Home
Blog
Bestemmingen
Maak nú een reis door authentiek Cuba – voordat het te laat is

Maak nú een reis door authentiek Cuba – voordat het te laat is

op 11 februari 2015
2 minuten leestijd
Maak nú een reis door authentiek Cuba – voordat het te laat is

Er is geen ander land ter wereld dat op Cuba lijkt. Cuba is uniek. Hier vind je geen reclame, neonborden of merken. Wél oude Amerikaanse auto’s, fotogenieke vervallen straten, lokale sigarenmakers en het gevoel alsof je een grote stap terug in de tijd hebt gezet. Wil je het oorspronkelijke Cuba nog zien, dan moet je nu gaan. Want nu de Verenigde Staten en Cuba hun diplomatieke betrekkingen gaan herstellen zal het land snel veranderen.

Cuba was al langer langzaam in verandering, maar het lijkt erop dat er nu grotere ontwikkelingen gaan plaatsvinden. Na ruim vijftig jaar hebben Amerika en Cuba besloten om hun diplomatieke betrekkingen te herstellen. De Amerikaanse economische boycot wordt opgeheven en reizen tussen de landen wordt makkelijker. Dat betekent dat de Amerikanen straks eindelijk met eigen ogen Cuba kunnen zien. Natuurlijk zijn dit goede ontwikkelingen voor de Cubanen. Maar voor reizigers die het oorspronkelijke Cuba willen bekijken, is het zaak om het eiland zo snel mogelijk te bezoeken. Dan zie je het nog zoals het de afgelopen vijftig jaar onder de Castro’s was: zonder commercie en met alles wat Cuba zo uniek maakt.

Tijdreis

Reizen door Cuba is een soort tijdreis. Zodra je Havana inrijdt, voel je het. De vervallen straten. Melancholische Cubaanse muziek die uit een raam klinkt. De oude Amerikaanse auto’s. Pleintjes waar muzikanten jammen. Kinderen die honkballen op straat. De sfeer in Cuba is uniek. Er is niets fijner dan op een terrasje te gaan zitten en met een mojito in de hand te genieten van het dagelijkse leven op straat. Havana is daar erg geschikt voor, net als het stadje Trinidad aan de zuidkust. Hier vind je het Cuba waar je van droomde: smalle straatjes met kinderkopjes, kleurrijke koloniale huisjes, cowboys die door over het centrale plein galopperen en overal muziek. Ga ’s avonds naar de trappen van het Casa de la Musica, waar goede bands spelen en waar de locals hun geweldige salsamoves showen.

Karstbergen en witte stranden

Niet alleen heeft Cuba heel veel te bieden op het gebied van cultuur, ook qua natuur is er genoeg te beleven. De karstbergen rondom tabaksdorpje Vinales zijn spectaculair en ook eco-natuurreservaat Las Terrazas is prachtig. Zoek je iets heel speciaals, dan is Baracoa in het oostelijke puntje van Cuba een aanrader. Dit plaatsje wordt omringd door stomende jungle en de ‘tafelberg’ El Yunque. Dit gebied is lang afgesloten geweest van de rest van het eiland en de cultuur is dan ook uniek. Natuurlijk heeft Cuba ook volop witte stranden, met wuivende palmbomen en een turquoise zee. Het onderwaterleven is erg de moeite waard, dus een snorkel- of duiktripje is een must.

Slapen bij mensen thuis

Op Cuba is het makkelijk om in contact te komen met de locals. Op verschillende plaatsen kun je logeren in een casa particular, een perfect alternatief voor de ongezellige staatshotels van Cuba. In een casa particular logeer je bij een Cubaans gezin. Je hebt je eigen kamer en badkamer, dus met je privacy zit het wel goed. Tegelijk krijg je de kans om kennis te maken met het dagelijkse leven in Cuba. En met de kookkunsten van je gastvrouw, want je eet nergens beter dan bij mensen thuis. Een goed alternatief zijn overigens de paladars, restaurants die gerund worden door Cubaanse families.

Zelf rijden

Wil je zoveel mogelijk van Cuba zien, huur dan een auto. Het is rustig op de Cubaanse wegen, ze zijn over het algemeen in goede staat en het is niet moeilijk om de weg te vinden. Zo kun je het land op je eigen tempo bereizen en stoppen waar je maar wilt. Ideaal om Cuba van dichtbij te leren kennen.

Zo reis je door Cuba

Wil je het echte Cuba gaan ontdekken? Bekijk dan het aanbod van Better Places. Dit platform verbindt reizigers en lokale reisprofessionals, zodat je in overleg met een lokale expert je ideale reis kunt samenstellen. Authentieke ervaringen en verantwoord reizen staan bij Better Places centraal. Bovendien is Better Places gespecialiseerd in overnachtingen in Casas Particulares.

Tekst en foto’s: Karlijn Meulman

Top reizen met Better Places

Meer blogs over Better Places

Beoordelingen van Better Places

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Accommodatie
8.6
Vervoer
8.9
Reisleiding
9.2
Prijs / Kwaliteit
8.8
Algemeen
9.1