Home
Blog
Bestemmingen
Roadtrip Duitsland: route en tips voor 2 weken

Roadtrip Duitsland: route en tips voor 2 weken

op 31 augustus 2020
4 minuten leestijd
Roadtrip Duitsland: route en tips voor 2 weken

Duitsland telt tal van gevarieerde en romantische autoroutes. Met deze acht tips combineer je de mooiste trajecten en ga je goed voorbereid op pad.

Duitsland bestaat uit zestien deelstaten en biedt voor ieder wat wils. Elke deelstaat heeft iets unieks, ook zijn ze goed verbonden met elkaar middels een uitgebreid wegennetwerk. Een leuke bijkomstigheid is natuurlijk dat de Duitse autobahn op veel plekken geen maximumsnelheid kent. Hoewel je het gaspedaal dus volledig a la Max Verstappen in kunt trappen, raden we je aan het rustig aan te doen. Duitsland wordt namelijk geroemd om zijn grote dichtheid aan natuur- en cultuurschatten. Stop onderweg geregeld voor een wandeling, een boottocht over een van de Duitse rivieren en ervaar de magie van het glooiende, groene landschap. Combineer de volgende zes routes naar eigen wens en creëer zo je eigen twee weekse droomtrip. Lees ook wat je verplicht moet meenemen in de auto en met welke regels je rekening hebt te houden. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

1. Routetip: Met de auto door Beieren

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Wie Beieren doorkruist, waant zich in een sprookje. Hoge bergtoppen, mystieke meren en kastelen tekenen het landschap. Rijd in vier dagen van München naar het zuidelijkste deel van Beieren. Na eerst München verkent te hebben, met onder andere het voormalige koninklijke paleis, de Marienplatz, het uitzicht vanaf de toren van de St. Peter’s kerk en het Neues Rathaus, rijd je de sprookjesburchten tegemoet. Bewonder onder andere kasteel Neuschwanstein en sla ook de kastelen van Hohenschwangau en Linderhof niet over. Ontspan aan de Walchensee en maak een tussenstop bij de Tegernsee, wat een van de schoonste meren is in Beieren. 

2. Routetip: Het mooiste van de Moezel

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Combineer je autovakantie met prachtige wandeltochten. Deelstaat de Moezel is daarvoor uitermate geschikt. Rijd in twee dagen van Koblenz naar Trier en stop onderweg voor zowel bijzondere stads- als natuurwandelingen. Je kunt uiteraard ook langer de tijd nemen en het gebied verkennen middels een boottocht over de Moezel. Bezoek in ieder geval Burg Eltz vlak bij Koblenz alvorens je richting Cochem, Traben-Trarbach en Bernkastel-Kues gaat. Onderweg verbaas je je over het ene fraaie uitzicht na het andere. Het is niet verwonderlijk dat dit traject ook wel ‘de panorama-route’ genoemd wordt.

3. Routetip: Romantisch touren langs de Rijn

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Ook rijden langs de Rijn kunnen we je van harte aanbevelen. Start bijvoorbeeld in Köln en rijd in gemiddeld drie dagen richting Rüdesheim langs de belangrijkste hoogtepunten van deze bekende rivier. Je passeert tal van wijngaarden, burchten en pittoreske plaatsjes op de route. Stop in Bonn voor onder andere een bezichtiging van het Kurürstliches Schloss en het geboortehuis van componist Ludwig Beethoven. Verderop, vlak bij Koblenz, is fort Ehrenbreitstein een must see. Ook de Loreley is prachtig. Deze 132 meter hoge rots vind je langs de rechteroever van de Rijn, bij de Duitse stad Sankt Goarshausen. Tip: beklim de rots voor een wijds uitzicht dat je nog lang zal heugen. 

4. Routetip: Ontdek het noorden van Duitsland

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

De Nordische UNESCO-Route verbindt de deelstaten Nedersaksen, Bremen,  Sleeswijk-Holstein en Mecklenburg-Voorpommeren. Rijd van de Waddenzee naar de culturele hoogstandjes van Bremen, Lübeck, Wismar en Stralsund. Bezoek de Dom van Bremen, struin door de hofjes van Lübeck, snuif de oostzeelucht naar binnen in Wismar en ga naar het Ozeaneum in Stralsund. Het is een spannend traject dat meer te bieden heeft dan je vooraf mogelijk denkt. Laat je verrassen!

5. Routetip: Rijd de Eifelroute

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Nog meer burchten, kerken en oude stadjes vind je in het Duitse Eifelgebied. Ten noorden van de Moezel en ten westen van de Rijn is dit een regio die veel toeristen aantrekt. Rijd van Aachen naar Bonn en daal af naar het pittoreske Prüm en Daun. Ook de abdij Maria Laach richting het noordoosten wil je meepakken op de route. Onderweg worden hoogvlaktes afgewisseld met slenken, kalksteen, vulkanische resten, boslandschappen, akkers, weiden en wijngaarden. Aan variatie in landschappen ontbreekt het je hier niet!

6. Routetip: doorkruis de Duitse Alpen

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

De Deutsche Alpenstrasse telt 450 kilometer en ontelbaar veel haarspeldbochten. Slinger je weg van Lindau aan de Bodensee naar Schönau aan de Königssee. Onderweg word je getrakteerd op authentieke kloosters, waanzinnige uitzichten en mystieke burchten. De meest serene bergmeren, glooiende heuvels, weides en machtige toppen geven de bezienswaardigheden een nóg uniekere sfeer. De 2962 meter hoge Zugspitze, Schloss Neuschwanstein en de Sylvensteinsee zijn drie niet te missen hoogtepunten op dit traject. 

Neem dit mee onderweg!

Hoewel de grenzen open zijn en je zo in Duitsland bent, is het wel verstandig om de volgende zaken mee te nemen: een milieusticker, een gevarendriehoek, een veiligheidshesje voor iedere inzittende en een verbanddoos. Wie deze vier dingen bij voorbaat in zijn auto legt, leeft netjes de Duitse regels na en komt nooit voor verrassingen te staan. Ook niet wanneer je onverhoopt een keer stil staat of aangehouden wordt door de politie. Misschien spreken deze vier zaken voor zich voor je en misschien voelt het juist wat betuttelend. De Duitsers hechten er echter waarde aan. Nog een extra noot: ga je naar Duitsland in winterse omstandigheden? Zorg dan voor winterbanden. Ook dat is een verplichting.

Zorg voor deze rij- en reisdocumenten

Naast het meenemen van een milieusticker is een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart nodig om door Duitsland te reizen. Als vanzelfsprekend is het daarnaast een vereiste om je rijbewijs op zak te hebben. Een internationaal rijbewijs is niet nodig. Wanneer je met je eigen auto rondtoert, zorg dan dat je je kentekenbewijs meeneemt. Huur je een auto in Duitsland? Let dan op de eventuele specifieke eisen van verhuurbedrijven. Zo kan er bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd gesteld worden of een minimum aantal jaren dat je het rijbewijs in het bezit hebt leidend zijn. Vraag daarom altijd vooraf naar de voorwaarden.

Heb je de verplichte zaken op zak, voldoe je aan eventuele eisen en heb je je route uitgestippeld? Klik dan je autogordels vast en ga het avontuur tegemoet!

Top reizen naar Duitsland

Reisorganisaties met reizen naar Duitsland

Meer blogs over Duitsland

Beoordelingen van Duitsland

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
7.4
Cultuur
7.5
Stranden
n.v.t.
Steden
7.9
Eten & drinken
7.6
Activiteiten
7.6