Home
Blog
Bestemmingen
De 15 mooiste plekken van Rijnland-Palts

De 15 mooiste plekken van Rijnland-Palts

op 4 september 2020
3 minuten leestijd
De 15 mooiste plekken van Rijnland-Palts

Rijnland-Palts is een ideale vakantieregio. Deze vijftien locaties vind je dicht bij huis, laten je toch in het verre buitenland voelen en zijn te mooi om over te slaan.

In het westen van Duitsland ligt de deelstaat Rijnland-Palts die geroemd wordt om zijn wijn en wandelmogelijkheden. Maar liefst 70 procent van de Duitse wijnen wordt geproduceerd in dit gebied. Proef dan ook zeker een glaasje! Vooral in combinatie met kaas en worst, waar tevens een overvloed aan is in deze streek. Wandelen doe je hier op velerlei unieke manieren. Duik de geschiedenis in, wandel langs rivieren, ontdek mystieke bossen, geniet van bizarre uitzichten, bezoek imposante burchten en kom tot rust in de zacht glooiende middelgebergten. Deze vijftien plekken gaan je sowieso verbazen in het sprookjesachtige decor van Rijnland-Palts.

1. Hangbrug Geierlay

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Om maar meteen letterlijk met een hoogtepunt te beginnen, is Hangbrug Geierlay niet te missen. Deze voetgangersbrug hangt tussen Mörsdorf en Sosberg en kan kosteloos bewandeld worden. Met een lengte van 360 meter is het een van de langste hangbruggen van Duitsland. Overwin je hoogtevrees en geniet van het magische vergezicht!

2. Saarschleife

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Nog zo’n bijzonder uitzicht vind je bij Saarschleife. Klim simpelweg naar het uitkijkpunt óf wandel het hele boomkronkelpad. Van beiden krijg je geen spijt. Er staat je een waanzinnig uitzicht te wachten waarbij een kleurenpalet aan groen en de kronkelende rivier de Saar de hoofdrol spelen! 

3. Saarburg

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Noordelijk gelegen aan rivier de Saar vind je het pittoreske Saarburg. Een kleine waterval en legio bruggetjes sieren het centrum. Dwaal door de gezellige winkelsteegjes en smul op een van de terrassen. Sereen genieten, kun je hier als de beste. 

4. Eifelsteig

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Dit lange afstandswandelpad loopt in vijftien etappes, van veertien tot achtentwintig kilometer, van de Akense wijk Kornelimünster naar Trier. Het pad wordt als een van de mooiste wandelroutes van Duitsland gezien. Ga op dagavontuur óf pak een lichte rugzak in voor meerdere dagen. Waar je ook voor kiest, zorg voor voldoende water en houd je camera gereed want de vergezichten zijn waanzinnig! 

5. Het Moezeldal

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

De diepe en breed ingeslepen rivierbedding in het Eifel- Hunsrück plateau, tussen Trier en Koblenz, is bij het grote publiek bekend als het Moezeldal. Verken het gebied met een bootje en zie hoe de hellingen van het dal vol staan met wijngaarden. Naast een veelzijdig natuurlandschap vind je er ook tal van romantische dorpen en kastelen. Het plaatsje Cochem en Burg Eltz zijn daar spraakmakende voorbeelden van. 

6. Traben-Trarbach

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

De regio Traben-Trarbach kenmerkt zich vooral door zijn jugendstil-uitstraling. Laat de romantische sfeer aan de Moezel tot je komen of ga juist voor een spannende ontdekkingstocht in de keldergewelven.

 7. Trier

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Het is niet voor niets dat Trier ook wel het ‘tweede Rome’ genoemd wordt. Voorheen was het een belangrijk knooppunt in het Romeinse Rijk. Dat is vandaag de dag nog steeds te zien. Struin door het oude stadscentrum, bezichtig het amfitheater, de keizerlijke thermen en de bekende stadspoort Porta Nigra.

8. Mainz

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Nog zo’n historisch hoogtepunt is Mainz. Het is de hoofdstad van Rijnland-Palts en voorzien van interessante barokke bouwwerken en musea. Loop langs grote fonteinen, pleintjes en kerken. Zo zijn Dom St. Martin en Kurfürstliches Schloss niet te missen hoogtepunten. Ook het Gutenberg Museum is een visite meer dan waard!

9. Koblenz

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Koblenz is groen, gezellig en sprookjesachtig. Bekijk de stad vanuit de kabelbaan en stap uit bij Festung Ehrenbreitstein. Dwaal door het stervormige fort en geniet van het uitzicht over de stad. Bewonder schilderkunst uit het Rijnland in het Mittelrhein-Museum, breng een bezoek aan Schloss Stolzenfels en ga naar de Sint Kastor Basiliek.

10. Deutsches Eck

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

De Deutsches Eck noemen we graag apart. Rivieren de Moezel en de Rijn komen hier namelijk samen, wat maakt dat dit punt een van de belangrijkste trekpleisters is van Koblenz. Er gaat een behoorlijke natuurkracht gepaard met het samenkomen van beide wateren. Ook hebben de rivieren ieder een eigen waterkleur en stromen ze samen verder in een nieuwe kleur. Dit is heel mooi om met eigen ogen te zien!

11. Idar-Obenstein

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Idar-Obenstein is een idyllische plek en vooral bekend om zijn edelstenen. Zoek je eigen edelstenen in de edelstenenmijn en neem een kijkje bij de talloze juweliers en edelsteen-boetieks. Gegarandeerd dat je in de verleiding komt om een prachtsteen mee naar huis te nemen.

12. Nurburgring

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Het is misschien een vreemde eend in deze opsomming. Toch is dit autocircuit het noemen waard. Met je eigen auto of motor over de Nordschleife van de Nürburgring rijden, is namelijk een bijzondere ervaring. Helemaal te midden van de onoverzichtelijke bochten, verborgen bergtoppen en sterke dalingen en hellingen in het wegdek. Ondanks de uitdagingen is het een must do, want het traject staat bekend als een van de mooiste landwegen ter wereld. 

13. Marksburg

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Vlak bij Braubach en Koblenz vind je het slot Marksburg. Deze middeleeuwse burcht ligt langs de oevers van de Rijn en verkeert nog in zijn authentieke staat. Door zijn omvangrijke verdedigingswallen, een stevige poortconstructie als ook door de tactische ligging op een berg is dit kasteel nooit noemenswaardig aangevallen.

14. Westerwald

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Het Westerwald is een fraai bebost laaggebergte in Rijnland-Palts. Wandel van klooster naar klooster in dit gebied en bezoek het Nister dal. Overal waar je hier komt vind je keramiek in de vorm van kruiken, tegels, porselein en bijzondere kunstwerken. Houd je van een langer avontuur? Dan is de meerdaagse wandeltocht Westerwald-Steig een aanrader!

15. Rheinhessen 

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Als wijnliefhebber zit je gebakken in het Rheinhessen-gebied. Je combineert een lekker glaasje druivensap gemakkelijk met culturele en actieve avonturen. Ga bijvoorbeeld naar de Katharinenkirche in Oppenheim, aanschouw het keizerlijk paleis van Karel de Grote in Ingelheim en ga op expeditie door wijnkelders en kunstgalerieën.

Top reizen naar Rijnland-Palts

Reisorganisaties met reizen naar Rijnland-Palts

Meer blogs over Rijnland-Palts

Beoordelingen van Duitsland

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
7.4
Cultuur
7.5
Stranden
n.v.t.
Steden
7.9
Eten & drinken
7.6
Activiteiten
7.6