Ons land telt 21 nationale parken. Stuk voor stuk pareltjes! Maar deze tien natuurgebieden in Nederland zijn toch wel de allermooisten.
Wie veel heeft gereisd, gaat ook zijn of haar eigen land meer waarderen. Je kijkt met een andere bril naar Nederland. Dingen die je voorheen vanzelfsprekend vond, bekijk je nu met andere ogen. Wat zijn die tulpen eigenlijk prachtig! Wat zijn onze stranden breed! En wat is dat platte land toch eigenlijk bijzonder! Deze tien mooie natuurgebieden in Nederland blijven een bezoekje waard.
Zeg je Friesland, dan zeg je zeilen op de Friese meren. En waar kan dat beter dan in Nationaal Park De Alde Feanen, oftewel De Oude Venen? Dit natuurgebied nabij Eernewoude ontdek je het beste vanaf het water. Met een moderne zeilboot of een klassieke skutsje vaar je rustig door het uitgestrekte natuurgebied. Dit is Nederland op en top!
Een minder bekend stukje Nederland, maar waarschijnlijk zegt Giethoorn je wel wat! Nationaal Weerribben-Wieden is de achtertuin van Giethoorn. Na een rondje door het dorp in een echte punter, vaar je in een moeite door naar Weerribben-Wieden. Het nationaal park is het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Hier kom je voor je rust.
Uiteraard kan de Veluwe niet op dit lijstje ontbreken. De Veluwezoom en de Hoge Veluwe zijn strikt genomen twee nationale parken, maar worden vaak allebei ‘de Veluwe’ genoemd. Ga je naar de Veluwe? Dan bezoek je vaak een van deze twee gebieden, of het grijze gebied daar omheen. Dat mag de pret niet drukken. De hele Veluwe is prachtig. Je ziet hier elk seizoen weer iets anders, dus kom geregeld terug.
Ook in het midden van het land kan je genieten van mooi natuurschoon. De Utrechtse Heuvelrug is op de Veluwe na het grootste bosgebied van Nederland. Je vindt er ook uitgestrekte heides en zandverstuivingen. Ook een mooie fietstocht of wandeling maken hier? Je komt het park binnen via Station Driebergen-Zeist, het Henschotermeer of Kwintelooijen bij Veenendaal.
Op de grens van Noord-Brabant en Zuid-Holland (en bijna ook Zeeland) vind je Nationaal Park De Biesbosch. Dit natuurgebied bestaat uit talloze riviertjes en eilandjes, en is dan ook weer perfect te ontdekken per boot of via een wandeling. Een gids kan je de mooiste plekjes van de Biesbosch laten zien. Wie geluk heeft, spot hier otters! De eb- en vloedbeweging die hier vroeger waar te nemen was, heeft duidelijk effect gehad op het landschap. Ontdek het zelf!
Dat je voor duinen niet naar de kust hoeft, bewijst Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen in Oost-Brabant. De zandverstuivingen die je hier aantreft zijn legendarisch. Niet voor niets wordt dit natuurgebied in de volksmond ook wel de Brabantse Sahara genoemd. Wandelen en fietsen zij de populairste activiteiten in dit park. Vergeet zeker je fotocamera niet, als je je talent voor reisfotografie wilt ontwikkelen.
Onze prachtige Noordzeekust hoort eveneens in dit rijtje thuis. Het mooiste plekje aan de kustlijn is misschien wel Nationaal Park Zuid-Kennemerland, ter hoogte van Zandvoort en Bloemendaal. Je kunt hier mooi wandelen, Schotse Hooglanders spotten en genieten van vergezichten. Het hoogste punt in dit gebied is de 45 meter hoge Brederodeberg. Ook de duin tussen Duin en Kruidberg en Bleek en Berg is een uitdagende klim. Wil je het park en de omgeving goed op de kiek zetten? Beklim dan de uitkijktoren bij Kopje van Bloemendaal.
Nationaal Park Schiermonnikoog was het eerste officiële nationaal park van Nederland. Niet zonder reden! Schiermonnikoog is - nog steeds - een van de meest ongerepte Waddeneilanden en behoort tot de meest natuurlijke gebieden van Nederland. In dit natuurgebied tref je het typische Waddenlandschap aan: stranden, duinen, valleien, meertjes, bossen en graslanden. Ook delen van de Waddenzee en de Noordzee maken deel uit van dit nationale park.
Dit nationaal park op de grens van Friesland en Groningen is bijzonder door haar geschiedenis: toen het nabijgelegen drop Lauwersoog nog een eiland was. Waar nu het nationaal park ligt, stroomde vroeger de Waddenzee. Sinds de afsluiting van het Lauwersmeer in 1969 is de zeebodem hier droog komen te staan. Dit heeft unieke natuur opgeleverd. Hoewel Lauwersmeer prachtig is, komt dit natuurgebied het beste tot haar recht in het donker. Sinds 2016 is Lauwersmeer namelijk een van de twee Dark Sky Parks van Nederland.
Nationaal Park Oosterschelde in Zeeland is het grootste nationaal park van Nederland. Net als Lauwersmeer is ook dit gebied van ‘zout’ naar ‘zoet’ gegaan. De Oosterschelde is een bekende plek voor Nederlandse duikers. Als je geluk hebt, kan je hier zelfs zeehonden en bruinvissen spotten. Door de afsluiting van de Oosterschelde in 1986 wordt het natuurgebied elk jaar ‘zoeter’. Hierdoor verdwijnt het kustgebied langzaam, dus gaat heen voor het te laat is.
Meer zien? Lees: De mooiste natuurgebieden van Nederland gemaakt door Parkvakanties.
Deel je ervaring en help andere reizigers!