Home
Blog
Bestemmingen
De 20 mooiste bezienswaardigheden van Denemarken

De 20 mooiste bezienswaardigheden van Denemarken

op 25 november 2019
5 minuten leestijd
De 20 mooiste bezienswaardigheden van Denemarken

Denemarken ligt dicht bij huis, is de poort naar Scandinavië én een land om verliefd op te worden. Check deze twintig hotspots maar eens.

Afhankelijk van je bestemming rijd je vanuit ons kikkerland in gemiddeld zes uur naar Denemarken. Bekend om Legoland, waanzinnige natuurgebieden, bijzondere kastelen en oude steden is het een topplek om je vakantie te vieren. Ook leent het zich goed voor een rondreis. Zowel op land als via het water. Denemarken kent een hoog happiness cijfer, de kwaliteit van leven is er hoog en dat merk je direct aan de lokale bevolking. Dompel je dan ook volledig onder in het dagelijkse leven en laat je verrassen door de historie die het land rijk is. Zet daarbij deze twintig locaties op je to-visit-lijst:

1. Vadehavet Nationaal Park

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Dit nationaal park ligt aan de Deense kant van de Waddenzee. Moerassen, duinen en wadden wisselen zich hier af op de zo’n 30 eilandjes. Je vindt er allerhande wilde dieren en vogelsoorten. ‘De zwarte zon’, grote groepen spreeuwen die tijdens zonsondergang een patroon in de lucht vormen, is hier een bekend fenomeen. Ben je een fervente vogelliefhebber? Ga hier dan absoluut heen en neem je verrekijker mee.  

2. De reuzenbeelden bij Esbjerg

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Geïnspireerd op de Moai van Paaseiland vormen de vier witte beelden het symbool van de stad Esbjerg. Mennesket ved Havet, de Mannen aan Zee, representeren de connectie van de mens met de natuur. Naast deze opvallende sculpturen zijn ook Esbjerg zelf en zijn haven de moeite waard om te verkennen. 

3. Het Egeskov Slot

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Het Egeskov Slot ligt op het eiland Funen en is het drukst bezochte kasteel van Denemarken. De tevens best bewaarde waterburcht van Europa beschikt over een enorm oude meubelcollectie stammend uit de renaissance. Breng sowieso een bezoek aan Titania’s Palace: een uitbundig versierd poppenhuis. 

4. De steile kust van het eiland Møn

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Møn is toch wel een van mooiste eilanden van Denemarken. De klif Møns Klint doet daarbij de belangrijkste duit in het zakje. Wandel over de witte krijtrotsen en geniet van spectaculaire vergezichten over zee. Ook de prehistorische grafheuvels zijn indrukwekkend. Sommigen zijn zelfs van binnen te bekijken. Kong Asgers Høj is het grootste graf. Zo'n 100 meter daar vandaan ligt Sprovedyssen, een tweede graf dat opgebouwd is uit grote stenen.

5. Legoland

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Of je nou met of zonder kids op pad gaat, Legoland wíl je gezien hebben. Het pretpark dat lego ademt staat vlak bij de Lego-fabriek in Billund. Naast dat er heel veel lego-constructies te bewonderen zijn, kun je ook een ritje maken in wilde achtbanen en een film kijken in een 4D-bioscoop. Je voelt je weer even helemaal kind!

Tip: overnachten direct naast Legoland? Dat kan in het mooie 4-sterren vakantiepark Lalandia Billund.

6. Ribe

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Ribe mag zich de oudste stad van Denemarken noemen en dat is nog steeds prachtig te zien. Vooral het oude middeleeuwse centrum met zijn smalle steegjes en oude huizen haalt de historische sfeer helemaal naar het nu. Beklim de 248 treden van de kathedraal voor een magisch uitzicht over de stad. Tip: in de zomer loopt de nachtwacht in traditionele kledij tussen 21:00 uur en 22:00 uur door de oude stad. Dat unieke tafereel wil je een keer met eigen ogen zien!

7. Het Kronborg Slot

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Shakespeare liefhebbers opgelet: ga naar Het Kronborg Slot. Dat is namelijk dé plek waar de tragedie Hamlet zich afgespeeld heeft. Alles bij elkaar is dit indrukwekkende bouwwerk een niet te missen hotspot. Helemaal omdat de geest van de mythische koning Holger Danske er nog steeds rond schijnt te spoken. Durf je het aan? 

8. Frederiksborg kasteel

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Nog zo’n sprookjesachtig kasteel is Frederiksborg in het Deense Hillerød in het noorden van het eiland Seeland. Mede door de twee imposante voorburchten, de kasteeltuinen en de Neptunesfontein laat deze plek een impressie achter die je niet snel vergeet. Het slot ligt voor een groot deel in het water. Dat levert hele mooie kiekjes op! 

9. Dyrehavenbakken

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Vlak buiten de hoofdstad Kopenhagen ligt het oudste pretpark ter wereld. Midden in een natuurpark vol herten zoef je van enerverende achtbanen. De herten en andere dieren die in het grote bos wonen, vinden net zo gemakkelijk de weg naar de reuring. Zo wordt het een dierentuin en pretpark in één. Fun gegarandeerd!

10. De Zuid-Funense Archipel

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

In het zuiden van Denemarken, ten zuiden van het eiland Funen, vind je een waar paradijs voor zeilers. Alle eilanden van de Zuid-Funense Archipel hebben een eigen karakter en staan bol van de gezellige dorpen en schilderachtige havens. Zowel vanaf het water als vanaf het droge is dit deel van Denemarken een hotspot voor je to-do-lijst.

11. Røsnæs

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Røsnæs is het meest westelijke punt van Seeland. Door de mix van een open, heuvelachtig landschap, kliffen langs zee en door de wind gevormde sleedoorn- en rozenstruiken waan je je hier voor een moment op een filmset. Vergeet niet te genieten van de serene sfeer en mooie vergezichten.  

12. De regio Smålandsfarvandet

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Wie toe is aan chillen op het strand maakt zijn weg naar Smålandsfarvandet. Tot dit deel van Denemarken behoren onder andere de eilanden Fejø, Lolland en Falster. Je vindt er diverse kindvriendelijke stranden en maakt er de fijnste lange wandelingen door de duinen. 

13. Authentiek Roskilde

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Voorheen was Roskilde de hoofdstad van Denemarken. Met een in het oog springende kathedraal en velerlei interessante musea en uitgaansgelegenheden zou het nog steeds die titel kunnen dragen. Ga sowieso naar de rode Domkirke op het marktplein en bezoek de Vikingeskibshallen, waar vijf echte Vikingschepen tentoongesteld zijn. 

14. Park Tivoli 

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Stadspark Tivoli is het Vondelpark van Kopenhagen. Wandel eindeloos door het groen, aanschouw de bloemenperken en maak een tussenstop in een van de restaurants of bij het theater. Naast een prachtpark is het tevens bijna een heus pretpark. Met 25 attracties, waaronder ook hier achtbanen en draaimolens, wordt dat een dagje park hangen 2.0. 

15. Het sculptuur van de kleine zeemeermin

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

We blijven even in de hoofdstad. Want misschien ken je het beeld van de kleine zeemeermin wel. Deze vind je in de wijk Nyhavn. Sowieso is deze wijk een must-visit met zijn vele ouderwetse huizen.

16. Bornholm

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

In de Oostzee vind je het eiland Bornholm. Enigszins afgelegen, desondanks meer dan de moeite waard om te bezoeken. Helemaal als je van klimmen houdt! Samen met de Ertholmene eilanden is Bornholm de enige plek in Denemarken waar je kunt klauteren over granietformaties. De Hamer, een steile granieten rots die omhoog reist uit de Oostzee, is de favoriet voor veel klimmers.

17. De Ertholmene eilanden

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Ten noordoosten van Bornholm vind je de Ertholmene eilanden, het meest oostelijke punt van Denemarken. Op Bornholm vind je in Allinge-Sandvig, Gudhjem en Svaneke veerverbindingen die je naar de eilanden brengen. Waar eveneens rotsklimmen aan de orde van de dag is. 

18. Aalborg Zoo

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Aalborg Zoo staat garant voor een leuk dagje uit. Het is de enige plek in Denemarken waar je de Afrikaanse olifant, Orangutans uit Borneo en de Aziatische leeuw tegenkomt. Het park telt achtenhalf hectare waar je zo’n 1200 verschillende dieren vindt. Leuk samen met kids!

19. Hvide Sande

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Tussen de Noordzee en Ringkøbing Fjord vind je Hvide Sande. Dit buitengewone stukje natuur wordt gekenmerkt door uitgestrekte strandweiden en strandmeren. Het is hier heerlijk surfen en fietsen. Als je van dit soort buitenactiviteiten houdt, weet je bij deze wat je aan je bucketlist hebt toe te voegen.

20. Openluchtmuseum Den Gamle By

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Wandel dwars door de oudheid in Aarhus. Het Openluchtmuseum Den Gamle By is toch wel de belangrijkste bezienswaardigheid op deze plek. Ervaar aan den lijve hoe ambachtslieden vroeger leefden, bezoek een oude school, een bakkerij, een postkantoor en het theater. Met gebouwen daterend uit de zeventiende tot aan de negentiende eeuw haal je hier je historische hart volledig op.

Top reizen naar Denemarken

Reisorganisaties met reizen naar Denemarken

Meer blogs over Denemarken

Beoordelingen van Denemarken

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
6.5
Cultuur
6
Stranden
4
Steden
6
Eten & drinken
6.5
Activiteiten
7