Home
Blog
Bestemmingen
15x Must-do's op de Wadden

15x Must-do's op de Wadden

4 minuten leestijd
15x Must-do's op de Wadden

De Waddeneilanden zijn misschien wel de beste plek voor een vakantie in eigen land. Met strand, duinen en eilandgevoel zit je meteen in de vakantiesferen. En er is genoeg te doen!

Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Het zijn de vijf bewoonde Waddeneilanden van Nederland. Elk eiland heeft iets unieks. Allemaal hebben ze die heerlijke Waddengevoel dat je nergens anders ervaart. Door de duinen, het eilandleven en - daarmee - de kneuterigheid, zijn de Waddeneilanden de ideale vakantiebestemming in Nederland. Wij tippen je 15 must-do’s op deze eilanden.

1. Wadlopen

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Een echte must-do voor iedere Nederland: ga eens wadlopen. De beste ervaring krijg je wanneer je de Waddenzee oversteekt. Je loopt dus als ‘t ware van het vaste land naar een Waddeneiland. De route tussen Holwerd en Ameland is populair. Het is een unieke ervaring die je veel leert over de getijden, zandbanken en de Waddenzee. 

2. De Boschplaat (Terschelling)

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

De Boschplaat op Terschelling is een enorm natuurgebied in het oostelijke deel van het eiland. Het is tevens een van de weinige Dark Sky Parks in Nederland. Dit zijn plekken waar het nog echt donker wordt ‘s nachts. In de rest van Nederland is veel lichtvervuiling. Het beste ervaar je dat natuurlijk ‘s avonds laat of ‘s nachts. Maar mountainbiken overdag is er ook fantastisch!

3. De Balg (Schiermonnikoog)

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Op het kleinste en rustigste Waddeneiland, Schiermonnikoog, vind je een van de grootste stranden van Europa. De Balg is maar liefst een kilometer breed. De Balg is niet alleen fijn om te wandelen of te zonnebaden, maar ook om zeehonden te spotten. Pak de Balgexpress en maak een ritje in een traditionele huifkar. 

4. Vliehors (Vlieland)

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Vlieland heeft ook een bijzonder strand. Vliehorsis zo groot dat het een heus natuurgebied is. Het strand is voor een deel in gebruik als militair oefenterrein van de Koninklijke Luchtmacht. Je ontdekt dit gebied van 20 vierkante kilometer het beste door de Vliehors Express te pakken. Rijd door de Sahara van het Noorden en stop sowieso even bij het reddingshuisje. 

5. Ecomare (Texel)

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Ecomare staat bekend om de zeehondenopvang, maar het centrum is veel meer dan dat. Je komt er alles te weten over de Wadden, de Waddenzee en de Noordzee. Bekijk het zeeaquarium, bezoek het natuurmuseum, neem een kijkje bij de vogelopvang en wandel door het duinpark. Een fijne must-do als het minder lekker weer is.

6. De Slufter (Texel)

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Een van de mooiste stukjes natuur op de Wadden, is de Slufter op Texel. Het is een vallei die is omsloten door duinen en de Noordzee. Hierdoor is er een uniek landschap ontstaan (‘kwelder’). De Slufter trekt jaarlijks een miljoen bezoekers. Wandelen is hier de meest populaire activiteit. Er zijn diverse uitkijkpunten waar je een prachtig uitzicht hebt over de Sluftervallei. 

7. De vuurtoren beklimmen

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

De vuurtoren van Texel in Cocksdorp, de Vuurduin op Vlieland, De Brandaris op Terschelling, de vuurtoren in Hollum op Ameland en de Noordertoren op Schiermonnikoog. De vuurtorens op de Wadden zijn de iconen van de eilanden. Een bezoekje aan de plaatselijke vuurtoren is dan ook een echte must-doop de Wadden.

8. Bezoek een festival

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Oerol, Horizontoer, Into The Great Wide Open: er zijn talloze festivals te bezoeken op de Wadden. De natuur is hier een belangrijke factor. Genieten van muziek en cultuur op het strand: hoe fijn is dat? Andere aanraders zijn Madnes op Ameland en Sun Beats op Texel. Door de eiland vibes is eigenlijk elk festival op de Wadden al geslaagd.

9. Wadproeverij

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Bij een wadproeverij ga je een stukje wadlopen en verzamel je al het eetbaars dat de Waddenzee te bieden heeft. En dat is behoorlijk wad, eh… wat! Oesters, zeesla, eikenbladwier, krabbetjes, kokkels, garnalen, mossels. Er is genoeg te eten bij een wadproeverij. Wat je ook echt moet proeven op Vlieland en Terschelling is cranberrytaart. Alleen op deze eilanden groeien namelijk cranberry’s.

10. (Water)sport

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

De Wadden zijn een populaire bestemming voor surfers in eigen land. Van golfsurfen tot kitesurfen: de zee is hier populair. Ook wordt er gezeekajakt, gezeild en gevliegerd. Een leuke variatie: strandzeilen. Hierbij zeil je als ‘t ware met een zeil aan een kart over het strand. Heel gaaf! Geen watersport, wel leuk: parachutespringen boven Texel. Alleen voor waaghalzen!

11. Fiets het eiland over

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Fietsen over de Wadden is een klassieker. Door de duinen heen slinger je langs het strand. Je komt zo helemaal tot rust. Daarnaast is het vooral praktisch. Op de Wadden wil je geen OV pakken, en auto’s zijn niet overal welkom. Ook betaal je een forse toeslag als je je auto mee wilt nemen op de veerpont. Laat je auto dus lekker op het vaste land en ga milieuvriendelijk en sportief het eiland op met een huurfiets. Veel fietsenverhuurders bezorgen je koffers gratis bij je accommodatie. 

12. Korren

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Een echte Waddenactivieit is korren. Korren is een soort vistechniek. Het woord korren komt van het net dat hiervoor gebruikt wordt: een kor, of kornet. Het net heeft de vorm van een lange driehoek, omdat de dieren er via de grote kant makkelijk in kunnen komen, en door de nauwe (dichtgeknoopte) kant niet meer kunnen ontsnappen. Het net zit vast aan een lang touw, waarmee het net door het water wordt getrokken. Een interessante manier om meer over de Waddenzee en zijn bewoners te leren! 

13. Met een Landrover over het strand

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Een stoere activiteit op de Wadden is scheuren over het strand in een Landrover. Zeker buiten het hoogseizoen is dus een toffe avtiviteit. Het is dan lekker rustig en je kan hard over het strand rijden. Zo kom je snel op plekken waar je anders niet kwam. Meteen beetje geluk spot je een zeehond, beklim je een verlaten duin en geniet je gewoon van de uitgestrekte stranden die de Wadden te bieden hebben.

14. Bezoek een kaasboerderij

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Texel, Terschelling en Ameland tellen meerdere kaasboerderijen. Niet gek, want wie om zich heenkijkt ziet ook veel weilanden op de Wadden. Zeker aan de Waddenzee-kant van de eilanden. Dit resulteert in heerlijke verse kazen. Wil je er meer over leren? Bezoek een kaasboerderij. Alleen proeven kan natuurlijk ook. Of koop een lekker lokaal kaasje als souvenir. Ook leuk om te bezoeken is een lokale bierbrouwerij, zoals die op Texel.

15. Wandel door de hoofdstad

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

De hoofdstadjes van de Wadden zijn stuk voor stuk gezellig. Een leuke afwisseling met alle natuur die je op de eilanden ziet. Struin door het stadje en strijk neer op een van de terrasjes. Vooral West-Terschelling en Nes(de hoofdstad van Ameland) zijn echt charmant en kennen veel goede restaurantjes. Uiteraard moeten ook de strandtenten verderop op je lijstje. 

Top reizen naar Nederland

18-Daagse rondreis Sri Lanka en Malediven Compleet

18-Daagse rondreis Sri Lanka en Malediven Compleet

Sri Lanka is een beetje een onbekende parel. Onbekend voor veel Nederlandse en Belgische reizigers, bedoelen we. Het ligt als het ware een beetje buiten ons gezichtsveld. En dat is jammer, want Sri Lanka heeft veel te bieden. Deze 18-Daagse rondreis Sri Lanka en Malediven is daarvan het overtuigende bewijs.Inderdaad, je leest het goed! Deze reis combineert Sria Lanka met Malediven. Je weet wel: helderblauw water, snorkelen, romantiek, wit zand, dolfijnen spotten en weergaloze zonsondergangen.Sri Lanka is ongeveer net zo groot als Nederland en België samen. Dat betekent dat je dus zonder heel lang te moeten reizen, je heel veel kunt zien. Want er is veel te zien!Sri Lanka heeft een enorm rijke en gevarieerde natuur. Om te beginnen heeft het eiland (natuurlijk) veel kustlijn. Je hebt er lange stranden die worden afgeschermd door weelderige stroken palmen. In het zuiden en het centrale gedeelte vind je bergen, waaronder de hoogste berg van het eiland, Pidurutalagala (2524 meter), en de voor ongeveer alle gelovigen heilige Adam's Peak.Op andere plekken zie je lagunes, grasvlaktes, klippen, bossen, theeplantages, en daar komt nog eens bij dat er veel wilde dieren leven. Luipaarden, olifanten, neushoornvogels, walvissen, beren, waterbuffels, krokodillen, met wat geluk zie je ze in hun natuurlijke leefomgeving.Voordat je dus uiteindelijk de verkoeling op zoekt van die echt helderblauwe zee, heb je al van alles meegemaakt. Het zijn daarom 18 perfecte dagen!Deze 18-daagse rondreis is vergelijkbaar met de 17-Daagse rondreis Sri Lanka en Malediven. Wat zijn de verschillen? Op deze reis zijn alle excursies en tours inclusief. Plus: je bent een dag langer op de Malediven. Let op dat de internationale vlucht tussen Sri Lanka en Malediven exclusief is. Deze is eenvoudig bij te boeken.
Pidurutalagala, Adam's Peak

Reisorganisaties met reizen naar Nederland

Meer blogs over Nederland

Beoordelingen van Nederland

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
7.7
Cultuur
9
Stranden
n.v.t.
Steden
8
Eten & drinken
6
Activiteiten
7.3