht in contact komen met de Cubanen en het lokale leven in Cuba? Dat is makkelijker en laagdrempeliger dan je denkt. Bij Local Hero Travel geloven we dat je rondreis pas écht bijzonder wordt als je de locals écht hebt ontmoet. 

Hoe leuk is het om op je rondreis een ochtend of een middag je werk, hobby of interesse te delen met een Cubaan met diezelfde passie? Ik bouw met plezier een dagdeel (denk aan 4 uurtjes) in je rondreis en zorg voor een Cubaanse begeleider/ster die Engels spreekt én die je ophaalt en terugbrengt bij je hotel. Liever minder georganiseerd? Aanschouw een potje tricktrack op straat, laat met een Mojito in je hand de wereld vanuit een lokaal muziekcafeetje aan je voorbij gaan of waai uit aan de Malecon, ik doe het zelf vaak genoeg. Meer tips hoe je je Cuba reis nog leuker kan maken? Bekijk hier mijn meet-the-locals in Cuba tips’.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

6. De beste reistijd voor Cuba

Dariel: ‘Tenslotte krijg ik vaak de vraag wat de beste reistijd is voor Cuba. Het droge seizoen loopt van oktober/november tot mei. Van mei tot en met september is het de natte tijd. Het regent dan regelmatig, maar de buien zijn kort en vooral aan het eind van de dag. Het is wat klammer in die tijd, maar ja je bent in de tropen! We krijgen juist in deze tijd wel de meeste reizigers uit Europa. En dat kan ook prima, want Cuba is met zo’n 27 ˚C eigenlijk het hele jaar door prima te bereizen. 

Wil je mijn hulp bij het plannen van jouw individuele Cuba reis? Zodat je het zelf allemaal niet hoeft uit te zoeken en te plannen? Via de website van Local Hero Travel kun je mij je wensen doorgeven. Ook vind je hier verschillende Cuba voorbeeldreizen voor de inspiratie’.

Top reizen met Local Hero Travel

Meer blogs over Local Hero Travel

Beoordelingen van Local Hero Travel

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Accommodatie
9.3
Vervoer
9.3
Reisleiding
9.7
Prijs / Kwaliteit
9.3
Algemeen
9.5