Home
Blog
Algemeen
Rondreis Europa: Welke bestemming kiezen? Tips + Routes!

Rondreis Europa: Welke bestemming kiezen? Tips + Routes!

op 21 februari 2024
7 minuten leestijd
Maak een rondreis Europa en verras jezelf!
Maak een rondreis Europa en verras jezelf!

Zin in een avontuurlijke rondreis door Europa, maar weet je nog niet zeker waar naartoe? Dan hebben we alvast 5 schitterende reizen voor je op een rijtje gezet! Ontdek een andere kant van Europa, neem je wandelschoenen mee en reis af naar verborgen parels op het continent! Genoeg inspiratie voor je volgende vakantie!

België en Frankrijk voor natuur en geschiedenis 

We beginnen dicht bij huis, en het westen van Europa is prima te bereiken. Je kunt met je eigen auto op reis, maar ook het treinnetwerk wordt steeds uitgebreider. België en Frankrijk zijn populaire vakantiebestemmingen, maar ook hier zijn veel verborgen parels te ontdekken. Zo kun je je reis beginnen langs de Belgische Kust. Vanuit Knokke-Heist trek je via Blankenberge en Oostende langzaam aan naar het zuiden. Geniet van een lange strandwandeling of ontdek de vele bunkers langs de kust. Atlantikwall Raversyde is perfect voor geschiedenisliefhebbers!

Strand bij Knokke
Strand bij Knokke

En deze geschiedenis gaat verder in het noorden van Frankrijk. Zo is de Slag om Duinkerke een belangrijk moment in de Tweede Wereldoorlog, en in de stad kun je meerdere oorlogsmonumenten bezoeken. In Normandië leer je nog meer over D-Day en hier kun je de bekende stranden Juno Beach en Omaha Beach bezoeken. Langs dit deel van de Franse kust zijn bovendien veel mooie kustplaatsen te vinden. Voorbeelden zijn Houlgate, Cabourg en Deauville.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Trek je liever de natuur in? Rij dan richting Le Havre om de kustlijn van Étretat te bewonderen. De witte krijtrotsen zijn prachtig om te zien en langs zee lopen mooie kustpaden. Of ontdek de wonderschone Côtes-d'Armor, waar je de bekende Smaragdkust kunt aanschouwen. De ruige rotsen en unieke kustlijn zijn tussen Cancale en Kaap Fréhel te vinden. Als laatste is de omgeving van Vannes de moeite waard. Vanuit de stad maak je eenvoudig uitstapjes naar de Megalieten van Carnac, het natuurreservaat van Brière en het eiland Belle-Île-en-Mer.

Roemenië en Bulgarije voor ruige landschappen, beren en pittoreske steden

Voor nog minder bekende wegen zit je in de landen aan de Zwarte Zee goed! Je moet hier iets voorzichtiger zijn met autorijden, maar Roemenië en Bulgarije zijn twee landen waar ontzettend veel te zien is! Begin bijvoorbeeld in de Bulgaarse hoofdstad Sofia, waar het Nationaal Paleis een opvallende verschijning is! Vanuit de stad maak je eenvoudig uitstapjes naar het natuurreservaat Vitosha en het nationaal park Rila. Hier kun je het bekende Rila Klooster bezoeken, een aanrader! 

Sofia de hoofdstad van Bulgarije
Sofia de hoofdstad van Bulgarije

Ook Plovdiv is de moeite waard, een stad vol geschiedenis! De oude stad heeft schitterende gebouwen en het hoogtepunt is het Romeins theater. Ten zuiden van Plovdiv is het Rodopegebergte een avontuurlijke bestemming. Onder de ruige Trigrad kloof of bewonder de prachtige Yagodinska grot! Ben je toe aan een strandvakantie? Bourgas, Nesebar en Varna zijn bekende badplaatsen aan de Zwarte Zee.

Kasteel in Transylvanië
Kasteel in Transylvanië

In Roemenië kun je op zoek gaan naar wilde beren! Deze leven in de Karpaten waar je bij uitstek goed kunt wandelen. Wel even uitkijken dus! Een observatiehut biedt uitkomst om de wilde dieren van een afstandje te bekijken. Met name vanuit Brasov worden excursies met een boswachter aangeboden. Bovendien is dit een leuke stad om te bezoeken! Sibiu ligt in de buurt van de Zevenburgse Alpen, en deze stad is een prima uitgangspunt om dit deel van Transsylvanië te bezoeken. Vanuit Cluj-Napoca kun je het westen van het land bezoeken. Hoogtepunten zijn onder andere Scărișoara, Ionele's Door Cave en Rimetea.

Noord-Macedonië, Albanië en Montenegro voor een vakantie in de ruige natuur

Bij Zuid-Europa denk je al snel aan Spanje en Italië, maar als avonturier zijn landen als Albanië en Noord-Macedonië echte aanraders! Begin je reis bijvoorbeeld in Noord-Macedonië! Het land staat nog niet echt op de kaart als toeristenbestemming, maar er is van alles te zien! Zo ontdek je in de hoofdstad Skopje veel Ottomaanse en Byzantijnse gebouwen. En na een rit met de kabelbaan van Vodno heb je een schitterend uitzicht! De stad Ohrid is het bekendst en het ligt aan het meer dat de grens met Albanië deelt. Er zijn onwijs veel kerken te vinden in dit stadje en een groot deel van de binnenstad staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst!

Ohrid in Noord-Macedonië
Ohrid in Noord-Macedonië

Ook in Albanië is een bezoek aan het Meer van Ohrid een aanrader. Zo kun je prachtige wandelroutes vinden vanuit het dorpje Pogradec. Het grootste meer van de Balkan is echter het Skadar Meer in de buurt van Shkodër. Maak hier een mooie boottocht en ga op zoek naar pelikanen! Een ander hoogtepunt in de natuur is Syri i Kaltër. Het is één van de bekendste plekken in het land en je weet niet wat je ziet. Het water is hier zó blauw! Het wordt zelfs het Blauwe Oog genoemd. Trouwens, voor een paar dagen strandvakantie zit je hier ook goed, want de Albanese Rivièra heeft paradijselijke stranden!

Verscholen strandje in Albanië
Verscholen strandje in Albanië

Nu kun je al twee weken in Noord-Macedonië rondreizen en twee weken in Albanië verblijven, maar mocht je nog tijd hebben, en een ander gaaf Balkan land willen bezoeken, dan is Montenegro zeker de moeite waard! Ontdek hier kustplaatsen als Stari Bar en Budva of bewoner het kleine eilandje Sveti Stefan. Andere hoogtepunten zijn het Ostrogklooster, het Nationaal Park Skadarsko Jezero en de Baai van Kotor. Of je nu één van deze drie landen kiest of allemaal, je gaat hier zeker weten een avontuurlijke rondreis maken!

De Baltische Staten voor een combinatie van steden en kust

Heb je Scandinavië als eens bezocht? Dan zijn er nog talloze andere landen in Noord-Europa te ontdekken! Wat dacht je bijvoorbeeld van een reis door Estland, Letland en Litouwen? De zogenaamde Baltische Staten zijn inmiddels populair voor een stedentrip, maar ook het landschap heeft veel te bieden. Je kunt zelfs vanuit Nederland hier met de auto naartoe rijden! Je bent wel al snel een paar dagen onderweg, maar je kunt wel een paar mooie plekken in Duitsland en Polen onderweg meepakken!

Uitzicht op het Trakai kasteel in Litouwen
Uitzicht op het Trakai kasteel in Litouwen

Zo kun je vanuit de hoofdstad van Litouwen, Vilnius, al heel makkelijk het Trakai Historisch Nationaal Park bereiken, en hier kun je gelijk het beroemdste kasteel van Litouwen bezichtigen. De Kruisheuvel in de buurt van Šiauliai is een andere trekpleister, een bedevaartsoord vol Mariabeeldjes en kruisen. Wil je de mooie stranden bezoeken? Dan is de Koerse Schoorwal een aanrader. Het gebied zit bovendien vol vogels!

Plein in de stad Riga
Plein in de stad Riga

Ook in Letland geniet je met volle teugen van de natuur. Ga bijvoorbeeld naar het nationaal park Slītere waar de wandel- en fietsroutes je door de bossen en langs het strand voeren. De hofstad Riga staat onder andere bekend om de Jugendstil-architectuur, en het kasteel van Riga staat er prachtig bij! Wil je nog verder naar het noorden? Bij het nationaal park Soomaa in Estland kijk je je ogen uit! Het moerasgebied heeft talloze routes en weides. Daarnaast zijn er ruim 1500 eilandjes te ontdekken zoals Saaremaa en Hiiumaa. Zoals je ziet bieden de Baltische Staten een prachtige combinatie van natuur, cultuur en strandvakantie! 

IJsland voor een avontuurlijke rondreis 

Als je op zoek bent naar een natuurbestemming, dan kun je in IJsland behoorlijk wat plekjes afvinken! Van gletsjers tot vulkanen, en ruige rotsen tot rustgevende hotsprings. IJsland is uniek en heeft veel te bieden voor de avontuurlijke reiziger! Vanuit de hoofdstad Reykjavik kun je al heel wat leuke excursies boeken en uistapjes naar de Blue Lagoon en Golden Circle zijn prima te ondernemen. Zelfs de zuidkust en het schiereiland Snæfellsnes kunnen vanuit de stad ontdekt worden!

De natuur in IJsland is waanzinnig mooi
De natuur in IJsland is waanzinnig mooi

Voor het ultieme avontuur is het echter een aanrader om een 4X4 te huren en het eiland rondom te bereizen. Zo kom je op echte afgelegen plekken als de Vestfirðir (Westfjorden), het stadje Húsavík aan de noordkust en Stuðlagil Canyon richting het oosten. Vergeet niet de Skaftafell Gletsjer te bezoeken, de grootste gletsjer van Europa! Je kunt hier een gletsjerwandeling maken of een boottocht maken op meren als Jökulsárlón en Fjallsárlón. Ervaringen die je niet snel zal vergeten!

Het Noorderlicht spotten in IJsland
Het Noorderlicht spotten in IJsland

De IJslandse ringweg is 1.332 kilometer lang en je doet er minimaal 2 tot 3 weken over. Drie tot vier weken is ideaal om het grootste deel van het land te ontdekken. Zo kun je ook af en toe een dagje niets doen, of een gave wandeling maken langs hoge pieken en denderende watervallen! In de wintermaanden zijn lang niet alle wegen begaanbaar, maar dan geniet je wel weer volop van het Noorderlicht!

Reistips

Alle bovenstaande bestemmingen gaan voornamelijk langs de buitengebaande paden. Voor zo’n avontuurlijke reis is het dan ook belangrijk een goede reisverzekering en annuleringsverzekering af te sluiten! Zo ben je op-en-top verzekerd als er iets mis gaat. Hou er ook rekening mee, dat je voor sommige sportieve uitstapjes een extra verzekering nodig hebt. Mocht je gaan skiën in Bulgarije, hiken in Albanië of kitesurfen in België is het verstandig deze extra verzekering af te sluiten. Wat je ook kunt doen is een doorlopende reisverzekering nemen, want dan ben je altijd verzekerd als je op reis gaat. Handig dus!

Veel Europese landen hanteren tegenwoordig de euro, maar verder van huis moet je vaak geld inwisselen. Neem van huis alvast lokale valuta mee, of doe dit in het land zelf. Ga je pinnen? Dan is het vaak verstandig om dit bij een geregeerde bank te doen. Vaak zijn de wisselkoersen iets gunstiger en bovendien is het binnen het bankgebouw veiliger. 

Welke Europese bestemming ga jij ontdekken?
Welke Europese bestemming ga jij ontdekken?

Vanuit Nederland kun je al heel wat landen snel met de auto bereiken, en het netwerk van treinen en bussen wordt ook steeds uitgebreider. Natuurlijk is vliegen ook mogelijk, en als je een echte avontuurlijke reis wilt maken, is autohuur zeker een aanrader. In alle Europese landen is bovendien een ruim aanbod aan excursies en rondreizen te boeken. Zo ga je ontspannen op pad, terwijl je wel hele unieke bestemmingen kunt bezoeken.

Veel van deze avontuurlijke bestemmingen zijn nog vrijwel onontdekt, maar in de zomermaanden is het vaak een tikkie drukker. Wil je de hitte van de zomer vermijden? Dan zijn IJsland en Noord-Europese landen ideaal! Als je bekende trekpleisters wilt bezoeken is het najaar tot en met het voorjaar vele malen rustiger. Let er wel op, dat in de winter veel Europese landen onder een laag sneeuw bedekt liggen. Dit is natuurlijk perfect voor een wintersportvakantie, maar minder geschikt voor hiken en reizen met de auto.

Wat vind jij van deze avontuurlijke rondreis bestemmingen in Europa? Hopelijk zit er veel inspiratie tussen voor jouw volgende vakantie! Is er nog zoveel moois te ontdekken op dit continent!

Meer blogs