Home
Blog
Bestemmingen
15x De mooiste natuurgebieden in Duitsland

15x De mooiste natuurgebieden in Duitsland

5 minuten leestijd
15x De mooiste natuurgebieden in Duitsland

Een vakantie dichtbij huis en toch avontuurlijk? Ontdek de schitterende natuur van Duitsland!

Wedden dat jij de meeste van deze plekken nog niet hebt gezien? Waarschijnlijk wist je niet eens dat deze plekken zich in Duitsland bevinden. Wist jij dat de Oosterburen zulke mooie natuurgebieden hadden? Jetzt geht los!

1. Harz

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

De Harz is een van de meest noordelijk gelegen gebergtes van Duitsland. De hoogste berg hier is de Brocken (1142 meter hoog). Een deel van Harz is nationaal park. Omdat dit gebied van oudsher een mijngebied was, zijn er nog oude stoomtreinen te vinden. Maak een ritje langs de plaatsen Wernigerode, Nordhausen en Quedlinburg. Je kan ook de trein pakken voor een bergrit naar de Brocken. Verder is Harz een heus wandelparadijs. Er is zelfs een naakt wandelpad: de Harzer Naturistenstieg.

2. Moezel

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

De Moezel is een rivier die onder andere door Duitsland stroomt, door de deelstaten Saarland en Rijnland-Palts. Het is een prachtige groene regio waar wijngaarden, kastelen en middeleeuwse dorpjes elkaar afwisselen. Tijdens een wandeling kijk je hier je ogen uit, en is een lekker wijntje nooit ver weg. Hoogtepunt is wat ons betreft de Geierlay brug in het plaatsje Mörsdorf. Deze hangbrug is met zijn 360 meter de langste voetgangersbrug van Duitsland. En nog gratis ook!

3. Jasmund

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Is het Engeland? Nee, het is Duitsland! In het uiterste noordoostelijke puntje van het land, ligt Nationaal Park Jasmund, vernoemd naar het gelijknamige schiereiland waar dit natuurgebied zich bevindt. Het Nationaal Park Jasmund is met 30,03 vierkante kilometer het kleinste park van Duitsland en staat bekend om de hoge krijtrotsen aan de Oostzee. Met een hoogte tussen de 60 en 160 meter levert een hike hier mooie uitzichten op. De rest van het park bestaat uit oude bossen. 

4. Zugspitze

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

De Zugspitze is de hoogte berg van Duitsland: maar liefst 2962 meter hoog! Je vindt deze joekel dan ook helemaal in het zuiden, op de grens met Oostenrijk. Bovenop de Zugspitze staat een gebouw met een restaurant, museum en uitzichtsplatform. Vanaf hier kan je de klim maken naar de echte top. Aanschouw de gletsjers en kijk uit over Duitsland en Oostenrijk. Goed nieuws: je kan ook gewoon de kabelbaan pakken. 

5. Bayerischer Wald

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

In het zuidoosten van Duitsland ligt het oudste nationaal park van Duitsland: het Bayerischer Wald. Samen met het Bohemer Woud in Tsjechië vormt het Bayerische Wald het grootste samenhangende bos van Centraal-Europa. Hier kan je je dus wel even vermaken! Wel oppassen, want in dit ruige gebied leven ook wolven, beren en zelfs wilde katten. Wil je juiste wilde dieren spotten? Ga dan op pad met een gids. 

6. Nationaal Park Sächsische Schweiz

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Hoewel de naam - vertaald: Saxon Switzerland - anders doet vermoeden, ligt dit nationale park in het oosten, op de grens met Tsjechië. Wandelaars en natuurliefhebbers halen hier hun hart op. Het park is zelfs geschikt voor ervaren klimmers. Aanrader is ook de Elbe-fietsroute. Het landschap - met uitgestrekte bossen en steile rotsformaties - doet buitenlands aan. Je waant je bijna in Amerika of China! In het park leven kan je mooie vogels, everzwijnen, edelharten, slangen, forel en zalm spotten. 

7. Zwarte Woud

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Het Zwarte Woud is een dichtbebost gebied en gebergte in het zuidwesten van Duitsland. Je kent dit natuurgebied misschien wel van de ‘Schwarzwalder kersentaart’, die vernoemd is naar het Zwarte Woud. Waarschijnlijk is de taart echter niet uitgevonden in dit gebied, maar proeven kan altijd! Het Zwarte Woud is het grootste bosgebied in Duitsland en bestaat vooral uit dennen- en sparrenbomen. Het bos is wereldwijd bekend om de sprookjes van de gebroeders Grimm, die zich hier niet zelden afspeelden.

8. De Duitse Wadden

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Je vraagt je af waarom de Duitsers en masse naar Nederland komen, als ze ook hun eigen Wadden hebben… De zeven Duitse bewoonde Waddeneilanden worden de Oost-Friese Waddeneilanden genoemd. Deze eilanden zijn iets kleiner dan de Nederlandse Waddeneilanden. Veel van deze Duitse eilanden zijn aangewezen als kuuroord. Naast de zeven bewoonde eilanden, zijn er ook nog 17 onbewoonde Duitse Waddeneilanden. Bijna net zo mooi als die van Nederland!

9. Bodensee

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

De Bodensee wordt in het Nederlands ook wel het Bodenmeer genoemd. Want ja, See betekent meer in Duitsland. De Bodensee ligt op het grensgebied van Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland, wat prachtige natuur oplevert. Het meer bestaat uit drie delen: de Obersee, de Untersee en een vier kilometer lang verbindingskanaal. De Obersee is het grootste. In de kleinere Untersee vind je het grootste eiland, Reichenau, met het toenmalige klooster Reichenau dat sinds 2000 een UNESCO-werelderfgoed is. Toeristen komen hier vooral om te wandelen, fietsen, surfen, kitesurfen, duiken en zwemmen.

10. Het blauwe meer van Blautopf

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Waan je even in Italië of Canada bij dit diepblauwe meer. De Duitse architectuur van de omliggende huisjes, verraden dat je gewoon in Duitsland bent. Het blauwe meer van Blautopf, in de plaats van Blaubergen in Baden-Württemberg, zal je nog lang bij blijven. Wandel  langs de oevers en geniet van dit mooie stukje natuur. 

11. De watervallen van Kuhflucht

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

In Beieren, in het zuiden van Duitsland, vind je de watervallen van Kuhflucht. Deze watervallen behoren tot de hoogste van Duitsland. Ze reiken tot wel 270 meter hoogte! De watervallen van Kuhflucht zijn omringd door dichte bossen. Om er te komen volg je het mooie Koningspad langs de rivier, stroomopwaarts. De wandeling duurt ongeveer 20 minuten (vanaf de parkeerplaats naar de burg, van waar je een mooi uitzicht hebt op de watervallen). Onderweg kom je nog veel meer watervalletjes tegen. 

12. Rotskloof Breitachklamm

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Eveneens in Beieren ligt de rotskloof Breitachklamm. Dit is een van de spectaculairste en diepste kloven in Centraal-Europa. Deze kloof is 8.000 jaar geleden ontstaan door de rivier Breitach die zich door het gesteente heen sleepte. Er zijn wandelpaden voor elk niveau, dus geschikt voor elke wandelaar. Je moet wel een kaartje kopen om de kloof in te kunnen. 

13. Slot Neuschwanstein

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Misschien wel het hoogste op menig Duitsland bucketlist: Slot Neuschwanstein in Beieren. Dit kasteel is gebouwd in de negentiende eeuw. Met 1,3 miljoen bezoekers per jaar is het een van de populairste toeristische attracties van Duitsland. Toeristen kunnen naar boven wandelen of zich per koets naar boven laten vervoeren. Naar horen zeggen heeft Walt Disney Slot Neuschwanstein bezocht voor de bouw van zijn eerste themapark. Het slot zou de inspiratie zijn geweest voor het bekende Disney-kasteel. Het slot is zelf geen natuurgebied, maar de uitzichten op de omgeving zijn grandioos!

14. Nationaal Park Eifel

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Vlakbij Limburg vind je Nationaal Park Eifel, het enige nationaal park van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Hoewel het niet ver rijden is vanuit Nederland, waan je je meteen in het buitenland. De heuvels en bossen van de Eifel zijn typisch Duits en lenen zich uitstekend voor een wandeling. De schattige dorpjes rondom het nationaal park zijn ook een bezoekje waard. Struin zeker even door Monschau, een van de mooiste plaatsjes uit de regio. 

15. Großer Tiergarten

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Dit ‘Central Park van Berlijn’ is met zijn 210 hectare een natuurgebied te noemen! Het is het grootste park van Berlijn, en te vergelijken met bekende stadsparken als Hyde Park in Londen en Central Park in New York. Je kan je prima een middag in Tiergarten vermaken. Dwaal door het park, bezoek het Russische monument, beklim de Siegessaule, bekijk de historische gaslantaarns, bezoek de Rosegarten, bestel een koffie met taart in het Cafe am neuen See en huur een roeibootje in de zomermaanden. Schloss Bellevue is ook zeker een must-see.

Lees ook: De 10 mooiste bezienswaardigheden in Duitsland

Top reizen naar Duitsland

Reisorganisaties met reizen naar Duitsland

Meer blogs over Duitsland

Beoordelingen van Duitsland

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
7.4
Cultuur
7.5
Stranden
n.v.t.
Steden
7.9
Eten & drinken
7.6
Activiteiten
7.6